αγορα subwoofer

sotiris 1966

New member
13 January 2008
44
θεσσαλονικη
αγαπητοι homecinemaδιτες ειμαι παλιος στο χωρο oσο παλιο ειναι και το sub που εχω και παω για αλλαγη. ο χωρος μου ειναι στα 20 τετραγωνικα και θα χρησιμοποιηθει για ταινιες. το οριο 1000 εuro. εχω καταληξει στα εξης: velodyne cht 15, earthquake super nova 12 martin logan dynamo 1000 και κατι αναλογο σε synfire να προτεινεται. ειμαι λατρης του μπασου αλλα μηπως ειναι υπερβολη για το χωρο μου? περιμενω σχολια και προτασεις.

γνωριζει καποιος στη θεσσαλονικη μαγαζια που να φερνουν τετοια ηχεια? γιατι εχω την εντυπωση οτι αυτες οι μεγαλες αλυσιδες οπως κωτσοβολος expert satourn δεν ασχολουνται.

Για Velodyne, απευθύνσου στο "Βιντεορυθμό", στην οδό Παπαναστασίου, απέναντι ακριβώς από την "Αλυσίδα".

Επίσης, ο Κώστας Αποστολούδας (κατάστημα "EXPERT"), στην οδό Χριστοπούλου (κάθετα στην Ιασονίδου, κάτω από την Ολύμπου), διαθέτει κάποια ποικιλία από διάφορα υπογούφερ.

Τέλος, τολμώ να σου προτείνω κάτι διαφορετικό: δύο μικρότερα υπογούφερ αντί ενός μεγάλου.
Εξέτασέ το!

Εάν σε ενδιαφέρει, έχω την παρακάτω αγγελία:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=1055991916#post1055991916

Μαζί με έναν οικονομικό τελικό, είναι μία καλή λύση. Ο παρακάτω π.χ. έχει δώσει άριστα ποτελέσματα:
http://www.thomann.de/gr/behringer_a500_studioendstufe.htm

Το 15αρι ειναι overkill για τα τετραγωνικα σου, αλλα απο την αλλη θα το εχεις μια ζωη.
Για 20τμ ακομα και ενα 10αρι θα ηταν μια χαρα.
Velodyne θα αγοραζα στην θεση σου.Το 12αρι ή το 15αρι (αφου το προτεινεις εσυ)

Θα συμφωνησω και εγω με τα παραπανω , για το χωρο σου οντως ειναι υπερβολικο το 15αρι για να μην πω ακομα και το 12αρι,
Εγω θα πηγαινα σε sunfire στην σειρα HRS-8 το οποιο παιζει στα 650 με 700
νομιζω οτι ειναι μεσα στα πλαισια που ζητας.

ευχαριστω παιδια για τις πληροφοριες. οντως το 15αρι ειναι υπερβολη αλλα μ αρεσουν οι υπερβολες. θα το σκεφτω και ισως καταληξω στο 12αρι. τον αποστολουδα τον ξερω απο παλια. θα περασω απο κει. αν παρω το 15 αρι τι προ βλημα θα εχω? δεν θα μπορω να το δουλεψω σε υψηλες σταθμες? τι αλλο? για 2 υπογουφερ δεν βολευει ο χωρος στησιματος.

Εχω το CHT-10Q σε χώρο μεγαλύτερο απ' τον δικό σου (περίπου 30-35 τ.μ.). Υπερκαλύπτει το χώρο και με το παραπάνω. Το ρυθμιστικό έντασης φτάνει μέχρι την τιμή 80, αλλά το έχω μονίμως στο 30 (default ρύθμιση). Aν ανεβάσεις την ένταση στο 40, κατά το calibration απ' τον ενισχυτή εμφανίζεται μήνυμα "sw level to high". Κι εγώ σκεφτόμουν να πάρω το 12άρι. Ευτυχώς τελικά που προτίμησα το 10ιντσο....

