Αγορά προτζέκτορα ή αγορά τηλεόρασης λόγο περιορισμένου χώρου ??

TrObAs

Established Member
26 January 2011
183
Καλημέρα παιδιά , για ακόμα μια φορά (ελπίζω να μην σας κουράζω) θα χρειαστώ την πολύτιμη βοήθεια σας.

Σκέφτομαι να αγοράσω ένα προτζέκτορα για να απολαύσω ακόμα πιο πολύ τις ταινίες που βλέπω. Τώρα το θέμα μου είναι ότι το δωμάτιο έχει μικρο βάθος όπως φαίνεται και από το σχήμα που σας εχω ανεβάσει. Η απόσταση που θα έχει λογικά ο προτζέκτορας από την οθόνη θα παίζει 2.5-3μέτρα . Τα χρώματα στους τοίχους ειναι όλοι λευκοί εκτός εκει που υποτίθετε ότι θα βαράει ο προτζέκτορας οπου είναι μπλε.

χρήση θα είναι ταινίες / κανένα ποδόσφαιρο όσο για το ps3 θα μείνω στην τηλεόραση γι αυτό.

Οι ερωτήσεις μου είναι αν θα είναι κουραστική η χρήση προτζέκτορα σε τετοια απόσταση βγάζοντας μια εικόνα 80 ιντων (η όσο πιστεύετε ότι θα είναι ιδανικό) ή θα ήταν καλύτερο να πάω απλά σε μια 55 άρα τηλεόραση ?

Από προτζέκτορα διαβάζοντας εδω και καιρό το φότουμ υπολογίζω ένα budget 1000 ο προτζέκτορας (λέω να μην παω στον 1070 γιατι φοβάμαι το rainbow effect) , τώρα για το πανί δεν έχω ιδέα στην αρχή σκεφτόμουν να βάψω τον τοίχο αλλά μια ηλεκτρική οθόνη πιστεύω θα είναι πιο ομορφή αισθητικά αν το τοποθετήσω ωστε να ανοίγει μπροστά από την τελεόραση.

Τέλος η τοποθέτηση το προτζέκτορα θέλω αν μπορώ να τον βάλω στον τοίχο αλλά θέλω να μην φαίνεται όμορφή η τοποθέτηση όχι κανενα ράφι και τέλος λίγο πιο προσεγμένο.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρονο σας

gpxj.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

H απόσταση θέασης ποιά θα είναι όση αυτή του προβολέα? 2.5 - 3m ? Επίσης πόσες ίντσες είναι η τηλεόραση που έχεις τώρα.

Last edited:
Με 3.5 μέτρα καθαρό υπολόγισε αν βάλεις πανί θα προβάλεις σπό 3,10 με 3,15 (απόσταση φακού από τοίχο), είναι εφικτό (το έχω στο εξοχικό στο υπνοδωμάτιο και δεν έχω πρόβλημα με 100'') από εκεί και πέρα υπολόγισε το κόστος πανιού, καλωδίων, προβολέα, βάσης, emitter + γυαλιά πάμε για πλάκα στα 2.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, χωρίς εγκατάσταση και χωρίς ήχο. Την ίδια στιγμή μπορείς να βρεις μια 65'' με τα μισά χρήματα που θα σε καλύψει αρκετά και να ξεμπλέξεις σε 5 λεπτά. Δεν είμαι κατά των προβολέων (έχω αλλάξει 3) αλλά καλό είναι να ξέρεις τι παίζεται από την αρχή.

Last edited:
Το φανταζόμουν ότι το κόστος θα ηταν αρκετουτσικο . Τώρα 3δ δεν με ενδιαφέρει οπότε μπορώ να το παραλείψω αυτό. Και σκεφτόμουν να κάνω για αρχή μια πιο απλή εγκατάσταση δλδ μπορώ να βάλω το pc που βλέπω ταινίες κοντα στον προυζέκτορα και πιο πίσω να κάνω μ ια πιο εκλεπτισμένη τοποθέτηση

Περαν του κοστους (ενας προβολεας αντιστοιχης ποιοτητας εικονας με τηλεοραση στοιχιζει πολυ παραπανω - μη λαμβανοντας υπ' οψη τη διασταση) ειναι και το θεμα πρακτικοτητας και ευελιξιας. Δυστυχως, εξ αιτιας αυτων, εγκατελειψα τον προβολεα με την 100" οθονη και περιορισθηκα σε 50" τιβι. Αν τα θεματα αυτα επιλυθουν (πχ βλεπεις που και που απο τον προβολεα) τοτε...προβολεα, αλλιως καλη τιβι! Η αποσταση ειναι πολυ καλη.

Βασικά πιστεύω από αυτά που μου λέτε ότι το μεγεθος που αποσχολεί εμενα δεν είναι πρόβλημα οσον αφορά προτζέκτορα η τιβι. Τώρα με ενα ηλεκτρικό πανί και ενα προτζεκτορά των 1000 ευρώ αν το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό δλδ να μην εχει τρομακτικη διαφορά από την τηλεόραση πιστεύω ότι μπορώ να το αντεξω αν όμως από την εμπειρρία σας με ενα μηχανημα τετοια κλασης παίρνω πολυ χειρότερη είκονα τότε να πάω σε τιβι σίγουρα

Αν συγκρίνεις μόνο ποιοτικά τις 2 εικόνες, μια τηλεόραση των 1000 ευρώ θα έχει καλύτερη εικόνα από ένα προβόλι στην ίδια τιμή. Από 'κει και πέρα, έχει πολλά + ο προβολέας στη θέαση των ταινιών ακόμα και σε έναν χώρο μη προσεγμένο (εννοώ τυπικό σαλόνι και όχι bat cave).

Παρότι και τα δύο είναι μέσα απεικόνισης, δεν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα συγκρίνοντας διαφορετικά πράγματα. Τηλεόραση και προβολέας είναι διαφορετικά ''φρούτα''.

Re: Απάντηση: Αγορά προτζέκτορα ή αγορά τηλεόρασης λόγο περιορισμένου χώρου ??

Αν συγκρίνεις μόνο ποιοτικά τις 2 εικόνες, μια τηλεόραση των 1000 ευρώ θα έχει καλύτερη εικόνα από ένα προβόλι στην ίδια τιμή. Από 'κει και πέρα, έχει πολλά + ο προβολέας στη θέαση των ταινιών ακόμα και σε έναν χώρο μη προσεγμένο (εννοώ τυπικό σαλόνι και όχι bat cave).

Παρότι και τα δύο είναι μέσα απεικόνισης, δεν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα συγκρίνοντας διαφορετικά πράγματα. Τηλεόραση και προβολέας είναι διαφορετικά ''φρούτα''.

Αυτός ειναι ο λόγος που σας ρωτάω μιας και γνωρίζεται το αντικείμενο καλύτερα. Σίγουρα δεν πιστεύω ότι θα αποδόσουν το ίδιο γιατι οπως λες είναι διαφορετικά πράγματα και ειδικά για το ποσο που διαθέτω παω σε entry level προτζεκτορα. Απλά πιο πολύ με απασχολεί να μην χάσω τρελά σε ποιότητα αν διαλέξω τον προτζέκτορα δεν είμαι δλδ και τόσο απαιτητικός από την είκόνα μεχρι πέρσι έβλεπα´σε lcd 37 ιντσλων και δεν είχα πρόβλημα. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Αν ο προτζέκτορας με πάει στην ποιότητα εικόνας που είχα πριν , ναι λογικό είναι να τον αποκλείσω.

Καλό θα ήταν να έβλεπες μόνος σου την εικόνα που αποδίδουν σήμερα οι entry level προβολείς σε κάποιο κατάστημα ή σε κάποιον φίλο, ώστε να έχεις ιδία άποψη σχετικά με τα στάνταρντ που θέτεις. Προσωπικά, θα έλεγα ''προχώρα με κλειστά μάτια'' αν το μέτρο σύγκρισης είναι μια 37άρα LCD, ωστόσο, αυτή η προτροπή από μόνη της δεν λέει και πολλά αν δεν επιβεβαιωθεί και στην πράξη από σένα τον ίδιο.

Εγώ, απ´τα λεγόμενά σου, καταλαβαίνω οτι η ερώτηση είναι: "-Μεταξύ προβολέα και τηλεόρασης ποιόν προβολέα να αγοράσω;" :D

Σε καταλαβαίνω απόλυτα αλλά αν το μπάτζετ σου είναι το χιλιάρικο πάρε τηλεόραση...

Στο χιλιάρικο βολεύεται η φάση με hd131xe ή με benq 1070. 800 το προβόλι και 200 η οθόνη απ τον Άγγλο, βάση και δεκάμετρο hdmi. Για ήχο δε μπορεί, κάτι θα έχει να συνδέσει με την πηγή του. Κάποιο ξεχασμένο compact ή και κανένα πολυκάναλο του κατοστάρικου.
Ήμουν σε αντίστοιχο χώρο και με αντίστοιχο δίλλημα και προχώρησα σε αγορά τηλεόρασης τελικά και μετά λύπης. Όμως η απόφαση αυτή πάρθηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κοπελιά με το που σβήνουν τα φώτα κοιμάται....... και ο δεύτερος ότι δε μπορούσα να ανοίξω κάδρο μεγαλύτερο των 84 ιντσών και κανένας από τους οικονομικούς προβολείς δε μπορεί να προβάλει σε τόσο μικρή οθόνη, ακόμα και γκρι, σε νορμαλ επίπεδα φωτεινότητας. Και φυσικά δε σκόπευα να βλέπω στον προβολέα χωρίς σκοτάδι γιατί όση φωτεινότητα και να έχει το μηχάνημα το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό.
Κοινώς, αν ο φίλος σκοπεύει να ανοίξει 100 ίντσες και ξέρει ότι κατά τη διάρκεια της μέρας ή και τη νύχτα με φώτα αναμμένα η εικόνα θα είναι χάλι, νομίζω ότι αξίζει. Είναι άλλη φάση σε σχέση με την τιβι. Ά, και προφανώς μιλάμε για αναπαραγωγή μεγάλων αρχείων 720 και 1080p. Τέτοια διάσταση δεν είναι για να βλέπεις αρχεία μικρότερα των 4gb...

Κοιτάξτε ήχο δίνω σε ενα σετ logitech 5400z και είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον ηχο τους πάντα για τα λεφτά που έδωσα. Αυτό που με τραβάει στο προτζέκτορα είναι ότι παω σε άλλη φαση πμιας και αγοράζοντας μια μεγαλύτερη τηλεόραση δεν θα με κάνει να νιώθω ευχαριστημένος βέβαια άσχετα απο αυτό ζήτησα την γνώμη σας σαν μια πιό σωστή φωνή λογικής από την δική μου. Εννοειτε ότι κατεβάζω μόνο 1080p ταινίες και έχω σκοπό να βλέπω σε σκοτάδι ότι βλέπω. Τώρα σαν προτάσεις για προτζέκτορα και οθόνη ηλεκτρική τι προτείνετε έτσι για να δώ που πρέπει να είναι το μπάτζετ μου , όσον αφορά το προτζέκτορα αν με 1200 αντι 1000 παίρνω κάτι πολυ´καλύτερο θα κάνω υπομονή να προσπαθήσω να τον παρω αργότερα. Γιατί πρέπει να πάρω σιγά σιγά μια απόφαση .....!!!!

