Aγορά πικάπ / ενισχυτή / ηχείων

Themis78

New member
8 March 2014
3
Καλησπέρα παιδιά.

Καταρχήν συγχαρητήρια για το εξαιρετικό σας forum.

Είμαι λάτρης της μουσικής και κάτοχος μιας - μικρής - συλλογής βινυλίων την οποία συνεχίζω να εμπλουτίζω όσο συχνότερα μου το επιτρέπει η τσέπη μου!

Για να ακούω τα βινύλια "κληρονόμησα" από τους γονείς μου ένα στερεοφωνικό HITACHI πολύ παλιο - φανταστείτε ότι είναι "πικαπ-ραδιο-κασετα-σε-ενα". Σιγα - σιγα εχει αρχίσει να παραδίδει πνεύμα και θέλω να προχωρήσω στην αγορά ενός συστήματος που να μου επιτρέπει να ακούω τα βινύλιά μου.

Σημειώστε πως επειδή μέχρι σήμερα είχα αρκεστεί σ'αυτό το στερεοφωνικό είμαι εντελώς άσχετος από το τι χρειάζεται να αγοράσω. Γιαυτό το λόγο λοιπόν και για να μη με πιάσουν κορόιδο στα διάφορα καταστήματα, αποφάσισα να ζητήσω τη γνώμη σας.

Εφόσον λοιπόν ξεκινάω "εκ του μηδενός" υποθέτω πως θα χρειαστώ Πικαπ + Ενισχυτή + Ηχεία.

Μη φανταστείτε πως θέλω να κάνω τον DJ ή να έχω το πανάκριβο ή εξεζητημένο ηχοσύστημα. Θέλω ένα "καλο/αξιοπρεπές" ηχοσύστημα που να μου παίζει τα βινύλια "φυσιολογικά" (δεδομένης της κακής, πλέον, ποιότητας λειτουργίας του παλιού μου πικαπ/στέρεο, ό,τι και να μου τύχει άνω του μετρίου νομίζω πως θα μου φανεί παραδεισένιο!"

Θα ήθελα λοιπόν να μου προτείνετε μια σύνθεση... Ρίχνοντας π.χ .μια ματιά σε άλλα posts θεωρώ πως τα πικάπ της Pro-Ject σε τιμές 200-250Ε θα μου είναι μια χαρά.. Συμφωνείτε; Από εκεί και πέρα, σε θέμα ενισχυτή και ηχείων, τι θα με συμβουλεύατε;

Όσον αφορά τα χρήματα που θα ήθελα να διαθέσω... Νομίζω πως δε θα ήθελα να φύγω πανω από τα 500 Ε - φυσικά αν ήμουν και παρακάτω, ακόμα καλύτερα. Απλά, δε ξέρω κατά πόσο είναι ρεαλιστικό το budget μου ή όχι...

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων πάρα πολύ!

Θέμης

Καλως ηρθες στο φορουμ Θεμη.

Νομίζω οτι μπορεις να ξεκινησεις απο τις αγγελίες. Κοιτα για ProJect οπως είπες καθως και για Rega (που εχουν καλύτερο βραχίωνα), κατα προτίμηση "ολοκληρα" πακετα με κεφαλή σε καλη κατασταση (δλδ με λιγες ωρες). Με 200-250 σιγουρα θα βρεις κατι.

Ο ενισχυτής θα πρεπει να εχει και τμημα ΜΜ, πολλοι απο τους νεότερους δεν εχουν λογω του CD.

Τα ηχεια σου βγάζουν κανα χρονο ακομα? Ισως να έπαιρνες μονο ενισχ+πικαπ και να αφηνες τα ηχεια για μια μελλοντική αναβάθμιση?

Dr Pan K σευχαριστω καταρχήν πολύ για την απάντησή σου.

