Αγορά τελικού ενισχυτή

Αντώνης

Established Member
3 July 2007
227
Αθήνα
Γειά χαρά,

Πρόσφατα απέκτησα ένα ζευγάρι Martin Logan Electromotion ESL, τα οποία κλήθηκαν να αναλάβουν την αποστολή των μπροστινών ηχείων του Home Cinema (5.1 σύστημα).
Στο προσεχές μέλλον, σκέφτομαι την αγορά ενός δικάναλου τελικού, τον οποίο να συνδέσω στον πολυκάναλο Pioneer SC-2023 που έχω τώρα, με σκοπό να οδηγήσει τα ΜL.
Ο λόγος είναι από τη μία η σαφής ποιοτική διαφορά ενός δικάναλου τελικού σε σχέση με έναν A/V και από την άλλη η μεγαλύτερη ισχύς και τα επακόλουθα διαθέσιμα ποσοστά ισχύος (τα ML είναι αρκετά δύσκολα στην οδήγηση γιατί συν τοις άλλοις η αντίστασή τους σε μερικές συχνότητες πέφτει αρκετά έως πολύ).
Το ποσό που (θα) μπορώ να διαθέσω είναι περίπου στα 1500 ευρώ και όσο αφορά τα χαρακτηριστικά, θα ήθελα να έχει ισχύ τουλάχιστον 120W στα 8Ω και μεγάλα αποθέματα ισχύος (πχ 200W στα 4Ω) όταν χρειαστεί.
Καλές προτάσεις είναι ο Parasound Halo A23 και ο Anthem Statement A2, τους οποίους μπορώ να βρω σ' αυτά τα χρήματα περίπου (ο Anthem είναι πιο ακριβός, αλλά αν πραγματικά αξίζει τα παραπάνω χρήματα το συζητάω).
Θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις σας, ειδικά αν κάποιος έχει τα συγκεκριμένα ηχεία...

Να υποθέσω ότι κανείς δεν έχει τα συγκεκριμένα ηχεία ή ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη καλή εναλλακτική ανάμεσα στους δύο ενισχυτές που αναφέρω ?

Εάν μπορεί ς βρες κάποιον που κατεβαίνει τουλάχιστον στα 2 ωμ .

μπορείς να βρεις κάποιο που να έχειο τουλάχιστον 200 στα 8ωμ ώστε να κάνει ς πραγματικά δουλειά ?

Εάν μπορεί ς βρες κάποιον που κατεβαίνει τουλάχιστον στα 2 ωμ .
μπορείς να βρεις κάποιο που να έχειο τουλάχιστον 200 στα 8ωμ ώστε να κάνει ς πραγματικά δουλειά ?
Ο Anthem Statement A2 έχει αν θυμάμαι καλά 200W στα 8Ω,
Θεωρείς ότι είναι απαραίτητη η παραπάνω ισχύς για τα ηχεία ?

Εάν σου πω ότι ο δικός μου έχει 270 στα 8, 540 στα 4 , 1080 στα 2 , 2160 στο 1 ωμ σου λέει τιποτα ;
Όλα είναι υποκειμενικά αλλά την ισχύ τα βαττ και τα ρεύματα κανένα ηχειο δεν αρνήθηκε πόσο μάλλον Μάρτιν λογκαν ...

Έχεις δίκιο...
Το πολύ-πολύ ξεκινάω με τον Parasound A23 που είναι προσιτός και αργότερα ίσως πάρω έναν δεύτερο και τους γεφυρώσω, οπότε θα έχω 400W στα 8Ω στο κάθε κανάλι...

Να κάνω μια ερώτηση/διευκρίνηση όσο αφορά το γεφύρωμα...
Στο manual αναφέρει ότι όταν γεφυρώνεται ο ενισχυτής καλό είναι να μη συνδέεται σε ηχεία με αντίσταση μικρότερη από 8Ω γιατί σε αντίθετη περίπτωση η μεγάλη ποσότητα ρεύματος θα οδηγήσει σε υπερθέρμανση του ενισχυτή.
Δεδομένου του γεγονότος ότι τα Martin Logan είναι 6Ω και σε μερικές συχνότητες πέφτουν μέχρι και τα 1,6Ω (στα 20kHz), συν το ότι γενικά ακούω σε αρκετά υψηλές στάθμες, λέτε να έχω θέμα ?

Απάντηση: Re: Αγορά τελικού ενισχυτή

Αν μιλάει για 8 και το ηχείο κατεβαίνει στο 1,6;
Δεν τα κοιτάς καθόλου,εννοείται.

Re: Απάντηση: Re: Αγορά τελικού ενισχυτή

Αν μιλάει για 8 και το ηχείο κατεβαίνει στο 1,6;
Δεν τα κοιτάς καθόλου,εννοείται.
Στα 1,6Ω κατεβαίνει στα 20kHz, οπότε η απαιτούμενη ισχύς είναι μικρή σ' αυτή τη συχνότητα. Σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις γνωστού χώρου, η αντίσταση του ηχείου κυμαίνεται κατά κύριο λόγο στα 5Ω, με δύο μικρές βυθίσεις στα 12kHz (2,5Ω) και στα 290Hz (3,5Ω).

