αγορα παλμογραφου

αυτό μας έλειπε !!! μισο τετραγωνικό πλακέτα , διακριτό ζυγισμένο κύκλωμα με special dedicate υλικά και σχεδίαση , να μετρήσει τα ίδια με ένα opamp κινεζικό από την κάρτα ήχου !!!
 
Φυσικό είναι ρε παιδιά .Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.
Απλά λέμε για εφαρμογές Audio ένα PCακι κάνει δουλίτσα ?
PC όσα θες γιατί να μην τα εκμεταλλευτούμε?
Αλλά αν είναι να βλέπουμε φαντάσματα, τότε οκ ,αγορά παλμογράφου.
 
Ας αποφασίσουμε την χρήση του παλμογράφου πρώτα. Αν την περιορίσουμε σ ένα ημίτονο χαμηλής συχνότητας πχ 1ΚΗΖ ναι το PC κάνει μια χαρά την δουλειά. Αν όμως ψάχνουμε σήματα σε υψηλές συχνότητες πχ ταλάντωση δεν μας κάνει. Επίσης δεν μας κάνει αν δεν υπάρχει δυνατότητα να βεβαιωθούμε ότι η κάρτα είναι γραμική σε όλη την μπάντα ή να εισάγουμε το σφάλμα στο software.

Στις χαμηλές συχνότητες το PC θα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά αν το εκμεταλευτούμε για ανάλυση φάσματος, απόκριση παλμού κτλ.
 
Για παλμογράφο, όπως έγραψε κι ο Morfeas, ξέχασε τις συχνότητες πάνω από 3-4 kHz. Aκόμα και με τη δική μου κάρτα (192 kHz sampling rate) το ημίτονο φαίνεται τρίγωνο.
Για spectrum analyser είναι μια χαρά. Ούτε καν χρειάζεσαι εξεζητημένες κάρτες. Μια - ότι νάναι soundblaster - αρκεί.
Ακόμα και οι ψηφιακοί για PC με 1 ΜHz sampling λίγοι είναι, αν θέλει κανείς να δει π.χ. τετράγωνο 10kHz.
Ούτε εγώ έχω χώρο στον πάγκο. τον βάζω δίπλα. Πάρε έναν μεταχειρισμένο. Την αξία του θα την καταλάβεις την πρώτη φορά που θα χρειαστεί να δεις αν ταλαντώνει το ρημάδι..

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος
 
Επειδή είμαι στην αναζήτηση για παλμογράφο, έχω τις εξής ερωτήσεις:
Τι μάρκες να ψάξω (έχω υπόψιν HP, tektronix, hameg, philips) και ποια
μοντέλα;

Τι γίνεται με ενδεχόμενη επισκευή-καλιμπράρισμα (κόστος);

Από που να αγοράσω (ebay, από κάποιο eshop);

Αν βρω κάτι στο ebay από Αμερική η αποστολή μέσω USPS είναι ασφαλής
(τελωνεία και ενδεχόμενο να "χαθεί" το πακέτο);

Οι απαιτήσεις είναι 2 κανάλια (και παραπάνω δεν πειράζει), αναλογικός, ΒW
πάνω από 50 ΜΗz (100 ~ 150 ακόμα καλύτερα) ...με 300 ευρώ (μαζί με
μεταφορικά - το ξέρω ζητάω πολλά αλλά στο ebay κάτι βρίσκω).

Έψαξα και τον www.helmut-singer.de αλλά δεν βρήκα κάτι (ή από 400 και
πάνω για αυτά που ζητάω ή μέχρι 170 ερώ 2 κανάλια αλλά 15MHz).
Φαντάζομαι οι τιμές που έχει στο συγκεκριμένο site είναι χωρίς μεταφορικά.


ΥΓ: Και μια ερώτηση τεχνικής φύσης - η δυνατότητα ΧΥ απεικόνισης
(καμπύλες λισαζού) είναι δεδομένη για παλμογράφους 2 καναλιών;
 
Κι εγώ μέχρι τώρα πορεύομαι μ έναν μικρούλη ΤΕΚ 15ΜΗΖ και είμαι στο ψάξιμο.
Ο κύριος λόγος γιατι αυτός που έχω δεν μπορεί να κάνει τίποτα μεταξύ των καναλιών (add κτλ).

Θα συναντηθούμε στο eBay σίγουρα ; )

Ο στόχος μου ο ΤΕΚ 7603, τον οποίο μου γνώρισε ο Πάνος Τσιτιμάκης.
100MHZ, modular, μεγάλη οθόνη, φτηνά plugins. Εμφανίζεται αρκετά συχνά.
Εκλεισε την προηγούμενη βδομάδα 148ευρά στην Γερμανία. Δυστηχώς ο Γερμανός δεν έστελνε Ελλάδα (σπάνιο).

Υπομονή κι ελπίζω να μην αλληλοχτυπηθούμε σε δημοπρασία.

ΥΓ: τα γνωστά ρίσκα ισχύουν. Η μεγάλη πίκρα είναι να έχει βλάβη το mainframe.
 
Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι παίζει με τους modular.
Το mainframe επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στα modules που μπορούν να
χρησιμοποιηθούν και για τι τελικό κόστος μιλάμε;
Δεν με βλέπω πάντως για τέτοια λύση λόγω χώρου (δεν υπάρχει εργαστήριο
απότε θα μπει μέσα στο υπνοδωμάτιο μου :BDGBGDB55:)

Όσο για υπομονή υπάρχει, απλά δεν ξέρω τι υπάρχει (έχω και κάτι χρόνια να
πιάσω παλμογράφο απότε δεν ξέρω για ποια τεχνικά χαρακτηριστικά να ψάξω).

Αν διασταυρωθούν τα ξίφη μας σε κάποια μονομ... χμ δημοπρασία :fight:
είθε ο καλύτερος να κερδίσει :BDGBGDB55:.
 
Η συμβουλή μου είναι να πάρεις ένα Tektronix 7603 σε λειτουργία, με ενισχυτές τους 7Α26 (1 MΩμ) και 7Α24 στα 50 Ωμ, ενώ για βάση χρόνου μια 7Β53Α είναι ότι πρέπει. Θα χρειαστεί λίγο υπομονή για ένα καλό μηχάνημα αλλά αξίζει με το παραπάνω ο κόπος.
Οι λόγοι για αυτό είναι οι ακόλουθοι.

α) έχει το εύρος συχνοτήτων που χρειάζεσαι (100 MHz είναι η επίσημη προδιαγραφή αλλά η Tek ήταν πάντα συντηρητική στις προδιαγραφές της, οπότε ακόμα και παλιό μηχάνημα άνετα θα απεικονίσει τα 200 MHz με πτώση λίγο μεγαλύτερη από 3 - 4 db). Επίσης έχει μια από τις μεγαλύτερες οθόνες CRT που κατασκευάστηκαν όσο αφορά τη διαγώνιο αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο αν πρόκειται να απεικονίσεις πολλαπλά σήματα, ενώ και η ακρίβεια παρατήρησης είναι μεγαλύτερη. Η δέσμη του είναι αρκετά λεπτή σε καλορυθμισμένο μηχάνημα. Οι ρυθμίσεις είναι εύκολες και με βάση το service manual πολύ απλές. Σημαντικό είναι επίσης πως γενικά η Tek έχει το καλύτερο trigger που μπορείς να βρεις (είναι κάτι που δεν αναφέρεται συχνά αν και είναι πολύ σημαντικότερο από το απόλυτο εύρος συχνοτήτων). Επίσης σημαντικοί παράγοντες σε κάθε μηχάνημα του είδους είναι η πολύ καλή ευαισθησία που εχουν οι ενισχυτές (όριο συνήθως τα 5 mV) και ο χαμηλός θόρυβος. Την αξία τους θα την καταλάβεις όταν χρειαστεί να μετρήσεις υψηλές συχνότητες με παθητικά κυρίως probes (1/10 h 1/100).