Να είμαι ειλικρινής, απευθύνθηκα σε έναν φίλο μου που ασχολείται χρόνια με το "άθλημα"... Αφού του εξήγησα πανω κατω τι θέλω , μου προτεινε τα εξής : (Αν τυχον παραβιάζω κάποιον κανόνα περί 'διαφήμισης' κλπ μπορείτε να σβήσετε τα όσα ακολουθούν)

Πικαπ Pioneer pl 990
Ενισχυτής Pioneer A-10-K

Ηθελα να ρωτήσω, περα απο την τυχον αποψη που εχετε για τα παραπανω, ενα - δυο πραγματακια που μου προεκυψαν ως απορίες κατά την έρευνα μου:

α) Ο φίλος μου επέμενε πως ο ενισχυτής πρέπει να έχει υποδοχή για γείωση. Παρολαυτα, το εν λογω πικαπ αν δεν απατώμαι δεν έχει έξοδο γείωσης... Γιατί συμβαίνει αυτό, δεν απαιτείται;

β) Διαβασα σε κάποια reviews πως το εν λογω πικαπ εχει "pre-amp" ενσωματωμένο, γιαυτό πρέπει να συνδεθεί στην εισοδο AUX του ενισχυτη και όχι στη PHONO. Ισχύει αυτό, με βάση την εμπειρία σας;

Σας ευχαριστώ και πάλι εκ των προτέρων!

Επίσης για πικάπ δείτε το DUAL CS412, νομίζω οτι αξίζει τα επιπλέον χρήματα.
Και για ενισχυτή δείτε και τον YAMAHA A-S201.

Αν στο μέλλον αλλάξετε και ηχεία, καλύτερα μια λίγο μεγαλύτερη επένδυση στην αρχή, παρά να απαιτούνται και άλλες αλλαγές τότε.

Θα συμφωνήσω με τις προτάσεις των συμφορουμητών, και όχι με το φίλο σου που ασχολείται με το άθλημα.

Ένα Rega 3 μεταχειρισμένο και ο προαναφερόμενος ενισχυτής Yamaha είναι απείρως καλύτερα από τα Pioneer.

Κρατώντας βέβαια τα ηχεία σου.

To Dual και το Pioneer σαν πικαπ δεν λενε και πολλά. Θα προτιμούσα μια μεταχειρισμένη ρεγγα, χωρις να αποκλείω και αλλα μετ/σμενα οπως Thorens 160, mk2 κτλ (ολα αυτα μεχρι 250 max)

Απο ενισχυτές ο Pioneer και ο Yamaha ειναι παραπλήσιοι, ισως να έκλινα πιο πολύ προς τον δεύτερο. Δεν θεωρω τον εαυτο μου ειδικο στα εισαγωγικά μοντελα, και αλλα μελη θα εχουν κατι να προτείνουν.

Τωρα η γείωση ειναι κατι απαραίτητο για την λειτουργιά του πικαπ αλλα κάποια αντι να την εχουν σε ξεχωριστό καλωδιακι που παει στο σασι του ενισχυτή, την εχουν ενσωματωμένη στα καλωδια ηχου.

Οσων αφορα την ενίσχυση, οι κεφαλες παραγουν πολυ λιγότερο ρευμα απ'οτι ενα ραδιο η ενα CD οποτε χρειάζονται και επιπλέον σταδια ενίσχυσης. Κάποιοι ενισχυτές εχουν αυτα τα σταδια, λεγονται phono stage. Και οι δυο που προαναφέρθηκαν ειναι κομπλε.

Σας ευχαριστώ όλους σας για τις αναλυτικές σας απαντήσεις, τις οποίες θα λάβω πολύ σοβαρα υπόψη μου! Καλή συνέχεια!

Αν σκεφτεσαι να κυνηγησεις κατι απο e-bay ψαξε και για κανενα systemdek IIX ειτε με βραχιωνα Linn η Rega.
Κειμαινονται στις τιμες που ψαχνεις και ειναι εξαιρετικα πικαπ.
Επισης το AR EB101 σε ισως χαμηλοτερη τιμη,εκτος των αλλων που σου προταθηκαν πιο πανω.