Αγορά νέας (2ης) μηχανής από κάτοχο entry dSLR: dSLR, Mirrorless, ή Bridge?

raindog

Established Member
22 June 2009
292
Πειραιάς
Μπήκα στον χώρο των dSLRs το 2009 αγοράζοντας την Canon 1000D (σώμα) και τον Tamron 17-50 2.8 (χωρίς το VC). Πήρα επίσης και τον Canon 50mm 1.8
Έχω επίσης και μια compact Panasonic TZ10 την οποία και χρησιμοποιώ για κανένα βίντεο.

Η χρήση τους είναι κυρίως είναι σε ταξίδια (αλλά όχι μόνο). Η Panasonic μας καλύπτει για το βίντεο (η 1000D δεν έχει καθόλου βίντεο) και για πιο μακρινές λήψεις (έχει 25-300mm).
Με ενδιαφέρουν επίσης βίντεο συναυλιών που σημαίνει βίντεο+αρκετό zoom.

Μέχρι τώρα (στα ταξίδια μας) εγώ είχα την Canon και το έτετον ήμισυ την panasonic. Έλα που τελευταία έχει αρχίσει και παίρνει την canon και της έχει καλοαρέσει και λέει ότι με την panasonic compact δεν μπορεί να βγάλει φωτογραφίες...

Αρχικά σκέφτηκα να πάρουμε μια 2η SRL πιο σύγχρονη με δυνατότητες video (Η 1000D δεν έχει καθόλου βίντεο). Αρχίζοντας το διάβασμα μπήκαν στο χορό και οι mirrorless καθώς και κάποιες bridge και έχω μπερδευτεί....

Η νέα μηχανή (ή σετ μηχανής-φακού) πρέπει να έχει

-καλή ποιότητα φωτογραφίας (τουλάχιστον όσο έχω τώρα με 1000D + tamron 17-50 2.8)
-υποχρεωτικά viewfinder (έστω και ηλεκτρονικό)
-καλό βίντεο

καλό θα ήταν
-αν γίνεται να είναι ελαφριά
-να έχει αρκετά φωτεινό φακό
-να έχει αρκετό zoom (καλό θα ήταν μέχρι 200mm)
-και μια λεπτομέρεια: έχω καλομάθει με το μικρό βάθος πεδίου που επιτυγχάνω για πορτραίτα με την 1000D και στον 17-50 2.8 και το θέλω σε κάποιο βαθμό και στο καινούριο σετ.

Όλα αυτά βέβαια ξέρω ότι δύσκολα συνδυάζονται, οπότε σκέφτομαι διάφορες περιπτώσεις...

Μια νέα dSLR (canon), π.χ
Canon 700D + 18-135 STM (ή ακόμα και στην 70D αν και ξεφεύγει λίγο σε κόστος και ..βάρος)

Κάποια Mirrorless όπως
Olympus OM-D E-M10
Panasonic G6
Sony a6000
Είναι πειρασμός ο όγκος και κυρίως το βάρος τους. Για φακό (για αρχή τουλάχιστον) πιθανόν κάτι σαν τον 14-140 της Panasonic παρά τους 14-42 κλπ

ή κάποια Bridge ??

Η Panasonic DMC-FZ1000 φαίνεται καλή περίπτωση που τα κάνει όλα (όταν έρθει- τo έχει το βάρος της βέβαια)

Και σαν πιο φτηνή λύση από όλες την Panasonic DMC-FZ200 (τη φοβάμαι λόγω αισθητήρα βέβαια)

Είμαι στην αρχή του ψαξίματος, ούτε καν έχω πάει σε μαγαζί να τις δω από κοντά αλλά θα ήθελα αρχικές γνώμες...

Last edited:
Πρέπει να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις με σύστημα (μηχανή με εναλλάξιμους φακούς) ή αν τελικά βολεύεσαι με "όλα σε ένα". Αν βάλεις τα πρέπει σου αυστηρά, το υπ' αριθμό 1 "τουλάχιστον τόσο καλή ποιότητα όσο αυτή που έχω", αφήνει απέξω την FZ200. Η FZ1000 συζητείται, αλλά και πάλι δεν θα σου δώσει την ίδια ποιότητα και το μικρό βάθος πεδίου. Η πιο σίγουρη λύση είναι να πάρεις μια DSLR Canon, γιατί θα εκμεταλευτείς τους υπάρχοντες φακούς. Ρίξε μια ματιά στην 100D, είναι η μικρότερη DSLR που υπάρχει αυτή την στιγμή http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-100d-rebel-sl1

Για να σου προτείνουμε μερικές καλές λύσεις καλό είναι να μας βοηθήσεις λίγο με το budget που διαθέτεις, το αν σε ενδιαφέρει το μικρό βάθος πεδίου και η δυνατότητα εναλλαγής φακών.
Αν δεν σε ενδιαφέρει το βάθος πεδίου και οι φακοί και τα θες όλα σε ένα, βλέπεις κάτι σε FZ1000 ή RX10. Αλλιώς μετά έχεις πάρα πολλές επιλογές...

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

Σίγουρα η πρώτη σκέψη μου ήταν μια dSLR και πάλι (και λογικά canon αφού έχω ήδη canon).
Την 100D την έχω υπόψη μου και λόγω μεγέθους-βάρους αλλά και επιδόσεων-τιμής.

Το κύριο ερώτημα μου αφορά μάλλον τις mirrorless που είναι κάτι "καινουριο για μένα. Φαίνονται βέβαια δελεαστικές αρχικά αλλά το κόστος τους (με αξιοπρεπείς φακούς) δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Σίγουρα είναι πιο ελαφριές πάντως.

Σχετικά με το κόστος: το σίγουρο είναι ότι θα ήθελα να είναι κοντά στο σετ που έχω (μου είχε κοστίσει τότε 340+340+100=780)

Οι bridge είναι μια άλλη περίπτωση-απλά έπεσα και στην κυκλοφοία της FZ1000 (που φαίνεται πλήρες πακέτο) και γι' αυτό το σκέφτομαι

Last edited:
Αν κατάλαβα καλά θέλεις να κρατήσεις και την Canon, οπότε ή θα πας σε compact (panasonic fz100) ή θα μείνεις σε Canon. Δυο διαφορετικά συστήματα με εναλλασόμενους φακούς είναι δύσχρηστο πακέτο (και πολύ ακριβό). Εκτός αν πουλήσεις ότι έχεις, και πάρεις μια mirrorless + μια μεταχειρισμένη "μικρή αδελφή". Παράδειγμα Olympus OMD M10 με κιτ φακό + μεταχειρισμένη e-pm2 + μεταχειρισμένο panasonic 20/1,7. Ζόρικη διαδικασία βέβαια και θα σου κοστίσει σίγουρα κάτι παραπάνω τελικά. Πήγαινε δες από κοντά τις επιλογές σου, και ψάξε λίγο σε αγγελίες και ebay για να δεις τιμές μεταχειρισμένων...

Πρωτα απο ολά θα σιγουρευα οτι στα σίγουρα χρειάζεται κ δεύτερη μηχανή η μπορείτε να μοιραζεστε αύτη που εχεις. Το Λεώ διότι άλλο να την κουβαλας εσυ κ να στην παιρνει καμια φορά να τραβήξει καμια φωτογραφία κ άλλο να την κουβαλάει εξαρχής μονη της. Μιλάω εκ πείρας.....

Αν θέλει να ασχοληθεί κ δεν υπάρχει θέμα με το βαρος/όγκο τοτε μια Κάνον είναι η καλύτερη λύση. Θα μοιραζεστε τους φακούς κ γενικά θα λειτουργειτε με δυο σωματα. Αν δεν θέλεις να δώσεις κ με την μια πολλά λεφτά' στισ αγγελίες σίγουρα θα βρεις κάποια καλη πρόσφορα για κάποιο μετ. σωμα.

Μέση λύση είναι η αγορά μιας καλύτερης κόμπακτ με μεγαλο αισθητήρα οπώς η RX100 η κάτι οπως η Fuji Χ100

Αν κατάλαβα καλά θέλεις να κρατήσεις και την Canon, οπότε ή θα πας σε compact (panasonic fz100) ή θα μείνεις σε Canon. Δυο διαφορετικά συστήματα με εναλλασόμενους φακούς είναι δύσχρηστο πακέτο (και πολύ ακριβό). Εκτός αν πουλήσεις ότι έχεις, και πάρεις μια mirrorless + μια μεταχειρισμένη "μικρή αδελφή". Παράδειγμα Olympus OMD M10 με κιτ φακό + μεταχειρισμένη e-pm2 + μεταχειρισμένο panasonic 20/1,7. Ζόρικη διαδικασία βέβαια και θα σου κοστίσει σίγουρα κάτι παραπάνω τελικά. Πήγαινε δες από κοντά τις επιλογές σου, και ψάξε λίγο σε αγγελίες και ebay για να δεις τιμές μεταχειρισμένων...

Όπως είπα η λογική λέει νέα Canon. Σίγουρα δεν θα κάνω κάτι άμεσα. Πάντως με τρώει να δοκιμάσω κάτι σε mirroless και να επιλέξω μετά.

Πρωτα απο ολά θα σιγουρευα οτι στα σίγουρα χρειάζεται κ δεύτερη μηχανή η μπορείτε να μοιραζεστε αύτη που εχεις. Το Λεώ διότι άλλο να την κουβαλας εσυ κ να στην παιρνει καμια φορά να τραβήξει καμια φωτογραφία κ άλλο να την κουβαλάει εξαρχής μονη της. Μιλάω εκ πείρας.....
Αυτό όντως μπορεί να συμβεί.. το βλέπω όπως και σαν ευκαιρία για μια νέα αγορά.... ;)

Αν θέλει να ασχοληθεί κ δεν υπάρχει θέμα με το βαρος/όγκο τοτε μια Κάνον είναι η καλύτερη λύση. Θα μοιραζεστε τους φακούς κ γενικά θα λειτουργειτε με δυο σωματα. Αν δεν θέλεις να δώσεις κ με την μια πολλά λεφτά' στισ αγγελίες σίγουρα θα βρεις κάποια καλη πρόσφορα για κάποιο μετ. σωμα.
Μέση λύση είναι η αγορά μιας καλύτερης κόμπακτ με μεγαλο αισθητήρα οπώς η RX100 η κάτι οπως η Fuji Χ100

Πέρασα από ένα Mediamarkt για να χαζέψω:

Είχε την 100D με τον 18-55mm STM. Συμπαθητική αν και το grip της δεν μου άρεσε. Το έχουν εξαφανίσει σχεδόν.
Επίσης είχε και μια Panasonic G6 με τον 14-140 αλλά δυστυχώς χωρίς μπαταρία. Πάντως στο χέρι μου άρεσε πολύ, περισσότερο απο την 100D και ήταν και ελαφριά.
Οι πιο μικρές mirroless, αν και μου αρέσουν αισθητικά, τις φοβάμαι στο πιάσιμο

Πάντως από πλευράς τιμής οι 100D και η G6 είναι στα ίδια επίπεδα και τις σκέφτομαι σοβαρά.
Είτε με τους 18-55/14-40 είτε με τους 18-135/14-140 έχουν παραπλήσιες τιμές και με διαφορά στο βάρος 160γρ και 260 γρ αντίστοιχα (πιο ελαφριά η G6 βέβαια)
Θα ψάξω να βρώ συγκριτικά μεταξύ τους

Ένα πράγμα που με φοβίζει στις mirrorless είναι το ηλεκτρονικό viewfinder και αν θα το συνηθίσω...

Ο αισθητήρας της G6 είναι "μισή" γενιά πίσω σε σχέση με τις τελευταίες m4/3, οπότε μόνο αν την βρείς σε εξαιρετική τιμή - ρίξε μια ματιά στην GX7. Δυστυχώς η panasonic στην Ελλάδα πάσχει σε θέμα αντιπροσωπίας, θα προτιμούσα αγορά από επώνυμο ιντερνετομάγαζο εξωτερικού. Σχεδόν σίγουρα καλύτερη τιμή και πιθανόν και κάλυψη εγγύησης (στην Γερμανία έπαιζε προωθητική ενέργεια με 5ετή, δες μήπως ισχύει ακόμα).

edit: το ηλεκτρονικό σκόπευτρο έχει εξελιχθεί πολύ πλέον, οπότε προσωπικά το θεωρώ πλεονέκτημα - βλέπεις ΠΡΙΝ την λήψη τι αποτέλεσμα έχουν οι ρυθμίσεις που κάνεις...

