αγορα φακου

εντάξει.
Εγώ μόνο σε ενόργανη δεν πήγα.
Αλλά δεν ξέρω πόσο το σέβονται αυτό.

Πάντως σε μεγάλες εκδηλώσεις βλέπω κανονικές φλασιές

To Φλας στην ενόργανη απαγορεύεται. Είναι επικίνδυνο για τους αθλητές. Φαντάσου στη δοκό να φας φλασιά.

Ετσι ακριβως. Γενικά, αυτα τα μπαλέτα με τα κοριτσια που πετανε κορδελες και άλλα σχετικά, γίνονται σε καλά φωτισμένους χώρους. Οπότε, οπως ειπα και πριν, ΛΟΓΙΚΑ ΠΑΝΤΑ μιλωντας, δε νομιζω οτι χρειαζεται να πληρωσει αδικα το μικρό f. ας είναι 5,6. Ανεβάζει μερικά στοπ την μηχανή σε iso, παγώνει την κίνηση με μια Χ ταχύτητα (πάνω απο 1/80 λογικά) και ειναι κομπλέ. Φωτισμός υπάρχει αρκετός. PS: Μιλαω βασει λογικής και οχι πειρας. Ερασιτεχνης ειμαι και μαλιστα στην αρχη.

Δυστυχώς οσες φωτογραφίες βρηκα με κοπελες σε ενοργανη, ειχαν αφαιρεσει τα meta data οποτε δεν μπορουμε να δουμε πως τραβανε οι επαγγελματίες που ξερουν το συγκεκριμενο αντικειμενο.

Και τα meta data: iso 6400, 1/640 sec at f 2.8. Αυτο το 2.8 ειναι που καιει την τιμή και μπορεί να το αποφύγει. Επίσης, το zoom του είναι στα 200mm!!!

Πως μπορεί να το αποφύγει δηλαδή? Έστω ότι πάει στο f/4. Στο 1/320 αυτή η λήψη πιθανώς να έβγαινε κουνημένη όπως και αρκετές άλλες. Ίσως να γλίτωνε τις όποιες γνώριζε ότι η αθλήτρια θα "παγώσει" για λίγο.
Η άλλη άποψη θα ήταν να ανεβάσει το iso στα 12800. Ακόμα και οι full frame της τελευταίας γενιάς στα 12800 αρχίζουν και χάνουν σε χρώμα. Αλλά μιλάμε για 12800...
Ψιλομονόδρομο το βλέπω το f/2.8.

Επίσης δεν είμαι σίγουρος αν το μέγιστο διάφραγμα του φακού επηρεάζει την ικανότητα του στο AF....

Νομιζω οτι μπορει να το αποφυγει με ενα υψηλο iso. ΑΝ θυμαμαι καλα, κάθε βήμα επάνω ή κατω σε ταχύτητα, iso, f, το λέμε "STOP". Σωστά; Ε, ας πάει 4 στοπ επάνω σε iso αντι να πάει 4 στοπ κάτω σε f. (Εδω μπορει να κανω λάθος. Είπαμε, ειμαι νεος και ερασιτεχνης.) Την εχω την 5100 και τα πάει καλά στα μεγάλα iso. Καλύτερα απο την CANON 450D τουλάχιστον.

Δεν ξερω αν ειναι οντως μονοδρομος, πάντως με 300-400 ευρω, δεν κανει δουλεια νομιζω. ΜΠΟΡΕΙ να βρει μικρο f. αλλα δεν θα εχει zoom. Εκτος κι αν βρει μικρο πολλαπλασιαστη μεταχειρισμενο.

OFFtopic. Εχω δει photo απο full frame (5ψήφιο ISO πάνω απο 30000) και δεν ειχε στάλα κοκο!

Σε παρακαλώ πολύ να μην το παρεξηγήσεις, αλλα επειδή όπως λες ο ίδιος είσαι νέος κ ερασιτέχνης, είναι σώφρων γενικά να μην κάνουμε προτάσεις για θέματα που μας διαφεύγουν ακόμα βασικές γνώσεις. Ειδικά η σπορ φωτογράφηση είναι απο τις πιο απαιτητικές κατηγορίες, κ σε εξοπλισμο, αλλα και σε γνώσεις.
Ταχύτητες κατω του 1/500 σε αθλητικές οργανώσεις κ στα μήκη αυτα (200μμ) είναι ανεπαρκείς. Κ ακόμα κ οι κορυφαίες ψηφιακες της αγοράς δεν έχουν αξιοποιήσιμο iso πάνω απο τα 6400. Άντε να δεχτω τπτ 12800 σε D800.

Δεν το παρεξηγω, αλλα μην το παρεξηγησεις κι εσυ... εδω ο άλλος μιλούσε για 80mm. Ποιος δεν εχει βασικές γνώσεις; εγω μια φορά μίλησα για μεγάλα mm, σου έδωσα link με φωτο, τα στοιχεια της f/iso κλπ και απλα εδειξα αυτο που ελεγα απο την αρχη. οτι θελει φακο ζουμ. Και το ειπα ξεκαθαρα. Για το θεμα των ΣΤΟΠ δεν βαζω το χερι μου στην φωτια. Κατα τα άλλα νομιζω δεν ειπα κατι εντελώς ακυρο.

Επισης, ο ανθρωπος σου λεει οτι θελει να τραβηξει φωτογραφίες το παιδι του και εσυ μιλας για επαγγελματικες γνωσεις και εξοπλισμο. ...

nt2ep.jpg

F4 / 1/1600 / ISO4000 / 400mm... και αποσταση 15 ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΒΛΕΨΑ πολλα ποστ πριν. Δεν βλεπω κανενα f.2.0

Η γνώμη μου, tamron 70-300mm f/4.0-5.6 στα 390 .

Last edited:
Έχω την d5100 και επίσης τραβώ κι αθλητικά γεγονότα. Επίσης έχω επισκεφθεί το κλειστό γυμναστήριο της Δράμας. Επομένως μπορώ να μιλήσω εκ πείρας.

Το όριο για καλές λήψεις στην 5100 είναι το iso 2500 (ούτε το 3200 πόσο μάλλον το 4000 και πάνω, εκεί απλώς τράβηξες μια φωτογραφία). Επίσης σε αυτά τα Iso η μηχανή έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες ανάκτησης λεπτομερειών σε σχέση με τα πιο χαμηλά Iso και με τις FF. Να πω μισό στοπ , ένα στοπ οριακά.

Το γυμναστήριο στη Δράμα παρότι καλό, ΔΕΝ έχει το φωτισμό ούτε του Ειρήνης και Φιλίας ούτε του κλειστού στο Μαρούσι. Είναι χειρότερο μάλλον κι από του Ίκαρου. Κι έτσι είναι και τα περισσότερα επαρχιακά γυμναστήρια, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλοί δήμοι δεν αντικαθιστούν τις λάμπες που καίγονται για να έχουν πετρέλαιο να θερμάνουν τα κολυμβητήρια. Άρα ο φωτισμός έχει επίσης πρόβλημα.

Επομένως έχουμε μια μηχανή καλή αλλά με συγκεκριμένες δυνατότητες, φωτισμό μάλλον κακό, χωρίς τη δυνατότητα για φλας, άρα;;;

Τηλεφακός ζουμ 2.8. Τέλος.... Ό,τι άλλο είναι ημίμετρο για το συγκεκριμένο άθλημα και τη συγκεκριμένη μηχανή. Εκτός κι αν μιλούμε για φωτο μόνο όταν είναι στη αρχή ή στο τελείωμα του αθλήματος, κι όχι κατά τη διάρκειά του. Έτσι αλλάζει το θέμα.