Εχω το CHT-10Q σε χώρο μεγαλύτερο απ' τον δικό σου (περίπου 30-35 τ.μ.). Υπερκαλύπτει το χώρο και με το παραπάνω. Το ρυθμιστικό έντασης φτάνει μέχρι την τιμή 80, αλλά το έχω μονίμως στο 30 (default ρύθμιση). Aν ανεβάσεις την ένταση στο 40, κατά το calibration απ' τον ενισχυτή εμφανίζεται μήνυμα "sw level to high". Κι εγώ σκεφτόμουν να πάρω το 12άρι. Ευτυχώς τελικά που προτίμησα το 10ιντσο....

Μην με παρεξηγήσεις αλλά το υπεραπλουστεύεις αρκετά, δεν έχει να κάνει μόνο με την ένταση η την διάμετρο του μεγαφώνου, αλλά την γενικότερη ικανότητα του sub να μπορεί να αποδίδει ακόμα πιο χαμηλές συχνότητες στην ίδια ένταση.
Ένα 12άρι θα κατεβαίνει συχνοτικά πιο χαμηλά στην ίδια ένταση (ένα 15άρι ακόμα πιο χαμηλά κ.ο.κ.) και θα παίζει σαφώς καλύτερα απο ένα 10άρι, δεν τίθεται θέμα αν καλύπτεται ένας χώρος μόνο αλλά και με τι συχνοτική ποιότητα εύρους καλύπτεται.
Ούτε είναι αναγκαίο όταν έχεις μεγάλο sub να το οδηγήσεις οριακά όσο αφορά τις εντάσεις επειδή απλά και μόνο μπορεί, τα προβλήματα από την άλλη που προκύπτουν με μεγάλα sub σε μικρούς χώρους έγκειτε στο κατά πόσο μπορεί ο χρήστης να το ρυθμήσει σωστά σε σχέση με τον χώρο του αλλά και το υπόλοιπο ηχητικό του σύστημα, είναι σαφές ότι θα αντιμετώπησει μεγαλύτερα προβλήματα φασικών ανωμαλιών λόγω του μεγαλύτερου συχνοτικού εύρους αλλά και προβλήματα στασίμων κυμάτων για τον ίδιο λόγο.
Πάντως και τελειώνω, να λέμε ότι ο μικρός χώρος θέλει απαραίτητα μικρό sub είναι σχετικώς αυθάιρετο.
Εάν δεν τίθεται χρηματικός περιορισμός για τα 20τ.μ. ως επαγγελαματίας θα πρότεινα ενα 12άρι Verlodyne.

Στο μόνο απ' τα παραπάνω που διαφωνώ είναι αυτό:

Τώρα με μπέρδεψες τελείως....:flipout::flipout:, γιατί αν προτείνεις μικρότερο από 12άρι θα πρέπει να ξαναδιαβάσεις αυτά που έγραψα και συμφωνείς.

και εγώ συμφωνώ πως είναι υπερβολή, και δεν μάρέσει όταν βλέπω μια ταινία που έχουνε βάλει δυνατά το μπάσο και ακούγεται μονο μπάσο

Re: Απάντηση: αγορα subwoofer

ευχαριστω παιδια για τις πληροφοριες. οντως το 15αρι ειναι υπερβολη αλλα μ αρεσουν οι υπερβολες. θα το σκεφτω και ισως καταληξω στο 12αρι. τον αποστολουδα τον ξερω απο παλια. θα περασω απο κει. αν παρω το 15 αρι τι προ βλημα θα εχω? δεν θα μπορω να το δουλεψω σε υψηλες σταθμες? τι αλλο? για 2 υπογουφερ δεν βολευει ο χωρος στησιματος.

Αν έχεις στο πρόγραμμα μετακόμιση σε μεγαλύτερο χώρο, έστω και μακροπρόθεσμα, πάρε το 15άρι να γουστάρεις. Θα δουλεύει στο ρελαντί, και αν το τοποθετήσεις σωστά στο χώρο θα πάρεις τρομερό feeling.

Όσο αφορά την ένταση, μην ανησυχείς.. οι γείτονες δεν θα σε αφήσουν να παραφερθείς.. ;)

Καλα ολα αυτα, αλλα μεγαλυτερο sub σημαινει μεγαλυτερη αδρανεια κωνου, σωστα; Καλυτερη ακριβεια πετυχαινεις με ενα μικροτερο sub αν δεν υπαρχει αναγκη ενος μεγαλυτερου λογω χωρου ετσι δεν ειναι;

Last edited:
Τώρα με μπέρδεψες τελείως...., γιατί αν προτείνεις μικρότερο από 12άρι θα πρέπει να ξαναδιαβάσεις αυτά που έγραψα και συμφωνείς.

