Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Αγορές από το εξωτερικό

Δεν "κατηγόρησε" κανέναν, απλά ανέφερε πραγματικά γεγονότα. Και βέβαια δεν νομίζω ότι κανείς από όσους έβαζαν τα links το έκανε εκ του πονηρού - αυτό μας έλειπε, απλά αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί: εκτός από εμάς που λίγο ως πολύ ξέρουμε, εδώ μπαίνουν και καινούρια μέλη ή και απλοί φιλοξενούμενοι που δεν γράφουν αλλά διαβάζουν.

Παρεπιπτόντως, στο πρώτο post μπήκε σχετική προειδοποίηση περί grey markets - και βλέπουμε...

Κατ αρχήν προς τον partisan αν αφορμή της επίθεσής του προς εμένα ήταν η λέξη "ξεκατίνιασμα" που πράγματι ήταν άκομψη, του ζητώ συγνώμη.

Επί της ουσίας στον γενικό σχολιασμό μου για τα grey markets και την ανάλυση του kbouk και ως προς την κριτική που δέχτηκε η άποψή μου παραμένει η ίδια.

Είναι πράγματι πειρασμός αυτές οι τιμές σε παρόμοια sites. Εγώ γενικά ενοχλούμαι ως χρήστης όταν συγκρίνουμε τέτοιες τιμές με τιμές καταστημάτων ελληνικών και το έχω γράψει και παλιότερα. Είναι άδικο.

Μάλιστα όταν κάποιος χρήστης αγοράζει από grey market και μετά από κάποιους μήνες σε αγγελία του που το πουλά βάζει ως ενδεικτική τιμή από skroutz, να σας πω μου κακοφαίνεται. Γιατί να μην βάλει τότε πάλι από purnima ή να μην βάλει τίποτα απολύτως; Το θεωρώ άδικο. Έχω διαφωνήσει και με τον kbouk επί αυτού - ή τέλος πάντων σχεδον επί αυτού, δεν αναφερόμασταν καν σε grey market καταστάσεις.

Προσέξτε γιατί πολύ παρεξηγούμαστε τελευταία, δεν θεωρώ ότι είναι παράνομο - ανήθικο κλπ κλπ. Ούτε πόσο το αγόρασε ή αν είναι δώρο. Όσο θέλει ο καθένας πουλά στο κάτω κάτω. Για τις εκάστοτε τρέχουσες τιμές μιλάω. Θεωρώ ότι αδικούμε τα ελληνικά καταστήματα. Σαν καταναλωτής φυσικά και θα κοιτάξω το συμφέρον μου, αλλά μην μνημονεύουμε τους ντόπιους εμπόρους μόνο όποτε μας συμφέρει. just my 2 cents.

Last edited:

Νίκο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου οσο αφορά την ανάλυση σου για το τι γίνεται συνήθως με τις αγορές κ πωλήσεις . Κ εγω ενοχλουμε απο τετοιες συμπεριφορες διοτι το βιωνω κ στην δουλεια μου. Από εκεί κ πέρα Δημήτρη, η κατηγορία προϋποθέτει την αναφορά γεγονότων. Πιστεύω οτι, το να λες ότι μηνύματα μελών, οδήγησαν έστω κ άθελά τους, σε αποτυχημένες ή επικίνδυνες αγορές δεν είναι κ ότι καλύτερο. Φυσικά κ πρέπει να προστατεύουν αυτοί που διαβάζουν για πρώτη φορά κ ορθά μπήκε η αναφορά στην πρώτη σελίδα. Αλλά αν αυτός που το διαβάζει δεν έχει την στοιχειώδη καταναλωτικη συμπεριφορά να κάνει την έρευνα του, ή έστω να ρωτήσει παλι εδώ τι εμπειρίες υπάρχουν σχετικά με ένα κατάστημα, φταίει ο ίδιος κ όχι αυτός που έβαλε το "ελλιπές" ποστ.

Απάντηση: Αγορές από το εξωτερικό

Επειδή πολλές φορές έχω ζητήσει τις προτάσεις για κάποιες επιλογές μου θέλω, αν μου επιτρέπεται-μιας και είμαι νέος στο φόρουμ, να παρατηρήσω τα εξής:

1. Όταν κάποιος κάνει εγγραφή σε κάποιο φόρουμ για να πάρει και πληροφορίες για κάποια αγορά δεν νομίζω ότι ανήκει στην κατηγορία των ανυποψίαστων καταναλωτών,
ένας τέτοιος θα έμπαινε σε 2-3 πολυκαταστήματα και θα διάλεγε αυτό που θα του πασάρανε.

2. Πρέπει κάποτε να ωριμάσουμε ως καταναλωτές και να αξιολογούμε τις διάφορες προσφορές/προτάσεις που μας γίνονται. Όταν μας γίνονται προτάσεις, από κάποιο άτομο,
καλό είναι να κάνουμε και μια μίνι έρευνα μέσα στο φόρουμ γι' αυτό το άτομο για να αξιολογήσουμε τις προτάσεις του.

3. Οι προτάσεις που γίνονται από τα μέλη κάποιου φόρουμ πιστεύω ότι δεν γίνονται κακόβουλα, αλλά ίσως επηρεάζονται από τις προσωπικές τους προτιμήσεις που είναι και λογικό μιας και έχουν προσωπική εμπειρία. Πολλές φορές το παρατήρησα εδώ αλλά και σε συγγενικό φόρουμ ειδικά όταν είχε να κάνει με FF vs APS-C vs m4/3 ή DSLR vs mirrorless κλπ.
Διαβάζεις-αξιολογείς-αποφασίζεις. Έχω μετανοιώσει για κάποιες επιλογές μου που ήταν όμως διαφορετικές από αυτές που μου πρότειναν συμφορμίτες!

4. Οι διαχειριστές των κατηγοριών θα ήταν καλό να παρεμβαίνουν, όταν αντιλαμβάνονται κάτι κακόβουλο αλλά σε προσωπικό επίπεδο, και προς τις δύο κατευθύνσεις (σε αυτόν που ρωτάει-απαντάει) και μόνο όταν συνεχίζεται η ενδεχόμενη παραπλάνηση να επεμβαίνουν δημόσια. Μπορούν φυσικά να γράφουν την άποψή τους στο θέμα και να διορθώνουν με αυτό τον τρόπο μια κακή ανάρτηση.
Είναι σημαντικό να μπορούμε να εκφράζουμε τις απόψεις μας αλλά να ξέρουμε ότι θα δεχθούμε και τη ανάλογη κριτική.

5. Η αγορά των παραεισαγωγών/grey market είναι γνωστή στους περισσότερους νομίζω και γνωρίζουν τα (+) και τα (-) όπως και το αγοράζω με ή χωρίς απόδειξη!

Νομίζω πως στο avclub, από την εμπειρία μου, τα μέλη του διακρίνονται για την αξιοπιστία τους και το καλοπροαίρετο των προτάσεών τους και αυτό με κάνει να το παρακολουθώ καθημερινά.

Μόνο ευχαριστίες έχω προς αυτούς που κάνουν το κόπο να ψάξουν και να προτείνουν

Ευχαριστώ

Πέραν της αναφοράς στην πρώτη σελίδα, είναι υπό σκέψη και άλλες σχετικές ενέργειες - δεν ξεκινάνε όλοι από την αρχή.

Εντελώς πληροφοριακά αναφέρω ότι την έχει "πατήσει" φίλος μου, σύγχρονος και έξυπνος άνθρωπος, ο οποίος το έψαξε μεν αλλά όντας πολύ διεθνής τύπος... ξέχασε το τελωνείο (από Αμερική)! Πλήρωσε τα κερατιάτικα και του ήρθε σχεδόν "μια η άλλη" συν το γεγονός ότι το αντικείμενο δεν είναι απολύτως συμβατό με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και βέβαια το θέμα εγγύηση. Δεν είναι μόνο τα grey market το πρόβλημα.

