Αγορα κομπακτ για υποβρυχιες ληψεις

Μολις γυρισα απο το ΠΛΑΙΣΙΟ οπου δεν ειχαν την FT-5 αλλα την πιο οικονομικα FT-30 και την AW130.
Δεν τιθεται θεμα συγκρισης. Πολυ ποιοτικοτερη και πιο στιβαρη η Νικον με διπλασια τιμη βεβαια.....

Εχω αρχισει και το σκεφτομαι.
Ενα φιλαρακι φετος πηρε τον βενιαμιν την Νικον S33 και εμεινε μεν ευχριστημενος κατεληξε ομως στο συμπερασμα πως ειναι μηχανη για μαξιμοθμ 2 χρονια καθως παρουσιασε υδρατμους ο φακος της αλλα εφυγαν και ηδη καποια εξωτερικα βιδακια παρουσιασαν ηχνη οξειδωσης.

Θα παω να ξαναδω την Νικον ΑW130 το απογευμα.

Last edited:
Το θόλωμα το έχει κάνει και εμένα η TG1 2 φορές στα 2,5 χρόνια αλλά επανέρχεται άμεσα.

Τώρα για ποιότητα αν θες το f2.0 που έχουν οι TG μετράει πολύ σε υποβρήχιες και σε βραδινές. Αλλά μην περιμένεις και θαύματα...
Για μένα δεν αξιζει να ασχολήσε μετά σε Lightroom για να φτιάξεις τις φώτο. Δεν είναι raw και δεν θα πετυχεις πολλά. Αν θες raw μονο η TG4 έχει από τις compact αδιάβροχες.

Δες λίγο και την TG860 που έχει σπαστεί οθόνη και καλύτερο βίντεο από τις TG-1-2-3-4. Αλλά λιγο χειρότερη ποιότητα από αυτές.
Δες και ένα συγκριτικό: http://cameradecision.com/compare/Nikon-Coolpix-AW130-vs-Olympus-Stylus-Tough-TG-860

Εκτός άν πέτυχα ελλατωμετικό κομμάτι, θα έμενα μακριά απο την TG860! Έχει θέμα, ψάξτε το.
Αυτήν είχα διαλέξει αρχικά λόγω καλών προδιαγραφών, ευρυγωνιου φακού, σπαστής οθόνης, 1080 60p video απλέτες ρυθμίσεις κλπ, αλλά...
Μια μέρα δούλεψε (με ωραίες φωτό και βίντεο!) και μετά κόλλαγε, δεν ανταποκρινονταν τα κουμπιά και οι ρυθμίσεις και τη γύρισα πίσω.
Μετα πήρα τη Νικον AW120 και μέχρι τώρα δουλεύει καλά.

Για μένα δεν αξιζει να ασχολήσε μετά σε Lightroom για να φτιάξεις τις φώτο. Δεν είναι raw και δεν θα πετυχεις πολλά.
Αυτό πίστευα και εγώ μέχρι που έβαλα μερικές της Νίκον στο ACR & Lightroom και παραδόξως έπαιρναν διόρθωση και WB και επαναφορά σκοτεινών shadow/highlights, όχι σαν raw αλλά πολύ καλύτερα απο τις αρχικές της μηχανής χωρίς ιδιαίτερα τεχνουργήματα...

Με τις TG-x δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξεργασία. Το jpeg της Olympus είναι μια χαρά.
Από μια φίλη που μου είχε δανείσει την AW110 όντως τα jpeg της Nikon δεν ήταν τόσο καλά όσο της Oly μου.
Επίσης κάτι που παρατήρησα είναι η ποιότητα των TG 8xx είναι χειρότερη από τις TG1-2-3-4.

Αν έχεις διάθεση για επεξεργασία τότε μια χαρά είσαι και με Nikon πουσάροντας λίγο sharpness και saturation.

Απάντηση: Re: Αγορα κομπακτ για υποβρυχιες ληψεις

η TG1,2 έχουν αλλης τεχνολογιας αισθητηρα απο τις TG3,4 , το jpeg ολων ειναι εξαιρετικο γιατι απλα ειναι Olympus, επισης δεχονται ως αξεσουαρ 2 αδιαβροχους προσθετους φακους (ενα fisheye και ενα teleconvertor) καθως και ενα πολυ χρησιμο δαχτυλιδι led γυρω απο τον φακο για macro το οποιο ομως δεν ειναι αδιαβροχο.

