Αγορα καλης compact ή βασικής DSLR

χαχα, οντως χαθηκα απο εδω, με απορροφησε η αλλη κατηγορια με τα εργαλεια, τα γκατζετς και τους φακους led!

Ομως συνεχιζω και ποσταρω φωτογραφιες, μονο που αυτη τη φορα το θεμα ειναι...Bosch, Makita, Dremel και τα σχετικα :))

Εννοειται θα το ψαξω αρκετα ακομα και θα προσπαθησω να τις βρω σε καποιο καταστημα για να δω και απο κοντα αν με βολευουν...
Εσυ tiniakos μετα τις δυο dslr που κατεληξες?

ξερει κανεις την διαφορα των βασικων φακων που δινουν συνηθως με τις dslr?
Μιλαω για τον ef-s 18-55 dc iii και ef-s 18-55 is ii.

ξερει κανεις την διαφορα των βασικων φακων που δινουν συνηθως με τις dslr?
Μιλαω για τον ef-s 18-55 dc iii και ef-s 18-55 is ii.

IS=Image Stabilization, που σημαίνει ότι ο 2ος έχει και σταθεροποίηση η οποία με απλά λόγια σημαίνει ότι μπορείς να βγάζεις μη κουνημένες φωτογραφίες χρησιμοποιώντας πιο αργές ταχύτητες (χρήσιμο σε χαμηλό φωτισμό)-ισχύει βέβαια μόνο για μη κινούμενα αντικείμενα.
Υπάρχει και 3ος (ο STM) ο οποίος προσφέρει (πιο) αθόρυβο focus, χρήσιμο κυρίως για βίντεο.

Να προσθέσω κάτι άλλο (σαν χρήστης και entry-dSLR και compact) το οποίο είναι εντελώς υποκειμενικό: η SLR με κάνει να θέλω να βγάλω φωτογραφίες (σε αντίθεση με την compact). Το βάρος βέβαια, τόσο του σώματος αλλά ΚΥΡΙΩΣ των (ειδικά πιο καλών) φακών είναι ανασταλτικός παράγοντας (γι' αυτό σκέφτομαι ήδη τις mirrorless)

Last edited:
IS=Image Stabilization, που σημαίνει ότι ο 2ος έχει και σταθεροποίηση η οποία με απλά λόγια σημαίνει ότι μπορείς να βγάζεις μη κουνημένες φωτογραφίες χρησιμοποιώντας πιο αργές ταχύτητες (χρήσιμο σε χαμηλό φωτισμό)-ισχύει βέβαια μόνο για μη κινούμενα αντικείμενα.
Υπάρχει και 3ος (ο STM) ο οποίος προσφέρει (πιο) αθόρυβο focus, χρήσιμο κυρίως για βίντεο.

Να προσθέσω κάτι άλλο (σαν χρήστης και entry-dSLR και compact) το οποίο είναι εντελώς υποκειμενικό: η SLR με κάνει να θέλω να βγάλω φωτογραφίες (σε αντίθεση με την compact). Το βάρος βέβαια, τόσο του σώματος αλλά ΚΥΡΙΩΣ των (ειδικά πιο καλών) φακών είναι ανασταλτικός παράγοντας (γι' αυτό σκέφτομαι ήδη τις mirrorless)

thanks, πολυ διαφωτιστικος.
Ψαχνοντας ολο και παραπανω παντως βλεπω οτι γενικα οι entry lever dslr της nikon ειναι αρκετα καλυτερες σε συγκρισεις απο αυτες τις canon..Ειδικα η d3300 ειναι σχεδον παντου καλυτερη απο την 1200d με μια μικρη διαφορα χρηματων +. Το μονο που με ανησυχει ειναι τα 24mp τα οποια θα δινουν τεραστια αρχεια και μαλον θα θελουν κ δυνατο λαπτοπ αν θελεις να τα επεξεργαστεις λιγο.
Αν και ειχα αποφασισει για canon αυτη εδω η συγκριση με προβληματιζει αρκετα....
http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-1200D-vs-Nikon-D3300

είναι αλήθεια ότι στις βασικές dsr οι canon δείχνουν λιγότερο εξελιγμένες σε σχέση με τις nikon. Όμως και οι δυο υπερκαλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του αρχάριου. Για τις ξεζουμίσεις θα πρέπει να εξελιχθείς πολύ, πάρα πολύ.