μηπως κανεις λάθος και ειναι 20Hz ...γιατι συνηθως τα ηχεία εκεί που τραβανε ρευμα ειναι στα χαμηλα

Εκείνο το 3.5 στους 290 πάντως δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό.
Κι όλα αυτά φυσικά είναι σε συνδυασμό σε πρόγραμμα.
Όπως και να το κάνεις αν η εταιρία σε προειδοποιεί,είναι ρίσκο.

Re: Απάντηση: Αγορά τελικού ενισχυτή

Θα συμφωνήσω μαζί σου, γι' αυτό αποφάσισα τελικά να στείλω ένα mail στην εταιρία όπου τους εξηγώ αναλυτικά τον προβληματισμό μου και περιμένω απάντηση...

Απάντηση: Re: Αγορά τελικού ενισχυτή

Έχεις δίκιο...
Το πολύ-πολύ ξεκινάω με τον Parasound A23 που είναι προσιτός και αργότερα ίσως πάρω έναν δεύτερο και τους γεφυρώσω, οπότε θα έχω 400W στα 8Ω στο κάθε κανάλι...

Μην μπερδεύεις τα βατ με τα ρεύματα,δύο τελείως διαφορετικοί παράμετροι

Μην μπερδεύεις τα βατ με τα ρεύματα,δύο τελείως διαφορετικοί παράμετροι
Το ξέρω, απλά τα συγκεκριμένα ηχεία θέλουν και πολλά watt για να παίξουν σωστά σε μεγάλες εντάσεις, αλλά και επάρκεια ρεύματος λόγω σχετικά χαμηλής αντίστασης.
Σε διάφορα reviews που έχω διαβάσει, αναφέρουν ότι τα ηχεία θέλουν πάνω από 200W για να δείξουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα, συν την προαναφερθείσα επάρκεια ρεύματος όταν αυτή ζητηθεί...
Ο Parasound A23 έχει αρκετή δύναμη και επάρκεια ρεύματος (125W στα 8Ω και 225W στα 4Ω), πράγμα εν μέρη λογικό εφόσον έχει πιστοποίηση THX Ultra 2.
Λογικά όμως, με δύο Α23 γεφυρωμένους, θα έχω πολύ μεγαλύτερη ισχύ (400W στα 8Ω) και την ανάλογη επάρκεια ρεύματος εφόσον μιλάμε για τον ίδιο ενισχυτή πάντα.
Η λογική της εταιρίας όμως, για λόγους καθαρά προληπτικούς πιστεύω, είναι να μη συνδέσουμε ηχεία μικρότερης αντίστασης των 8Ω, με το σκεπτικό ότι σε μεγάλες εντάσεις και κορυφώσεις, ο ενισχυτής θα κληθεί να δώσει πολύ ρεύμα, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο της υπερθέρμανσης.
Δηλαδή, δεν είναι ότι ο ενισχυτής δε μπορεί να δώσει το επιπλέον ρεύμα, αλλά το γεγονός ότι δίνοντας αυτό το παραπάνω ρεύμα θα οδηγήσει σε πιθανή υπερθέρμανσή του.
Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα περιμένω και την απάντηση της εταιρίας για επιβεβαίωση ή όχι των παραπάνω...

Βασικά μπορείς να δοκιμάσεις καταρχήν (αν έχεις κάποιον γνωστό που έχει) κάποιον επαγγελματικό class d π.χ. crown. Eίναι αρκετά φτηνοί ένας xls 1500 που έχω τώρα κάνει 330 . Από βατ και οδήγηση τέρας 300/8 525/4 775/2. Το μόνο αρνητικό είναι ότι μεσω-υψηλά "σκληραίνει" λίγο. Πάντως για γεφύρωμα δεν είναι καλή ιδέα για ηχείο που κατεβαίνει τόσο χαμηλά. Ο crown που ανέφερα παραπάνω ενώ κανονικά οδηγεί άνετα στα 2, γεφυρωμένος θέλει minimum 4Ω. Κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και με αυτούς που λες.

Χωρίς παρεξήγηση παιδιά, δεν με ενδιαφέρουν μόνο τα Watt αλλά κυρίως η ποιότητα, γι´αυτό σκέπτομαι την προσθήκη ενός πολύ καλού (και δυνατού) τελικού.
Δε νομίζω ότι ο Crown XLS 1500 έχει καλύτερη απόδοση από τον Parasound, σχεδόν σίγουρα ούτε και από τον Pioneer που έχω τώρα και δε μιλάω για ισχύ, αλλά για ποιότητα...
ΥΓ. Στο βίντεο δε βλέπω πουθενά Martin Logan Electromotion, το Big In Japan πάντως το άκουσα...

Φαντάζομαι πως θα παίζει το big in japan...Αστειεύομαι.

Πάντως να κοιτάξεις για ποιοτικά ρεύματα αλλιώς δεν ...

Φαντάζομαι πως θα παίζει το big in japan...Αστειεύομαι.

Πάντως να κοιτάξεις για ποιοτικά ρεύματα αλλιώς δεν ...
Αυτός είναι ο σκοπός μου, οι Parasound είναι πολύ ποιοτικοί ενισχυτές και άριστα value for money (σε όσα άρθρα βρήκα στο διαδίκτυο), οπότε γι' αυτό στράφηκα (κατόπιν υποδείξεως και του αντιπροσώπου) σ' αυτούς πρωτίστως...:music-smiley-004: