Αγορά της Sony NEX-VG20 ή κάτι άλλο;

O φίλος μας έθεσε όριο τα 2000 ευρώ. Η υπόθεση d800 που δεν την έχουμε δει καν και δεν την έχουμε πιάσει στα χέρια μας κοστίζει +50%. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μας πει αν διαθέτει φακούς από κάποιο σύστημα. Πάντως αν πρόκειται για λήψεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και θέλει HD τότε η vg20 με τον 18-200 φαίνεται πολύ καλή περίπτωση.

Εναλλακτικά και πολύ φθηνότερα θα κάνει την ίδια δουλειά με την gh2 και τον 14-140.
 
Για να δεις λοιπον, ποσο γλυκα και smooth εικονα μπορει να γραψει , ακομη και μια m4/3 , με απιστευτο bokeh και χρωματα... δες απλα αυτο !
Τυφλα να χει καθε 5D !!!

Φανατσου αυτο το φακο , σε nex , που εχει ακομη μεγαλυτερο αισθητηρα.... απο Voigtlander Nokton .95

Screen Shot 2012-02-16 at 11.48.34 π.μ..jpg

http://www.flickr.com/photos/voreas/6865175125/sizes/l/in/set-72157629291389613/
set-72157629291389613


και κατι ακομη... εγω δε μιλαω απο τεστ που εχω δει και διαβασει στο ιντερνετ, αλλα εκ πειρας.
Ειχα την 550d, 7d kai 5D στη δουλεια μου , καθημερινα, και ξερω ποσες ληψεις εχουμε χασει απο υπερθερμανση, aliasing-moire , rolling shutter κλπ.
Δεν ειναι καθολου αμελητεα προβληματα... απλα οι canonακηδες τα προσπερνουν (αφου δε μπορουν αλλωστε να κανουν και τιποτα γι αυτα).



Σεβαστή η άποψή σου για την 5d συγκεκριμμένα σαν χειρότερη αλλά πραγματικά μου φαίνεται αστεία.
Παρακολουθώ τεστ από πολλές κάμερες μην ανησυχείς.
Για την δική σου μεριά προφανώς είναι η χειρότερη η 5d αφού σε ενδιαφέρουν τεχνικά σημεία (όπως moire aliasing, rolling shutter) σημαντικά αλλά για μένα δεύτερης σημασίας.
Τα δικά μου κριτήρια έχουν να κάνουν με το πόσο μαλακή,γλυκιά με film look αίσθηση έχει η εικόνα, τo δυναμικό εύρος του αισθητήρα όπως επίσης και η ευαισθησία του αλλά και την ομαλή κίνηση στο frame to frame
και όχι πόσο sharp είναι όπως το εννοείς εσύ. Η πολύ ευκρίνεια και η έντονη "ψηφιακίλα-βιντείλα" και σκληρή εικόνα μου είναι αδιάφορη.
H GH2 είναι όντως καλή κάμερα και πιο sharp αλλά και πάλι δεν έχει το γράψιμο που διακρίνω στην 5D και φυσικά την μεγάλη ευαισθησία του αισθητήρα. Και μερικά παραδείγματα http://www.youtube.com/watch?v=DzPrYBhUvB8&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=zIR0bze3Gqo

Υ.Γ
Μπορούμε να ανοίξουμε νέο θέμα ανάλογο γιατί είμαστε και off topic εδώ.
 
Last edited:
Πολύ ωραία κράτα εσύ την ΝΕΧ σου ή την 4/3 και το bokeh σου.
Εγώ θα κρατήσω την 5D μου (η οποία δεν έχει υπερθεμανθεί ούτε μια φορά εδώ και 2μιση χρόνια που την έχω).


Υ.Γ Και δεν είμαι κανονάκιας αν αναφέρεσε σε μένα. Είμαι μοντελάκιας. Που σημαίνει ότι αρκούμε στα μοντέλα από οποιαδήποτε εταιρία και όχι στις εταιρίες σαν φανατικός οπαδός ομάδας. Έχω Panasonic κάμερα και ελπίζω κάποια στιγμή να πάρω και την Scarlet.
 
Last edited:
Αφου εσενα σε ικανοποιει , no problem!

Δεν ειμαστε με καμια εταιρεια... Οποια μας βολευει, αυτην παιρνουμε.
Εγω αλλαξα γρηγορα μηχανη και συστημα, για συγκεκριμενους λογους.
Δε θα διστασω να το ξανακανω... αν φυσικα το επιτρεψουν τωρα πια οι συνθηκες!
 
Συμφωνώ Φώτη με το ποστ σου.
Πάντως γενικά η εξέλιψη της τεχνικής-τεχνολογίας έχει βοηθήσει στο πρακτικό-οικονομικό-τεχνικό κομμάτι στον χώρο της τηλεόρασης - κινηματογράφου σε δραματικά μεγάλο βαθμό κυρίως τις μικρές παραγωγές και τους κινηματογραφιστές.
 
