ΑΓΟΡΑ ΦΑΚΟΥ LED

Ισως, εαν βεβαια εξαιρεσεις εργασιακους χωρους, γραφεια, εργαστηρια, μπανια, κουζινες και αλλους χωρους που συνηθως χρησιμοποιουν ψυχροτερο φως για καποιους λογους...

Ομως εδω μιλαμε για φακουδακια και οχι για σταθερο φωτισμο καποιων εσωτερικων χωρων που θες να ειναι πιο ξεκουραστος. Αλλο το ενα, αλλο το αλλο.

Προσωπικα, εκτος ειδικων περιπτωσεων, προτιμω στους φακους μου την σαφως καθαροτερη και φωτεινοτερη αισθηση του cool white.

Εγώ πάλι για LED φακούς προτιμώ το neutral white, λόγω υψηλότερου CRI και πιο ρεαλιστικής θερμοκρασίας λευκού (8000K is just too much). Και γενικότερα για task lighting χρησιμοποιώ λάμπες LED 4500K ή αλογόνου Solux 4700K για ακριβή χρώματα. Συνήθιζα κι εγώ να αγοράζω CFL στα 6500Κ, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι το φως του ήλιου είναι κοντά στα 5000K και ότι το φως που πέφτει στο σαλόνι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχει καμία σχέση με τα 6500K. Από τότε, όπου χρειάζεται ψυχρότερο φως από 3000K, διαλέγω λάμπες το πολύ έως 5000K.

Ειδικά όσον αφορά την υπαίθρια χρήση, τα πιο ζεστά χρώματα σ'αφήνουν να δεις περισσότερες λεπτομέρειες (το μάτι δεν εστιάζει καλά στο μπλε) και σε ομίχλη ή βροχή θαμπώνουν λιγότερο. Πλέον μου έχει φύγει ο ενθουσιασμός για τις υψηλές θερμοκρασίες και έχω μάθει να εκτιμώ τα ζεστά χρώματα...

Υπάρχει και το διάγραμμα του Kruithof που συνδέει τη θερμοκρασία λευκού με τη φωτεινότητα, όπως αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι το ουδέτερο λευκό. Το συμπέρασμα είναι ότι μια μεγαλύτερη θερμοκρασία λευκού θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στη φωτεινότητα, αλλιώς φαίνεται αφύσικα μπλε στο μάτι. Και αντίστροφα. Συγκεκριμένα τα 6500K αρχίζουν να φαίνονται νορμάλ για εντάσεις πάνω από 400 lux.

Capture_Kruite.png

Last edited:
βασικα τον νομο του μπορει κανεις να τον διαβασει και διαφορετικα...Οτι απο μια φωτεινοτητα και πανω η αντιληψη της αποχρωσης μειωνεται και το ματι καταλαβαινει ασπρο.

Καλη προσθηκη στην συζητηση παντως

Δε θα έλεγα ότι μειώνεται η αντίληψη της απόχρωσης, απλά το μάτι είναι λιγότερο ευαίσθητο στο μπλε σε μεγαλύτερες εντάσεις φωτός. Γνωστό και ως Purkinje effect. H αλλιώς, όσο μειώνονται τα επίπεδα φωτισμού και το μάτι περνάει από την φωτοπική στη μεσοπική και σκοτοπική όραση, η ευαισθησία στα μήκη κύματος κοντά στο μπλε αυξάνεται.

mesopic-21.gif

Και να προσθέσω ότι λόγω της αυξημένης ευαισθησίας στο μπλε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα LED με υψηλότερες θερμοκρασίες κάνουν περισσότερο κακό στη νυχτερινή όραση. Σε υποβρύχια, cockpit αεροπλάνων, κλπ. χρησιμοποιείται κόκκινο φως (τα ραβδία είναι σχεδόν αναίσθητα στο κόκκινο), ώστε το πλήρωμα αφενός να μπορεί να διακρίνει τη λεπτομέρεια στα όργανα και αφετέρου να μη χάνει τη δυνατότητα να δει το περιβάλλον έξω από το παράθυρο. Για χρήση στο ύπαιθρο, τα neutral/warm LED κατά τη γνώμη μου είναι μονόδρομος...

Ok.....

καλο θα ειναι αυτα τα ενδιαφεροντα να τα εμταφερει καπιος στο αλλο τοπικ..
δεν ειδα οτι ο doom ειχε ποσταρει την απαντηση του και εκει και απαντησα εδω

Είστε πραγματικά "Θεότρελοι" :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043
Αλήθεια σας υπέρ ευχαριστώ όλους για τις περιεκτικές σας αναλύσεις.Στην ουσία εγώ τον φακό τον ήθελα για χρήση εκτός σπιτιού οπουδήποτε αλλού εκτός σπιτιού.Έναν καλό φακό για έξω,άρα απο τα λεγόμενα σας(χώρια οτι είναι καθαρά θέμα γούστου αρχικά) καταλήγουμε οτι καλύτερα είναι Neutral White έτσι δεν είναι?

Ναι....

Οσο για το Θεοτρελλοι..εγω δεν ειμαι τρελλος, οι αλλοι εξω απο τον τοιχο ειναι!