Αγορά Φακού για Canon 550d!

φίλε perlepes μην αγχώνεσαι, δεν υπάρχει λόγος.

Είχες βάλει πλώρη να ξοδέψεις χιλιάρικο για μηχανή.

Η e-pl1 είναι πιο compact, πιο user friendly για κάποιον που δεν έχει χρησιμοποιήσει DSLR (το αντίθετο όμως για καποιον που έχει χρησιμοποιήσει).

Λένε ότι η ποιότητα της φωτογραφίας που βγάζει είναι εφάμιλλη μιας εισαγωγικής DSLR.

Η μια κάνει 1000 , η άλλη 200 .

Το θέμα είναι στην πράξη να δω πως επηρεάζουν τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της e-pl1 την ουσία των πραγμάτων.

Εσυ που προέρχεσαι από compact δε θα σου λείψει κάτι, απλά θα έχεις μια πολύ καλύτερη μηχανή. Και αν δε σου..κάτσει την πουλάς όσο σχεδόν την πήρες!

Μόλις παραλάβω θα σου στείλω pm!

Στεργιο ευχαριστω για την βοηθεια. Το θεμα ειναι οτι ετσι την ειχα πατησει και παλια.
Ειχα παρει την olympus μ 280e και τελικα ηταν μια φωτογραφικη μετρια, μονο για κοντινες φωτο και με μικρο zoom και μεγαλυτερη παραμορφωση και θολουρα οταν ειχα zoom.Και μετα απο 2 χρονια το πολυ δεν αξιζε σαν φωτογραφικη. Το ξερω πως αν δωσω καποια καλα χρηματα και παρω για παραδειγμα για dslr και ενα μετριο φακο, οτι θα πιασουν τοπο τα χρηματα. γιατι περαν του οτι θα την εχω για πολλα χρονια, με την αγορα ενος φακου αλλαζει ολη η φωτογραφικη. Γιαυτο ειχα στο μυαλο μου αρχικα dslr, περαν της φοβερης ποιοτητας που εχουν.Το ιδιο απο οτι ειδα λετε οτι ισχυει και με τις mirrorless. Δλδ πολυ καλη ποιοτητα(οχι ιδια με dslr βεβαια) και δυνατοτητα αλλαγης φακων.Ειμαι ακομα στο ψαξιμο παντως, διαβαζοντας reviews κτλ να δω τι θα κανω. Περιμενω να μου πεις και εσυ τη γνωμη σου για την φωτογραφικη που περιμενεις.

εγω σου λεω παρτην την Canon 550d εχει ωραιο βιντεο βγαζει πολυ καλες φωτος και ο ταπεινος 18/55 is βγαζει θαυμασιες φωτος για τα λεφτα του !!!

μη πετας τα λεφτα σου σε κατι που θα το μετανιωσεις σε λιγο καιρο οπως πχ μια μικρη κομπακτ ...

η Canon 550d δεν διαφερει στην ποιοτητα βιντεο και φωτογραφιας απο την 600 D και ειναι φτηνοτερη !

αν θες κοιτα και στο ΕΒΑΥ την βρισκεις σε πολυ καλες τιμες ειδικα μεταχειρισμενη 2 η 3 μηνων ...!

Και πάλι θα συμφωνήσω με το Στέργιο.
Δεν υπάρχει τίποτα που χρειάζεται να σε αγχώνει.
Οι επιλογές είναι πολλές και οι γνώμες ακόμη περισσότερες.
Δεν υπάρχει μια και μοναδική αλήθεια εδώ.
Αν ήταν έτσι θα δούλευε μια και μόνο εταιρεία μόνο και θα έβγαζε ένα και μόνο μοντέλο.
Προφανώς όμως δεν είναι έτσι.

Νομίζω δε χρειάζεται να χαλάσεις 1000 ευρώ.
Πάρε μια μηχανή φθηνή σχετικά και όσο γίνεται μαζεμένη σε βάρος και όγκο και λιώστην.
Η φωτογραφία σου επαναλαμβάνω είναι η διαδικασία η ίδια.
Ο προορισμός είναι το ταξίδι εδώ.
Αυτή είναι η ομορφιά.