Αν μου επιτρέπετε, νομίζω πως μπερδευετε τον όρο broadcast με τους όρους cine, professional, prosumer. Σε καμία περίπτωση κάμερες τύπου Alexa, Phantom, Viper, Red (οποιαδήποτε), Canon C300, SONY CINEALTA/FS100/VG10/20, και όλες οι DSLR μαζί, δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να χαρακτηριστούν broadcast. Broadcast πάνω από όλα σημαίνει αξιοπιστία, και εν συνεχεία συμμόρφωση με broadcast προτυπα. Η αξιοπιστία εξασφαλίζεται με δύο τρόπους. Από το classification των ηλεκτρονικών και μηχανικών υλικών και εξαρτηματων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή (εφάμιλλο του military/aerospace class), καθώς από την στιβαρότητα και το modularity της κατασκευής ώστε να εξασφαλίζεται η αντοχή σε ακραίες συνθήκες (κλίματος, περιβάλλοντος, κατάστασης) και η αμεσότητα της επισκευής με δυαντότητα αντικατάστασης πλακετών (όπως ακριβώς συμβαίνει στα ηλεκτρονικά των αεροσκαφών). Η συμμόρφωση με τα broadcast πρότυπα συνεπάγεται συγκεκριμένους codecs που περιλαμβάνουν την πληροφορία για κάθε καρέ και πάντα εντός των προτύπων της SMPTE/EBU για την τηλεόραση (δηλαδή κάτι 25p codecs αμέσως αμέσως απορρίπτονται), συγκεκριμένα interfaces συνδεσμολογίας (BNC I/O, Time Code, XLR για ήχο, HD/SD SDI συνδέσεις με δυνατότητα embedded audio μέχρι 4 groups και άλλα πολλά). Τίποτα, απολύτως τίποτα, από τα παραπάνω δεν υπάρχει στα μοντέλα για τα οποία συζητάμε σε αυτό το thread. Και σωστά δεν υπάρχουν γιατί εδώ μιλάμε για εξοπλισμό που εμπίπτει στην Cine/professional/prosumer/consumer κατηγορία. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται τέτοιος εξοπλισμός για παραγωγές που στο τέλος θα παιχτούν στην Τηλεοραση, δεν τον καθιστά αυτόματα και broadcast. Μάλιστα, πρέπει να αναφέρουμε ότι παραγωγές όπως τηλεοπτικές σειρές (σχετικά αξιοπρεπείς), διαφημίσεις, ντοκυμαντέρ, video clips θεωρούνται cine παραγωγές άσχετα αν προορίζονται για την μικρή οθόνη. Όλη η παραγωγή τους ακολουθεί αυτή του σινεμά.

Η αναφορά στην 5D γίνεται γιατί πρωτίστως η 5D αποτελεί Landmark από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε η MKII version. Μιλάμε για αισθητήρα που σε μέγεθος προσεγγίζει αυτόν του απλού IMAX στο φιλμ, δυνατότητα χρησης εξαιρετικών φακών της canon αλλά και 3d party, αλλά κυρίως γιατί είναι η μόνη DSLR που χρησιμοποιήθηκε (μέχρι και σήμερα αυτό παρόλο που ο Γιάννης σωστά αναφέρει ότι σε πολλά πράγματα έχει ξεπεραστεί) σε τηλεοπτική παραγωγή παγκοσμίου εμβέλιας για σχεδόν ολόκληρη τηλεοπτική σεζόν σαν κύρια κάμερα (και όχι auxiliary). Μιλάω φυσικά για το House MD, ίσως την πιο επιτυχημένη σειρά των τελευταίων ετών (αν δούμε τα awards), που αισίως έφτασε φέτος στον 8o και τελευταίο της κυκλο (με τα γυρίσματα να γίνονται πλέον με Arri Alexa). Μέχρι τότε οι DSLR έπαιζαν μπάλα μόνο στο indie cinema παραγωγές και σε low budget διαφημιστικά και video clip. Πλέον οι DSLR λόγω χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης, χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη διαφήμιση (στην Ελλάδα ένα 60-70% χωρίς υπερβολή γυρίζεται με Canon 5D MKII και Canon 7D με τις νέες και πιο εξελιγμένες DSLR να αρχίζουν να παίρνουν κι αυτές μερίδιο από την πίτα σιγα σιγά) και στα video clips ενώ και πολλές κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους γυρίζονται με φωτογραφικές μηχανές. Είναι απλό. Από τη στιγμή που μας έδωσαν αισθητήρα μεγέθους ακαδημαϊκού 35mm κινηματογραφικού film (APS-C), Full HD και δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε φωτογραφικούς φακούς, σε τιμές που ξεκινάνε από το 1000άρικο, το παιγνίδι πήγε προς τα εκεί και απλά μάθαμε να ζουμε με τα μειονεκτήματα. Αλλά αμα έχεις ξεκινήσει από το super8 και το 16άρι φιλμ, οι περιορισμοί των DSLR σου φαίνονται πραγματικά αστείοι...

