Αγορα Προβολικου εως 800ευρω. (Χρηση σ τοιχο, αλλαγες μερους προβολης και αποστασης )

Απάντηση: Re: Αγορα Προβολικου εως 800ευρω. (Χρηση σ τοιχο, αλλαγες μερους προβολης κ

Μια ερώτηση.
Πόση περίπου πρέπει να είναι η απόσταση θέασης σε μια τέτοια οθόνη (110').
Ξέρω ότι είναι υποκειμενικό και κάθε άτομο μπορεί να έχει τις προτιμήσεις του.
Σε γενικές γραμμές?
Εμένα για παράδειγμα δεν με ενόχλησε καθόλου η θέαση από τα 2,5 μετρα. Η γυναίκα μου που εν τέλη κατεβηκε κουράστηκε και πήγε 2 μέτρα πιο πίσω...

Σε γενικές γραμμές αυτό το πινακάκι θα σε βοηθήσει:

Carlton-Bale_size-vs-viewing-distance-chart.png

Περαν των πινακων κλπ ειναι και θεμα γουστου και ποσο κουραζονται τα ματια του καθενος σε αποσταση, περιφεριακη οραση κλπ.

Ναι μεν υπαρχει ενας μπουσουλας αλλα συνηθως υπαρχει και ενας συμβιβασμος. Εσυ θες στα 2.5, εκεινη θελει στα 4.5, θα το μοιρασετε στη μεση και θα καθεστε στα...4.5.
(WAF rules)

Δωστε και λιγο χρονο στον εαυτο σας να προσαρμοστει και να συνηθισει στην μεγαλη εικονα. Υστερα, τα πραγματα θα παρουν μονα τους το δρομο τους.

Λοιποοοον...
Έπειτα από ένα περίπου 3ωρο με ταινίες και μια σειρά από προσπάθειες ρυθμίσεων, έχω καταλήξει ότι η καλύτερη δυνατή εικόνα στις ταινίες είναι στο mode Κινηματογράφος..
Εκεί έχω βρει την καλύτερη δυνατή εικόνα, αν και θα ήθελα λίγο παραπάνω φως.
Μπήκα στις ρυθμίσεις που μου εγραψε ο φίλος πιο πάνω να κάνω και έχω να πω τα εξής.
Καταρχήν ποιο mode να πάρω σαν αφετηρια για τα πειράματα μου? Προφανώς το User θα μου πει κάποιος και να μην πειράξω τα υπόλοιπα έτοιμα...
Οκ μέχρι εδώ, αλλά είναι τόσο off σε σχέση με την εικόνα που προτιμώ που δεν ξέρω από που να αρχίσω. Μπήκα και έφτιαξα το Contrast με τη ρύθμιση του λεκου. Ευκολακι. Στη ρυθμιση του μαυρου ομως ο φιλος μου ειπε να μην φαινεται η 16 η γραμμη. Οσο και να ανεβασα τη φωτεινοτητα ομως 16 γραμμη δεν ειδα. Αναβοσβηνε μέχρι και η 17η και από εκεί και κάτω μαύρο.. Δεν καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω. Όπως και να έχει, δεν πιστεύω ότι εγώ Προσωπικά μπορώ να φτιάξω καλύτερη εικόνα από τους ανθρώπους της Optoma.
Λέω να τ'αφήσω όπως είναι...
Καμία ιδέα για το πως θα αυξήσω λίγο τη φωτεινοτητα χωρίς να καταστρέψω την τελεία εικόνα στο mode "Κινηματογράφος"?
Καμία άλλη ιδέα για το πως να ρυθμίσει ενας με 2 αριστερα χερια?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παρεμπιπτόντως η γυναίκα έκλεισε θέση θέασης στα 4,5 μέτρα.
Εγώ πάλι στα 2,5 και θέλω μεγαλύτερο... τοίχο ν'ανοίγω κι'άλλη οθόνη...
...αρρώστησα...

Επειδη καπου υπηρχαν levels 0-255, αυτος ειναι ο λογος που οσο κι αν ανεβαζες την φωτεινοτητα, δεν μπορουσες να δεις τις μπαρες να αναβοσβηνουν και κατω του 17.
Για αυτο σου ειπα να τα βαλεις παντου στο video levels (16-235)

Αν θες, μας λες με ποια πηγη παιζεις (player) ποια καρτα γραφικων και media player χρησιμοποιεις αν παιζεις απο pc και θα τα φτιαξεις τσακ μπαμ.

Ασε το cinema αφου εκει σου φαινονται καλυτερα τα πραγματα.

Παίζω με kmplayer και το είδα που εχει 16/235... Αλλά δεν είδα την κάρτα γραφικών... Σήμερα θα κάνω δουλειά..

Απάντηση: Re: Αγορα Προβολικου εως 800ευρω. (Χρηση σ τοιχο, αλλαγες μερους προβολης κ

Παίζω με kmplayer και το είδα που εχει 16/235... Αλλά δεν είδα την κάρτα γραφικών... Σήμερα θα κάνω δουλειά..

εκτος την καρτα γραφικων, κοιτα και στα settings του προβολεα μηπως ειναι pc levels (0-255) να το αλλαξεις σε 16-235. Αν ειναι στο auto, δεν ξερω αν ο προβολεας ανιχνευει κανονικα το σημα, μηπως πρεπει να το αλλαξεις σε 16-235 χειροκινητα. (π.χ. καποιοι benq στο auto δεν ανιχνευουν σωστα)

Και οταν βαλεις και την καρτα γραφικων στο limited rgb τοτε ξανα τρεξε τα πατερνς, λογικα θα μπορεις να δεις τις μπαρες να αναβοσβηνουν και κατω απο το 16.