Η e-pl1 στα 200 ευρώ αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία.
Εγώ βέβαια θα σου πρότεινα την e-pl2 που βρήκα στα 360 ευρώ στο αγγλικό ebay με πιο υψηλή ανάλυση στην οθόνη.
Και οι δυο όμως είναι εξίσου καλές και δεν έχουν ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές ούτε ακόμα και με την καινούργια e-pl3 σε επίπεδο ποιότητας.

Αν βαρεθείς στο κάτω κάτω τις πουλάς μερικές δεκάδες ευρώ παρακάτω και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Last edited:
Μετα απο δικες σας προτασεις και με συζητηση με ενα φιλο δεν θα παρω τελικα την 550d, λογω θεματος μεταφορας κυριως αλλα και οτι αξιζει μονο με πληρη παραμετροποιηση ρυθμισεων και οχι απλα τη βαζω στο auto, αλλα θα παρω μια compact.
ΤΟ παιδι μου προτεινε αυτες που μου ειπατε και εσεις, δλδ epl-2 kai 3, αλλα και για τις lumix μου ειπε.
Να ρωτησω κατι τελευταιο θελω πριν παω να τις δω και απο κοντα σε μαγαζι, αν τις βρω εδω Αρτα βεβαια.
Οι Mirrorless με τις κλασικες compact τυπου epl3 π.χ., πως μπορω να τις ξεχωριζω οταν βλεπω τα χαρακτηριστικα μιας, οτι ειναι compact κλασικη ή mirrorless?Αυτες που λενε 3/4 ειναι οι κλασικες οι compact?Η nex5n ειναι Mirrorerless ετσι?Η lumix βγαινει σε Mirrorless?
Ποια ειναι η γνωμη σας σχετικα με την ποιοτητα των απλων compact και των Mirrorless?Αν υπαρχει καποιο θεμα-αρθρο στο φορουμ και το εχει ευκαιρο καποιος ας μου δωσει το λινκ γιατι δεν βρηκα πολλα πραγματα.\
Σορρυ για το πριξιμο και 1000 ευχαριστω και παλι.

η epl3 δεν είναι κλασσική compact, είναι mirrorless.

Οι mirrorless έχουν εναλλάξιμους φακούς, οι compact όχι.

Σχετικά με τη σύγκριση απλών compact-mirrorless νομίζω ότι δεν έχει έννοια σήμερα.

Το βασικό ατού των mirrorless είναι το μέγεθος του αισθητήρα τους το οποίο είναι πολύ κοντά σε αυτό των dslr μηχανών, κάτι που δίνει ένα πλεονέκτημα "από τον πάγκο".

Re: Απάντηση: Re: Αγορά Φακού για Canon 550d!

αχαχααχ οχι κανενα θεμα :P
Ειμαι αναμεσα σε sony nex 5n , olympus e-pl3 kit και Lumix lx5. Και οι τρεις ειναι αναμεσα 450-650. Ποια η γνωμη σας καλα μου παιδια? :)
Απο οτι ειδα οι 2 πρωτες ειναι Mirrorless και παιρνουν εναλλαξιμους φακους, ενω η lx5 ειναι κλασικη compact και δεν παιρνει φακους.

Φακους πολλους δεν σε βλεπω να αγοραζεις, παρε τη ΝΕΧ 5n... εχει τον καλυτερο αισθητηρα και ειναι αρκουντως γκατζετιστικη ωστε να σου κρατησει το ενδιαφερον και περαν της φωτογραφιας... η LX5 ειναι μια... απλη κομπακτ και η ολυμπους εχει μικροτερο αισθητηρα...

