Αγορά ενισχυτή , Καινούργιος vs Μεταχειρισμένος

sprsk

Senior Member
10 November 2007
673
Χαιρετώ την παρέα .

Αλλάζω ενισχυτή και το ερώτημα είναι

Δίνω 500 euro και πάω σε καινούργιο και αν Ναι σε ποιον ? ή Κοιτάζω για μεταχειρισμένο 3-4 ετών σε αυτά τα λεφτά ( που όμως όταν ήταν καινούργιος έκανε 1000+ )

Το ερώτημα υπάρχει γιατί
α) ο παλαιότερος συνήθως έχει μεγαλύτερη επάρκεια σε δύναμη ... π.χ.
β) μάλλον έχει καλύτερη ποιότητα ήχου όταν θα παίζει απλά μουσική
γ) ο νεότερος ίσως έχει κάποια καλούδια ( γιατί περάσαν τα χρόνια και έχουν γίνει standart τα extra του παρελθόντος )

Απαιτήσεις ,

Να έχει καλό ήχο για μουσική
Να μπορεί να παίξει άνετα τις κολώνες και το κεντρικό της Audio Vector Theta και τα B&W cdm 2 που έχω πίσω
Να έχει επαρκές ρυθμιστικό χώρου
4K
3D
usb ( για σκληρό ) ή ασύρματο δίκτυο να παίζω από το pc την μουσικούλα μου

Τι λέτε ?

Με τα μεταχειρισμένα θα πρέπει να εξετάσεις την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Δεν υπάρχει μονοδιάστατη απάντηση στο ερώτημα που θέτεις.
Σε γενικές γραμμές να επισημάνω τη σημαντικότητα της ύπαρξης εγγύησης σε μηχανήματα τύπου AVR καθώς σε ένα συμβατικό δικάναλο, ακόμα και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα με ένα μαστόρι της προκοπής τον επαναφέρεις σχετικά οικονομικά. Οι AVR έχουν μέσα διάφορες πλακέτες (π.χ. HDMI) που αν πάθουν κάτι θα καταλήξεις να τις πληρώσεις χρυσές στην αντιπροσωπεία ή να ψάχνεσαι από ebay με ότι συνεπάγεται αυτό από πλευράς άγχους.
Λάβε υπόψην και τον τρόπο με τον οποίο τα παλαιότερα μοντέλα απαξιώνονται σχετικά εύκολα καθώς για παράδειγμα ένας παλιότερος ενισχυτής μπορεί να δηλώνει υποστήριξη 4Κ αλλά να μην έχει HDMI 2 με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ας πούμε δειγματοληψίες μέχρι 30Hz στην ανάλυση αυτή.

Να δώσω ένα παράδειγμα να μου πείτε αν πέφτω έξω..
Denon 6008 σε σύγκριση με κάποιο Νεότερο AV στα 500-550 euro
Που δυστυχώς δεν ξέρω να ονομάσω και περιμένω την βοήθεια σας.

Αν μιλάς για τον Marantz 6008 και τον έχεις βρει στα 500 ευρώ είναι μια καλή περίπτωση (εγώ στη θέση σου θα τον χτύπαγα) δεδομένου ότι έχει όλα αυτά που ζητάς και σίγουρα πιο δυνατός από avr των 500 ευρώ, αν κι είμαι φαν των τελικών όσο αφορά ρεύματα σε ηχεία κάτι που θα σε συμβούλευα να κάνεις αργότερα μιας κι ο 6008 έχει και pre-out για σύνδεση τελικού. Τώρα για το θέμα μουσικής, πιστεύω είναι υποκειμενικό, εγώ πάντα ήμουν φαν των Yamaha σ αυτόν τον τομέα, (μάλλον φταίνε τα Burr Brown που φοράνε ή εγώ έχω ιδιαίτερη λατρεία ποιος ξέρει) αλλά οι περισσότεροι λένε ότι οι Marantz υπερέχουν σ αυτόν τον τομέα κάτι όμως όπως προείπα υποκειμενικό. Εξάλλου ο ρόλος των avr σίγουρα δεν είναι η μουσική, οπότε ψάχνεις αυτόν που το κάνει λιγότερο άχαρα. Αυτό που θα πρέπει να σιγουρευτείς είναι αυτό που είπε κι ο Δρυϊδης πιο πάνω, το θέμα αξιοπιστίας και εγγύησης μιας και μιλάμε για μηχανήματα μακράν πιο πολύπλοκα σε σχέση με μία 10ετία πριν, οπότε καλείσαι να εξετάσεις - δοκιμάσεις ενδελεχώς το υποψήφιο προς αγορά μεταχειρισμένο.

Άν σου δίνει κάποιος που τον ξέρεις τον Marantz 6008 κοντά στα 500 είναι καλή τιμή.
Γερμανία μπορεί να τον βρεις από 600 , αλλά Ελλάδα οι 600x κοστίζουν 900~1000 .

