Αγορά πολυκάναλου ενισχυτή και ηχείων μέχρι 1.000 - Harman Kardon?

dimgr

New member
5 December 2012
9
Χαιρετώ τα μέλη του φόρουμ!

Με συγχωρείτε που το πρώτο μήνυμά μου είναι άνοιγμα καινούριου thread, αλλά είμαι αρκετά άσχετος με το αντικείμενο ενισχυτές - ηχεία και δεν ήξερα πώς να βρω βοήθεια.

Λοιπόν, μετά την εισαγωγή, έχουμε το εξής θέμα. Έχω ένα μικρό home cinema βασισμένο στο PC μου, το οποίο έχει κάρτα γραφικών την Creative Audigy 2. Είναι κάρτα 6.1 και έχει και digital out.

Μέχρι τώρα ηχοσύστημα έχω τα Creative S750, τα οποία είναι σύστημα 7.1, με 7 δορυφόρους των 70 Watt RMS έκαστος και Subwoofer των 210 Watt RMS. Ένα review μπορείτε να δείτε εδώ. Η σύνδεση του ηχοσυστήματος στην κάρτα ήχου γίνεται με τρεις αναλογικές εισόδους - εξόδους (καρφιά). Βέβαια επειδή τα Win 7 δεν υποστηρίζουν 6.1 ηχοσύστημα, ούτε άλλωστε οι ταινίες, το λειτουργώ ως 5.1 με upscaling σε 7.1.

Τώρα, επειδή το σύστημα εμφανίζει προβλήματα, αποφάσισα να αναβαθμίσω σε οικιακό ηχοσύστημα, αποτελούμενο από ενισχυτή AVR και 5.1 ηχοσύστημα, το οποίο να συνδέσω στην ψηφιακή έξοδο της κάρτας ήχου. Με ένα πρώτο ψάξιμο, χωρίς να ξέρω τίποτα σχετικά με το τι να προσέξω, μου έκανε εντύπωση αυτός ο ενισχυτής Harman Kardon AVR 165 και αυτά τα ηχεία Harman Kardon HKTS 30.

Να σας πω επίσης πως περισσότερο ακούω μουσική στο σύστημα, παρά βλέπω ταινίες.

Έχουμε και λέμε λοιπόν τις εξής ερωτήσεις:

1. Η μάρκα Harman Kardon τι λέει; Είναι εξωτική, όπως μου δημιούργησε την εντύπωση, άρα καλύτερη από μάρκες μαζικής παραγωγής, ή να κοιτάξω τίποτα σε Pioneer ή Yamaha κλπ.; Έχει κανείς να μου πει εντυπώσεις;

2. Ο ενισχυτής είναι 5 Χ 95 Watt και τα ηχεία (οι δορυφόροι) είναι μέγιστης ισχύος 120 Watt. Καταρχήν τι watt είναι αυτά; Είναι RMS, οπότε να έχω μέτρο σύγκρισης με τα Creative; Συνηθίζεται άλλη μονάδα μέτρησης Watt στα πολυκάναλα συστήματα; Δεν ισχύει αυτό που διάβαζα παλιότερα για τα ηχοσυστήματα, ότι τα αληθινά Watt είναι τα RMS (χωρίς βέβαια να ξέρω τι είναι τα RMS); Μήπως πρέπει ο ενισχυτής να είναι πιο κοντά στην ισχύ των ηχείων, δηλαδή κοντά στα 120 Watt;

3. O παραπάνω ενισχυτής έχει coaxial ψηφιακή είσοδο, ενώ η κάρτα ήχου μου έχει καρφί ψηφιακή έξοδο. Υπάρχει καλώδιο καρφί προς coaxial; Και αν ναι, το καρφί πρέπει να είναι μονό ή διπλό;

4. Αν συνδέσω την ψηφιακή έξοδο της κάρτας ήχου, θα έχω πρόσβαση στην ρύθμιση του ήχου μέσω software, δηλαδή θα δουλεύουν οι ρυθμίσεις π.χ. του WinAmp το οποίο χρησιμοποιώ για να ακούω μουσική, ή θα κάνει ότι κάνει μόνο ο ενισχυτής; Όπως καταλάβατε, εγώ θέλω να ρυθμίζω τον ήχο μέσω software στο PC.