β) Είναι εξαιρετικά ευέλικτο μηχάνημα διότι είναι αρθρωτό. Μπορείς δηλαδή να το διαμορφώσεις με πληθώρα modules ενισχυτών (7Α24 και 7Α26 για αρχή) και βάσεων χρόνου (7Β53 όπως ανέφερα στην αρχή). Επίσης μπορείς να έχεις περισσότερους από ένα ενισχυτές οπότε τυχόν κάψιμο (συνήθως εσωτερική ασφάλεια) δεν σε αφήνει στα κρύα του λουτρού. Τοποθετείς τον επόμενο όμοιο ενισχυτή και συνεχίζεις. Το κόστος δε των συνηθισμένων ενισχυτών είναι ελάχιστο και σε αφθονία στο eBay. Πρόσθετα μπορείς να τοποθετήσεις και ειδικευμένα modules (αν σε χτυπήσει σοβαρά το μικρόβιο μια και είναι σχετικά ακριβές ακόμα και στις μέρες μας αλλά πίστεψέ με δουλεύουν εξαιρετικά) όπως αναλυτές φάσματος, λογικούς αναλυτές, ψηφιακές μονάδες μέτρησης, ψηφιοποιητές, μετρητές ημιαγωγών (όλοι με τη χρυσή τεχνολογία της εποχής του 70 έως το τέλος του 80).

γ) Το σύνολο της τεκμηρίωσης είναι ένα πραγματικό σχολείο και καθώς η Tek έχει αφήσει ελεύθερη την δημοσίευση όλων των εντύπων που αφορούν το μηχάνημα (σχηματικά service operators manual κτλ.) και είναι πολύ εύκολο να τα βρεις στο δίκτυο. Έτσι αν τυχόν χρειαστεί, οι επισκευές (πάντα με το service manual στο χέρι) είναι πολύ εύκολες και συνήθως αστείες (αφορούν κυρίως κακές επαφές στις πλακέτες λόγω παλαιότητας, σκόνης κτλ). Ένα καλό καθάρισμα σε απαλλάσσει για μεγάλο χρονικό διάστημα από κάθε μπελά. Επίσης όλα τα ανταλλακτικά υπάρχουν σε αφθονία (είτε NOS είτε από μεταχειρισμένα).

ε) Τα μηχανήματα είναι φτιαγμένα για τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο και αν δεν έχουν σοβαρή βλάβη (καμένη οθόνη, διαλυμένο τροφοδοτικό, κατεστραμμένη κύρια πλακέτα) τότε θα καταλάβεις πως 30 χρόνια από την κατασκευή τους είναι πραγματική εφηβεία για αυτούς του παλμογράφους (ή καλύτερα ταλαντοσκόπια - oscilloscopes). Είναι απίστευτη η χρήση που έχουν υποστεί μερικά μηχανήματα και όμως εξακολουθούν να δουλεύουν, αν κάτι σου λέει αυτό.

στ) Τέλος παίρνεις ένα από τελευταία μεγάλα αμερικάνικα Tektronix πριν αρχίσει η κινέζικη εποχή των ημερών μας.
Σημείωση: τα service manual είναι από τα πιο ευχάριστα αναγνώσματα με πολλές εκπλήξεις και χιούμορ (εκεί θα καταλάβεις τι σημαίνει πραγματικός μηχανικός - ηλεκτρονικός). Αν χρειαστείς συμβουλή η βοήθεια ευχαρίστως στείλε pm.
 
Αν έχεις περιορισμό χώρου δεν σου κάνουν οι παλιοί.

Αυτός που έχω τώρα είναι 47cm βάθος!
Ο 7603 45cm!

To mainframe ορίζει την συχνότητα. Οσο για τα modules είναι συμβατά με συγκεκριμένες σειρές.

Γνώμη μου. >10ΜΗΖ, δύο κανάλια είναι τα βασικά.

Ο Πάνος έχει ασχοληθεί παραπάνω με το καλιμπράρισμα και επισκευές.
 
Μη με πριζώνετε με τα maiframe και τα modules (κάτι ειπώθηκε και για
αναλυτές φάσματος).

