Αγορά κομματιών...

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,954
127.0.0.1
Επειδή έχω μπεί στο τρυπάκι να κάνω μία γενική ανανέωση στο στερεοφωνικό μου άρχισα και εγώ να γυρίζω γύρω γύρω και να ζαλίζω τους πωλητές...
Νωρίς θα μου πείτε επειδή τοποθετώ την αγορά κάπου τα Χριστούγεννα με το δώρο; Μπα... Μέχρι να απαντηθούν όλες αυτές οι ερωτήσεις θα έχει περάσει ο χρόνος. Επείσης είναι ερωτήσεις που όλοι μας λίγο πολύ είχαμε όταν αποφασίσαμε να τα "χώσουμε". Οπότε για κοπιάστε...

1) Το ποσόν που θα διαθέσω παίζει κάπου στα 10.000 +-2000 ευρώ για CD - Ενισχυτή - Ηχεία σε αναλογία 5-6000 για τα ηχεία, 2.500 - 3.500 για ενισχυτή και 2-3.000 για cd. Μιλάω για λίγα Watt και καλά.

2) Ακούω μουσική! Μπορεί να ακούσω Jazz, Blues, Rock αλλά μπορεί ρε παιδί μου να μου την καπνίσει και να βάλω και ένα Metallica. Οπότε στα χρήματα που δίνω δεν υπάρχουν δικαιολογίες του στύλ "Αυτό είναι για Jazz ή Blues".
Βρε παίζει καλά αυτό που του δίνω από την πηγή ότι και να είναι όπως οφείλει; Δηλαδή αν σου πουλήσω εγώ έναν υπολογιστή στα 10.000 ευρώ που είναι μόνο για να γράφεις στο Word και δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια θα σε κάνω ευτυχισμένο; Ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί μόνο στην Εθνική;
.
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Ενισχυτής! Λαμπάτος ή τρανζιστοράτος;

Έχω ακούσει ότι οι λαμπάτοι δεν έχουν τα μπάσα των τρανζιστοράτων, θέλουν ευαίσθητα ηχεία (να πονάνε), είναι για blues - Jazz μουσική, δεν κάνουν για rock καταστάσεις (δηλαδή η διπλομποτιά ακούγεται σαν πορδή; ) θέλουν ζέσταμα (δεν με χαλάει) κλπ.

Από την άλλη οι τρανζιστοράτοι χάνουν σε ζεστασιά, μουσικότητα, ανάλυση κλπ σε σχέση με τις λάμπες.

Σε τι ποσοστό είναι σωστό αυτό; Πόσο πολύ θα μου κακοφανεί όταν ακούσω τον λαμπάτο σε σχέση με το τωρινό στερεοφωνικό μου των 4.000 ευρώ;

Ηχεία! Μονόδρομα, πολύδρομα, ευαίσθητα, αναίσθητα, ηλεκτροστατικά...
Δεν με νοιάζει. Αυτό που με νοιάζει είναι να μπαίνουν στο σαλόνι μου, δηλαδή το πλάτος τους να μην είναι πάνω από 40 εκατοστά (ξεχνάμε τα 12άιντσα). Για το βάθος μην το παρακάνουμε, όσο για το ύψος δεν με νοιάζει καθόλου φτάνει να μην ξεπερνάνε τα 3.5 μέτρα του ταβανιού. :)

CD
Από τη στιγμή που θα μπεί σε rack, δεν μιλάω για top loading. Τα ιβρυδικά (με λάμπες) αξίζουν τον κόπο; Ή αν βάλω λαμπάτο cd με λαμπάτο ενισχυτή θα χάσω κάθε πιθανότητα να ακούσω μπάσα; Βέβαια έχω το πικάπ μου για αυτό αλλά με το CD είναι fire and forget. Ούτε να σηκώνεσαι να αλλάζεις κομάτι, ούτε να το καθαρίζεις συνέχεια...

Επείσης θέλω και ένα μαγαζί που να διαθέτει όλα αυτά και έναν πωλητή με το κουράγιο (και τα νεφρά) για το στήσιμο πολλών επι μέρους κομματιών...

Εμπειρίες φίλτατοι;

Νομίζω ότι ο χώρος σου θα ορίσει σε ένα βαθμό το πώς θα κινηθείς αρχικά με τα ηχεία και κατόπιν με τα υπόλοιπα. Επίσης το σύστημα που έχεις τώρα, ίσως βοηθήσει να φανεί ο ηχητικός χαρακτήρας που σου πάει. Για πες δυο πράγματα...

Well...
Το σύστημά μου ήταν:
Ενισχυτής Rogers M300i (2x50)
Ηχεία: Klipsch Tangent 3000 Custom (όπου προστέθηκαν 1 mid, ένα tweeter και ένα super tweeter αφού ανατινάχτηκαν στο γάμο μου)
Πηγή 1: Marantz CD67SE
Πηγή 2: Rega Planar 3 (RB300 βραχίωνας) + Sumiko Blue point

Λόγω χώρου ο Rogers παροπλίστηκε και μπήκε στη θέση του ένας Denon 3806 και το Marantz με ένα Denon 1930.

Από τα υπόλοιπα θα κρατηθεί μόνο το πικάπ το οποίο θα ανανεωθεί με κάποια καινούργια κεφαλή.

Ο οφέλιμος χώρος είναι γύρω στα 20 τετραγωνικά, ίσως λίγο μικρότερος αλλά υπάρχει ασυμετρία στην τοποθέτηση των ηχείων. Δηλαδή το ένα έχει απόσταση από τον πλαΐνό τοίχο 30 - 40 cm και το άλλο 3 μέτρα. :(

Tο πιό βασικό ερώτημα. Θα αξίζουν τα λεφτά που θα δώσω ή θα πάρω μία διαφορά της τάξης του 1% και θα δώσω 3.000 παραπάνω;

[...]
Ο οφέλιμος χώρος είναι γύρω στα 20 τετραγωνικά, ίσως λίγο μικρότερος αλλά υπάρχει ασυμετρία στην τοποθέτηση των ηχείων. Δηλαδή το ένα έχει απόσταση από τον πλαΐνό τοίχο 30 - 40 cm και το άλλο 3 μέτρα. :(

Tο πιό βασικό ερώτημα. Θα αξίζουν τα λεφτά που θα δώσω ή θα πάρω μία διαφορά της τάξης του 1% και θα δώσω 3.000 παραπάνω;

Νομίζω ότι αυτός ο παράγοντας από μόνος του θα καθορίσει τον τύπο και τα χαρακτηριστικά των ηχείων που θες. Δεν έχω κάτι στο μυαλό μου αλλά έχω την αίσθηση ότι με μια τέτοια αδυναμία στον χώρο, είναι σχεδόν υποχρεωτικό ό,τι και να σου "γυαλίσει" να το ακούσεις στο χώρο σου. Προσωπικά θα άρχιζα από εκεί. Ποιες εταιρείες σου δίνουν τα ηχεία τους για ακρόαση.

Εταιρίες που να κουβαλάνε τα ηχεία σπίτι μου είναι δύσκολο να βρώ... Δεν ξέρω αν έχετε εσείς κάποια υπ' όψιν.

Προσωπικά ξεκίνησα να ακούσω ηχεία της τάξης των 1500 ευρώ για αρχή και μπορώ να πω ότι δεν ενθουσιάστηκα από αυτό που άκουσα. Όπως είπα τα ηχεία μου μπορεί να κόστισαν πρακτικά γύρω στα 1200 ευρώ (σε βάθος χρόνου) αλλά είναι custom, σύμφωνα με τα δικά μου γούστα και φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορείς να παίξεις με τον χαρακτήρα του καθενός ξεχωριστά. Σύνολο έχουν 3 οπές bass reflex, δύο για τα χαμηλά (μαμίσιες της Klipsch) και μία για τα μεσοχαμηλά, οπότε με τα κατάλληλα μονοτικά και με πολλές ώρες μουσικής τα έχω φέρει σχεδόν στα ίσια τους.
Επείσης ξεπέρασα και τη σκληράδα που έχουν τα Klipsch στα 4Khz βγάζοντας off την κόρνα τους και χρησιμοποιώντας ξεχωριστό δορυφόρο για μεσουψηλές για το κάθε ηχείο.

Τελικά με τους λαμπάτους ενισχυτές τι γίνεται; Πραγματικά δεν παίζουν χαμηλά; :(
Και μην βρεθεί κάποιος να μου πεί ότι η μπότα δεν κατεβαίνει τόσο χαμηλά που την νοιώθεις πιό πολύ από ότι την ακούς γιατί και σε συναυλίες έχω πάει, και drums έχω παίξει unplugged. :)

Χμμμ για να μην προσπαθώ να περιγράψω τα ηχεία με λόγια...

Attachments

• klipsch1.jpg
    klipsch1.jpg
    43.9 KB · Views: 60
  • klipsch2.jpg
    klipsch2.jpg
    32.8 KB · Views: 78
Re: Απάντηση: Αγορά κομματιών...

ΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣ ΕΣΥ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΜΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

Κατά την γνώμη σας... Επειδή ασχολούμαι περίπου 20 χρόνια με τη μουσική αλλά είναι η πρώτη φορά που πάω να χτυπήσω ταβάνι....

Από ποιά τιμή και πάνω οι διαφορές είναι μικρές στα CD στα ηχεία και τους ενισχυτές;

Δηλαδή αν με ένα ποσόν της τάξης των 6-7.000 ευρώ ακούσω σχεδόν τα ίδια, δεν με χαλάει να χτυπήσω και έναν D-ila με τα υπόλοιπα... :P

λολ. Μακρυά από projectors.
Θεωρώ ότι το ποσό που λες, είναι αξιοσέβαστο και τα όποια μηχανήματα θα πάρεις θα παίξουν καλά.
O Ορφέας απότι θυμάμαι, σου δίνει demo σπίτι σου

Re: Απάντηση: Αγορά κομματιών...

λολ. Μακρυά από projectors.
Μα γιατί; Ήδη έχω έναν και περιμένω πότε θα κατασταλάξουν σε τιμές για να κάνω την αναβαθμισούλα μου...
Να δούμε τι πατέντες θα κάνω πάλι με το κεντρικό και τα πίσω για να τα ματσάρω πάλι! :flipout: :flipout: :flipout:
Δόξα νάχει ο γιαραμπής είναι και αυτά custom..

Θεωρώ ότι το ποσό που λες, είναι αξιοσέβαστο και τα όποια μηχανήματα θα πάρεις θα παίξουν καλά.
Αξιοσέβαστο είναι σίγουρα και θα πονέσει το μάζεμά του από τη στιγμή που θα το σκάσω μετρητοίς. Απλά δεν θέλω να δώσω 6000 ευρώ παραπάνω για να σκούσω λίγο πιό καθαρά ένα τσίκ στο πιατίνι σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι αναφοράς... :)

O Ορφέας απότι θυμάμαι, σου δίνει demo σπίτι σου

Τώρα που το λές... Τη Sumiko εκείνος μου την έστησε, αλλά ούτος ή άλλος, κεφαλή είναι και δικαιολογεί το στήσιμο...
Η μεταφορά είναι δικό του θέμα πάλι ή θα πρέπει να αγοράσω φορτηγό; :)

Κι εγώ λέω να δεις πρώτα τα ηχεία. Ειδικά αυτό με το 30-40cm από τον τοίχο...

Αλήθεια έχει "κόψει" το δωμάτιο να δεις που είναι οι καλές θέσεις; Δηλαδή, πάρε τις διαστάσεις του δωματίου και διαίρεσέ τες για 3, 5, 7, 11 (δηλαδή τους πρώτους αριθμούς). Στα σημεία που βγαίνουν από τον υπολογσιμό έχεις τα λιγότερα στάσιμα κύματα. Δες τα που βρίσκονται μες στο δωμάτιο σε σχέση με έπιπλα και ξαναλέμε.

Όσον αφορά την απόδοση των CD, εγώ όντως θα έβαζα το όριο γύρω στα 2 χιλιάρικα για σύστημα του προϋπολογισμού σου. Από την άλλη, συγκρίνοντας δυο cd της ίδιας εταιρίας (το ένα στα 1500 και το άλλο στα 2500), μόνο στους καλά ηχογραφημένους δίσκους μου άκουγα διαφορά. Ίσως λοιπόν να έκοβα κάτι από το CD για να δώσω στον ενισχυτή. Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την αρχική επιλογή των ηχείων...

Συμφορουμήτες, αν ξέρετε, με ένα καλό DAC στο Denon 1930 θα σωθεί ο άνθρωπος;

Λοιπόν... ένα πρόχειρο σχέδιο του σαλονιού μου είναι το παρακάτω...

