αγορα mac mini ή mac pro

nikos psaltis

AVClub Enthusiast
8 September 2009
1,132
ΝΙΚΑΙΑ
καλησπερα με ενδιαφερει η αγορα mac mini ή mac pro σε μτχ φυσικα , εχω υποψιν μου σαν mac pro to http://www.everymac.com/systems/appl...lem-specs.html αξιζει η αγορα του η να παω σε ενα mac mini ? με ενδιαφερει η μαξικη επεξεργασια φωτο σε lightroom , παιχνιδια και τετοια δεν με ενδιαφερουν . επισης να αναφερω οτι η οθονη θα ειναι 2560 χ 1600 . αν μπορει κανεις να με βοηθησει ....

Λοιπόν, για την δουλειά που το θέλεις, νομίζω άνετα σε καλύπτει κι ένα mac mini με αρκετή μνήμη και καλό επεξεργαστή. Αν του βάλεις κι έναν ssd, θα πετάει. Από την άλλη με τον Mac Pro, έχεις πολύ περισσότερες δυνατότητες, αλλά εξαρτάται και με τι προδιαγραφές θα τον πάρεις. Αν πεις να του βάλεις έξτρα μνήμη, καλύτερη κάρτα γραφικών, και ssd θα ανέβει πολύ η τιμή. Οι μνήμες τους είναι αρκετά ακριβές. Πρόσφατα πήρα 8GB επιπλέον και έφτασε το 120ρικο.

Πες μας πόσο τον έχεις βρει, τι έχει μέσα και που είσαι διατεθειμένος να φτάσεις. Μάλλον overkill τον βρίσκω τον Mac pro, αλλά ας πει και κάποιος που δουλεύει lightroom. Αν από την άλλη αν θες κι επεκτασιμότητα, να βάλεις πχ επιπλέον δίσκους, κάρτες pcixpress κτλ, τότε εντάξει. Εγώ είχα τον προηγούμενο απ' αυτόν που λές και τον επόμενο (2008 και 2010) 8-core. Καλά μηχανήματα, δυνατά, αλλά για να δεις την απόδοσή τους, πρέπει να έχεις να κάνεις και πολύ βαριές δουλειές, όπως επεξεργασία video, μουσική με πολλά ταυτόχρονα κανάλια FX κτλ. Και φυσικά θέλει και αρκετή μνήμη για να αποδώσει.

καλησπερα εχω βρει τη βασικη εκδοση μακ προ 4.1 στα 600 ευρω , επισης μια καρτα μνημης 8 γιγα στα 50 ευρω .
ειναι οικονομικο βασικα το θεμα αλλιως πρωτιμο ενα μηχανακι που πιανει ελαχιστο χωρο .

... το να κοιτάμε για αγορά μηχάνημα του 2009 εν έτη 2014 για τέτοια δουλειά δέ μου φαίνεται τόσο πρακτικό.
Ας ξεκινήσουμε με τον προυπολογισμό και μετά να δούμε τι καλυτερο υπάρχει.

τελικα αγορασα το mac pro , πραγματικα φοβερο εργαλειο !
ερωτηση , εχει πανω το μηχανημα 8 εισοδους για ραμ τωρα εχει 8 απο 1 gb μπορω να βαλω 1-2 4 γιγα ή πρεπει ολες να ειναι ιδιες ?

Ενώ το μανιουαλ λεει να βάζεις ίδιες, νομίζω μπορείς κ διαφορετικές βάζοντας τις μεγαλύτερες πρώτα σε ζευγη.
The quad-core Mac Pro has four memory slots, and comes with at least three 1 GB
DIMMs installed. You can replace or install additional 1 GB or 2 GB DIMMs for a total of
up to 8 GB of memory.
It’s important that DIMMs installed in your Mac Pro are of equal specification. Use the
instructions that follow to install DIMMs in a quad-core Mac Pro.
To install memory:
1Shut down your Mac Pro, open it, and remove the side panel, following the instructions
on page 37

http://manuals.info.apple.com/en_US/Mac_Pro_2009_2010_Memory_DIMMs_DIY.pdf

Slot 1: Memory Channel 1, Processor 1
Slot 2: Memory Channel 2, Processor 1
Slots 3 & 4: Memory Channel 3, Processor 1
Slot 5: Memory Channel 1, Processor 2
Slot 6: Memory Channel 2, Processor 2
Slots 7 & 8: Memory Channel 3, Processor 2

Slots 3 and 4, as well as slots 7 and 8, share a memory channel. The best memory performance is achieved when slot 4 (single-processor model) or slots 4 and 8 (dual-processor model) aren’t occupied. By not populating the second of the paired memory slots, you allow each memory module to connect to its own dedicated memory channel.

If you do choose to populate the last memory slots, you may reduce optimum memory performance, but only when memory in the shared slots is being accessed.If you install different-size DIMMs in your computer, follow the order in the tables above. If the DIMM configuration you install doesn’t provide optimized performance, the Memory Slot Utility will appear on screen and recommend an improved configuration. To use the Memory Slot Utility again, go to /System/Library/Core Services.

Preferred Memory Slot Population for Dual-Processor Mac Pro

Two memory modules: Slots 1 and 2.
Three memory modules: Slots 1, 2, and 3.
Four memory modules: Slots 1, 2, 5, and 6.
Six memory modules: Slots 1, 2, 3, 5, 6, and 7.
Eight memory modules: Slots 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, and 8.

Notice that in the above configurations, slots 4 and 8 are the last to be populated, ensuring the best overall memory performance.