Αγορά συστήματος για σύνδεση με PC από ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟ

A-nik-i

New member
23 March 2014
3
Καλησπέρα. Είμαι νέο μέλος και σας χαιρετώ όλους.
Θα γράψω ένα σεντόνι που δεν είναι για καρδιακούς.

Ενδιαφέρομαι να βελτιώσω τον ήχο στον χώρο που βρίσκεται το desktop μου. Η υπάρχουσα ακουστική ""εμπειρία"" βγαίνει από μια motherboard Gigabyte Z77X-D3H (πατώντας πάνω και πηγαίνοντας στα "Audio" και "Back Panel Connectors" θα καταλάβετε μάλλον με τι έχουμε να κάνουμε) και εκφράζεται "ιδανικά" από τα ηχεία Logitech Z130. Όλα έβαιναν καλώς μέχρι που βάζοντας το τραγουδάκι "XXYYXX - Set it Off" [το οποίο έχω ακούσει σε ένα σύστημα αποτελούμενο από ένα Marantz CD-player, έναν ενισχυτή Yamaha RX-496RDS και ηχεία δαπέδου Mission M74] κατάλαβα οτι τόσο καιρό στον υπολογιστή μου ακούω τα μισά τραγούδια στην ουσία. Χάνεται το μισό ακουστικό φάσμα.

Συνεπώς ενδιαφέρομαι να χαρίσω κάπου αυτά τα ηχειάκια και να κάνω μια πιο σοβαρή δουλειά χωρίς να ξοδέψω πάρα πολλά χρήματα. Ο χώρος που θα καλύπτεται θα είναι ένα δωμάτιο 3x4m. Μετά από συζήτηση με ξάδερφο του οποίου ο ήχος μου έχει φανεί αρκετά ικανοποιητικός (και βγαίνει επίσης από υπολογιστή με σύνδεση AUX νομίζω (ένα παλιό Macbook είχε) έναν ενισχυτή κόστους 20ευρώ από παλαιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη και κάτι παλιά ηχεία δαπέδου Sony) νομίζω οτι πρέπει να πάω σε λύση ενισχυτής-ηχεία δαπέδου. Κάποιοι περιορισμοί άλλωστε στον χώρο που έχω για να τα τοποθετήσω όλα αυτά , νομίζω την καθιστούν την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Θα ήταν "ευχής έργο" αν ήξερα από ήχο και σας έλεγα "ψάχνω ενισχυτή AVG με SE preamp έως 300 ευρώ". Δυστυχώς δεν ξέρω καθόλου τι παίζει οπότε και το budget μου είναι κάπως στο κενό διότι δεν ξέρω τί πρέπει να ψάξω. Σίγουρα 500 ευρώ δεν μπορώ να δώσω για τον ενισχυτή και άλλα τόσα ας πούμε για ηχεία. Ειλικρινά όμως, δεν ξέρω και αν χρειάζεται.
Σχεδόν οτιδήποτε πάνω από τα ηχεία που έχω τώρα, θα είναι μια μεγάλη αναβάθμιση στην εμπειρία. Απλώς θα με ενδιέφερε κάτι το οποίο να είναι ποιοτικό γενικά. Θα συνδεθεί ο υπολογιστής βασικά πάνω του. ΑΝ τώρα υπάρχει δυνατότητα να του πετάξω κι ένα σύστημα "TV-PS3" τότε θα το συζητήσω. Είναι όμως δευτερεύον.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Αν και έχει περάσει καιρός από το ερώτημα, επειδή ήμουν σε παρόμοια κατάσταση με σένα, πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω. Δεν γνωρίζω αν ήδη προέβης σε κάποια αγορά.

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια ασχολούμαι ως χόμπι πάρα πολύ με το PC, οπότε αυτό σταδιακά εξελίχθηκε και στο κέντρο της οικιακής μου διασκέδασης. Ξεκίνησα και εγώ με ηχεία σαν τα δικά σου, και στη συνέχεια, εδώ και οκτώ χρόνια έχω τα Creative GigaWorks S750, που ήταν το απολύτως κορυφαίο σύστημα της Creative για PC, με επτά ηχεία 70 Wrms και subwoofer 8 ιντσών 210 Wrms. Ένα review μπορείς να δεις εδώ.
Με συντρόφεψε σε άπειρες ταινίες και μουσική, και μπορώ να πω ότι έχω πλέον ιδιαίτερη εμπειρία στο θέμα "ήχος από PC". Στις ταινίες είναι πάρα πολύ καλό, ενώ σε μουσική υστερούσε στα χαμηλομεσαία, ο ήχος ήταν ξερός, και το λέω αυτό εκ πείρας, καθώς έχω και οικιακό στερεοφωνικό σύστημα με ξεχωριστό ενισχυτή και ηχεία.