Περαν ολων αυτων, μολις ο προβολεας κανει καμια 80-100 ωρες στη λαμπα του και εχει ξεθυμανει και αλλαξει η φασματικη της συμπεριφορα, μπορεις εαν θες να προχωρησεις και σε καλιμπραρισμα με φωτομετρο/σπεκτρομετρο για να φταξεις rgb, φωτεινοτητες, κορεσμους αποχρωσεις κλπ.

Προς ωρας....ξανα βαλε ταινιες που ηδη εχεις δει στην Tv να τις ξανα απολαυσεις. :smile: (ή και αθλητικα, games κλπ)

Εχθές έκανα κουβάρι τον προβολέα και δεν βρήκα πουθενά κάτι τέτοιο. Πήγα στις ρυθμίσεις του hdmi και έχει μόνο συνδέσεις δεν μπορώ να ρυθμισω κάτι απ'όσο θυμάμαι. Θα τα ξανά δω σήμερα. Θα συνδέσω και τον ενισχυτή με 5.1 σήμερα... Και θα παίζει στο 1 για να μην ξυπνήσω κανέναν . Ξενερωνω

Μεσα στο μενου Image/advanced πρεπει να ειναι. Θα το δεις ως color space.

Last edited:
Το εψαξα εχθες και το βρηκα. Το προβλημα τελικα ειναι στην καρτα γραφικων της Intel. Το μινι pc χειρος στην κυριολεξια δεν με αφηνει να διαλεξω αμεσα, αμου βαζει να κανω χειροκινητη ρυθμιση.
Υπαρχει ενας πινακας 0-255 και μια ευθεια γραμμη απο κατω αριστερα προς τα πανω δεξια. Και οταν πειραζεις κατι αυτη μετακινειται. Δεν γνωριζω ποτε ειμαι 16-235.
Το θεμα ειναι οτι μετα απο 5-6 συνεχομενες βραδινες προβολες, εχω αρχισει να εχω και απαιτησεις ο κακομοιρης..
Δεν μπορει να βγει απο το μυαλο μου αυτο το γκριζαρισμα του μαυρου. Οχι οτι με ενοχλει, απλα σκεφτομαι κατα ποσο θα βελτιωθει εαν μπω στη διαδικασια να το φτιαξω.

Το εψαξα εχθες και το βρηκα. Το προβλημα τελικα ειναι στην καρτα γραφικων της Intel.

Ωχ και πάλι ωχ....ένα μόνο θα πω. Αυτή η Intel γιατί δεν πάει να πλέξει κανά πουλόβερ?

Λοιπον οσο χαρηκα χαρηκα. Ηρθε ενας καθρεπτης που ειχαμε παραγγειλει εδω και καιρο και πηγε ακριβως στο τοιχο που προβαλουμε...

Αλλο τοιχο τοσο μεγαλο δεν εχω και δεν θελω λιγοτερες ιντσες, οποτε αρχισα να σκεφτομαι για πανι...

Τι μου προτεινεται για τον συγκεκριμενο προβολεα?

Αυτο καλο ειναι?

http://www.videophot.gr/index.php?route=product/product&product_id=1600

Δεν θα την ελεγα ιδανικη. Εχει gain 1.1
Καλυτερα ψαξε για gain. 1 ή 0.8 αλλιως θα ειναι πολυ φωτεινη.

Από τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες γνώσεις μου βγάζω το εξής συμπέρασμα.
Τα περισσότερα πανιά εκεί έξω έχουν Gain 1,1 για να βοηθούν τη θεαση των προβολεων και την ημερα ή να καλύψουν τα λίγα lumens που αποδίδουν οι προβολείς.
Κάνω λάθος?
Ότι πανί εχω βρει εκεί έξω είναι 1,1..
Τι γίνεται ρε παιδια?

Βοηθουν κυριως προβολεις για παρουσιασεις σε φωτεινες συνθηκες περιβαλλοντος.
Αν καποιος εχει και καποιον παλιο προβολεα προ 3D εποχης, ενδεχομενως να χρειαστει ενα τετοιο gain.
Οι σημερινοι προβολεις οχι μονο δεν το χρειαζονται, αλλα θα τους χειροτερευσει και το μαυρο αν ειναι φωτεινα κανονακια.
Αν μαλιστα υπαρχουν και λευκοι τοιχοι...θα γινει μερα.

Last edited:

Από τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες γνώσεις μου βγάζω το εξής συμπέρασμα.
Τα περισσότερα πανιά εκεί έξω έχουν Gain 1,1 για να βοηθούν τη θεαση των προβολεων και την ημερα ή να καλύψουν τα λίγα lumens που αποδίδουν οι προβολείς.
Κάνω λάθος?
Ότι πανί εχω βρει εκεί έξω είναι 1,1..
Τι γίνεται ρε παιδια?

Μια μικρή διόρθωση....δηλώνουν ότι έχουν 1.1 gain. Οι εταιρείες που λένε την αλήθεια σχετικά με το κέρδος της οθόνης μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού...

Χμμμ... με λιγα λογια εχουν παραπανω να φανταστω...
Οπως και να εχει, που θα βρω πανι περιπου 2,4 - 1,4 με gain 0,8?

Βασικά πεταξα τη δέσμη στον απέναντι τοίχο. Είναι λίγο πιο μικρός αλλά βόλεψε καλά.
Άκυρη η αναζήτηση, βιάστηκα..