Last edited:
Δημήτρη η αντιπροσωπεία της Panasonic τα πάει χάλια όσον αφορά το κομμάτι της προώθησης και του πλασαρίσματος των προϊόντων της, αλλά στην κάλυψη εγγύησης εγώ προσωπικά της βάζω 10 με τόνο. Δύο φορές είχα θεματάκι και δύο φορές μου αντικατέστησαν το προϊόν άμεσα
Σχετικά με τη συζήτησή μας τώρα, συμφωνώ πως η GX7 είναι εξαιρετική μηχανή, εμένα δεν μου το βγάζεις από το μυαλό ότι χρησιμοποιεί τον ίδιο αισθητήρα με την Ε-Μ1. Το C-AF της είναι μακράν το καλύτερο που μπορείς να βρεις σε m4/3 σώμα, ο σταθεροποιητής της απρόσμενα αποτελεσματικός (τραβαω στο χέρι σε χρόνους 1/8 - 1/15 χωρίς πρόβλημα), η ταχύτητα εστίασης ακαριαία, ενώ το ανακλινόμενο σκόπευτρο με έχει εξυπηρετήσει όσο δεν φαντάζεστε. Δείγματα στη διάθεση όποιου τα ζητήσει

Για το ηλεκτρονικό σκόπευτρο εντύπωση μου κάνει, μακάρι..
Την GX7 δεν την έχω δει από κοντά, έχω διαβάσει τα καλύτερα, κι εσείς τα επιβεβαιώνετε αλλά πολύ τσιμπιμένη (σε Ελλάδα τουλάχιστον) μου φαίνεται... φαντάζομαι θα αξίζει τα λεφτά της αλλά...
Από πιάσιμο-χειρισμό πώς είναι; είμαι περίεργος να τη δω από κοντά

Μετά από αρκετό διάβασμα-ψάξιμο:

-Αποκλείω μάλλον τις bridge (δηλαδή την FX1000): αν και με super δυνατότητες, είναι αρκετά ογκώδης-βαριά και μη επεκτάσιμη (fixed lens)
-μάλλον αφήνω -προς το παρόν- και τις dSRL (canon δηλαδή) λόγω πάλι όγκου και ΒΑΡΟΥΣ. Αν έπαιρνα θα πήγαινα μάλλον στην 700D με τον 18-135 STM.
-καταλήγω μάλλον σε mirrorless: θέλω να τις δοκιμάσω (να έχω ιδία άποψη) να δω αν ο μικρός όγκος και το μικρό βάρος συνάδουν με αντίστοιχη ποιότητα και να καταλήξω αν θα πάω προς τα κει ή θα γυρίσω σε dSRL.
-Αρχικά σκέφτομαι Sony κυρίως λόγω μεγέθους αισθητήρα (συγκεκριμένα a6000) αλλά κάτι δεν μου αρέσει στην Sony... Πες το αντιπάθεια, πες το μικρότερη επιλογή σε φακούς, δεν ξέρω...
-Έτσι καταλήγω σε m4/3 (Panasonic-Olympus) ή αλλιώς GX7 vs OM D E-M10 (αν και ακόμα δεν έχω πιάσει καμιά από τις δύο!!!): είναι και οι δύο πολύ όμορφες αισθητικά, έχουν πολλές δυνατότητες, καλά reviews κλπ αλλά προς το παρόν κλίνω προς την GX7.... Την σκέφτομαι μάλιστα αρχικά σαν κιτ με τον 20άρι 1.7 και με προοπτική να πάρω αργότερα και έναν 14-140 (για all around χρήση αλλά και για βίντεο, γιατί με τον 20άρι μόνο τι βίντεο να βγάλεις...).
-Τι λέτε;;; :hmmmm2:

Last edited:
GX7 αφού σε ενδιαφέρει και το video, με τον 14-140 να διαπρέπει στον τομέα αυτό. Με τον δε 20/1.7, η ποιότητα εικόνας και η φωτογραφία δρόμου είναι ότι πρέπει