Το θέμα είναι ότι η ποιότητα της Creative στους ενισχυτές της αποδείχθηκε τραγική. Πριν από τα S750 είχα ένα άλλο εξακάναλο της Creative, του οποίου ο ενισχυτής (που βρίσκεται μέσα στο sub) παρέδωσε πνεύμα μέσα στην εγγύηση (δύο χρόνια). Αλλάχθηκε και ξαναχάλασε κάποιο διάστημα μετά. Ακολούθως πήρα τα S750, των οποίων ο ενισχυτής (επίσης μέσα στο Sub) χάλασε εντός εγγύησης, αλλάχθηκε όλο το σύστημα και πλέον ξαναχάλασε τώρα.

Έχοντας πλέον αηδιάσει από την ποιότητα του θέματος "ενισχυτής μέσα στο sub" αποφάσισα να αγοράσω οικιακό πολυκάναλο σύστημα για να το συνδέσω στο PC μου.

Έχεις λοιπόν δύο επιλογές
1) Αγορά κάποιου καλύτερου συστήματος που προορίζεται αποκλειστικά για χρήση στο PC, όπως αυτό: Logitech Speaker System Z906
Αν και θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ αναβάθμιση σε σχέση με αυτό που έχεις τώρα, δεν το προτείνω, πρώτον για τους λόγους αξιοπιστίας που είπα παραπάνω, δεύτερον διότι οι δορυφόροι δεν έχουν τουίτερ και είναι μέτριας απόδοσης στο μπάσο, ενώ με λίγα έως διπλάσια παραπάνω χρήματα μπορείς να πάρεις πολύ καλύτερο σύστημα.

2) Αγορά πολυκάναλου ενισχυτή και κάποιων ηχείων, τα οποία ολοκληρώνεις σιγά σιγά. Εγώ πλέον προτίμησα αυτή τη λύση, και αγόρασα Denon AVR X-1000, Crystal Audio TX B1, Crystal Audio Subwoofer THX10sub, ενώ για κεντρικό και surround θα κρατήσω τα ηχεία της Creative που έχω, διότι έχουν πολύ καλό τουίτερ και πιστεύω θα καλύψουν τις ανάγκες μου.

Από ότι είδα η μητρική σου έχει έξοδο οπτική S/PDIF, οπότε είτε χρησιμοποιείς την HDMI της μητρικής σου είτε έχεις άλλη κάρτα γραφικών που δεν έχει HDMI έξοδο, δεν θα έχεις πρόβλημα συνδέσεων. Εγώ θα χρησιμοποιήσω τα παραπάνω με την οπτική έξοδο της μητρικής μου (έχω Asus Hero Z87, με εξόδους παρόμοιες με της δικής σου).

Τα παραπάνω μου κόστισαν περίπου 750 από τις Ωδές. Αν ο προϋπολογισμός σου είναι μικρότερος, μπορείς να πάρεις φθηνότερο/μικρότερης ισχύος ενισχυτή και δύο φθηνότερα ηχεία (στο σύνολο δεν θα σου έλθουν πάνω από 300 ), και στη συνέχεια να προσθέσεις σιγά σιγά τα υπόλοιπα ηχεία και Sub. Ή μπορείς να πάρεις τον ενισχυτή και τα ηχεία Crystal Audio που έχουν επαρκές μπάσο (κατεβαίνουν μέχρι τα 45 Hz και έχουν 7ιντσο γούφερ, ενώ είναι μαζεμένα σε διαστάσεις) και να μην πάρεις καθόλου sub, αλλά να προσθέσεις αργότερα τα άλλα ηχεία.

Ανάλογα τις ανάγκες σου, με 500 - 800 θα φτιάξεις ένα φανταστικό σύστημα που θα απολαμβάνεις καθημερινά.

Ελπίζω να βοήθησα, και αν έχεις και άλλες απορίες, πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω περισσότερο.

Απ' ότι κατάλαβα ενδιαφέρεσαι για δικάναλο ήχο. Το πρώτο βήμα είναι να αφήσεις τα ηχεία υπολογιστή και να ψάξεις ενεργά μόνιτορ. Το δεύτερο βήμα είναι να χρησιμοποιήσεις ένα εξωτερικό DAC για να αναβαθμίσεις το κύκλωμα ήχου της μητρικής. Κάνε λίγο αναζήτηση για ενεργά ηχεία στο φόρουμ, έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορα ενδιαφέροντα μοντέλα. Το σημαντικό είναι να εστιάσεις σε εταιρίες που φτιάχνουν ηχεία κι όχι σε εταιρίες multimedia. Το πόσο μεγάλα είναι, θα εξαρτηθεί από τον χώρο σου. Για χώρο 3x4 δεν χρειάζεσαι ηχεία δαπέδου. Θα εξακολουθείς να ακους στο γραφείο, ή έχεις σκοπό να τα τοποθετήσεις σε βάσεις; Προσοχή μόνο σε μια λεπτομέρεια: τα επαγγελματικά ηχεία τα πουλάνε συνήθως με τιμή μονάδας όχι με ζεύγος!

