Re: Απάντηση: αγορα subwoofer
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.. Δεν μπορούν τα δυο sub να είναι όμοια τη στιγμή που μιλάμε για διαφορετικής διάστασης woofers..
Αν με τον ορο ομοια εννοει να εχουν παρομοια αποδοση σε ενα τομεα οπως:
ενταση
εκταση χαμηλων
ποιοτητα
τοτε θα μπορουσαν δυο διαφορετικης διαμετρου subwoofer να ειναι ομοια.
Αλλά παντα μονο σε εναν απο αυτους τους τομεις, οχι ταυτοχρονα σε ολους.
Ξανά, μύθος η ιστορία με τα μικρά μεγάφωνα.. :smile:
Το μεγεθος παιζει τεραστιο ρολο.
Εχουν μεγαλες διαφορες.
Για παραδειγμα ενα 8" κανονικα δεν πρεπει να κατεβαινει χαμηλα για να μπορει να βγαλει ακουστικη πιεση αλλά με ποιοτητα σε ολοκληρο το φασμα των χαμηλων.
Οχι οτι δεν γινεται να κατεβαινει χαμηλα, γινεται. Αλλά για τον παραπανω λογο δεν βγαζουν κανενα που να κατεβαινει χαμηλα.
Ενα 15" κατα κανονα δεν μπορει να βγαλει την σουπερ ποιοτητα, μιας και συνηθως η κατασκευη του εχει τον γνωμονα των πολυ χαμηλων συχνοτητων. Ετσι λογω μεγεθους του κωνου, που οσο πιο μεγαλος παραμορφωνεται και πιο ευκολα, τον κανουν ακομα πιο στιβαρο και δυστυχως πιο αργο.
Οχι οτι δεν υπαρχουν 15" που δεν παιζουν το ιδιο ή και καλυτερα σε ποιοτητα απο ενα 10". Απλα η σχεδιαση τους δεν εγινε με στοχο τις χαμηλες συχνοτητες, και δεν θα πρεπει τις παιζουν αυτες (βαση καμπινας).
Γενικα εχουμε:
8" -> σχεδιαση για πολυ μικρες καμπινες και μικρους ενισχυτες. Μικρη ακουστικη πιεση ανεξαρτητως ενισχυτη.
10" -> σχεδιαση για μικρες καμπινες, σχετικα χαμηλες συχνοτητες, λιγο απ`ολα.
12" -> χαμηλες συχνοτητες, μεγαλες σταθμες
15" -> πολυ μεγαλη καμπινα, πολυ μεγαλος και καλος ενισχυτης, παρα πολυ καλη εκταση σε χαμηλες συχνοτητες, παρα πολυ μεγαλη μεγιστη ακουστικη πιεση.
Τωρα οι σχεδιαστες οταν θελουν να βγαλουν ενα "καλο" "μουσικο" subwoofer, που παιζει σε επιπεδο hi-end, διαλεγουν ενα 10 ή 12".
Εννοειται πως τα υπολοιπα απλα δεν κανουν, απο την φυση τους.
Απο κει και περα ειναι θεμα κατασκευαστη ποια απο τις δυο διαστασεις θα διαλεξει.
Και αυτο επειδη το θεμα καμπινα ειναι ολα τα λεφτα.
Τοσο στο πως θα παιξει, οσο και στο αν θα το διαλεξει ο αγοραστης.
Δεν μπορει να σου βγαλει π.χ ενα "μουσικο" subwoofer 12" με συνολικο ογκο 80 λιτρα... ποιος θα το αγορασει... πολυ λιγοι
Ενω μπορει πολυ ευκολα να πετυχει το αποτελεσμα (οχι τις χαμηλες ομως) με μονο 42 λιτρα (συνολικα), που ειναι πολυ πιο προσιτος σαν ογκος και θα πουλησει πιο ευκολα.
Ο ιδιος ο κατασκευαστης ομως μπορει να εχει και το αντιθετο.
Το "μικρο" να εχει και φθηνο (ή επιτηδες πιο μαπα) ενισχυτη, χειροτερης σχεδιασης ή/και κατασκευης καμπινα και στο "μεγαλο" να τα εχει δωσει ολα. Πιστευοντας πως ενα subwoofer θα πρεπει να ειναι και "μουσικο" αλλά και να ειναι πραγματικο subwoofer με ολη την σημασια της εννοιας. Δηλαδη να κατεβαινει στις πολυ χαμηλες συχνοτητες (που κανονικα θα επρεπε να κατεβαινει και στις υποχαμηλες με καλη ακουστικη πιεση παραλληλα).
Γενικα παντως διαλεγουν τα 10", μιας και η μικροτερη κινουμενη μαζα, η μικροτερη επιφανεια αναρτησης αλλά και αλλοι παραγοντες λογω διαστασης την κανουν πιο γρηγορη κατασκευη.
Οποτε θα μπορουσαμε να κανουμε την γενικευση: τα 10" βγαζουν ποιοτικοτερο μπασο απο τα 12".
Το σιγουρο παντως ειναι ενα.
Καθε διαφορετικη διασταση subwoofer παιζει και διαφορετικα. Οταν συγκρινουμε ιδιας σειρας subwoofer, απο οποιονδηποτε κατασκευαστη.