αγορά ηχείων "all around"

panosad

New member
20 January 2015
14
Καλησπέρα, θα ήθελα οι γνώστες να με βοηθήσουν καθώς σκέφτομαι να αγοράσω ένα σύστημα ήχου για το σαλόνι.
Η χρήση θα είναι από μουσική (όχι δυνατά-πάρτι κλπ..) αλλά ακούω τα πάντα (house-rock-ελληνικά όλα) και καμιά ταινία (εκεί ίσως ανέβει όποτε είναι δυνατό η ένταση και πάλι όμως όχι σε επίπεδα σινεμά)

Το πρόβλημα είναι ο χώρος και θα το δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες. Συγκεκριμένα από την αριστερή πλευρά που υπάρχει το τζάκι. Μέχρι τώρα εκεί υπάρχει ένα ηχείο δαπέδου κοντό που όμως η ακουστική του δεν με καλύπτει καθόλου. Λογικά θα φταίει ο χώρος. Αυτά είναι http://www.blu-ray.com/Energy-C-100/13471/
(Ο καναπές με το κόκκινο σημάδι θα φύγει από εκεί...)

Ενισχυτή έχω έναν yamaha rx-v420 http://usa.yamaha.com/products/audio-visual/hifi-components/stereo-receivers/rx-v420_black__u/

Woofer έχω ένα ενεργό sony με δικό του αυξομειωτή έντασης...

Εδώ τώρα θέλω την βοήθεια σας.Επειδή είμαι άσχετος από αυτά θα μπορούσατε να με κατατοπίσετε στο τι να προσέξω για την αγορά μου? Μιλάω για αγορά 2 ηχείων και ενός ενισχυτή. Το budget είναι με ανώτατο όριο τα 1000 ευρώ και φυσικά ξεκινάμε με την λογική του φτηνότερου..

Σκεφτόμουν για αγορά πάλι bookshelf ηχείων όπου το ένα θα είναι πάνω στο πασό του τζακιού και το άλλο με μια βάση δαπέδου να ανέβει 1μ από το δάπεδο. Δεν με νοιάζει ο πολυκάναλος ήχος αλλά με νοιάζει η ποιότητα και η ευκρίνεια στον ήχο χωρίς να μπουκώνουν ή να τσιρίζουν τα ηχεία...

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και περιμένω τις προτάσεις σας.

Παναγιώτης

Attachments

• 20150911_211934new.jpg
    20150911_211934new.jpg
    87.3 KB · Views: 287
  • 20150911_211153.jpg
    20150911_211153.jpg
    96.6 KB · Views: 286
Σωστή η ενότητα,μην ανησυχείς.
Εγώ πριν από τα ηχεία θα αρχίσω από τον χώρο σου μιας και είναι εξίσου σημαντικός για τον ήχο που περιγράφεις.

Η λύση που προτείνεις (ένα στο ράφι,ένα σε βάση ) ακόμα κι αν είναι στο ίδιο ύψος (που είναι απαραίτητο) θα έχει το ένα ηχείο κολλητά στον πίσω τοίχο και το άλλο με τον πίσω τοίχο σε απόσταση.
Αυτό σημαίνει πως οι πλάγιες και οπίσθιες ανακλάσεις θα έρχονται στην θέση ακρόασης σε πολύ διαφορετικούς χρόνους.

Όπως βλέπω τον χώρο σου,το μόνο που θα μπορούσα να προτείνω για να πιάσουν τόπο τα χρήματα σου,είναι το στήσιμο να γίνει εκεί που τώρα είναι ο δεξιός καναπές και να παραμείνει ο αριστερός.
Θα σε βόλευε καλύτερα αν μετέφερες εκεί και την TV που τώρα είναι υπερβολικά ψηλά.

Δεν ξέρω βέβαια τι υπάρχει πιο μπροστά,αλλά η δική μου γνώμη είναι πρώτα να κανονίσεις τι θα κάνεις με τον χώρο και μετά βρίσκουμε και τα ηχεία.
(Ιδέες για τα ηχεία μπορείς να βρεις σε προηγούμενα νήματα,υπάρχουν πολλοί φίλοι που κοιτούσαν για το ίδιο στα ίδια χρήματα. )

Το πλεον βασικό είναι να φέρεις και τα δυο ηχεία στο ίδιο επίπεδο. Αυτό του αυτιού σου. Δοκίμασε με τα υπάρχοντα για αρχή.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βασικά στη θέση σου, θα έφτιαχναν τη βαση που λες, θα φρόντιζα και τα δυο ηχεία να έχουν μια μικρή κλίση προς τα κάτω και βαριά βαριά θα πηγαινα σε κανένα monitor audio bx 2 λόγω bass reflex μπροστά. Θα τα επαιρνα για καμια ταινιουλα και θα πήγαινα μια βόλτα απο την έκθεση ακουστικων που με τα ρέστα θα έφτιαχνα πολύ πολύ καλό συστημα ακουστικών.

