Αγορά NAS

Aurum

Established Member
8 April 2013
242
Καλησπέρα σε όλους,
ενδιαφερομαι για αγορά NAS με τις παρακάτω προδιαγραφές:
-αυτόματο backup από υπολογιστές στο δίκτυο με τη δυνατότητα να αλλάζει τα αρχεία κάθε φορά που αλλάζουν (αποθηκεύονται οι αλλαγές) και να μην τα αποθηκεύει ξανα
-ασφάλεια έτσι ώστε να προστατεύονται τα δεδομένα από μη εξουσιοδοτημένη online πρόσβαση (κρυπτογράφηση; ) ιους ή ότι άλλο μπορεί να μολύνει :Banane0:ένα NAS
-λειτουργία ως server για μουσική, φωτογραφίες και βίντεο
-ίσως και απομακρυσμένη πρόσβαση (δεν είναι απαραίτητο)
-να είναι dlna και Upnp certified
Δεν χρειάζεται να έχει ασύρματη σύνδεση.
Δυστυχώς δεν ξέρω πολλά περί NAS και θα ήταν καλό αν μπορούσε κάποιος να γράψει πως τα διαχειριζόμαστε. π.χ η synology έχει το DSM, αυτό το χειριζόμαστε μέσω των windows ? ή του browser?
Γίνεται να βάλω τώρα ένα δίσκο και στη συνέχεια να προσθέσω άλλον ένα για αύξηση χωρητικοτητας;
Χρειάζεται ειδικούς σκληρούς δίσκους για NAS όπως τα RED της Western Digital ή είναι μια χαρά και με κανονικούς;
Έχω σκεφτεί τον synology DS214SE (http://www.synology.com/en-us/products/overview/DS214se) και το Dlink DNS 320 (http://www.plaisio.gr/periferiaka-o...areCenter-2Bay-Diskless-DNS-320L-DNS-320L.htm)
Ποια είναι καλή επιλογή για τις χρήσεις που έγραψα παραπάνω;
Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Last edited:
Όλα αυτα μπορούν να γινουν απο τα αντίστοιχα προϊόντα είτε της Qnap είτε της synology. Μέσω browser γινεται ο έλεγχος του NAS αλλα έχουν και εφαρμογές για smartphones.... Αν θυμάμαι καλα, μόνο η Qnap δίνει hot swap σε όλα τα μοντέλα της, ενώ η synology σε άνω του 500ρικου.... Βέβαια υπάρχουν και οικονομικοτερες λύσεις hp micro server πχ αλλα θέλουν κάποια εξοικείωση με υπολογιστές.

Όλα αυτα μπορούν να γινουν απο τα αντίστοιχα προϊόντα είτε της Qnap είτε της synology. Μέσω browser γινεται ο έλεγχος του NAS αλλα έχουν και εφαρμογές για smartphones.... Αν θυμάμαι καλα, μόνο η Qnap δίνει hot swap σε όλα τα μοντέλα της, ενώ η synology σε άνω του 500ρικου.... Βέβαια υπάρχουν και οικονομικοτερες λύσεις hp micro server πχ αλλα θέλουν κάποια εξοικείωση με υπολογιστές.

Ευχαριστώ για την απάντηση :a0210:
Οταν έγραφα για το εάν μπορεί να προστεθεί κι άλλος δίσκος δεν εννοούσα hot swap (εν λειτουργία) αλλά εάν μπορώ πχ σε ένα NAS με θέσεις για δύο δίσκους να βάλω έναν τώρα και αργότερα τον δεύτερο. (χωρίς να χρειάζεται να γίνει format)
Οι λύσεις hp micro server είναι οικονομικότερες σε σχέση με τους synology του πεντακοσάρικο ή με τα NAS που ανέφερα πιο πάνω;

Ευχαριστώ για την απάντηση :a0210:
Οταν έγραφα για το εάν μπορεί να προστεθεί κι άλλος δίσκος δεν εννοούσα hot swap (εν λειτουργία) αλλά εάν μπορώ πχ σε ένα NAS με θέσεις για δύο δίσκους να βάλω έναν τώρα και αργότερα τον δεύτερο. (χωρίς να χρειάζεται να γίνει format)
Οι λύσεις hp micro server είναι οικονομικότερες σε σχέση με τους synology του πεντακοσάρικο ή με τα NAS που ανέφερα πιο πάνω;