Αυτά για αρχή! Συγγνώμη και πάλι για το πρώτο αυτό και μακρύ μήνυμα, αλλά ουδέποτε ασχολήθηκα με οικιακά συστήματα (αντιθέτως το PC είναι το πάθος μου) και δεν ήξερα που να απευθυνθώ. Ελπίζω να με καλοδεχθείτε! Ευχαριστώ!

Τι έγινε ρε παιδιά; Κανείς; :bigcry:

Όλο αυτό το διάστημα, από τότε που έφτιαξα αυτό το thread, διάβασα κάμποσα πράγματα, κυρίως θεωρητικά. Διάβασα το sticky περί ohm εδώ, και πολλά στην Wikipedia και αλλού. Οπότε κατάλαβα αρκετά πράγματα στη θεωρία, αλλά από εμπειρία παραμένουμε στο μηδέν.

ΟΚ λοιπόν, προφανώς π.χ. υπάρχει καλώδιο από καρφί σε RCA, αλλά το ερώτημα παραμένει, μονό ή διπλό για την SPDIF έξοδο; Ισχύουν αυτά που διάβασα εδώ Digital Connections, SPDIF and Dolby Digital Info στο site της Creative; Δηλαδή από την έξοδο αυτή έχουμε ή στερεοφωνικό ασυμπίεστο ήχο ή πολυκάναλο συμπιεσμένο; Αν κατάλαβα καλά θα έχω τον έλεγχο του ήχου μέσω software;

Και βέβαια όλα τα παραπάνω είναι λιγότερο σημαντικά από το κύριο θέμα μου, που είναι τα harman kardon και που μόνο μέσω άλλων χρηστών μπορώ να μάθω αν πράγματι είναι καλά ή όχι, καθώς δεν εμπιστεύομαι τα reviews που λένε ότι είναι μια χαρά. Κανείς λοιπόν που να έχει εμπειρία από αυτήν την εταιρεία;

dimgr καλησπέρα,

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις το PC με τον ενισχυτή που θα πάρεις
με HDMi, έτσι ώστε να στέλνεις την εικόνα και τον ήχο απείραχτο και όλες τις δουλειές (ακόμα και την ένταση)
να τις κάνει ο ενισχυτής. Είναι καλύτερη λύση για πολλούς λογούς.
Αν δεν έχεις κάρτα με HDmi υπολόγισε περίπου 40-60 .

Όσον αφορά την harman kardon δεν είναι καμία εξωτική εταιρεία,
ίσα ίσα είναι το μέλος του Harman Group με τις πιο Home Audio & Consumer λύσεις.
Μέλη του Harman Group είναι από καθαρά επαγγελματικές εταιρείες όπως
οι JBL(pro), Crown, AKG ,dbX μέχρι και κορυφαίες home audio όπως oι Lexicon,Revel, Mark Levinson, JBL(σειρές synthesis).
Οι ενισχυτές της HK ήταν γνωστοί παλιότερα γιατί έδιναν τις πιο «φιλότιμες» μετρήσεις.
(Τα ονομαστικά νούμερα της ισχύς ήταν πιο κοντά στα πραγματικά.)
Πλέον νομίζω ότι στο 1000ρικό , αν δεις και σε άλλα νήματα, μπορείς να βρεις πολύ καλύτερο συνδυασμό ενισχυτή - ηχείων.

Κάτι τελευταίο, μην συγκρίνεις τα νούμερα των ηχείων για pc με τα προϊόντα Home audio.
Και πραγματικά να ήταν τα νούμερα δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για τον ήχο
μόνο από μία παράμετρο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας
σε ένα μαγαζί και να αρχίσεις να ακούς ηχεία.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση και τις πληροφορίες!

