Αγορά "καλής" φωτογραφικής

nikolouzosr

Senior Member
11 September 2008
466
Χαιρετώ την παρέα...
Κατ' αρχήν να πώ ότι είμαι εντελώς άσχετος με το αντικείμενο.
Μετά από αρκετές φθηνές φωτογραφικές ήρθε η ώρα να προβώ στην αγορά μιας καλής για τα δικά μου δεδομένα φωτογραφικής μηχανής.
Σκέφτομαι μετά από λίγο ψάξιμο την Canon PowerShot SX 30 IS στα 400 ευρώ. Τι θα μου προσφέρει παραπάνω από φωτογραφικές των 200 ευρώ όπως π.χ. την Canon Digital IXUS 210 IS; Αξίζει να χαλάσω άλλα 70 ευρώ και να πάρω μια SLR όπως την Canon EOS 1100D Body; Τί λέτε εσείς;

Καλως τον!

Απλοικα θα σου απαντησω οτι οταν αγορασα compact camera των 400 ευρω (Lumix LX3) σταματησα να τραβαω με τις υπολοιπες compact που ειχα, και οταν αγορασα dSLR camera σταματησα να τραβαω με την ακριβη compact παρα μονο οταν το pocket size ηταν απαραιτητο.

Υπ'οψιν οτι αν μπεις στο χωρο των dslr, τα εξοδα για extra φακους που θα θελεις οπωσδηποτε να αγορασεις θα ειναι τουλαχιστον υπερδιπλασια (για να μην πω πολλαπλασια σε βαθος χρονου) απο την αξια της μηχανης. Αλλος κοσμος βεβαια που αξιζει την επενδυση και τον κοπο.

Thanks αλλά δε σκέφτομαι να μπω σε παραπάνω έξοδα για extra φακούς σε καμία περίπτωση... όπως είπα και πιο πάνω είμαι άσχετος :) και μάλλον σε αυτό το επίπεδο θα παραμέινω, απλά σκέφτομαι την αγορά μιας καλύτερης μηχανής από αυτές των 100 - 200 ευρώ...

Ας αρχίσουμε απλά: το body σημαίνει σώμα χωρίς φακό, άρα φωτογραφίες δεν τραβάς...
Σε ότι αφορά τις compact, με απόλυτο όριο τα 400 βρίσκεις τις Canon S95 και Samsung EX1, οι οποίες σε σχέση με τις υπόλοιπες προσφέρουν φωτεινούς φακούς, μεγαλύτερους αισθητήρες με λιγότερα megapixel και δυνατότητα αρχεiων raw, τα οποία είναι ασυμπίεστα και μπορείς να επεξεργασθείς στον υπολογιστή για ακόμα καλύτερη ποιότητα.
Τέλος αυτή την περίοδο, λόγω παρουσίασης νέων μοντέλων m4/3 μπορείς να βρείς παλιότερα μοντέλα που ανεβάζουν μερικά σκαλιά παραπάνω την ποιότητα εικόνας.

Οπότε απ' ότι καταλαβαίνω δε την προτείνετε την Canon PowerShot SX 30 IS. Σωστα;

Το μόνο ατού (για ορισμένους χρήστες μόνο) που έχει η SX30 IS είναι το τεράστιο ζουμ που αν δεν το χρειάζεσαι είναι μειονέκτημα (όγκος, βαρος, ποιότητα εικόνας).

Σαν πρώτο σκαλοπάτι ουσιαστικής αναβάθμισης σε σχέση με την SX210 IS θα έβλεπα στα 300Ε
- την νεώτερη και πολύ βελτιωμένη SX220 HS (ή SX230 HS αν θες και GPS)
- αν δεν σου χρειάζεται το 28-390mm ζοομ προτιμότερη είναι η IXUS 310 HS με λιγότερο ζοομ αλλά φωτεινότερο φακό (και πιο ευρυγώνιο) 24-105/f2.0-5.8

Εχουν καλύτερο αισθητήρα πολύ καλά ταιριασμένο με επεξεργαστή για πολύ καλύτερη αποδοση στα σκοτεινά, καλύτερο βίντεο, καλύτερες ταχύτητες.

Δευτερο σκαλοπάτι στα 400Ε αυτα που ήδη γράψαν τα παιδιά .. μια απο τις Panasonic LX-5 (η προσωπική μου προτίμηση) Canon S95, Oly XZ-1 Samsung EX-1. Δεν έχουν μεγάλο ζοομ αλλά έχουν μεγαλύτερο αισθητήρα (για καλύτερη αποδοση), πιο φωτεινούς φακούς, είναι πιό ποιοτικές και με περισσότερες ρυθμίσεις. Στο βίντεο υστερούν.

Κατ' αρχήν thanks για τις απαντήσεις...

Sorry αν γίνομαι κουραστικός... γνώμη για την Nikon D 3000 Kit 18-55mm VR στα 360 ; Compact ή dSLR σε αυτά τα λεφτά;

Ασχετα με το αν και τι μπορεί να υπάρχει καλύτερο σε αυτά τα λεφτά, το ερώτημα "dslr ή compact" απλοποιείται ρωτώντας τον εαυτό σου α) αν σκοπεύεις να μελετήσεις την ορθή χρήση και πλήρη αξιοποίηση μιας dslr και β) αν πρόκειται να ασχοληθείς με τις photo σου σε υπολογιστή. Αν και στα δύο είναι αρνητική η απάντηση, τότε compact. Αντιθέτως dslr.
Ανεξαρτήτως χρημάτων!
Επίσης σκέψου αν το βάρος και ο όγκος μιας DSLR υπάρχει κίνδυνος να γίνουν αποτρεπτικοί λόγοι χρήσης της.

Παιδια σε σχεση με ολα τα υπολοιπα μοντελα που εχουν αναφερθει τι γνωμη εχετε και για αυτα τα 2 μιας και ενδιαφερομαι και εγω για μια καλη compact.
Panasonic Lumix DMC-TZ20 και Sony DSC-HX9V?