αυτό που λέει ο sokmav δεν το είχα σκεφτεί...ενδιαφέρουσα εναλλακτική. όμως ο χώρος απέναντι από την tv είμαι μικρός σε μήκος και μόνο ένας διθέσιος καναπές θα χωράει...
για αυτό νομίζω πως η τηλεόραση θα πρέπει να παραμείνει σε αυτή την θέση.

panoramix τις βάσεις φαντάζομαι μπορώ να τις βρω σε κάποιο μαγαζί σωστά? αυτά τα ηχεία που λες με τι ενισχυτή θα μπορούσα να τα συνδυάσω?
υπόψην ότι ο ενισχυτής θα συνδεθεί με tv (με hdmi ίσως?) και laptop μόνο...ούτε cd ούτε τίποτα (και να έχει και radio)

Αναφερόμουν στην ιδέα σου να βάλεις το ένα ηχείο πάνω στο τζάκι. Μετά να βάλεις το άλλο ηχείο στο ίδιο ύψος αλλά συμμετρικά ως προς το χώρο από την άλλη πλευρά της τηλεόρασης. Το δεύτερο ηχείο θα μπορούσες είτε να το βάλεις σε βάση ιδιοκατασκευής (αφού τόσο ψηλή δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εύκολο να βρεις και πουλιούνται και σε ζευγάρια οπότε θα πληρώσεις δύο για να χρησιμοποιήσεις μια) είτε σε κάποια βάση για τοίχο. Μετά δώσε λίγη κλίση προς τα κάτω.
Τα ηχεία στα προτείνω περισσότερο για να "ξεχαρμανιάσεις" από πλευράς βελτίωσης. Aν σε ενδιαφέρει η μουσική κυρίως στο συγκεκριμένο χώρο προτείνω να επενδύσεις σε ακουστικά.

Απάντηση: Re: αγορά ηχείων "all around"

Θανάση,η κλίση προς τα κάτω σε τόσο μεγάλο ύψος θα φέρει τα τουίτερ μπροστά από τις υπόλοιπες μονάδες.
Και η προπορεία των υψηλών ξέρουμε πως εκτός που απορυθμίζει χρονικά,κουράζει κιόλας.

Όπως το λέει ο φίλος παραπάνω πάντως,μόνο με ηχεία βιβλιοθήκης και πάλι με δοκιμή.

Και κάτι ακόμα.
Αν τοποθετηθούν στο τζάκι,όπως το αρχικό πλάνο,η θέση ακρόασης που θα είναι;
Ανάμεσα στους δυο καναπέδες;
Γιατί εννοείται πως θα πρέπει να είναι συμμετρική ως προς τα ηχεία....

Άλλη λύση αν υποθέσουμε ότι θέλεις να στήσεις δικάναλο είναι να τραβήξεις λίγο πίσω τους καναπέδες και να αφήσεις χώρο για στιβαρές βάσεις δαπέδου. μεταξύ τζακιού και καναπέ και αντίστοιχα και από την άλλη μεριά το άλλο ηχείο στη βάση του. εκεί που έχεις το φωτιστικό αλλά λίγο πιο προς το κέντρο του δωματίου. Νομίζω πως κάτι τέτοιο θα το απολαύσεις και μελλοντικά βάζεις και ένα woofer αν νομίζεις ότι θα χρειαστεί:

http://www.kosmasaudiovideo.gr/showprod.php?id=4431
http://audiosoulstore.com/home/208-peachtree-audio-decco-65-ex-demo.html

Για τις βάσεις, είτε θα ξεφύγει το σετ από τον προυπολογισμό σου κανένα 200άρι, είτε θα βρεις κανένα φίλο - γνωστό σιδερά να τον αγγαρέψεις :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σωκράτη δε διαφωνώ καθόλου. Γιαυτό λέω ότι ίσως να μην αξίζει η φάση στο συγκεκριμένο χώρο. Μια απλή αναβαθμισούλα στα ηχεία και μια καλύτερη τοποθέτηση (που χειρότερη από τώρα δε γίνεται) ίσως δώσει ουσιαστικά καλύτερο αποτέλεσμα για να "παίζει" καλύτερα το μουσικό χαλί.