Μέσα στο δωμάτιο έχω μία κούτα MDF 50x50 στο ύψος του γραφείου που
χρησιμοποιώ ως αποθηκευτικό χώρο και ενίοτε ως εμφανιστήριο για πλακέτες
:grinning-smiley-043 - ευτυχώς είναι καλυμμένη με ύφασμα - οπότε ίσως να
υπάρχει οριακά έτοιμος χώρος για να αναπαυθεί το τέρας (πραγματικά οι
φωτογραφίες το δείχνουν αρκετά μεγαλύτερο - αν μιλάμε για μισό παρά κάτι
μέτρο).
Μπερδεύομαι ακόμα περισσότερο...
Χρειάζονται διαφορετικά modules για high-Z και 50Ω;
Δεν υπάρχουν προσαρμογείς για αυτή τη δουλειά;
 
Είναι μεγάλα μηχανήματα και αν δεν έχετε χώρο μη προχωρήσετε παραπέρα. Η σειρά 7ΧΧΧ είναι σειρά εργαστηριακή και όχι για service. Χρειάζεται μεγάλο ψώνιο και αγάπη για αυτά τα μηχανήματα. Υπήρχαν τα πάντα και προσαρμογές και ενεργά probe και γενικά η τακτική της Tek ήταν ξεχωριστό και εξειδικευμένο υλικό για κάθε δουλειά. Για μικρότερο χώρο ιδανικός είναι ο 2465. Τον βρίσκεις σε καλή τιμή και είναι μια ολοκληρωμένη λύση. Επίσης είναι επισκευάσιμος και έχει κυκλοφορήσει σε πάρα πολλά κομμάτια. Στη σειρά αυτή ανήκει και ο καλύτερος (κατά την άποψή μου) φορητός αναλογικός παλμογράφος ο 2467Β με πολλά option.

Ειδικότερα τώρα για τη σειρά 7ΧΧΧ ισχύουν τα ακόλουθα:
Τα main frame έθεταν περιορισμούς όσο αφορά το εύρος συχνοτήτων τόσο της σάρωσης όσο και του trigger. Επίσης όριζαν και τον αριθμό των modules που μπορούσαν να δεχτούν. Κατά περίπτωση υπήρχαν μοντέλα με αναλογική αποθήκευση, με διπλές δέσμες, με διαφορετικές επιστρώσεις φωσφόρου, με περιορισμένο πεδίο σάρωσης και με αλλαγές όσο αφορά τη μηχανική κατασκευή (συνήθως rack mount)..

Η σειρά 76ΧΧ φτάνει εγγυημένα τα 100 MHz και μπορεί να πάριε μέχρι τρία module (δύο ενισχυτές μονούς ή διπλούς και μια βάση χρόνου απλή η διπλή).

Η σειρά 77ΧΧ φτάνει εγγυημένα τα 200 MHz και μπορεί να πάρει μέχρι τέσσερα module (δύο ενισχυτές μονούς ή διπλούς και δύο βάσεις χρόνου απλές η διπλές ανεξάρτητες ή σε διαμόρφωση καθυστέρησης του trigger).

Η σειρά 78ΧΧ φτάνει εγγυημένα τα 400 MHz και μπορεί να πάρει μέχρι τέσσερα module (δύο ενισχυτές μονούς ή διπλούς και δύο βάσεις χρόνου απλές η διπλές ανεξάρτητες ή σε διαμόρφωση καθυστέρησης του trigger).

Η σειρά 79ΧΧ φτάνει εγγυημένα τα 500 MHz και μπορεί να πάρει μέχρι τέσσερα module (δύο ενισχυτές μονούς ή διπλούς και δύο βάσεις χρόνου απλές η διπλές ανεξάρτητες ή σε διαμόρφωση καθυστέρησης του trigger).

Ο 7104 ήταν μοναδικός και φτάνει εγγυημένα το 1 G Hz, μπορεί δε να πάρει μέχρι τέσσερα module (δύο ενισχυτές μονούς ή διπλούς και δύο βάσεις χρόνου απλές η διπλές ανεξάρτητες ή σε διαμόρφωση καθυστέρησης του trigger).
 
Είμαι στο ψάξιμο αυτές τις μέρες.
Για mainframe δεν ξέρω (είναι τεράστια με βάθος ~60 εκ.).

Κάτι βρίσκω σε tektronix 2465, 2445.
Για 485 (παλιός 350 ΜΗz/2κ), TAS465 τι λέτε;

Σε περίπτωση αποστολής με USPS από Αμερική τι θα ήταν το χειρότερο
που θα μπορούσε να συμβεί αν σταματήσει στο τελωνείο το πακέτο;
Να πληρώσω δασμούς (ένα ποσοστό επί της αξίας) ή να με γδάρουν όπως
συμβαίνει με τις μεταφορικές;
Έχουμε πληροφορίες ή εμπειρίες για αυτό το θέμα;
 
Re: Απάντηση: αγορα παλμογραφου

Είμαι στο ψάξιμο αυτές τις μέρες.
Για mainframe δεν ξέρω (είναι τεράστια με βάθος ~60 εκ.).

Κάτι βρίσκω σε tektronix 2465, 2445.
Για 485 (παλιός 350 ΜΗz/2κ), TAS465 τι λέτε;

Σε περίπτωση αποστολής με USPS από Αμερική τι θα ήταν το χειρότερο
που θα μπορούσε να συμβεί αν σταματήσει στο τελωνείο το πακέτο;
Να πληρώσω δασμούς (ένα ποσοστό επί της αξίας) ή να με γδάρουν όπως
συμβαίνει με τις μεταφορικές;
Έχουμε πληροφορίες ή εμπειρίες για αυτό το θέμα;

Για τα mainframes παίζεται. Ο 7603 είναι 45cm (το είχα γράψει παραπάνω).

Για το ταχυδρομείο θα πληρώσεις στην αναγραφόνενη τιμή + τα μεφορικά !
φόρο, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, χαρτόσημα, π@π@ρόσημα κτλ.

Ολες τις φορές που μπήκα στην διαδικασία ήταν αστείο το σύνολο.
 
Πρόεδρε, μιλάς με γρίφους...
Άμα είναι να πληρώσω ΦΠΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ και χαρτόσημα αρχίζω και τρομάζω!:flipout:

Άρα επιβαρύνομαι στη χειρότερη με ένα 20% χονδρικά στη συνολική τιμή.
 
Ο 2465 είναι καλή περίπτωση. Θα τον βρεις φτηνά στη Ευρώπη (έως 450 ευρώ, όμως προσοχή ο απλός 2465 και όχι ο 2465 Β που ξεφεύγει στη τιμή) και με βάση τη δική μου τουλάχιστον εμπειρία, προτίμησε Γερμανία, διότι οι ιδιοκτήτες ήσαν συνήθως εταιρίες με σχολαστική συντήρηση και σοβαρή υποστήριξη (ελέω Rohde & Schwarz). Εναλλακτική περίπτωση για εύρος μικρότερο των 200 MHz αποτελούν οι 2445 χωρίς όμως κάποιο σοβαρό πλεονέκτημα στη τιμή. Καλύτερες είναι οι τιμές στη Αμερική και παρά τα αυξημένα μεταφορικά και το κίνδυνο του τελωνείου, υπάρχουν μερικές πολύ καλές ευκαιρίες :a0210:(ακόμα και NOS από εκκαθαρίσεις εθνικών εργαστηρίων ή του στρατού, με μηχανήματα στην αρχική τους συσκευασία χωρίς ώρες λειτουργίας). Όμως ζήτησε πολύ καλό πακετάρισμα (μερικοί μεταφορείς είναι η μόνη εξαίρεση στην εξέλιξη των ειδών :violent-smiley-030:) και οπωσδήποτε USPS, τότε μόνο ακόμα και το τελωνείο και τα λοιπά έξοδα είναι χαμηλά και η διαδικασία γρήγορη. Μια τελευταία συμβουλή απόφυγε κάθε τί ψηφιακό, ειδικά παλιό:grandpa:. Δεν είναι εύκολα επισκευάσιμα και αν πάθουν βλάβη η επισκευή είναι εξειδικευμένη και πανάκριβη. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι θα υποστηρίζονται από σύγχρονα λειτουργικά (WIN XP άντε WIN 2000) και κατά τη γνώμη μου ψηφιακός χωρίς υποστήριξη από PC είναι ανεπαρκής.
 
Με γρίφους όντως. Πολλές φορές (τις περισότερες) δεν βγάζω νόημα απ τα post μου : )

Λοιπόν ... όσες φορές πλήρωσα ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κτλ δεν ήταν πάνω απο 10% της αξίας.
Τελευταίο παράδειγμα. Ενισχυτής αξίας 70 ευρώ + μεταφορικά 200, σύνολο 270. Πλήρωσα ντ@β@τζιλίκι 23 ευρώ.