Αγορά εξωτερικού σκληρού

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
899
Κόρινθος
Για να βάλω τη μουσική μου βιβλιοθήκη (περίπου 700gb) και να υπάρχει και ένα περιθώριο, θέλω να πάρω έναν εξωτερικό σκληρό για το λαπτοπ ο οποίος θα κάθεται στο ρακ του στερεοφωνικού και μπορεί να παίρνει ρεύμα από εκεί. Σκέφτομαι 2ΤΒ και USB 3.0. To laptop είναι σχετικά παλιό και έχει μόνο USB 2.0 αλλά σκέφτομαι να αγοράσω και μια expresscard που να βγάζει 2 εισόδους USB3.0 σαν αυτή ίσως. Άλλωστε μελλοντικά θα αλλαχτεί και το λαπτοπ, οπότε φαντάζομαι το καινούριο θα έχει USB 3.0.

Να πάρω WD ή κάτι άλλο; Θέλω κάτι αξιόπιστο και όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο.

Αυτή η προσφορά βγήκε σήμερα.

http://www.e-shop.gr/product?id=PER.306076

Πρόκειται για samsung σκληρό 3ΤΒ. Γενικά προτιμώ τους WD αλλά στα 106.90 που τον δίνουν νομίζω ότι συμφέρει. Έχει κάποιος αρνητική εμπειρία από σκληρούς samsung; Οτιδήποτε (ακόμη και θόρυβο ή κάτι άλλο); Λέω να τον πάρω.

Ο σκληρός γενικά είναι λαχείο. Εγώ προσωπικά προτιμώ WD (όχι ότι δεν είχα προβλήματα και μ' αυτούς) και αποφεύγω τους Seagate. Ο συγκεκριμένος στο λινκ έχει καλή τιμή αλλά δεν έχω εμπειρία από Samsung να σου πω τη γνώμη μου. Αν τα αρχεία σου είναι σημαντικά ίσως πρέπει μελλοντικά να σκεφτείς και τη λύση για backup. Σε αυτήν την περίπτωση πήγαινε σε NAS server με 2 σκληρούς, όπου ο ένας θα κάνει backup του άλλου.

Εγώ είχα παραγγείλει έναν 3ΤΒ και τελικά υπαναχώρησα για δύο λόγους:
1. Ακόμα διαβάζω για προβλήματα συμβατότητας με μηχανήματα.
2. Έχουν όγκο κια βάρος.
Προτίμησα έναν 2ΤΒ Toshiba μικρού μεγέθους.

Εχω 2 Samsung M3 Portable X 1TB εκαστος , εδώ και ένα χρόνο. Πλήρως απροβλημάτιστος, ησυχος και ταχύτατος ειδικά σε USB 3.0
Τους είχα αγοράσει απο το Amazon τις καλές εποχές που είχαμε δωρεάν μεταφορικά

Απάντηση: Re: Αγορά εξωτερικού σκληρού

Εγώ είχα παραγγείλει έναν 3ΤΒ και τελικά υπαναχώρησα για δύο λόγους:
1. Ακόμα διαβάζω για προβλήματα συμβατότητας με μηχανήματα.
2. Έχουν όγκο κια βάρος.

Εννοείς ότι μπορεί ένας παλαιότερος υπολογιστής να μην τους βλέπει;

Re: Απάντηση: Re: Αγορά εξωτερικού σκληρού

στο link που έβαλες αν δεις γράφει οτι απαιτεί συγκεκριμένη διαμόρφωση για να διαβάζεται ο δίσκος "Η βιομηχανία των αποθηκευτικών μέσων, πρόσφατα, εισήγαγε προϊόντα αποθήκευσης, με χωρητικότητες που ξεπερνούν τα 2TB (2 trillion bytes). Προκειμένου ένα σύστημα να οικειοποιηθεί πλήρως χωρητικότητες, μεγαλύτερες των 2TB, πρέπει η συσκευή αποθήκευσης να προετοιμαστεί με το GPT σύστημα κατάτμησης."
γενικά χωρίς να έχω προσωπική άποψη ακουγεται οτι ακόμα οι πολύ μεγάλης χωρητικότητας δίσκοι είναι λίγο ευπαθείς(πχ bad sectors) και ίσως παρουσιάσουν ασυμβατότητες με κάποια μηχανήματα(πχ με κάποια μοντέλα tv). Επίσης αν παρατηρήσεις ο συγκεκριμένος δίσκος έχει εγγυηση μόνο για 1 έτος.
θα σου προτεινα να κοιτάξεις προς κάποιον άλλο ελαφρώς μικρότερης χωρητικότητας(2TB) με εξωτερική παροχη ρεύματος αφού είναι μόνο για backup και μεγαλυτερης εγγυησης(2 χρόνια συνηθως) πχ http://www.e-shop.gr/product?id=PER.304506
όπως είπαν και παραπάνω οι seagate έχουν κάποια θέματα(παθών και εγώ όπου εξωτερικός 1TB παραδωσε πνεύμα εντός 6μηνου απο την αγορα παίρνοντας μαζι του και 500GB μουσικής....και είχαμε κλαματα!) και όλοι είναι θέμα τύχης πως θα σου κάτσει.
Σίγουρα καλού κακού κάνε και ένα δεύτερο backup για να μην έχεις δράματα!