Φυσικά και γίνεται. Αλλά το φορμάτ δεν μπορείς να το αποφύγεις όταν προσθέτεις ένα δίσκο (στο δεύτερο, γιατί ο πρώτος έχει γίνει ήδη format) διότι πρέπει ο δίσκος να έχει το format που καταλαβαίνει το λειτουργικό. Μπορείς να βάλεις όποιο σκληρό δίσκο θές εσύ αναφορικά με μοντέλο/μάρκα, απλά είθισται οι δίσκοι που έχουν σχεδιαστεί για nas να είναι πιο αξιόπιστοι.

Οι λύσεις hp micro server είναι οικονομικότερες, αλλά ποιας τάξης μεγέθους δεν ξέρω ακριβώς να σου πώ.

Δες πρωτα τα νηματα για synology και qnap, ωστε να παρεις μια ιδεα τι δυνατοτητες εχουν τα λειτουργικα αυτα. Δεν εχει σημασια αν συζηταμε το 212j ή καποιο αλλο μοντελο, μιας και το λειτουργικο ειναι κοινο. Αλλωστε αυτο που πραγματικα πληρωνεις ειναι το λειτουργικο και η υποστηριξη της εταιρειας. Η πραγματικοτητα ειναι οτι σαν hardware και των δυο εταιρειων ειναι overpriced. Αν εχεις ορεξη να ασχοληθεις σιγουρα ο hp micro ειναι καλυτερη και φτηνοτερη λυση, θα σε ταλαιπωρησει ομως για να κανεις καποια πραγματα που τα κανουν με ενα κλικ τα αλλα μηχανηματα. Αν ομως χρειαζεται να ρωτησεις εδω για το ποιο μηχανημα να παρεις, κατι μου λεει οτι μαλλον δεν εχεις τις γνωσεις ή δεν εχεις ορεξη να ασχοληθεις και τοσο ;)

Εγω παντως πηρα ενα synology 212j πριν 2 χρονια και δεν το μετανιωσα ουτε στιγμη. Ισως αν αγοραζα τωρα μηχανακι, να πηγαινα προς hp, αλλα ακομα δεν εχω καταλαβει ακριβως 1-2 πραγματακια πως να τα κανω με αυτον.

καθε εταιρια (synology/qnap) εχει demo στην σελιδα τους και μπορεις να δεις το λειτουργικο τους.
καλυτερα ενα επωνυμο, αφου ειναι το πρωτο σου nas. Οταν αποκτησεις καποια εξοικιώσει με τους ορους κτλ, ενα hp microserver για περισσοτερο χωρο (οπου μαλλον θα χρειαστεις μελλοντικα)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Πιστεύω πως έχετε δίκιο και πως πρέπει να πάρω κάποιο επώνυμο NAS για αρχή (εφόσον αυτό καλύπτει τις ανάγκες μου). Απ' ότι κατάλαβα οι δυνατότητες που προσφέρονται από τα λειτουργικά είναι πολλές. Αυτό μόνο που με προβληματίζει είναι η ασφάλεια στο NAS. Όταν εννοώ ασφαλεια δεν εννοώ από μηχανική βλαβη, αλλά ασφαλεια από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Αφού υπάρχει η δυνατότητα online πρόσβασης των δεδομένων από χρήστες του NAS, υπάρχει κίνδυνος να μπορέσει και κάποιος χωρις εξουσιοδοτημένη πρόσβαση να δει τα περιεχόμενα του δίσκου? Οι υπολογιστές για προστασία έχουν firewall & antivirus. Το NAS (που μοιάζει με μικρό υπολογιστή) προστατεύεται ανάλογα? Είδα κάποιες εφαρμογές antivirus για το λογισμικό της synology (δεν εντόπισα κάτι περί firewall), αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι αποτελεσματικές και κατα πόσον υπάρχει ο κίνδυνος των ιών στα NAS.