Αγορά NAS, παρακαλώ για τις προτάσεις σας !

Re: Απάντηση: Re: Αγορά NAS, παρακαλώ για τις προτάσεις σας !

Αναλόγως το budget σου. Το παραπάνω συστηματάκι είναι και htpc που παίζει τα πάντα (εκτός από FI). Aν θέλεις απλά serverάκι βγαίνει και πιο φθηνό, πχ βγάλε το cpu/mb που έχω πάνω και βάλε αυτό, και 2GB ram αντί 4.
Απλά προϋποθέτει παραπάνω ενασχόληση σε σχέση με ένα nas. Αλλά κοστίζει το 1/4 από ένα 4-bay nas.

τι είναι το FI;
με ψήνει λίγο η ιδέα γιατί εκεί που θα μπει θα είναι πίσω από μια τηλεόραση που φαντάζομαι ότι θα μπορεί να δουλέψει ως monitor για να το χειρίζομαι (ή θα πρέπει να το κάνω αναγκαστικά από κάποιο pc μέσω web interface)...από την άλλη επειδή δεν είμαι σχετικός με το στήσιμο του όλου πράγματος, ή για να το πω πιο σωστά, είμαι λίγο σχετικός, σημαίνει ότι θα μου βγει ο πάτος στο διάβασμα πάλι για να το κάνει να δουλέψει και μετά από το ψάξιμο που έχω κάνει τον τελευταίο καιρό για τη μετάβαση σε home cinema δεν μπορώ άλλο...κουράστηκα, και στερεύουν τα περιθώρια χρόνου.

Ναι, θα είναι ένα pc στο σαλόνι. Αν δεν έχεις κάπου να το κρύψεις μπορείς να βάλεις ένα τέτοιο κουτί π.χ. (μπαίνει και οριζόντιο) αλλά χάνεις την επεκτασιμότητα σε δίσκους (παίρνει 1, άντε 2 αν δεν βάλεις optical drive). Θόρυβο δεν θα κάνει πολύ. Θα συνδεθεί στην TV με HDMI και στο δίκτυο φυσικά.
Τώρα τα +/- σε σχέση με ένα nas τα συνόψισε περίπου ο auteur. Βέβαια αυτό που προτείνει απαιτεί αρκετά παραπάνω , παραπάνω μηχανήματα (άρα το επιχείρημα της κατανάλωσης πάει στράφι) και δεν νομίζω πως σου είναι απαραίτητο μιας και το setup σου είναι απλό: 1 laptop - 1 TV - 1 δίσκος (προς το παρών). Εκτός και αν επιθυμείς να συνεχίσεις να παιδεύεσαι με τον DLNA player της TV...

Δεν προτείνω στον φίλο μας την λύση και τον δυο, απλα αναφερω το ιδανικό απο άποψη κόστους/επέκτασιμοτητας, και φυσικα ο file server δεν θα είναι ανοιχτός 24/7 παρα ελάχιστες ώρες τον μήνα. Οπότε υπάρχει αμελητέα καταναλωση.

Αν δεν έχει mp τότε το HTPC/file server που προτείνεις φαίνεται καταλληλότερη επιλογη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορά NAS, παρακαλώ για τις προτάσεις σας !

τι είναι το FI;
με ψήνει λίγο η ιδέα γιατί εκεί που θα μπει θα είναι πίσω από μια τηλεόραση που φαντάζομαι ότι θα μπορεί να δουλέψει ως monitor για να το χειρίζομαι (ή θα πρέπει να το κάνω αναγκαστικά από κάποιο pc μέσω web interface)...από την άλλη επειδή δεν είμαι σχετικός με το στήσιμο του όλου πράγματος, ή για να το πω πιο σωστά, είμαι λίγο σχετικός, σημαίνει ότι θα μου βγει ο πάτος στο διάβασμα πάλι για να το κάνει να δουλέψει και μετά από το ψάξιμο που έχω κάνει τον τελευταίο καιρό για τη μετάβαση σε home cinema δεν μπορώ άλλο...κουράστηκα, και στερεύουν τα περιθώρια χρόνου.

FI = frame interpolation, για να γίνει μέσω pc χρειάζεται αρκετή υπολογιστική δύναμη (και πολύ διάβασμα, δεν νομίζω να σε απασχολεί). Ποιά είναι η ΤV σου, πιθανόν να έχει η ίδια FI.
Aναλόγως τι θες να κάνεις. Αν απλά θες να streamάρεις και να κατεβάζεις, θα το κάνεις απλά και απροβλημάτιστα όπως σε ένα pc. Απλά τα nas έχουν έτοιμες-στημένες κάποιες λειτουργίες που για να τις κάνεις στο pc θέλει ενασχόληση (όχι πως δεν γίνονται όμως).

Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές/ πληροφορίες σας.
Μάλλον θα καταλήξω σε NAS (πιθανότατα synology DS112J ή τον 212J) ελπίζοντας ότι θα το βλέπει το DLNA της TV χωρίς καθυστερήσεις, μια και θα είναι στον ίδιο χώρο (μήπως παίζει ρόλο το DCHP που το έχω στο on?).
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα:
Έχει συνδέσει κανείς NAS στην TV, με οποιονδήποτε τρόπο (LAN, USB) και αν ναι, τι βλέπει ως περιεχόμενα στην TV?
Υπάρχει κάποιο mp που να του βάλω μέσα το σκληρό που έχω και να κάνει ότι και ο NAS (κατεβαστήρι χωρίς Laptop αναμμένο) και που να συνδέεται με καλώδιο (HDMI?) στην TV?

Ευχαριστώ και πάλι!

Υπάρχει κάποιο mp που να του βάλω μέσα το σκληρό που έχω και να κάνει ότι και ο NAS (κατεβαστήρι χωρίς Laptop αναμμένο) και που να συνδέεται με καλώδιο (HDMI?) στην TV?

Ευχαριστώ και πάλι!

Αυτό το κάνει και το appstreamer g που έχω...απλά ένα NAS έχει και άλλες λειτουργίες που δεν έχει ένα mp, αν δεν σε ενδιαφέρουν τότε ίσως κάνεις απλά τη δουλειά με το mp.

Απάντηση: Re: Αγορά NAS, παρακαλώ για τις προτάσεις σας !

Ευχαριστώ και πάλι!

Aυτό σκεφτόμουν κι εγώ τώρα, σαν μια πιο απλή λύση. Με 0 επεκτασιμότητα σε δίσκους φυσικά, και δεν ξέρω για την χρηστικότητα των torrent clients που έχουν.
Κοίτα να πάρεις κάποιο που να παίρνει και εσωτερικό και εξωτερικό δίσκο, ώστε να μπορείς να προσθέσεις άλλον 1 αν σου χρειαστεί.
Για περισσότερα για τους media players κάνε μια ερώτηση εδώ.

Το nas καεί λιγότερο ρευμα, κάνει λιγότερο θόρυβο, είναι πολυ πιο εύκολο στην χρήση του και διαχείριση του (ειδικα αν έχεις iOS/android device) Υπάρχουν ειδικα apps για διαχείρηση μουσικής, video, photo, management κτλ

Απο την άλλη τα στήσιμο server θέλει κάποιες γνώσεις, μπορείς να έχεις περισσότερους δίσκους, αλλα η διαχείρηση του δεν είναι εύκολη και δεν παρέχει τις ευκολίες που παρέχει ένα nas. Με τον σερβερ πρέπει να ασχοληθείς λιγάκι παραπάνω για να έχεις κάποιες ευκολίες.

Η καλύτερη λυση είναι να έχεις και τα δυο.
Nas για 24/7 download, streamer, απομακρυσμένη διαχείριση on the go μέσω smartphone (πχ να βάζεις torrent, photo k music streaming στο κινητο κ.α.)
File Server με εώς 10 δίσκους για αποθήκευση, back up.

+1 Τα ειπες ολα!

3 πραγματακια να προσεξει ο nickpao:

1. ελπιζω να μην περιμενεις να streamαρεις (μεγαλα) βιντεο μεσω του poweline (κ ειδικα 100αρι) στο laptop. Θα βλεπεις το nas/file server/htpc, αλλα μεχρι εκει.
2. αν τελικα πας στη λυση ΝΑΣ, φοβαμαι οτι θα εχεις τα ιδια προβληματα με την καθυστερηση αναγνωρισης απο την τηλεοραση σου. Μυριζει η δουλεια οτι η καθυστερηση οφειλεται πιο πολυ στον dlna client παρα στον server.
3. σε ενδιαφερουν οι υποτιτλοι (εξωτερικοι); Τωρα οπως ειναι στημενο το συστημα σου, παιζει η τηλεοραση υποτιτλους; Ρωταω γιατι γενικα το θεμα "εξωτερικοι υποτιτλοι μεσω dlna" ειναι πονεμενο