Το θολωμα ειναι φυσιολογικο οταν η μηχανη περνα απο πολυ θερμο εξωτερικο περιβαλλον σε πολυ παγωμενο νερο, ολα αυτα αν φυγει σε λιγο μολις προσαρμοστει στην θερμοκρασια του νερου, αν παραμενει για πολυ ωρα ισως ειναι προβλημα στις τσιμουχες , την αεριζεις για καμια ημερα και την ξαναδοκιμαζεις χωρις τεραστιες αλλαγες θερμοκρασιας, αν δεν ξανασυμβει αμεσα ολα καλα ...

Αντιθέτως! Έχει ένα πολύ εύχρηστο κουμπάκι στα Scenes για υποβρύχιες Λήψεις με σήμα ένα ψαράκι και ρυθμίζει το WB αρκετά καλά, χωρίς πρασινίλες.
Η Olympus είχε δύο underwater scenes. Αλλά και πάλι το wb θελει ρύθμισμα εκ των υστέρων, είναι και θέμα γούστου αυτο. έχω φίλο που κατεβαίνει με 5DMKII και κανονικό case και τις έχει πράσινες για τα γούστα μου. Πάντως με ACR & LR φτιάχνεται εύκολα και με το HSL στα κυανά και μπλέ αυτό ακόμη και στις jpg των nikon/olympus.

Σε βίντεο μάλιστα, το ρυθμίζει αυτόματα καλύτερα απο την Ολυ. Άν ξεκινήσει η εγγραφή πάνω απο το νερό, μετα γίνει η κατάδυση, και μετά ξαναβγέι στην επιφάνεια δεν χαλάει το wb λίγο μόνο η φωτεινότητα στο ανέβασμα.
Αν ξεκινήσει η εγγραφη υποβρυχίως και μετα βγείς έξω, θα τα βγάλει κοκκινωπά τα έξω, όπως και η Όλυ.
Θέλει πρακτική κ εξάσκηση.

Βρε πάρτε μια GoPro να ηρεμήσετε....
Έχει ένα (σοβαρό) ελάττωμα βέβαια, δεν βλέπεις το πλάνο που τραβάς εκτός αν πάρεις μια πλαστκή αδιάβροχη θήκη ώστε να βουτάς με τι κινητό στη θάλασσα.
Έχει όμως και μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως ποιότητα φωτογραφίας, τρομερό βίντεο, κι επι πλέον αν είσαι σε βάρκα πχ μπορείς να βουτάς τη μηχανή στο βυθό και να την ελέγχεις απ´ το κινητό σου.

Ευχαριστω πολυ φιλε μου.
Μαλλον εκει θα παω στην aw130 και μαλιστα στο κιτ που εχει στα 319 ενα καταστημα στην Σαμο.
http://www.shop13.gr/nikon-coolpix-...andisk-sd-card-ultra-8gb-40mb-s-p-164622.html

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μπαμπηηηηη!!!
Εξηγησου αναλυτικα!
Επισης παραθεσε μοντελο και τιμη!

Απάντηση: Re: Αγορα κομπακτ για υποβρυχιες ληψεις

Μπαμπηηηηη!!!
Εξηγησου αναλυτικα!
Επισης παραθεσε μοντελο και τιμη!

Εγώ έχω αυτή
http://www.skroutz.gr/s/3961944/GoPro-Hero3-Silver-Edition.html?from=manufacturer

Έχει βγεί και η HERO4 σε πιο ακριβή τιμή όμως. Ψάξε και διάβασε πρώτα, μπες και στο site της GoPro η στο Youtube να δείς πληροφορίες και βιντεάκια, κι όταν χρειαστείς να δείς κι από κοντά πές μου...

H GoPro είναι γιαάλλη δουλειά, αποκλειστικά για ευρυγώνια βίντεο, σε μεγεθός που μοντάρεται σχεδόν παντού ιδανική για αθλητικά, drones, μοτο κλπ. Με τα εξαρτήματα της Go Pro η τιμή ανεβάινει αρκετά
Οι άλλες είναι ολοκληρωμένες φωτογραφικές που τραβάνε και βίντεο.