ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΥ ΦΑΚΟΥ - ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ?

daisdim

Established Member
14 September 2007
162
Αθήνα
Είμαι σχεδόν έτοιμος για αγορά μεταχειρισμένου φακού.
Τον έχω ήδη στα χέρια μου για έλεγχο.
Έχω κάνει κάποιες δοκιμές για να τον τεστάρω (π.χ. σουτάρισμα ίδιου θέματος με αυτόν και άλλους φακούς για να τσεκάρω την απόδοση της εικόνας, εναλλαγές σε κοντινά και μακρυνά θέματα για να τσεκάρω το σύστημα εστίασης και την ταχύτητά του).
Παρακαλώ τους πιο έμπειρους να με κατευθύνουν αν υπάρχει κάποιος πιο συγκεκριμένος μπούσουλας στο πως θα είμαι 100% σίγουρος ότι όλα είναι οκ.

Αφου τον εχεις στα χερια σου και τον δοκιμαζεις, δυσκολο να εχει κατι και να μην το βρεις.

Αν εξωτερικα ειναι ΟΚ, και δοκιμασεις οτι εστιαζει κοντα, μακρια κτλ, δεν βλεπω τι μπορει να σου ξεφυγει...

αν εκανες αυτα που λες μια χαρα πρεπει να ειναι.
Δες για front/back focus , αν εχει γρατζουνιες στο μπροστα και πισω κρυσταλο, και οταν κανεις ζουμ η κηνηση του ring να ειναι ομαλη (οταν πεφτει, μερικες φορες χαλαει ο μηχανισμος του ζουμ)

Δες να μη σου κανει back focus, να μην κυνηγαει στην εστιαση, τσεκαρε την εστιαση σε κοντρα δυνατο φως με το θεμα να ναι σκοτεινο κ επισης σε βραδυνα0σκοτεινα θεματα.
Επισης να μην εχει στην εικονα σου θαμβωσεις κ να μη βγαινει μαλακο το θεμα, να ναι δηλαδη κανονικο, sharp.

Tι φακος ειναι?

Επισης κοιτα το ματζαφλαρακι του διαφραγματος να κινειται ευκολα κ απροσκοπτα κ κατα προτιμηση να μην εχει σκονη αναμεσα στα στοιχεια, στα κρυσταλλα.
Αν ειναι ζουμ , φυσικα το δαχτυλιδι να κινειται ομαλα χωρις χρατς χρουτς κ σημεια που να ναι ζορικα.

Αυτα ολα αν δε συμβαινουν σωστα , θα χεις θεματα, η καθε περιπτωση με αλλο συμπτωμα.

Αυτα πανω κατω.

Δες για front/back focus , αν εχει γρατζουνιες στο μπροστα και πισω κρυσταλο.

front/back focus checked ok. scratches / wear free.

Δες να μη σου κανει back focus, να μην κυνηγαει στην εστιαση, τσεκαρε την εστιαση σε κοντρα δυνατο φως με το θεμα να ναι σκοτεινο κ επισης σε βραδυνα0σκοτεινα θεματα.
Επισης να μην εχει στην εικονα σου θαμβωσεις κ να μη βγαινει μαλακο το θεμα, να ναι δηλαδη κανονικο, sharp.

Αυτά τα έκανα και είναι οκ. μόνο για το sharp δεν είμαι σίγουρος 100% σίγουρος πως να το διαπιστώσω.

Tι φακος ειναι?

200mm σταθερός

Επισης κοιτα το ματζαφλαρακι του διαφραγματος να κινειται ευκολα κ απροσκοπτα κ κατα προτιμηση να μην εχει σκονη αναμεσα στα στοιχεια, στα κρυσταλλα.

δεν έχει σκόνες, τα κρύσταλλα μπρος πίσω checked OK

Μετά τα παραπάνω το μόνο που μου μένει να διαπιστώσω είναι κατά πόσο αποδίδει σε sharpness. Μάλλον πρέπει όμως να τον δοκιμάσω και εκτός σπιτιού (200άρης γαρ).

o 200 αρης ο στεθερος αν ειναι ο γνωστος της Νικον ειναι κ καινουριος σχετικα σε κυκλοφορια, αν κ ακριβουτσικος.Δε νομιζω να εχεις προβλημα.

o 200 αρης ο στεθερος αν ειναι ο γνωστος της Νικον ειναι κ καινουριος σχετικα σε κυκλοφορια, αν κ ακριβουτσικος.Δε νομιζω να εχεις προβλημα.

Ο γνωστός αλλά το προηγούμενο μοντέλο από αυτό που κυκλοφόρησε το Σεμπτέμβριο. Μέσα στο ΣΚ θα κάνω δοκιμές και θα σηκώσω μερικές. Ασήκωτος! Μάλλον πρέπει να πάω για μονόποδο.

Αν αναφέρεσαι στον 200mm f2 αυτος ειναι εξαιρετικος φακος αλλά πολύ βαρύς και προφανως ακριβός :award:

κακώς αγόρασα βαράκια. τελικά δεν θα τα χρειαστώ!