...... τα προβλήματα από την άλλη που προκύπτουν με μεγάλα sub σε μικρούς χώρους έγκειτε στο κατά πόσο μπορεί ο χρήστης να το ρυθμήσει σωστά σε σχέση με τον χώρο του αλλά και το υπόλοιπο ηχητικό του σύστημα, είναι σαφές ότι θα αντιμετώπησει μεγαλύτερα προβλήματα φασικών ανωμαλιών λόγω του μεγαλύτερου συχνοτικού εύρους αλλά και προβλήματα στασίμων κυμάτων για τον ίδιο λόγο.......

.....................

Καλα ολα αυτα, αλλα μεγαλυτερο sub σημαινει μεγαλυτερη αδρανεια κωνου, σωστα; Καλυτερη ακριβεια πετυχαινεις με ενα μικροτερο sub αν δεν υπαρχει αναγκη ενος μεγαλυτερου λογω χωρου ετσι δεν ειναι;

Μεγαλύτερο sub δεν σημαίνει απαραίτητα μικρότερη "ακρίβεια". Αυτός είναι μύθος του Hi Fi. Είναι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την "ακρίβεια" ενός sub, οι οποίοι παράγοντες έχουν να κάνουμε με τα χαρακτηριστικά του μεγαφώνου, του κουτιού, του συντονισμού αυτού, του ενισχυτή, κ.ο.κ.

Δεν υπάρχει τέτοιος απλός κανόνας.

.....................

Κατάλαβα γιατί μπερδεύτηκες, αλλά το προσεγγίζω από τελείως διαφορετική γωνία, εξάλου δεν λέω ότι τα προβλήματα που ΜΠΟΡΕΙ να εμφανιστούν είναι άλυτα και για αυτό δεν θα πρέπει να το σκέφτεται....εν αντιθέση.
Ένα καλιμπραρισμένο σωστά μεγάλο sub είναι σαφές ότι θα παίξει πολύ καλύτερα από ένα άλλο μικρότερης διαμέτρου και ισχύος.

Εγώ για παράδειγμα πρίν από λίγο καιρό αντικατέστησα στον χώρο μου που είναι περίπου 25τ.μ. το Velodyne DD-12 με το DD-15, στίς ίδιες εντάσεις πάλι το έχω καλιμπράρει αλλά η ποιότητα και το βάθος χαμηλού είναι θεαματικά μεγαλύτερη.

Last edited:

Θα δουλεύει στο ρελαντί, και αν το τοποθετήσεις σωστά στο χώρο θα πάρεις τρομερό feeling.
;)
Μεγαλύτερο sub δεν σημαίνει απαραίτητα μικρότερη "ακρίβεια". Αυτός είναι μύθος του Hi Fi. Είναι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την "ακρίβεια" ενός sub, οι οποίοι παράγοντες έχουν να κάνουμε με τα χαρακτηριστικά του μεγαφώνου, του κουτιού, του συντονισμού αυτού, του ενισχυτή, κ.ο.κ.

Απλά και κατανοητά...+1000

Απλά και κατανοητά...+1000

Η λέξη κλειδί είναι το "απαραίτητα". Ίσως δε το έθεσα σωστά και παρεξηγήθηκα. Δεν είπα οτι μόνο το μέγεθος του sub παίζει ρόλο για την ακρίβεια που αυτό πετυχαίνει. Συμφωνώ απόλυτα οτι όλοι οι παράγοντες που αναφέρθηκαν παίζουν καταλυτικό ρόλο στην απόδοσή του, αλλά ένα μεγαλύτερο sub καλείται να έχει τέτοιο σχεδιασμό ώστε να μπορεί να αντισταθμίσει την αδράνειά του με ελαφρύτερο κώνο, ισχυρότερους μαγνήτες κλπ...Αρα λοιπόν ας το πούμε αλλιώς. Δύο όμοια sub με woofer διαφορετικού μεγέθους, αυτό με το μικρότερο woofer θα είναι πιο ακριβές και "γρήγορο". :a0210: