Αγορά ευρυγώνιου για d40x

Μιχάλης Θ.

Established Member
21 June 2006
170
Πολύ σύντομα θα προχωρήσω στην αγορά ενός ευρυγώνιου φακού για την d40x. Σκέφτομαι σοβαρά τον 10-20 HSM της sigma λόγω της δυνατότητας αυτόματης εστίασης στο υπάρχον σώμα. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι και ο TOKINA 12-24/4.0 έχει αυτή τη δυνατότητα, χάνει όμως λίγο στο ευρυγώνιο άκρο. Γενικά διαβάζω τα καλύτερα για τον ΤΟΚΙΝΑ 11-16 2.8 ο οποίος όμως απ'όσο γνωρίζω δεν βγαίνει με ενσωματωμένο μοτέρ εστίασης, υπάρχει πληροφόρηση για πιθανή αναβάθμισή του με μοτέρ εστίασης; Αξίζει η όποια υποχώριση ως προς την αυτόματη εστίαση με κέρδος την καλύτερη ποιότητα κατασκευής και εικόνας ώστε να επιλέξω τον τελευταίο;
Ευχαριστώ!

Σε τέτοια εστιακά μήκη η αυτόματη εστίαση δεν θα έλεγα πως είναι και εκ των ουκ άνευ. Ειδικά εάν χρησιμοποιηθεί ο φακός από τρίποδο για τοπίο, η εστίαση θα γίνει ούτως ή άλλως με το χέρι.

Προσωπικώς θα έπαιρνα τον 11-16, έχω διαβάσει και δει τα καλύτερα. Τώρα η διαφορά 10 και 12mm είναι αισθητή αλλά όχι και τραγική, ούτως ή άλλως 12mm είναι ήδη πολύ ευρυγώνιο.

Η εμπειρία μου με τον 50/1.8 μου λέει ότι η χειροκίνητη εστίαση είναι από δύσκολη έως αδύνατη σε αρκετές συνθήκες, δεν ξέρω αν φταίει το σκόπευτρο ή εγώ... Επειδή δεν σκοπεύω να τον χρησιμοποιήσω μόνο για τοπία φοβάμαι μήπως εν τέλει αποφεύγω να τον χρησιμοποιήσω λόγω της δυσκολίας αυτής, όπως συμβαίνει με τον 50άρη.
Μήπως να έπαιρνα καμιά d80 να τελείωνε το θέμα;:flipout: