Αγορά νέας ψηφιακής μηχανής

Δημήτρης Αντωνόγλου

AVClub Addicted Member
17 June 2006
2,493
Χίος
Μετά από πέντε χρόνια διαβίωσης με την Nikon 4500 η οποία μου είχε κοστίσει 1000 ευρώ!!!!, έφτασε η ώρα αγοράς μιας καλύτερης μηχανής. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το μεγάλο οπτικό ζουμ (10x+), με σύστημα σταθεροποίησης και η ποιότητα της φωτογραφίας κυρίως σε τοπία. Ο προυπολογισμός είναι 400 ευρώ max. Τι θα μου προτείνατε;

Σε περίπτωση που υπερέβαινα των προϋπολογισμό μου και πήγαινα σε φτηνή reflex, Θα είχα κάποια ωφέλη; Ποιά; Αν δε σας είναι κόπος προτείνετε κάποια φθηνή reflex.

Τέλος (σας έπρηξα) αν γνωρίζετε προτείνεται μου κάποια βιβλία για να μάθω να φωτογραφίζω καλύτερα, αν είναι δυνατόν με έμφαση στις ψηφιακές μηχανές.

2 ερωτήσεις:

Πρώτον, σε κάλυπτε το ευρυγώνιο άκρο της 4500 (38mm αντιστοιχία εάν δεν κάνω λάθος), γιατί από εκεί ξεκινούν οι περισσότερες superzoom ή θέλεις κάτι πιο ευρυγώνιο? Πχ να αρχίζει από 28mm, που συνήθως δεν έχουν όμως οι superzoom?

Δεύτερον, το βάρος και οι φυσικές διαστάσεις της 4500 σε καλύπτουν ή θέλεις κάτι μικρότερο ή μπορείς να κάνεις και με κάτι λίγο ή πολύ μεγαλύτερο? Θέλεις μηχανή που να μπορεί να χωράει σε τσέπη πουκάμισου έστω μεγάλη τσέπη πανωφοριού (όπως η 4500) ή συμβιβάζεσαι και με μηχανή η οποία θέλει αναγκαστικώς δική της θήκη?

2 ερωτήσεις:

Πρώτον, σε κάλυπτε το ευρυγώνιο άκρο της 4500 (38mm αντιστοιχία εάν δεν κάνω λάθος), γιατί από εκεί ξεκινούν οι περισσότερες superzoom ή θέλεις κάτι πιο ευρυγώνιο? Πχ να αρχίζει από 28mm, που συνήθως δεν έχουν όμως οι superzoom?

Δεύτερον, το βάρος και οι φυσικές διαστάσεις της 4500 σε καλύπτουν ή θέλεις κάτι μικρότερο ή μπορείς να κάνεις και με κάτι λίγο ή πολύ μεγαλύτερο? Θέλεις μηχανή που να μπορεί να χωράει σε τσέπη πουκάμισου έστω μεγάλη τσέπη πανωφοριού (όπως η 4500) ή συμβιβάζεσαι και με μηχανή η οποία θέλει αναγκαστικώς δική της θήκη?

To μέγεθος της μηχανής είναι αδιάφορο. Τώρα πιο ευρυγώνιο καλό θα ήταν να υπάρχει, αλλά δε θα θυσίαζα το ζουμ για αυτό.

Τότε καλή περίπτωση θα ήταν ίσως η fuji 9600 που έχει και ο Μπέλλος. Έχει φακό 28-300 (αντίστοιχο 35mm). Προσωπικώς superzoom (του τύπου Canon S3, Panasonic FZ8 κλπ) δεν θα έπαιρνα, για να κρατήσουν σε μικρές διαστάσεις τον φακό χρησιμοποιούν μικρούς αισθητήρες. Όχι βέβαια ότι δεν μπορούν να δώσουν καλές φωτογραφίες.
Η Kodak P880 (εάν τη βρει κανείς πια) έχει πολύ καλό φακό (24-140), τον οποίο βρήκα οξύτατο, όσο τη δοκίμασα, αλλά 140mm προφανώς δεν σου αρκούν ως τελε άκρο.
Τώρα για dslr, χρειάζεσαι από 600 περίπου και πάνω (πχ για την Pentax Κ100D την οποία θα προτιμούσα για εισαγωγική κατηγορία η οποία παρεμπιπτόντως έχει σταθεροποιητή στο σώμα). Αλλά θα χρειαστεί να αγοράσεις και 2ο φακό για να σε καλύπτει στο τελε άκρο ή εναλλακτικώς έναν all around μεγάλου εύρους. Το θέμα είναι ότι με τις slr μπαίνει κανείς σε άλλο χωρό, αρχίζει να αγοράζει φακούς, φλας και πάει λέγοντας. Εννοείται ότι με dslr θα δει κανείς μεγάλη βελτίωση στην ταχύτητα εστίασης και λήψης, θα μπορεί δηλαδή να συλλαμβάνει την "αποφασιστική στιγμή" που δεν είναι σίγουρη με μία κόμπακτ. Και η ποιότητα φωτογραφίας επίσης, ακόμη και με dslr των 6 mp, είναι σαφώς ανώτερη, να μη μιλήσω για απόδοση στα ψηλά iso.

Last edited:
Φίλε Δημήτρη, μόλις μου ήρθε μέηλ από τεκνίκντιρέκτ.

Η Κ100D στα 499 ευρώ, μαζί με τον 18-55.

Απλά απίστευτη προσφορά.

Πάρε και έναν τέλε και τελείωσες.

Δεν αξίζει να ασχοληθείς με οτιδήποτε λιγότερο.

599 τη διαφημίζει το Πλαίσιο, έχει και μπάνερ στη σελίδα μας. Εννοείται ότι ανοίγει ο δρόμος για σοβαρή ενασχόληση με τη φωτογραφία ως χόμπυ. Μπορείς να πάρεις και σταθερούς χειροκίνητης εστίασης μοντούρας Pentax K που βρίσκονται πολύ φθηνά μεταχειρισμένοι.
Αλλά δεν θα απέρριπτα έτσι εύκολα μία καλή κόμπακτ, με καλή ποιότητα εικόνας, για κάποιον που α) είτε δεν θέλει να ασχοληθεί πολύ ή β) έχει αλλεργία στους περισσότερους από έναν φακούς!

Μία σημαντική παράμετρος είναι ότι στις slr, η επένδυση σε φακούς μένει. Μπορεί να χρησιμοποιούνται και για δεκαετίες.

Την olympus την σκεφτηκα και εγω αλλα δεν μ ενθουσιασαν πολυ αυτα που διαβασα. (above average)
http://www.dpreview.com/reviews/olympussp550uz/page18.asp

υπαρχει και η νεα sony Η9 (15x) αλλα δεν υπαρχουν ακομα reviews (τιμη 425)
http://www.dpreview.com/news/0702/07022705sonyh9h7.asp

πολυ καλες κριτικες ειχε παρει και η sony H5 (highly recommended)
http://www.dpreview.com/reviews/sonyh5/page15.asp

Οσον αφορα για dslr εγω σκεφτομαι την nikon d40
http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/

Ειναι λιγο ακριβοτερη της Pentax K100D (560 με τον 18-55 αντι 499 της pentax) αλλα μαλλον και λιγο καλυτερη.

test comparisson from dpreview:
......Just over two weeks ago I was quite happy to proclaim the Pentax K100D as having the best image quality of any six megapixel, well looking at this comparison I may have to say that the D40 has just edged the K100D off its throne. In each crop we can see the D40 has a slight edge in detail along with a complete lack of artifacts (there are a few jaggies in the K100D image).

Ενα θεμα που με απασχολει με την D40 ιναι οτι το εξης :

The D40 leaves support for this old AF method behind in favor of the original AF concept Nikon introduced with 1983's F3AF, where the focusing motor is built into the lens. Hence the Nikon D40 will only autofocus with newer AF-S type lenses.
(http://www.imaging-resource.com/PRODS/ND40/ND40A.HTM)

Those who still want to use legacy lenses, many of which are still in the Nikon lineup, should opt for the D50, D70, or D80. Note that you can still use older lenses with the Nikon D40 if you're okay with manual focus. The D40 can still control aperture on lenses marked D and G, and it will illuminate the AF points when focus is achieved. For more complete detail on this relatively complex issue, see the Optics section of this review.

Εγω εχω ενα παλιο φακο Nikon 35-70 macro με manual focus απο την παλια μου nikon (D2000 αμερικανικο μοντελο) αλλα δεν ξερω αν θα λειτουργει. Πηρα την nikon κ μου ειπαν πως δεν θα λειτουργει. Τους ειπα τι εχω διαβασει και φανηκαν να μην ξερουν τι να απαντησουν.

Μπορει να βοηθησει κανεις?

δεν ξερω αν ημουν λιγο off topic και πρεπει να ανοιξω αλλο θεμα για την nikon D40 αλλα επειδη το θεμα μου ειναι και εμενα "αγορα ψηφιακης μηχανης", το εκανε post εδω.

Εγω εχω ενα παλιο φακο Nikon 35-70 macro με manual focus απο την παλια μου nikon (D2000 αμερικανικο μοντελο) αλλα δεν ξερω αν θα λειτουργει. Πηρα την nikon κ μου ειπαν πως δεν θα λειτουργει. Τους ειπα τι εχω διαβασει και φανηκαν να μην ξερουν τι να απαντησουν.

Μπορει να βοηθησει κανεις?

Αν ο φακός δεν έχει "cpu" (Σειρά D) μάλλον δεν θα λειτουργεί ούτε η φωτομέτρηση (3d matrix).
Πέρα από αυτό ο συγκεκριμένος φακός μάλλον θα καταστεί "άχρηστος" από το FOV factor της μηχανής. (Χ1,5)
Δηλαδή θα "μετατραπεί σε 53-105. Πολύ...δύσκολος για καθημερινή χρήση.
Νομίζω ότι απλά θα πρέπει να τον ξεχάσεις.

Κάτι τέτοιο μου έχει συμβεί με τον Nikkor 28-105D.
Φακός που κατά τα άλλα θα λειτουργούσε μια χαρά στην D40.

πως μπορω να δω αν ο φακος μου ειναι cpu (σειρα D). Πανω δεν γραφει τιποτα εκτος απο AF Nikkon 1:3.3-4.5.

Ο μονος λογος που μ ενδιαφερει να τον κρατησω ειναι για το πολυ καλο του macro (2cm). O 18-55 εχει 28cm macro. Aν παρεπιπτοντως ο φακος λειτουργησει η μηχανη (FOV factor) θα μετετρεψει και το macro (x1.5)???

2cm μάκρο? Αυτό είναι φύσει αδύνατο. Η απόσταση εστίασης στους φακούς 35mm μετράται από το επίπεδο φιλμ/αισθητήρα. Και ήδη η μοντούρα της νίκον απέχει 46 περίπου χιλιοστά από αυτό το επίπεδο.

2cm μάκρο? Αυτό είναι φύσει αδύνατο. Η απόσταση εστίασης στους φακούς 35mm μετράται από το επίπεδο φιλμ/αισθητήρα. Και ήδη η μοντούρα της νίκον απέχει 46 περίπου χιλιοστά από αυτό το επίπεδο.

Νομίζω ο nilo αναφέρεται στην απόσταση του μπροστινού στοιχείου του φακού του απ' το αντικείμενο εστίασης.

Για τόσο κοντινές φωτογραφίες κάποιες φορές με βόλεψε μια χαρά το flatbed scanner μου πάντως! ;)

Eχεις δικιο. Βλεπεις πανε πολλα χρονια που εχει μεινει στο συρταρι (κ απο οτι φαινεται θα συνεχισει εκει).
Το σωστο ειναι αυτο.
"The lens can focus all the way down to a marked distance of 0.5m but after here, it has a bright orange macro index line that extends further down to 0.35m (approx. 1.1')."

Νομίζω ο nilo αναφέρεται στην απόσταση του μπροστινού στοιχείου του φακού του απ' το αντικείμενο εστίασης.

Για τόσο κοντινές φωτογραφίες κάποιες φορές με βόλεψε μια χαρά το flatbed scanner μου πάντως! ;)

από το μπροστινό στοιχείο δίνουν συνήθως απόσταση εστίασης οι κατασκευαστές των κόμπακτ (για εντυπωσιασμό). Βεβαίως ούτως ή άλλως οι φακοί των κόμπακτ εστιάζουν από πολύ πιο κοντά γιατί είναι πιο ευρυγώνιοι (σε πραγματικά mm) από τους φακούς για φορμά 135.

Ο sigma 105/2.8 macro που έχω, πετυχαίνει 1:1 μακρο από τα 31 εκατοστά (από τον αισθητήρα εννοείται)

από το μπροστινό στοιχείο δίνουν συνήθως απόσταση εστίασης οι κατασκευαστές των κόμπακτ (για εντυπωσιασμό). Βεβαίως ούτως ή άλλως οι φακοί των κόμπακτ εστιάζουν από πολύ πιο κοντά γιατί είναι πιο ευρυγώνιοι (σε πραγματικά mm) από τους φακούς για φορμά 135.

Πολύ πολύ σωστά, φυσικά!