Επίσης να τονίσω ότι είναι άλλο να βλέπουμε φωτο από επαγγελματίες κι άλλο από ερασιτέχνες. Κι άλλο από μπαμπάδες. Ο μπαμπάς δεν είναι ο ψυχρός επαγγελματίας, που ξέρει τη ρουτίνα και κοιτάζει να έχει τεχνικά άριστες φωτο. Τρέμει εκείνη την ώρα για να πάει καλά το καμάρι του... επομένως και η τεχνική του δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

nt2ep.jpg

F4 / 1/1600 / ISO4000 / 400mm... και αποσταση 15 ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΒΛΕΨΑ πολλα ποστ πριν. Δεν βλεπω κανενα f.2.0

θα ήθελα να μας αναφέρεις τον εξοπλισμό που τράβηξε αυτή τη φωτο και φυσικά το γυμναστήριο. Είναι στην Ελλάδα;

Μπορείς να πετύχεις αρκετά πράγματα και σε πιό οριακές καταστάσεις.
Δεν λέω πχ για την επόμενη ότι είμαι επαγγελματίας, ούτε ότι είναι αριστούργημα και ότι δεν έχει προβληματάκια, αλλά μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου...

File Name
IMG_0406.JPG
Camera Model Name
Canon EOS DIGITAL REBEL XTi
Shooting Date/Time
3/6/2007 9:08:24 ìì
Shooting Mode
Shutter Speed Priority AE
Photo Effect Mode
Off
Tv( Shutter Speed )
1/160
Av( Aperture Value )
5.0
Metering Mode
Partial
Exposure Compensation
0
ISO Speed
800
Lens
70.0 - 210.0mm
Focal Length
92.0mm
Image Size
3888x2592
Image Quality
Normal
Flash
Off
White Balance
Auto
AF Mode
Continuous AF

Attachments

• IMG_0406.jpg
    IMG_0406.jpg
    119.6 KB · Views: 101
Δεν το παρεξηγω, αλλα μην το παρεξηγησεις κι εσυ... εδω ο άλλος μιλούσε για 80mm. Ποιος δεν εχει βασικές γνώσεις; εγω μια φορά μίλησα για μεγάλα mm, σου έδωσα link με φωτο, τα στοιχεια της f/iso κλπ και απλα εδειξα αυτο που ελεγα απο την αρχη. οτι θελει φακο ζουμ. Και το ειπα ξεκαθαρα. Για το θεμα των ΣΤΟΠ δεν βαζω το χερι μου στην φωτια. Κατα τα άλλα νομιζω δεν ειπα κατι εντελώς ακυρο.

Επισης, ο ανθρωπος σου λεει οτι θελει να τραβηξει φωτογραφίες το παιδι του και εσυ μιλας για επαγγελματικες γνωσεις και εξοπλισμο. ...

Επειδη φαινεται οτι το ψαχνεις το θεμα, καλο θα ηταν να διαβασεις και αυτο το νημα... ειναι απο μας για μας, οπως θα ελεγε και η διαφημιση και εχει πολλες τεχνικες λεπτομερειες που σε ενδιαφερουν και επεξηγουν επαρκεστατα καταστασεις, εξοπλισμο, τεχνικες, δυνατοτητες, περιορισμους κτλ κτλ. Κυριως, επειδη προερχεται απο ερασιτεχνες με αντιστοιχο εξοπλισμο και οχι επαγγελματιες...

Αλλο να βλεπεις φωτο δικες μας και να ψαχνεις το τι και πως και αλλο του Scott Kelby που τραβαει με αυτην την μηχανη και (πιθανως) αυτον τον φακο (στη φωτο που παρεθεσες πιο πανω)...

Θα το κοιταξω. Απλα, βοηθήστε και τον άνθρωπο με μια λυση. Σιγουρα υπάρχει. Δεν γινεται να του πουμε η επιστημη σηκωνει τα χερια ψηλα. ;) Αυτα απο εμενα.