Με δεδομένα ότι
1) Δεν θέλω να χωρίσω
Οπότε μετακίνηση επίπλων τιμωρείται με ηλεκτρική παντόφλα
(ακόμη γκρινιάζει που τα ηχεία έγιναν 5.1 αλλά το χώνεψε)

2) Δεν θέλω να δώ την πιτσιρίκα να μπουσουλάει και να σέρνει τα indigo από πίσω της (αν και μάλλον από το βάρος του καλωδίου δεν θα μπορεί να κουνηθεί και θα αρχίσει να κλαίει)
Οπότε τα ηχεία δεν μπορούν να έρθουν πιό μπροστά

3) Δεν θέλω να γκρεμίσω τοίχους, μπαράκι ή κάτι άλλο...
Οπότε τα ηχεία έχουν τις συγκεκριμένες θέσεις
To αριστερό δεν μπορεί να πάει πιό αριστερά γιατί κόβεται η πρόσβαση στο μπαρ, και πίσω από το δεξί είναι οι δίσκοι μου που πρέπει να έχω πρόσβαση (ε, όσο νάναι).

η επιλογή ηχείων είναι αρκετά δύσκολη. :(

Αν βέβαια δεν με πείραζε πολύ το Νο 1 θα έλυνα όλα μου τα προβλήματα... :)

Attachments

• home.gif
    home.gif
    6.6 KB · Views: 41
Δεν το έχω ακούσει, αλλά αφού έχεις 5.1 και ο ορφέας στα δίνει σπίτι:
Naim ολοκληρωμένο cinema + Triangle;

Δεν ψάχνω για 5.1, έχω ήδη...
Θέλω να πάω σε καθαρά στερεοφωνικό πακέτο που θα παίζει μόνο μουσική. :)
Απλά θα χρησιμοποιήσω τα μπροστά ηχεία για το 5.1.

Ο ενισχυτής Hegel H200 είναι τέλειος για αυτό που θέλεις, αφού έχει μια θέση "home cinema" στην οποία συνδέεις τα εμπρός κανάλια του 5.1 και δουλεύει σαν τελικός με προενισχυτή το πολυκάναλό σου. Από την άλλη έχει και 3 εισόδους δικές του για να συνδέσεις τις καθαρά audio συσκευές.

Η Stepcom έχει μεγάλη γκάμα ηχείων από πολλούς αντιπροσώπους. Οπότε μπορείς να ακούσεις τον Hegel με Focal, Triangle, Spendor, κλπ.

Αφού τα ηχεία θα είναι τελικά τόσο κοντά στον πίσω τοίχο, θα κοιτούσα κάτι σε μικρό δαπέδου. Αν υπάρχει bass reflex, αυτό πρέπει να μην κοιτάει πίσω. Όσο για τον πλαϊνό τοίχο, έχεις καλή συμμετρία, αφού υπάρχει και το μπαρ! Αν το ηχείο έχει κάπως στενή διασπορά δεν πρέπει να σε ανυσηχήσει.

Ευτυχώς η δικιά μου έχει κατανοήσει ότι πρώτα βάζουμε το στερεοφωνικό στο σαλόνι και στον χώρο που περισσεύει τα έπιπλα. :BDGBDGB53:

Αν συνδέσω τον ενισχυτή με το home cinema δεν θα έχω ένα μικρό πρόβλημα που λέγεται δύο volume controls? :P Δηλαδή θα πρέπει να βρώ μία ένταση στον "τελικό" που να συμβαδίζει με τον ενισχυτή του 5.1 σε έξοδο, ή να χαμηλώνω με ξεχωριστό volume control τα LR από τα άλλα 3.1... :BDGBGDB55:
Θα παίξω με κουτάκι για να αλλάζω από τον έναν ενισχυτή στον άλλον τα ηχεία, ή απλά θα βάζω και θα βγάζω τις μπανάνες όταν θα θέλω να δώ ταινία.
Άσε που αν καταλήξω σε λάμπα θα είμαι μάλλον από τους ελάχιστους που θα χρησιμοποιούν λαμπάτο ενισχυτή για Home Cinema καταστάσεις... :slapface:

Νομίζω ότι όταν ένας ολοκληρωμένος λειτουργεί σαν τελικός, το ποτενσιόμετρο της έντασης παρακάμπτεται, αφού αφορά το προενισχυτικό στάδιο.

Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στο δικό μου το NAD...

Πρέπει ο ολοκληρωμένος να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σαν τελικός από μία είσοδο, ενώ παράλληλα οι άλλες εισόδοι έχουν κανονικά volume. Τέτοιος είναι ο Hegel H-200 που προανέφερα, ή ο Cayin A-88T.

Για 10.000 budget, μην ξεπεράσεις σε καμμία περίπτωση τα 1500 για CD.
Τα σημερινά μοντέλα του χιλιάρικου παίζουν πολύ καλά, κλάσεις ανώτερα από το marantz που έχεις.

Τα υπόλοιπα, μοίρασέ τα ισόποσα σε ηχεία και ενισχυτή.