Και εκει που ειχα καταληξει σε nex 5n την βλεπω απο κοντα με τον φακο 18-55 και ενταξει...δεν μπαινει σε τσεπη με τπτ ομως.
Πρεπει να την εχεις κρεμασμενη στο λαιμο ή σε τσαντα. Κατεληξα δλδ οτι δεν εχει νοημα να παρω κατι τετοιο μιας που και απο τους βασικεοτερους λογους
που δεν παιρνω ακομα dslr ειναι το θεμα μεταφορας, ο ογκος και οτι δεν μπορω να την εχω μαζι σε βουνα στην ορειβασια, στο mountain bike κτλ
ΚΑτεληξα λοιπον μετα απο κουβεντα παλι με φωτογραφο επαγγελματια, στην fujifim x10 ή στην lumix lx5.
Παρακαλω παιδια τη γνωμη σας , ειδικα απο καποιον που εχει καποια. Νομιζω απο οσο ειδα οτι ειναι οι καλυτερες στην κατηγορια τους.
Ευχαριστω πολυ :)

Γιατί δε μπορείς να την έχεις στην ορειβασία ?
Στο mountain bike καμία απο αυτές δε θα μπορείς να έχεις.
Μόνο μια go pro hero.
H nex-5n είναι φοβερή μηχανή, θα σε ικανοποιήσει.
Αν θες κάτι σε αυστηρά pocketable παρε την s95 ή τη νέα s100.
H X10 επίσης είναι πολύ καλή μηχανή (ανάμεσα στις 2 σε επίπεδο ποιότητας εικόνας).
Δεν είναι αυτό που λες μηχανή τσέπης, είναι μεγάλη.
Ανάμεσα σε αυτή και την nex-5n θα έλεγα σαφώς τη δεύτερη αν δεν έχεις πρόβλημα να χαλάσεις 650 ευρώ.
Έχει και αποσπόμενη οθόνη, θα σε βολέψει.
Η lx-5 το μεγάλο της θετικό είναι οτι έχει 24mm που δεν έχει καμία άλλη απο αυτές που είπαμε.
Προσωπικά δεν θα την επέλεγα όμως σε καμία περίπτωση γτ στο βίντεο έχει κάτι πολύ ενοχλητικές λευκές γραμμές όπου υπάρχει έντονο φως.
Βέβαια εγω είμαι εγω.
Ελπίζω να σε κάλυψα :-)

Last edited:
Άμα θεωρείς ότι πρέπει να μπαίνει η μηχανή στην τσέπη του μπουφαν σου ή να την στερεώνεις στο ποδήλατο σου σίγουρα δεν σου κάνει καμία από dslr και για mirrorless και πάλι δύσκολο νομίζω. Εντάξει είναι μικρές αλλά όχι και τόσο. Αυστηρά pocketable. Και λεφτά θα σώσεις και θα την "ευχαριστηθείς" αν έχεις βασικό κριτήριο να μπορείς να την έχεις πάντα μαζί σου ας πούμε. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι με ένα σακίδιο έπαιρνες μια χαρά και την dslr στις δραστηριίοτητες σου (ορειβασίες, ποδήλατα κτλ) αλλά αυτό γίνεται όταν πηγαίνεις ΚΑΙ για να φωτογραφίζεις, όχι απλά αν βρεθείς κάπου ... ε τραβάμε και φωτό. Στην περίπτωση αυτή πάρε μια καλή compact (canon s95, canon s100). Δεν έχει νόημα να κουβαλάς. Την μέρα οι compact βγάζουν καλές φωτό. Έχουμε μείνει αρκετές dslr στο ράφι για αυτό το λόγο.

Για το ποδήλατο αν έχεις compact, βάζεις ένα gorillapod τριποδάκι και είσαι super :).

Ας ταξινομήσουμε πρώτα τις ανάγκες μας.
Μπορεί να θέλουμε κάμερα να καταδύεται στα 10 μέτρα ή να βλέπει και πίσω απ' τις γωνίες.