Αν το πρωτο πραγμα που πρεπει να σεβαστουμε ειναι το budget του ανθρωπου, νομιζω οτι για να κανει καλυτερη δουλεια απ'οτι κανει τωρα, πρεπει να κοιταξει σε σταθερο φακο.

Αν ο 35μμ ειναι πολυ ευρυς τοτε μπορει να δει και τον Νικον 50μμ 1.8. στα 200 ευρω, καινουριος. Αυτοι οι φακοι χαμενοι δεν πανε ποτε.

Με λιγο η και καθολου crop σιγουρα θα παρει καλυτερα αποτελεσματα απ'οτι τωρα.

Αν κάποιος θέλει να καλύψει αθλήματα σάλας και να έχει πορτρέτο ή μπούστο, ή τον αθλητή ολόσωμο, τότε χρειάζεται τηλεφακό και μάιστα ζουμ, διότι:

1. δεν σε ενδιαφέρει να καλύψεις όλο το χώρο, αλλά μόνο ένα άτομο.
2. Η απόσταση από τις κερκίδες είναι μεγάλη, συνήθως 5-10 μ. το λιγότερο. Οι φωτο των επαγγελματιών είναι μέσα από τον χώρο του γυμναστηρίου, αλλά οι γονείς δεν μπαίνουν εκεί, μόνο ένας μπορεί να μπει, αυτός που θα καλύψει όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων συλλόγων. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί με τον εξοπλισμό του κίνδυνο για τους αθλητές.
3. Παρομοίως οι σταθεροί φακοί ενδείνυνται όταν έχεις να καλύψεις από συγκεκριμένη απόσταση ένα αγώνισμα ή έναν αθλητή. Όταν όμως πρέπει να τον καλύψεις σε διαφορετικές εστιακές αποστάσεις , τότε χρειάζεσαι κι άλλο φακό.
4. Το σύστημα οπτικής σταθεροποίησης φυσικά είναι άχρηστο διότι ο αθλητής κινείται δεν είναι ακίνητος.

Αν κάποιος θέλει να καλύψει αθλήματα σάλας και να έχει πορτρέτο ή μπούστο, ή τον αθλητή ολόσωμο, τότε χρειάζεται τηλεφακό και μάιστα ζουμ, διότι:

1. δεν σε ενδιαφέρει να καλύψεις όλο το χώρο, αλλά μόνο ένα άτομο.
2. Η απόσταση από τις κερκίδες είναι μεγάλη, συνήθως 5-10 μ. το λιγότερο. Οι φωτο των επαγγελματιών είναι μέσα από τον χώρο του γυμναστηρίου, αλλά οι γονείς δεν μπαίνουν εκεί, μόνο ένας μπορεί να μπει, αυτός που θα καλύψει όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων συλλόγων. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί με τον εξοπλισμό του κίνδυνο για τους αθλητές.
3. Παρομοίως οι σταθεροί φακοί ενδείνυνται όταν έχεις να καλύψεις από συγκεκριμένη απόσταση ένα αγώνισμα ή έναν αθλητή. Όταν όμως πρέπει να τον καλύψεις σε διαφορετικές εστιακές αποστάσεις , τότε χρειάζεσαι κι άλλο φακό.
4. Το σύστημα οπτικής σταθεροποίησης φυσικά είναι άχρηστο διότι ο αθλητής κινείται δεν είναι ακίνητος.

Ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι.Δεν θα τα εγραφα καλυτερα.
Σε πρωτη φαση θα δοκιμασω μηπως και βρω και νοικιασω καποιον φακο, μιας και το Σαββατο παμε Θεσσαλονικη σε καποιο κλειστο, (δεν ξερω ποιο).Αν ξερει κανεις μαγαζι που να νοικιαζει φακους εκει , ας μου πει.
Παντως και καποιος φωτογραφος επαγγελματιας που ηταν στη Δραμα και ηταν διπλα στο ταπι, με εναν "θηριο" φακο φωτογραφιζε(ειχε αυτο το ποδαρακι απο κατω του). Φανταστείτε εγω απο την κερκιδα με τον 18-55 .

Ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι.Δεν θα τα εγραφα καλυτερα.
Σε πρωτη φαση θα δοκιμασω μηπως και βρω και νοικιασω καποιον φακο, μιας και το Σαββατο παμε Θεσσαλονικη σε καποιο κλειστο, (δεν ξερω ποιο).Αν ξερει κανεις μαγαζι που να νοικιαζει φακους εκει , ας μου πει.
Παντως και καποιος φωτογραφος επαγγελματιας που ηταν στη Δραμα και ηταν διπλα στο ταπι, με εναν "θηριο" φακο φωτογραφιζε(ειχε αυτο το ποδαρακι απο κατω του). Φανταστείτε εγω απο την κερκιδα με τον 18-55 .

Μένω στη θεσσαλονίκη. Μπορώ το ΣΚ να σου δανείσω ό,τι θέλεις, χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Κι έχω τηλεφακό με ποδαράκι.... τον http://www.kenrockwell.com/nikon/80200afs.htm kai http://www.photozone.de/nikon_ff/764-nikonafs8020028fx

nt2ep.jpg

Αν δεις ολοκληρωμένο το exif (με το exiftool + exiftoolgui ως frontend - βολεύει ) θα δεις οτι

Η μηχανή είναι η Nikon D3s, FF με την απολυτως καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό. Υπολόγισε περίπου 2 στοπ καλύτερη απο την D5100.
Φακός είναι ο 200-400/F4.0 VR II ... γαιδούρι 3,5kg και 6000 ευρώ.

Με f/4.0 (δεν είχε και πιο ανοιχτό να διαλέξει) η λήψη στα 1/1600 ISO 4000 είναι 1,5 στοπ υποφωτισμένη (διόρθωσε με +1,45 exposure στο ACR). Δηλ. κανονικά ήθελε ISO 12800 !!!. Η μπορούσε να διάλεγε 1/640 για την συγκεκριμένη αλλά οταν τραβάς ριπή σε άσκηση σε εξέλιξη τις θέλεις όλες παγωμένες οχι όσες τύχει να είναι σχετικά ακίνητος ο αθλητής.

Η συγκεκριμένη φωτο είμαι σίγουρος οτι σε φούλ μέγεθος (οχι σε 20% που την βλέπουμε τώρα) θα είχε θόρυβο στα σκοτεινα ισως γιαυτό και τα κλιπάρισε.

Για να βγάλει ριπή με ίδια κάδρα ίδιας ποιότητας (απο θόρυβο) με την D5100 θα χρειαζόταν 260mm f/2.8 1/800 ISO 2500-3200 και θα είχε ίσως και μερικά κάδρα θολά σε στιγμιότυπα γρήγορης κίνησης. Με f/5.6-6.3 που έχουν οι φθηνοί φακοί θα χρειαζόταν ISO 10000-12800 ...

Στα εως 300 ευρά γνώμη μου είναι οτι η καλύτερη επιλογή είναι ο 55-200 VR (στα 200 ευρα καινούργιος), δίνει 1/3 στοπ πιο φωτεινα διαφράγματα απο τον sigma 18-200 και καλύπτει "επαρκώς" τελε και ευρυγώνια κάδρα αρκεί να βρείς κοντινή θέση, στα 15μ δίνει 6,40μΧ4,30 άνοιγμα στο wide, 1,75μΧ1,15μ στο τέλε.

O Tamron 70-300 f/4.0-5.6 είναι μια επιλογή στα 400 ευρα (2Χ του 55-200) για κάπως πιο μακρυνές αποστάσεις γιατί το 70mm στα 15μ δίνει άνοιγμα 5.00μ που νομίζω ζορίζει για γενικό πλάνο σε ομαδική άσκηση.