Ο sigma 105/2.8 macro που έχω, πετυχαίνει 1:1 μακρο από τα 31 εκατοστά (από τον αισθητήρα εννοείται)

Ο sigma (αν θυμάμαι τον σωστό!) πρέπει να είναι σχεδόν ότι οξύτερο κυκλοφορεί στην κατηγορία του! Οπότε η λεπτομέρεια που σου δίνει στις μεγεθύνσεις του, σε αποζημιώνει με το παραπάνω που δεν μπορεί να πλησιάσει πιο κοντά στο θέμα!

Θα θελα την γνωμη σας για το θεμα των φακων της nikon D40.

Αρχικα να πω οτι μ αρεσει να τραβαω macro (φυση), πορτρετα αλλα χρειαζομαι και το zoom για wildlife. To θεμα ειναι οτι δεν θελω να ξοδεψω παρα πολλα αλλα ουτε και να κουβαλαω πολλους φακους συνεχως.

Σκεφτομουν οτι μαζι με τον 18-55 που περιλαμβανεται στο κιτ, να επαιρνα και τον AFS 55-200 (198 eur).
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/133/cat/13

H αληθεια ειναι οτι θα ηθελα και μεγαλυτερο zoom και καλυτερο macro, αλλα θα ξεφυγουμε.

Εχω δει αρκετα καλυτερες τιμες σε φακους sigma και tamron. ξερετε αν ειναι συμβατοι με την D40? Και αν ναι, εχετε να προτεινετε καποιον καλο συνδυασμο σε λογικη τιμη?

Τι λετε αντι για τους 2 φακους (κιτ+55-200), 1 φακο 18-200 και ποιον?

Θα πρότεινα να βάλεις τις ανάγκες σε μια σειρά. Ουσιαστικά τώρα ζητάς όλη την γκάμα της εστιακής απόστασης και όλα τα είδη φωτογράφησης. και καλή ποιότητα. Αν θέλεις πραγματικά να καλύψεις όλα αυτά υπολόγισε περίπου 3000 ευρώ, χωρίς διάθεση αστεισμού.

Αλλιώς πάμε στα παρακάτω:

1. Η ΝΙΚΟΝ D40 δουλεύει μόνο με φακούς που έχουν εσωτερικό μοτέρ εστίασης, δηλ. τους ΝΙΚΟΝ AFS και τους SIGMA HSM. Όλοι οι άλλοι δουλεύουν με χειροκίνητη εστίαση.
2. Αν θέλεις να μείνεις σε τέτοιους φακούς, τότε πάρε την NIKO D40. Αλλιώς δες άλλη μηχανή. Η πιο κοντινή είναι η D50.
3. Ένα καλό σετ (αλλά που δεν δουλεύει με AF με τη D40) είναι ο NIKKOR AFS 18-70 3.5-4.5 και o SIGMA 70-300 4.0-5.6 MACRO. Σύνολο 500 ευρώ καινούριοι. Ο SIGMA δουλεύει στο MACRO από την εστιακή απόσταση 200 και πάνω, επομένως σου δίνει μεγάλη απόσταση από το αντικείμενό σου (π.χ. ζουζούνι ή λουλούδι, άρα δεν θα το ενοχλείς, ή δεν θα το σκιάζεις). Αν δεν σε καλύπτει ποιοτικά στο μάκρο, τότε η λύση είναι ο TAMRON 90 2.8 SP με 350 ευρώ. Τέλος.
4. Οι φακοί που αναφέρεις, είναι οι απολύτως βασικοί φακοί. Επομένως σε καμιά περίπτωση δεν εξαντλούν, ούτε πλησιάζουν τα όρια της μηχανής.

Βλασση, κατ'αρχην ευχαριστω.

Συμφωνα με το παρακατω ολοι οι φακοι AFS υποστηριζουν autofocus με την D40. O nikkor AFS 18-70 δεν το υποστηριζει ή δεν εχω καταλαβει κατι?

The D40's Nikon F mount maintains compatibility with the many high-quality Nikkor lenses, but autofocus is supported only with the newer AF-S and AF-I CPU lenses, which are equipped with built-in motors.

Τελος ποιος απο τους 2 sigma ειναι αυτος που προτεινεις?

http://www.adorama.gr/eshop/details.php?lang=gr&cat_id=7&corp_id=9&pr_id=1795&prview=list

http://www.adorama.gr/eshop/details.php?lang=gr&cat_id=7&corp_id=9&pr_id=922&prview=list

Ευχαριστω.