Εαν σκέφτεσαι να προσθέσεις εναν τελικο στο μέλλον θα σου πρότεινα να πάρεις εναν pioneer 924 ο οποίος εχει pretty out ,όλες τις τωρινές τεχνολογικες ευκολίες συν την εγγύηση που θα έχεις. Διαφορετικά αν παραμείνεις με τον av μόνο , τοτε νομιζω ο marrantz είναι καλύτερη επιλογή

Δεν είχα σκεφτεί το θέμα Εγγύησης μίας και πάνε χρόνια που έχω να ασχοληθώ με το άθλημα ...
Τώρα που ο γάμος έχει μεστώσει και οι υποχρεώσεις έχουν πάρει το δρόμο τους επέστρεψε με πολλά κενά ... :)

Δεν έχετε άδικο ότι μία 2ετία 3ετία σε εξοπλισμό μπορεί να σημαίνει πολλά .

Αν υποθέσουμε ότι το ερώτημα κατευθύνεται σε καινούργιο , πέραν του Pioneer 924 που πρότεινε ο φίλος @charlie53 , και ο οποίος από ότι βλέπω έχει και καλή τιμή
http://www.skroutz.gr στα 415 euro

Τί άλλο θα προτείνατε για να μπορέσουν να κελαιδήσουν τα ηχεία ?

Ο 924 ειναι αυτη τη στιγμη ο,τι καλυτερο στα λεφτα του για home cinema, ομως δεν εχει την ισχυ του Marantz ουτε τη μουσικοτητα του, οποτε πρεπει να αποφασισεις ποιες ειναι οι προτεραιοτητες σου.

Αυτό , ισχύει και στην περίπτωση που προσθέσουμε +100 150 euro ? γιατί βλέπω πάρα πολλές επιλογές στην κατηγορία ?
π.χ. Rivals
Yamaha RX-V677 ( TOP στην κατηγορια ), Yamaha RX-V777
Sony STR-DN1050 (TOP στην κατηγορια ), Sony STR-DN1060 ( ο νέος αντικαταστάτης )

Γιατί όχι κάποιον από τους 2 ? Είναι ο Pioneer to απόλυτο value for money. Aυτό συμβαίνει επειδή έχει καλούδια αλλα ταυτόχρονα δίνει δυνατότητα να παίξει ώς Pre-amp ?
Αν Ναι με τι Τελικό θα τον συνοδεύαται ( λογικές τιμές ) ώστε να δώσουν τον ήχο που μπορούν οι εμρπός κολώνες ? Μπορώ να βρώ κάτι αξιόλογο στα 300-350 euro ?

Σημ.
Βλέπω ανακοινώθηκαν καινούργιες σειρές π.χ. Pioneer Elite VSX-45 και Elite VSX-90
Αυτές που κυκλοφορούν τις έβαλα σε συγριτικό :
pioneer compare VSX-1130-K vs SC-1224-K vs VSX-930-K vs VSX-924-K

Με τις σημαντικές διαφορές να βρίσκονται στο ότι η σειρά xx24 έχει
+
1 x USB charge port for Wireless LAN Converter ( rear )
1 x Front HDMI Input
Pre-amp Output 2x1

Ενώ οι σειρές xx30
+
Android A/V via MHL
Dolby Atmos
DTS-ES

Με ενδιαφέρει το Atmos ?

Εγώ προσωπικά θα άφηνα τον τελικό για το τέλος με προνοησει βέβαια να έχει pre amp ο πολυκαναλος που θα πάρεις . Προσωπικά έχω τον Yamaha RX-V777 και μέχρι τωρα ο χώρος μου και να ήθελα έναν τελικό δεν μου το επιτρέπει αφού με ικανοποιηει στο απόλυτο. Πάνω στο ερωτημά σου πιστεύω ότι σε μεταχειρισμένο να πας μόνο για επίλογη τελικού μιας και η εγγύηση για μένα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα σε απασχολήσουν σε περίπτωση που κάτι δεν θα πάει καλά σε ένα μηχάνημα με τόσες πλακέτες κτλ!

Κάπου εκεί καταλήγω . Ο δικός μου χώρος Είναι 45 τμ , Αλλά δεν με πολυενδιαφέρουν οι εντάσεις . Περισσότερο η ποιότητα .
Άρα το ερώτημα πάει στο ποιος καινούργιος AV από όσους παραθέσαμε θα στολίσει το σαλόνι . Ο πιο απλός και με καλή τιμή Pioneer ή κάποιος από τους Sony , Yamaha ?

Aν δε μου είχαν κάνει δώρο τον Denon θα πήγαινα δαγκωτό Yamaha, μακράν πιο μουσικοί μιας και το έθεσες ως κριτήριο στην αρχή του νήματος. Ο 777 δε είναι best seller όσο για το θέμα τελικούς έτσι έλεγα κι εγώ πριν πάρω, τώρα αν μου πεις να αφήσω τον τελικό να παίξω μόνο με τον avr, θα αλλάξω χόμπι και θα το ρίξω στο ψάρεμα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση η απόδοση των ηχείων με τελικούς, οι έμπειροι θα συμφωνήσουν μαζί μου κυρίως δε στη μουσική, έτη φωτός καλύτερη οδήγηση.

Ευχαριστώ .. Με έχετε βοηθεήσει αφάνταστα ,
Ερώτηση , ο 677 έχει pre out ? για να του βάλω τελικό ?
Το να αγοράσω κάτι στα 400-450 με βοηθάει να πάρω τώρα η σε λίγο καιρό Τελικό . Αρα είμαι μεταξύ Pioneer και Yamaha
Παίζει ρόλο στον τελικό τι μεσολαβεί ( π.χ. ο 924 ή ο 677 ) αν υποθέσουμε ότι έχουν και οι 2 pre-out ?

Τι τελικό θα επιλέγατε για το σύστημα μου ? ( λογικά πλάισια τιμής παρακαλώ ) . Αν λέμε αν πήγαινα σε μεταχειρισμένο ? που να στοχεύσω ?

Οι τελικοί εκτός απο εντάσεις προσθέτουν και ποιότητα. Αν καταλήξεις με τελικούς πάρε οποίον απ τους 2(Pioneer,Yamaha) έχει τα έξτρα,ευκολίες που πιστεύεις οτι θα σε βολεψουν και θα χρησιμοποιείς. Έχω την εντύπωση οτι ο 677 ΕΧΕΙ preout αν δεν κάνω λάθος.

Απ τον 777 και μετά έχουν εξόδους προενίσχυσης. Ο τελικός δίνει μόνο ρεύματα στα ηχεία, όποιον avr ενισχυτή με εξόδους προενίσχυσης και αν πάρεις αυτός θα κάνει την επεξεργασία απλά θα παίζει μακράν πιο ξεκούραστα αφού δεν θα έχει πάνω του τα φορτία των ηχείων και μη ξεχνάμε ότι οι avr πλέον λόγω πολλών χαρακτηριστικών σηκώνουν θερμοκρασίες. Επίσης οι καλοί τελικοί μπορούν να παίξουν και πιο απαιτητικά σε ρεύματα ηχεία κάτι που κανένας avr σ αυτή την κατηγορία δεν μπορεί να κάνει. Προσωπικά θα σου πρότεινα να πάρεις τώρα τον ενισχυτή με pre out κι αργότερα παίρνεις και ένα πολυκάναλο τελικό σε αγγελία που θα τον βρεις μακράν πιο φθηνά, φέτος για παράδειγμα έπαιξαν τρελές ευκαιρίες σε τιμές για πολύ καλά μηχανάκια. Επαναλαμβάνω ότι σε χρήση home ίσως και να μην καταλάβεις και πολύ διαφορά, σε μουσική όμως σίγουρα ο τελικός θα σου δώσει καλύτερο έλεγχο στα μεγάφωνα. Αν θες μπορείς να πας μόνο για δικάναλο για τα μπροστά ηχεία που έχουν το περισσότερο φορτίο είτε σε κινηματογράφο είτε σε μουσική κι αφήνεις τα υπόλοιπα ηχεία πάνω στον avr.

Α)
Στo Yamaha eu , γράφει
http://europe.yamaha.com/en/products/audio-visual/av-receivers-amps/rx-v677_g/?mode=model

[TABLE="width: 739"]
[TR]
[TH="class: col, bgcolor: #F0F0F0"]Preout[/TH]
[TD]SW (2 x mono)[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

άρα τον ξεχνάμε ,

Στον 777 λέει :

[TABLE="width: 739"]
[TR]
[TH="class: col, bgcolor: #F0F0F0"]Preout[/TH]
[TD]7.2ch[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

είμαστε ΟΚ >?

β)

Γι πείτε επιλογές και ευκαιρίες για Τελικούς Μακάρι να μπορέσω γαι 7,2 ... αλλά πιο για τα 2 εμπρός το κόβω ... οικονομικά :) lol

Ειπαμε ο 777 εχει εξοδους προενισχυσης για ολα τα καναλια + 2 subwoofer ολα τα πιο κατω μοντελα εχουν μονο για το sub. Για τελικους δες μηπως παιζει κατι εδω η στη χρυση ευκαιρια η στο insomnia.gr.

Ναι το κατάλαβα αυτό ... οκ για 777 , αλλά με τι τελικό ?

Για δώστε μου 3-4 επιλογές να κοιτάω μπάς και σκάσει κάτι μύτη ... :)
Από ότι κατάλαβα ο τελικός δεν πειράζει να εέχει μία κάποια ηλικία ... σωστά ?
Τι θα πρέπει να προσέξω ?