Αγορά ενισχυτή και ηχείων 3.1

baspav

AVClub Addicted Member
21 January 2010
1,805
Σκέφτομαι να αναβαθμίσω λίγο τον ήχο στο σαλόνι μου και να περάσω σε κάτι καλύτερο.
Αυτή τη στιγμή έχω TV 40άρα (Samsung F6500) και Home Cinema 2.1 (Samsung FS-5200). Από το υπάρχων home cinema θα κρατήσω το blu-ray (και την TV φυσικά).

Αυτό που θέλω είναι ένας Ενισχυτής και Ηχεία 3.1 (η λύση 5.1 παίζει αυτή τη στιγμή, ίσως πολύ αργότερα).
Πάνω κάτω και με λίγο ψάξιμο έχω καταλήξει στον Denon AVR-X1100W ή στον Denon AVR-X2100W. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τις διαφορές τους αλλά έχει κάποια πράγματα που θέλω τα έχουν.

Ηχεία 3.1 θέλω (left-right-κεντρικό-subwoofer) δεν έχω καταλήξει γιατί ΔΕΝ ξέρω καθόλου. Διάβασα για Cambridge ότι είναι καλά αλλά για τους ενισχυτές αυτούς τι ηχεία θα ταίριαζαν; Πόσα watt και τι μοντέλα; Επίσης δεν μπορώ να τα βάλω στο έδαφος έτσι όπως είναι το τραπεζάκι αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσα να τα βάλω στο τραπεζάκι; (αν τοποθετήσω την TV στον τοίχο, το τραπεζάκι πάνω μένει ελεύθερο).

Η χρήση που το θέλω είναι videos/blu-ray 720p και 1080p κυρίως και μουσική mp3 (την οποία κατά βάση θα στέλνω με bluetooth στον ενισχυτή).

Τέλος ευπρόσδεκτη θα ήταν και μια πρόταση βάσης στήριξης για την TV στον τοίχο αλλά να έρχεται μπροστά όταν χρειάζεται να συνδέσω κάτι (για τα HDMI και άλλα καλώδια).

Όσον αφορά το budget βλέπω πως οι ενισχυτές αυτοί είναι 500 με 600 ευρώ. Ας πούμε άλλα 500+ για τα ηχεία (εκτός της βάσης δηλαδή).

Αν χρειάζεται φωτό του πως είναι το τραπεζάκι και βοηθάει να βάλω.

Ευχαριστώ πολύ!!!

Re: Αγορά ΕΝΙΣΧΥΤΗ και ηχείων 3.1

Ωραία και ενδιαφέροντα τα ηχεία!! Σε ευχαριστώ!!!

Για τον ενισχυτή τη γνώμη έχεις; Είναι καλός;

Μια χαρά είναι και οι δύο ενισχυτές. Όσο μεγαλύτερο ενισχυτή τόσο καλύτερα. Σε αυτούς τους συγκεκριμένους να αποφύγεις τη λειτουργία ECO γιατί το μόνο που κάνει είναι να περιορίζει την αποδιδόμενη ισχύ, κάτι που είδα ότι έχει επιπτώσεις στον ήχο δοκιμάζοντας το μεγαλύτερο αδελφάκι τους 3100W.
Μεταξύ 1100W και 2100W οι διαφορές είναι λίγο παραπάνω ισχύ και scaler στον 2100 (έως 4Κ 30Hz όμως). Το ISF calibration για την εικόνα περισσότερο marketing είναι παρά ουσίας, αφού πρόκειται για προεπιλογή.

Σε αυτά τα χρήματα που είναι ο 2100W να ξέρεις ότι είναι και ο Pioneer 924 (περίπου) ο οποίος προσφέρει περισσότερα. Δεν ενδείκνυται για τον αρχάριο όμως. Κατά τα άλλα πιο σοφή επιλογή.