Το να ακούω ηχεία είναι μια κουβέντα, είμαι σε μικρή πόλη σε νησί, και εδώ εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω να υπάρχουν καταστήματα εξειδικευμένα σε ήχο. Άρα ότι μάθω θα είναι από το διαδίκτυο, και έχω μεγάλη ανάγκη από τις πληροφορίες εδώ στο φόρουμ και αλλού! Καταλαβαίνω ότι αν δεν ακούσεις το ηχείο, ό,τι και να σου πουν οι άλλοι δεν είναι αρκετό, αλλά αφού δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, οι γνώμες είναι απαραίτητες.

Το HDMI προς το παρόν είναι αδύνατο, διότι η κάρτα γραφικών μου είναι ακριβή και δεν θα την αλλάξω σύντομα, και έχει μόνο Dual DVI. Το PC δεν είναι HTPC, αλλά κανονικό και χρησιμοποιείται για τα πάντα, από gaming μέχρι εργασία σε κειμενογράφο, επεξεργασία φωτογραφίας και πάρα πολλά άλλα. Άρα μένουμε στην digital out της κάρτας ήχου.

Στο θέμα μας λοιπόν, συνεχίζω ακάθεκτος το διάβασμα. Ανακάλυψα ότι τα ηχεία της Creative είναι 8 ohm, και επομένως άνετα μπορούν να οδηγηθούν από όλους τους ενισχυτές της κατηγορίας τιμής που ψάχνω. Μια σκέψη μου λοιπόν είναι να αγοράσω μόνο τον ενισχυτή και το subwoofer, και να κρατήσω αρχικά τα 5 ηχεία της Creative (θα έχω και δύο ρεζέρβα!). Αργότερα θα πάρω δύο καλύτερα ηχεία για μπροστά και ένα κεντρικό, και θα κρατήσω τα Creative για δορυφόρους surround.

Διαβάζοντας όπως είπα, κατέληξα ότι για μουσική είναι καλύτεροι οι Denon & Yamaha, ενώ πολύ καλοί είναι και οι Hardman Kardon που τουλάχιστον κατά πως γράφεται είναι λίγο πιο δυνατοί. Έτσι λοιπόν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ των Denon AVR-1713, Yamaha RX-V473 και Harman Kardon AVR 165. Εσείς ποιον προτείνετε; Σπαζοκεφαλιά!

Και παρακάτω, τι γίενται με το Subwoofer, όπου εκεί πραγματικά έχω μαύρα μεσάνυχτα; Αυτό της Creative είναι 8 ιντσών, και ήμουν αρκετά ευχαριστημένος. Το μπάσο μου φαινόταν λίγο μαλακό, αλλά ίσως έτσι πρέπει να είναι ( ; ), σε κάθε περίπτωση πάντως ήταν ΠΟΛΥ δυνατό, τα ντουλάπια έτριζαν! Ο χώρος μου, ένα δωμάτιο, είναι περίπου 5 Χ 4, στον οποίο έχω ένα μεγάλο γραφείο με το PC, μόνιτορ κλπ. πάνω σε αυτό, ντουλάπια γύρω γύρω και στη μέση... έναν διάδρομο περπατήματος! Είναι στο υπόγειο του σπιτιού μου όπως ίσως έχετε μαντέψει...

Μπορείτε λοιπόν να μου προτείνετα κανά δυο Subs με τιμή μέχρι 300 το πολύ, με προτίμηση στα 250 ; Αυτό της Harman Kardon HKTS 220 τι λέει; Μου κτυπάει άσχημα η ασύρματη σύνδεση, δεν έχω εμπιστοσύνη ότι θα δουλεύει. Τι πρέπει να προσέξω από τεχνικά χαρακτηριστικά σε ένα Sub;

Συγγνώμη για το τεράστιο μήνυμα, αλλά όπως καταλάβατε έχω όρεξη για κουβέντα! :) Περιμένω με ανυπομονησία τις απαντήσεις και σχόλιά σας! :)