Αλλιώς η κουρτίνα 2 και θέση ανάμεσα στους καναπέδες σε καρέκλα. Και με τους τόνους γλύκας, ακόμα και από τους καναπέδες μπορεί να μη βλέπει κανείς σκηνή και να ακούει τσιμπιμένα κάποιο από τα δύο ηχεία αλλά θα είναι πιο χορταστικό και απολαυστικό ούτως ή άλλως.

αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι θέλουμε όσο γίνεται συμμετρική απόσταση και κλίση από τα 2 ηχεία..αυτό επιτυγχάνεται ίσως με αυτό

"Άλλη λύση αν υποθέσουμε ότι θέλεις να στήσεις δικάναλο είναι να τραβήξεις λίγο πίσω τους καναπέδες και να αφήσεις χώρο για στιβαρές βάσεις δαπέδου. μεταξύ τζακιού και καναπέ και αντίστοιχα και από την άλλη μεριά το άλλο ηχείο στη βάση του. εκεί που έχεις το φωτιστικό αλλά λίγο πιο προς το κέντρο του δωματίου. Νομίζω πως κάτι τέτοιο θα το απολαύσεις και μελλοντικά βάζεις και ένα woofer αν νομίζεις ότι θα χρειαστεί:"

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως μπορώ τον αριστερό καναπέ όταν πρόκεται για ταινία να τον βάζω ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ!!! Αρα νομίζω το πρόβλημα λύνεται...
Για δικάναλο σύστημα πάω εξ'αρχής (subwoofer υπάρχει ήδη-ίσως το αξιοποιήσω αν χρειαστεί). όταν λες ΣΤΙΒΑΡΕΣ βάσεις δαπέδου τι εννοείς?
αρα λοιπόν χρειάζομαι 2 βάσεις, 2 ηχεία και 1 ενισχυτή? Ο ενισχυτής είναι λίγο ακριβός αλλά για να τον προτείνεις αξίζει ε? να μην κοιτάξω σε κλασσικά yamaha,denon,onkyo με hdmi ε?

Αν οι κλασσικοί που αναφέρεις είναι πολυκάναλοι, έχουν θετικό ότι έχουν πολλές εισόδους-εξόδους-αυτόματο σύστημα ισοστάθμισης κλπ, αλλά ο συγκεκριμένος που σου προτείνω έχει μεν λιγότερα, αλλά ποιοτικότερα υλικά. Ξεκινώντας από το τροφοδοτικό που είναι τορροειδής μετασχηματιστής ενώ στους περισσότερους πέραν πανάκριβων πολυκάναλων ενισχυτών έχουν πολύ πιο φτηνά τροφοδοτικά.
Γενικά ίσως και να σου είναι overkill ο ενισχυτής. Ίσως από την άλλη και να τον λατρέψεις. Το φόρουμ (όπως και κάθε φόρουμ) μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να σου φωτίσει γωνιές της αγοράς που ως μη χομπίστας απλά δεν ήξερες ότι υπάρχουν. Από εκεί και πέρα το καλύτερο και απαραίτητο βεβαίως βεβαίως είναι να πας και να ακούσεις μόνος σου. Να κοιτάξεις και σε κλασσικά yamaha denon κλπ Εγώ είμαι πεπεισμένος πως αυτό το σκασμένο classd ενισχυτάκι θα παίζει κλάσεις καλύτερα από πολυκάναλο των 800 ευρώ στον οποίο θα πληρώσεις τα έξτρα κανάλια που ποτέ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις.
Bέβαια και οι yamaha denon onkyo έχουν αντίστοιχα δικάναλα μηχανάκια. Εκεί είναι που μπαίνει το προσωπικό γούστο.

Για στιβαρές βάσεις δαπέδου μίλησα διότι τα ηχεία που πρότεινα έχουν το bass reflex προς τα κάτω και θέλει καλή βάση για να βγάλει το ηχείο σωστά το χαμηλό του. Αυτό ισχύει με όλα τα ηχεία, αλλά με αυτά μια παραπάνω.

το άτιμο είναι και όμορφο...θα κοιτάξω πάντως και άλλους δικάναλους (yamaha,denon,onkyo) (αλήθεια αυτοί έχουν έξοδο για woofer?) και βλέπουμε..
αλήθεια κάποιο μαγαζί στην αθήνα με όρεξη να εξηγήσει σε άσχετο όπως εμένα έχετε να προτείνετε?