από πλευράς κόστους είσαι οριακά για αυτούς που ανέφερα. Είναι εισαγωγικά μοντέλα και τα κουσουράκια τους τα έχουνε. Διάχυση φωτός από τον προβολέα αυτό καθ εαυτό προς το περιβάλλον, έλλειψη frame interpolation, ψιλοζόρι στην τοποθέτηση λόγω μη ύπαρξης lens shift, και έχεις και το σχετικό μειονέκτημα λόγω απόστασης αλλά και διαρρύθμισης ότι θα τους έχεις πάνω από το κεφάλι σου με αποτέλεσμα να σου ακούγονται τα ανεμιστηράκια. Μη φανταστείς κάτι τραγικό εκτός αν σε πιάσει τελειομανία και ψυχαναγκασμός. Η αύξηση του κεφαλαίου στα 1200 δε θα κάνει κάτι ιδιαίτερο. Αν είναι να βάλεις 200 ευρώ παραπάνω στο budget ίσως είναι καλύτερα να τα δώσεις σε πιο σοβαρό πανί από αυτό του Άγγλου. Ενώ τα περισσότερα μέλη είναι ευχαριστημένα εγώ έπεσα σε προβληματικό κομμάτι και δε με συνέφερε να το στείλω για αντικατάσταση ή κάτι τέτοιο καθώς τα μεταφορικά θα κόστιζαν πήγαινε έλα περισσότερα από το να ξαναπαραγγείλω το πανί...

Εγω σκεφτομουν σε epson home cinema 2030 2030ο οποιος δεν εχω ιδεα αν θα ερθει ευρωπη η τον epson he 5200 αλλα μετα απο αυτα που ειπες και για την τοποθετηση εαν ειναι να μου βγαλουν την ψυχη στο σεταρισμα μου φαινεται πιο λογικο να διαθεσω παραπανω για να παρω λιγο καλυτερο μηχανημα η ενα αξιολογο μεταχειρισμενο και ας ειναι παλαιοτερο μοντελο

Η λαμπα στους προβολεις κοστιζει αρκετα. Αυτο καθιστα την αγορα μεταχειρισμενου γενικα ασυμφορη. Ο 7200 θα κατσει περιπου στα 1500 ευρω αλλα κανεις δεν τον εχει δει να παιζει ακομα. Και δεν ειναι και λιγα. Σχεδον διπλασια απο τον benq. Το στησιμο θελει προσοχη αλλα το κανειςμια φορα και τελειωνει. Πρεπει να δεις προβολεα οπωσδηποτε για να κανεις σοβαρη επιλογη μεταξυ προβολεα και τηλεορασης. Και να ζυγυσεις τα παραπανω.

Αν σκοπεύεις να έχεις και τηλεόραση για την ημέρα προχωρά με τον προβολέα. Έχω έναν benq w1070 και το πανί του αγγλου και παρόλο που είναι εντελώς εισαγωγικά κομμάτια το αποτέλεσμα είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΤΑΤΟ. Υπάρχουν κάποιες σελίδες που σου λένε το ιδανικό μέγεθος οθόνης για την απόσταση θεασής σου. Δες ποιο είναι το σωστό μέγεθος οθόνης, μην φοβηθείς ότι είναι πολύ μεγάλη, αρκεί να χωράει στον χώρο σου.

Τώρα για το αν μπορεί να ανοίξει τις ίντσες ο προβολέας, υπάρχουν και short throw όπως ο benq 1080st. Είναι λίγο πιο ακριβός βέβαια, κοντά στα 1000 σε σχέση με τα 800 του 1070. Επίσης με έναν short throw ίσως μπορείς να τον βάλεις και μπροστά σου σε τραπεζάκι. Εγώ έχω τον 1070 σε τραπεζάκι και κάθε φορά τον βάζω και τον βγάζω. Είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ και παίρνει κυριολεκτικά 3 λεπτά. Και το καλοκαίρι τον βάζεις και στην βεράντα.

Βέβαια επαναλαμβάνω χρειάζεται και μια τηλεόραση. Ο προβολέας δες μπορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες να την αντικαταστήσει πλήρως.