Ευχαριστώ και πάλι!!!
Μία ακόμη ερώτηση: λόγω του ότι θα έχω 3.1 ηχεία, οι ήχοι που κανονικά θα πήγαιναν πίσω, θα τους ακούω τώρα από τα left-right τα μπροστά η θα τους "χάνω";

Θα δηλώσεις στο menu του ενισχυτή πως δεν υπάρχουν surround ηχεία, και ο AV θα φροντίσει ώστε ο ήχος των καναλιών αυτών να αναπαράγεται από τα υπάρχοντα.....

Ευχαριστώ και πάλι!!!
Μία ακόμη ερώτηση: λόγω του ότι θα έχω 3.1 ηχεία, οι ήχοι που κανονικά θα πήγαιναν πίσω, θα τους ακούω τώρα από τα left-right τα μπροστά η θα τους "χάνω";

Μην περιμένεις το ίδιο αποτέλεσμα φυσικά, όμως κάποιο εφέ θα το έχεις. Σίγουρα όμως καλύτερα θα είναι η όλη αίσθηση από το πως είσαι τώρα.

Το βασικό είναι να πάρεις ηχεία ίδιας μάρκας και ίδιας σειράς, υπάρχουν και κάποια που χρησιμοποιούνται και σαν κανονικά και σαν κεντρικά.

Επανερχόμενος στο θέμα, η αγορά έγινε τελικά με τον Denon AVR-X2100W ενισχυτή (και Q-Acoustics ηχεία).

Έχω μια απορία όσον αφορά τον ενισχυτή και τις ρυθμίσεις των ηχείων.
Κάνω manual setup τα ηχεία.

Ερώτηση 1η: η απόσταση που μου λέει (3,60m default) παίζει κάποιο ρόλο στην ποιότητα ή στην ένταση των ηχείων;

Ερώτηση 2η: τα Levels (Set the volume of the test tone to be the same at the listening position when it is output from each speaker) των ηχείων από -12db έως +12db υποθέτω έχουν να κάνουν με την ένταση. Σωστά; Το default είναι 0 (μηδέν). Αν το αυξήσω σε +2, +3 κλπ θα έχω παραμόρφωση στον ήχο; Αυτό πιάνει σε όλες τις πηγές απ' ότι λέει.

Ερώτηση 3η: Κάθε επιμέρους πηγή (input source - tuner, tv, bluetooth, usb κλπ) έχει επίσης ένα Channel Level Adjust (Adjusting the volume of each channel to match the input source. The volume of each channel can be changed while listening to music. You can set this for each input source). με τιμές πάλι -12db έως +12db και default το 0 (μηδέν). Αν τα αυξήσω και αυτά θα έχουν παραμόρφωση ήχο;

Ευχαριστώ

Στα γρήγορα.

Οι εντάσεις μεταξύ των ηχείων αλλάζουν τη συνολική ένταση που φτάνει ο ενισχυτής. Αν ας πούμε ανεβάσεις σε ένα ηχείο +2dB, θα δεις ότι το τέρμα της έντασης είναι 2dB χαμηλότερα.

Το άλλο με τις πηγές είναι normalizer, για να ακούγονται όλες οι πηγές στην ίδια ένταση στην ίδια ένδειξη έντασης. Η TV και το CD player για παράδειγμα όταν έχεις την ένταση στο -15 για παράδειγμα να ακούγονται το ίδιο δυνατά και τα δύο.

Η απόσταση από τα ηχεία έχει να κάνει και με ποιο τρόπο δουλεύει ο ενισχυτής τα DSP στα υπάρχοντα ηχεία (χρονοκαθυστέρηση κλπ).

Ευχαριστώ πολύ!!

Συνεπώς ο ήχος δεν παραμορφώνεται σωστά;
Ρωτάω γιατί αν και τα ηχεία είναι 25-150W το καθένα (Q Acoustics 2050i) και το κεντρικό το 100W (Q Acoustics 2000iC) ακούω χαμηλά, τους διαλόγους κυρίως, και πρέπει στη κλίμακα 0-98 να τα πάω γύρω στο 55-60 το volume (με default ρυθμίσεις όσων αφορά τα dB που έγραψα πιο πάνω). Η πηγή είναι ο ενσωματωμένος player της TV (ή και το Plex).
Μουσική από το USB νομίζω ακούγεται πιο δυνατά.