Ενταξει το θεμα ειναι οτι δεν καλυπτονται ολες οι αναγκες μας με μια μηχανη.
Εγω ξεκινησα για dslr αλλα μετα απο τις γνωμες των παιδιων σχετικα με την ευκολια να την κουβαλας, γιατι περισσοτερο τη θελω για ταξιδια, ειπα να παω σε nex 5n. Οπως εγραψα την εδια απο κοντα ειναι μεγαλη σχετικα λογω του φακου zoom και δεν αξιζει να παρω μια κατηγορια μεση σε μεγεθος-βαρος ας πουμε. Αν τις χωρισω σε 3 αναλογα το μεγεθος-βαρος, πρωτα πανε dslr ,μετα Mirrorless και τελος compact.Προτιμω να παρω μια compact να καλυψω αναγκες ΚΑΙ ταξιδιων απο οσο μου ειπαν τα παιδια εδω ΑΛΛΑ και ορειβασιας,ποδηλατου και αργοτερα το καλοκαιρι να παρω μια DSLR για τοπια κτλ που θελω να ασχοληθω.
Δεν περιμενω να μπει η Lx5 ή η x10 σε τσεπη απο παντελονι, προς θεου. Αλλα σε τσεπη μπουφαν μπαινει ανετα πιστευω.
Θα παρακαλουσα αν εχεις καποιος lx5 ή x10 ή αλλη που θεωρει ΤΟΠ σε compact να με συμβουλευση να την παραγγειλω γιατι εδω Αρτα δεν μπορω να τις δω απο κοντα..δεν εχουν πολλες. Την x10 την εχει ενας βεβαια θα παω.
Και παλι 1000 ευχαριστω παιδια,δεν θα εβγαζα ακρη χωρις τη βοηθεια σας.

Δηλαδή μια NEX μπορείς να την κουβαλάς στα ταξίδια ενώ μια slr (τις μικρές εννοώ) όχι;
Μου θυμίζει το ανέκδοτο, με τα 99 σουβλάκια, να σου βάλω 100, μα ποιος θα τα φάει τα 100.

Απάντηση: Re: Αγορά Φακού για Canon 550d!

Μα ο άνθρωπος το ξεκαθαρίζει αυτό :

ειπα να παω σε nex 5n. Οπως εγραψα την εδια απο κοντα ειναι μεγαλη σχετικα λογω του φακου zoom και δεν αξιζει να παρω μια κατηγορια μεση σε μεγεθος-βαρος ας πουμε.

Προτιμω να παρω μια compact να καλυψω αναγκες ΚΑΙ ταξιδιων απο οσο μου ειπαν τα παιδια εδω ΑΛΛΑ και ορειβασιας,ποδηλατου και αργοτερα το καλοκαιρι να παρω μια DSLR για τοπια κτλ που θελω να ασχοληθω.

Το πρόβλημα είναι πως εγώ έχω καταλήξει στην 600d αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω με ποιον φακό και μπαίνω στο παρόν θέμα μετά από κάθε απάντηση για να διαβάσω κάποια νέα πρόταση η γνώμη .

Mάταια όμως καθώς έχει βγει από πολλού off topic .

Η αλήθεια είναι οτι έχουμε βγει off topic εδω και πολλές σελίδες ..
Αυτό όμως είναι λογικό γτ πολλές φορές άλλο νομίζεις οτι χρειάζεσαι και άλλο χρειάζεσαι τελικά.
Στο θέμα μας τωρα σχετικά με τους φακούς υπάρχουν πολλές επιλογές.
Εσυ θες κάποιον αντί για τον κιτ να υποθέσω ..

Πρώτα πρέπει να δεις τι κατηγορία φακού θές και μετά πόσα λεφτά θες να διαθέσεις.

Για μένα οι κατηγορίες όπως τις χωρίζω εγω είναι:

α)Οι all-around (superzoom) όπως 18-200 ή 18-135 ή 17-85 ή 15-85 με διάφραμματα που κυμαίνονται περίπου 3.5 και 5.6 στο τηλέ άκρο.

β)Οι φακοί με μεγάλο διάφραγμα πχ 17-55 με διάφραγμα 2.8 σταθερό (!) (αντίστοιχους βγάζουν sigma και tamron)

γ)Φακοί ενδιάμεσοι στις δυο κατηγορίες κλασσικό παράδειγμα ο sigma 17-70 με διαφραγμα 2.8-4.0 ο οποίος είναι εξαιρετικός και νομίζω είναι πολύ καλή επιλογή.

Από τις τρείς κατηγορίες οι επιλογές μου θα ήταν:
α) canon 15-85 εξαιρετικός φακός !!! (για 18-135 και 18-200 δε γνωρίζω),
ενώ ο 17-85 (προηγούμενο μοντέλο απο τον 15-85) είναι οικονομικός και ισως καλή εναλλακτική του 18-55.