... Απο τα πολυ ωραια ποστ :)
 
Συμφωνώ Φώτη με το ποστ σου.
Πάντως γενικά η εξέλιψη της τεχνικής-τεχνολογίας έχει βοηθήσει στο πρακτικό-οικονομικό-τεχνικό κομμάτι στον χώρο της τηλεόρασης - κινηματογράφου σε δραματικά μεγάλο βαθμό κυρίως τις μικρές παραγωγές και τους κινηματογραφιστές.

Cleon αυτό που αναφέρεις πιο πάνω αποτελεί βάση για ένα από τα μεγαλύτερα debate αυτή τη στιγμή στο χώρο του broadcast και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι αν εντός των καναλιών επιτρέπουμε τις αγορές εξοπλισμού επιπέδου prosumer για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, κερδίζοντας πολλά σε χρήμα ή επιμένουμε να αγοράζουμε και να πληρώνουμε εξοπλισμό αμιγώς broadcast. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις κάμερες για τα ρεπορτάζ των ειδήσεων. Ολοένα και βλέπω παντού σε ελλάδα και εξωτερικό να χρησιμοποιούνται lightweight HD κάμερες των 2-5 χιλιάδων ευρώ οι οποίες έρχονται και αντικαθιστούν τις βαριές κάμερες ώμου που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμα στην ΕΡΤ που εργάζομαι εγώ. Ακόμα δεν έχει φανεί αν και κατά πόσο μια στροφή σε πιο φτηνό εξοπλισμό έχει πραγματικές επιπτώσεις στην ποιότητα του παραγόμενου προγράμματος, αλλά το σίγουρο είναι, ότι ο εξοπλισμός αυτός έχει όρια στη χρήση του και χρειάζεται αντικατάσταση πολύ πιο νωρίς λόγω φθορών. Αντίθετα μια κάμερα DVCPro50 -με τα όποια προλήματα κουβαλάει- θα πάει και στη διαδήλωση, θα πάει και στον πόλεμο, θα πάει στα χιόνια αλλά και στην έρημο και το σπουδαιότερο, αν συντηρηθεί σωστά, δεν θα την αντικαταστησεις πριν κλείσει 10ετία.

Είναι όμως γεγονός ότι σε πολλά κομμάτια της παραγωγής, ο prosumer εξοπλισμός έχει τόσο καλή ποιότητα στο αποτέλεσμά του που προτιμάται από τον broadcast λόγω κόστους, αφού εξασφαλίζεται ότι δεν χάνουμε μεγάλο ποσοστό ποιότητας.
 
Μη ξεχνας , οτι η ποιοτητα εικονας ειναι πολυ σχετικη εννοια... εμεις πχ στο καναλι που δουλευω , το υλικο προς μεταδοση , συμπεζεται σε Mpeg50 (avid composer) , που σημαινει οτι εχεις σημαντικη απωλεια πληροφοριας.
Αν εχεις υλικο απο μια dslr , μπορεις να δουλεψεις με native αρχεια, που σημαινει οτι δεν εχεις περαιτερω απωλεια, περαν της αρχικης συμπιεσης.

Ετσι , ισοφαριζεται , σχεδον, το πλεονεκτημα των broadcast εγγραφων.
 
Μη ξεχνας , οτι η ποιοτητα εικονας ειναι πολυ σχετικη εννοια... εμεις πχ στο καναλι που δουλευω , το υλικο προς μεταδοση , συμπεζεται σε Mpeg50 (avid composer) , που σημαινει οτι εχεις σημαντικη απωλεια πληροφοριας.
Αν εχεις υλικο απο μια dslr , μπορεις να δουλεψεις με native αρχεια, που σημαινει οτι δεν εχεις περαιτερω απωλεια, περαν της αρχικης συμπιεσης.

Ετσι , ισοφαριζεται , σχεδον, το πλεονεκτημα των broadcast εγγραφων.

Καλά Γιάννη αυτό συμβαινει σε πολλές περιπτώσεις. Κι ας μην ξεχνάμε ότι όσον αφορά τις Ειδήσεις, η πληροφορία ξεπερνά την ποιότητα. Αν έχεις την πτώση ενός αεροπλάνου στο κινητό σου τότε θα βγει στον αέρα και ας είναι 320Χ200 η ανάλυση. Το σχόλιο όμως το έκανα πρωτίστως για τα μηχανήματα που έχει στη διάθεσή του ο επαγγελματίας της τηλεόρασης. Ας πουμε, πόσο εύκολο είναι να πας σε αγορά ενός broadcast monitor για να κάνουν viewing οι δημοσιογράφοι όταν μπορούν να το κάνουν και με μια LCD TV; Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για monitor που κοστίζουν 600-1000 ευρώ (και οι τιμές έχουν πέσει πολύ σε σχέση με την εποχή της CRT τεχνολογίας) και στην δεύτερη περίπτωση για 150-300 ευρώ. Σχεδόν 4 φορές κάτω. Κάποτε δεν το συζητούσαμε καν. Ήταν broadcast ή τίποτα. Πλέον αυτό τείνει να αλλάξει.