χμμ ναι το είχα δει αυτό το "η βιομηχανία κλπ.." αλλά δεν έδωσα πολύ σημασία για να είμαι ειλικρινής. Backup πάντως κρατάω πάντα. Έχω έναν mybooklive 2tb που μετά από μία αναβάθμιση filmware μέσα από τo dashboard κάτι δεν έγινε καλά και από τότε δεν μπορώ να ξαναμπω στο dashboard. Βέβαια τα αρχεία που έχει μέσα τα βλέπω, αλλά ρυθμίσεις δικαιωμάτων και άλλα που δίνει ως δυνατότητες το dashboard δεν μπορώ να τα κάνω πια. Έτσι ξενέρωσα με τους wd. Ίσως δω κάτι σε lacie σαν κι αυτόν.

Σκληρούς δίσκους αυτή την εποχή φτιάχνουν οι Seagate, Western Digital, Toshiba, Samsung. Οι άλλες μάρκες απλά αγοράζουν από αυτούς τους τέσσερεις.

Λάθος: Και τους σκληρούς της Samsung τους αγόρασε η Seagate πρόπερσι. Άρα έμειναν τρεις...

enhanced-buzz-wide-7493-1338612978-2.jpg

Last edited:
Εντάξει, έχει και λαθάκι, πχ η Hitachi αγόρασε το εργοστάσιο της IBM. Και βέβαια λείπουν άλλοι 200 κατασκαυστές σκληρών δίσκων από τότε που προτοεμφανίστηκαν. Για πλήρη λίστα δείτε και το σχετικό άρθρο στη Wikipedia.

Eπειδη ειμαι στη φαση αντικαταστασης ενος Seagate 2tb που κλικαρει συνεχως (αρα...ψοφαει στα 2 χρονια!!!) και, δυστυχως εχει πολυτιμα αρχεια HD μουσικης, σκεπτομαι ταχιστα (ΑΝ προλαβω) να τα αντιγραψω, και θα αποφυγω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αυτην την φιρμα και μαλλον παω για WD. Για λογους ασφαλειας θα αποφυγω τη μεγαλη χωρητικοτητα και λεω μονο για 1ΤΒ δισκους. Το θεμα ειναι : 2,5" ή 3,5' ; τι διαφορες (αντοχης) εχουν;

Για εσωτερικούς δίσκους υπάρχουν διαβαθμήσεις ποιότητας (πχ Western Digital Green, Red, Black κλπ). Στους εξωτερικούς, αν έχω καταλάβει καλά, όλοι βάζουν τους πιο φθηνούς.

το πεταω εδω μεσα στο ασχετο για να μην ανοιγω αλλο θεμα..

πηρα αυτην την εξωτερικη θηκη http://www.raidsonic.de/en/products/details.php?we_objectID=7564 και εβαλα εναν 640αρη toshiba.
οταν βαλω την usb στην θυρα του laptop,αναβει για λιγο μπλε το φωτακι,αλλα αμεσα γυριζει κοκκινο και παραμενει κοκκινο,ειτε τρεχει ο δισκος(τρεμοπαιζει),ή απλα ειναι το καλωδιο επανω στην θυρα(σταθερο).ο δισκος παιζει κανονικα χωρις προβλημα.η θυρα του laptop ειναι usb 2.0 ενω της θηκης ειναι usb 3.0 συμβατη προς τα κατω βεβαια.
στα τεχνικα χαρακτηριστικα αναφερει LED for Power and HDD access,αλλα δεν εχω καταλαβει τι σημαινει τι..
το αναφερω γιατι το κοκκινο led,μου δεινει την εντυπωση οτι κατι δεν παει καλα.γνωριζει καποιος τι σημαινουν οι ενδειξεις του led?