εγω θα πηγαινα σε καπιο μαγαζι να τις πιασω τις μηχανες, οσες νικον εχω πιασει δεν με βολευουν καθολου (d90, d800, d5200, d7000), ενω οι κανον (5d2,550d, 40d) παντα καθονται τελεια στο χερι μου, αλλα εχω ολυμπους και πανασονικ:)
στα specs εχουν διαφορες αλλα ειναι τοσο μικρες πια, που δεν ξερω αν αξιζει να ασχολισαι οσο εισαι αρχαριος
δες και τα μιρορλες σαν εναλακτικη, και δες και τις αγγελιες για μεταχειρισμενα

Απάντηση: Re: Αγορα καλης compact ή βασικής DSLR

...Το μονο που με ανησυχει ειναι τα 24mp τα οποια θα δινουν τεραστια αρχεια και μαλον θα θελουν κ δυνατο λαπτοπ αν θελεις να τα επεξεργαστεις λιγο....
Καλά...δεν είναι και τόοοοσο τραγικά τα πράγματα.
Ένας αξιοπρεπής, σύγχρονος υπολογιστής θα την κάνει την επεξεργασία - ίσως όχι πολύ γρήγορα, ειδικά με πολλαπλά αρχεία, αλλά, θα την κάνει.
Παρεμπιπτόντως, δε χρειάζεται να τραβάς πάντα σε RAW. Στις πιο..."απλές" φωτογραφίσεις, μπορείς να επιλέγεις Jpeg διαφόρων μεγεθών, που είναι πολύ μικρότερα από τα RAW.

Αν και ειχα αποφασισει για canon αυτη εδω η συγκριση με προβληματιζει αρκετα....
http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-1200D-vs-Nikon-D3300

Kαι πολυ καλα εκανε και σε προβληματισε. Η διαφορα που δινει μεταξυ των δυο μηχανων ειναι πολυ μεγαλη για δυο θεωρητικα ισοδυναμες entry level cameras. Αρα πρεπει να το ψαξεις παραπανω.

Το snapsort οντως παραθετει στοιχεια, χαρακτηριστικα και νουμερα, ομως ειναι εξαιρετικα διαφωτιστικο και πολυ χρησιμο εργαλειο για την περαιτερω ερευνα σου.

H χρησιμοτητα του εγκειται στο γεγονος οτι μπορει να ειναι ενα πολυ καλο εφαλτηριο για να ξεκινησεις επειτα τα δικα σου συγκριτικα απο πολλες πηγες και ακουγοντας διαφορετικες γνωμες.

Εαν γνωριζα την υπαρξη του snapsort εξ'αρχης, δεν θα ειχα αγορασει την Νικον D5000 (πολυ καλη καμερα τοτε), αλλα θα αγοραζα κατ'ευθειαν την D7000 που ειχε ολα τα χαρακτηριστικα που ηθελα.
Δυστυχως κατεληξα και αγορασα και τις δυο..

Απο κοντα επιασα τις d3200 και 1100d που ειναι τα αμεσως προηγουμενα μοντελα οποτε φανταζομαι θα εχουν μικρες διαφορες. Πιο ποιοτικη σαν κατασκευη και καλυτερη στο χερι μου φανηκε η κανον ειναι η αληθεια αλλα φανταζομαι δεν θα δυσκολευτω να συνηθισω και την νικον.
Για να δουμε, η καρδια μου λεει κανον αλλα η λογικη νικον...
Αν και τα χρηματα ηταν ιδια θεωρω πως θα ηταν χαζομαρα να αγορασει καποιος την μηχανη που τουλαχιστον στους αριθμους ειναι χειροτερη.

χεχε, το χειροτερο/δυσκολοτερο προβλημα αναφορικα με επιλογες, γενικοτερα: Η ασυμφωνια καρδιας και λογικης!

Ισως ακουστει οξυμωρο, αλλα εχω μετανιωσει λιγοτερες φορες για επιλογες 'καρδιας' απ'οτι για επιλογες 'λογικης'. :))