Απ' ότι κατάλαβα ενδιαφέρεσαι για δικάναλο ήχο. Το πρώτο βήμα είναι να αφήσεις τα ηχεία υπολογιστή και να ψάξεις ενεργά μόνιτορ. Το δεύτερο βήμα είναι να χρησιμοποιήσεις ένα εξωτερικό DAC για να αναβαθμίσεις το κύκλωμα ήχου της μητρικής. Κάνε λίγο αναζήτηση για ενεργά ηχεία στο φόρουμ, έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορα ενδιαφέροντα μοντέλα. Το σημαντικό είναι να εστιάσεις σε εταιρίες που φτιάχνουν ηχεία κι όχι σε εταιρίες multimedia. Το πόσο μεγάλα είναι, θα εξαρτηθεί από τον χώρο σου. Για χώρο 3x4 δεν χρειάζεσαι ηχεία δαπέδου. Θα εξακολουθείς να ακους στο γραφείο, ή έχεις σκοπό να τα τοποθετήσεις σε βάσεις; Προσοχή μόνο σε μια λεπτομέρεια: τα επαγγελματικά ηχεία τα πουλάνε συνήθως με τιμή μονάδας όχι με ζεύγος!

Εγώ δεν συμφωνώ με την παραπάνω πρόταση. Γιατί να πάρει ενεργά ηχεία; Γιατί να μπλέξει με επαγγελματικά ηχεία και εξωτερικούς DAC (εξωτερικές κάρτες ήχου); Με ξεχωριστό ενισχυτή θα διατηρήσει την μέγιστη ευελιξία σε αγορά/αλλαγές/προσθήκες στο μέλλον, ενώ μια χαρά θα βρει οικιακά ηχεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες του. Π.χ. εδώ http://www.odes.gr/shop/ixeia/ixeia-hi-fi/ixeia-vasis-vivliothikis.html ο κατάλογος είναι τεράστιος και έχει ηχεία για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια.

Από την πείρα μου τα επαγγελματικά ηχεία υστερούν σε ποιότητα ήχου, προκειμένου να παίζουν πιο δυνατά, αφού η ποιότητα ήχουν δεν ενδιαφέρει τον περαστικό πελάτη. Εντελώς εκτός κλίματος, πάντα κατά την άποψή μου και πάντα φιλικά, η πρότασή σου.

Η καλύτερη λύση προαναφέρθηκε από τον in().

Με λίγα χρήματα παίρνεις ένα ζευγάρι ενεργά ανάλογα το χώρο και τα γούστα σου, και μια εξωτερική κάρτα ήχου για να τα συνδέσεις.

Εκτός από όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα των ενεργών ηχείων (δεν ασχολείσαι με ενισχυτές γιατί έχουν μέσα αυτούς που πρέπει) τα monitor ηχεία πλεονεκτούν ιδιαίτερα στην near-mid field ακρόαση, γιατί είναι φτιαγμένα για να παίζουν έτσι, κοντά στον χρήστη τοποθετημένα επάνω σε γραφείο ή στην κονσόλα του studio.

Και τολμώ να πω ότι είναι εξαιρετικά όσα monitor ηχεία έχω ακούσει ακόμα και σε πολύ χαμηλό επίπεδο τιμών. Δε βρίσκω λόγο να πάρει κάποιος κάτι άλλο κομπιουτερίστικο αντί για επαγγελματικό ενεργό μικρό μονιτορ (εκτός ίσως από το design).

Αντίθετα κάποια μικρά παθητικά ηχεία hifi δεν παίζουν καλά κοντά στο χρήστη (παρόλο που είναι μικρά).

Βέβαια το παιδί που ξεκίνησε το thread μάλλον δεν μας διαβάζει πλέον...

Επειδή οι σωστοί άνθρωποι πρέπει να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, ομολογώ ότι ΔΕΝ ήξερα για τα studio monitor ηχεία. Εμένα αλλού είχε πάει το μυαλό μου με την λέξη "επαγγελματικά". Έψαξα, διάβασα και είδα, και ομολογώ ότι για στερεοφωνικό ήχο και μικρούς χώρους, αποτελούν ιδανική λύση για desktop χρήση. Ωστόσο, αν μετά θέλεις πολυκάναλο ήχο, θα πρέπει να τα πετάξεις και να πάρεις εξ ολοκλήρου σύστημα από την αρχή.

[.....]
Βέβαια το παιδί που ξεκίνησε το thread μάλλον δεν μας διαβάζει πλέον...

Το παιδί επέστρεψε, δριμύτερο, ωριμότερο με καλύτερη πληροφόρηση και θα διαβάσει περισσότερο πριν αναβιώσει για τα καλά το thread! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και μιας που τελικά δεν έγινε κάποια κίνηση στην κατεύθυνση του ήχου και πλησιάζουν και γιορτές, τα posts σας ήταν ιδιαιτέρως κατατοπιστικά αλλά κυρίως διαφωτιστικά.