β) canon 17-55 επίσης εξαιρετικός αλλά πολύ τσιμπημένος.
Χωρίς τρομερές διαφορές μπορείς να πάρεις τον sigma 17-50.
Λίγο πιο κάτω πάει ο τάμρον που είναι και αυτός πολύ καλός.

γ)sigma 17-70 f/2.8-4.0 πολύ καλός και τα κάνει όλα, και μεγάλο διάφραγμα και καλό ζουμ.

Απ ότι βλέπεις εξαρτάται τι ψάχνεις (ας πούμε εγώ το ζουμ πάνω απο τα 60mm δεν το χρησιμοποιώ).
Γενικά θα συνιστούσα να μην πάρεις φακό χωρίς σταθεροποιητή για κυριο.

Τέλος ο 18-55 είναι πραγματικά καλός και οικονομικός.
Για να πάρεις κάτι αισθητά καλύτερο θα δωσεις αρκετά παραπάνω λεφτά.
Κοίταξε και τα προηγούμενα θέματα έχουμε κάνει αντίστοιχες συζητήσεις.

σχετικα με την ευκολια να την κουβαλας, γιατι περισσοτερο τη θελω για ταξιδια,

Αλλα σε τσεπη μπουφαν μπαινει ανετα πιστευω.

Αν ισχυει το χιλιαρικο ακομη, κανε λιγη υπομονη και προς την ανοιξη, οταν με το καλο ερθει ελλαδα, δες την κανον G1X...

Απάντηση: Re: Αγορά Φακού για Canon 550d!

Εσυ θες κάποιον αντί για τον κιτ να υποθέσω ..
Πρώτα πρέπει να δεις τι κατηγορία φακού θές και μετά πόσα λεφτά θες να διαθέσεις.

Έχω τώρα την k100 με 18-55 και 55-200 , δεν μου αρέσει να κουβαλώ και τους δυο και κυρίως η αλλαγή φακού καθώς όταν χρειαστεί συνήθως δεν προλαβαίνω τη στιγμή .
Οι φωτογραφίες μου κυμαίνονται από 18-140mm , άρα ο 18-135 θα μου ερχόταν γάντι . Έλα όμως που θέλω φωτογραφίες ξυράφι σαν καρτ ποστάλ και διάβασα για ανωτερότητα του sigma 17-70 μπαίνοντας σε δίλημμα .

Με 70mm ανώτερο ζουμ ίσως θα μπορούσα να συμβιβαστώ , αλλά με φωτογραφίες μουντές ποτέ .

Από τις τρείς κατηγορίες οι επιλογές μου θα ήταν:
α) canon 15-85 εξαιρετικός φακός !!!

γ)sigma 17-70 f/2.8-4.0 πολύ καλός και τα κάνει όλα, και μεγάλο διάφραγμα και καλό ζουμ.

Θα κοιτάξω και για τον 15-85 αλλά θα προτιμούσα να διαβάσω άποψη και από εδώ από κάποιον που τον έχει και ακόμη καλύτερα μια σύγκριση μεταξύ των δύο παραπάνω .

Τέλος το is καλοδεχούμενο με την προϋπόθεση να μην ξεφύγει η τιμή του φακού , προέχουν πάντα οι κρυστάλλινες φωτό .

O 15-85 είναι, αν όχι ο οξύτερος zoom για cropped Canon σώματα, ένας από τους 3 οξύτερους σίγουρα, μαζί με τον Tamron 17-50/2.8 και τον Canon 17-55/2.8.
Είναι σχετικά ακριβός όμως και αρκετά βαρύς. Στα πολλά συν το 15mm και το ότι είναι οξύς από τέρμα ανοιχτός (3.5 στο wide άκρο) ..

O πιο ελαφρύς είναι ο Tamron με μοναδικό αρνητικό του το θόρυβο που κάνει στην εστίαση. Δεν έχει και την ποιότητα κατασκευής των υπολοίπων, όχι όμως ότι είναι κακή.