Επίσης αυτό που λέει ο Νίκος για τις συγκρίσεις τιμών είναι πράγματι σημαντικό και δεν αφορά μόνο τους "κινέζους". Εδώ στην Γερμανία γίνονται συνεχώς απεργίες (και άλλες ενέργειες νομικού χαρακτήρα) κατά της amazon για τους πολύ χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Εντάξει θα μου πείτε, κι εμένα ως καταναλωτή τι με ενδιαφέρει? Ως εργαζόμενο όμως? Αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγο δεν θα υπάρχουν συγκρίσεις γιατί... δεν θα υπάρχουν ντόπια μαγαζιά!

Οπότε προσπαθούμε να κοιτάμε το συμφέρον μας, αλλά να ανταμοίβουμε όσους συμπατριώτες μας προσπαθούν. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφορά τιμής είναι υπαρκτή και σημαντική και το προϊόν καλύπτεται από εργοστασιακή εγγύηση, αλλά σε πολλές άλλες οι διαφορές είναι μικρές, ανύπαρκτες ή και αρνητικές! Ψάξτε...

Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφορά τιμής είναι υπαρκτή και σημαντική και το προϊόν καλύπτεται από εργοστασιακή εγγύηση, αλλά σε πολλές άλλες οι διαφορές είναι μικρές, ανύπαρκτες ή και αρνητικές! Ψάξτε και ανταμείψτε όσους συμπατριώτες μας προσπαθούν...
Το διαπίστωσα με μεγάλη ικανοποίηση στην τελευταία αγορά που έκανα και σε κατάστημα της Θεσ/νίκης λίγο καλύτερα των Αθηνών.

Παρομοίως, ειδικά στα "ψιλά" τσάντες, αξεσουάρ κ.λ.π. βρίσκω τελευταία τις καλύτερες τιμές στον κόσμο (ναι στον κόσμο)! Ειδικά αν το συνδυάσεις με μια βόλτα για να αποφύγεις τα έξοδα αποστολής-αντικαταβολής...

Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό

Καλημέρα σε όλους. Στις 100 και βάλε σελίδες του συγκεκριμένου νήματος πάρα πολλα μέλη έχουν υποδείξει προσφορές εξωτερικοϋ που φάνηκαν πολύ χρήσιμες και αρκετοϊ απο εμάς γλίτωσαν σημαντικά ποσά απο τις αγορές αυτές σε μια εποχή που όλοι γνωρίζουμε ότι μετρά πολϋ ακόμη και το ένα ευρώ. Αυτο ήταν άλλωστε και το νόημα που ανοίχτηκε το συγκεκριμένο νήμα, να βοηθήσει και όχι να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Προφανώς και κανένα μέλος δεν έκανε με δόλο ή πλάνη καποια ελιπής δημοσίευση και πουθενά δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο απο εμένα ούτε και κατηγορήθηκε επι τούτου κανείς. Παρότι η σκεψη όλων ήταν να βοηθήσουν εϊναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι υπήρχουν και αρνητικά απο μια grey market αγορά που κάποιοι γνωρίζουν πολύ καλά και κάποιοι τα αγνοϋν παντελώς είτε γιατί δεν έχουν χρόνο να τα ψάξουν ειίτε γιατϊ εμπιστεύονται εμάς τα παλιότερα μέλη που υποτίθεται ότι το έχουμε ψάξει διεξοδικά και το προτείνουμε. Αυτό και μόνο αυτό <κατάγραφηκε> απο εμένα, όχι <κατηγορήθηκε> όπως ερμηνεύτηκε απο κάποιους.

Ως χρήστης ήμουν αρκετά ευαισθητοποιημένος σε αυτό εξαρχής και όποτε είχα χρόνο συμπλήρωνα ένα <ελιπές ποστ> θεωρώντας ότι έτσι <προσφέρω> στον πιθανό αγοραστή κάτι και εγώ. Ως διαχειριστής δυστυχώς ή ευτυχώς έχω πολύ μεγαλύτερες ευθύνες. Πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω. Αυτό ήταν λοιπόν εξαρχής και το νόημα της αρχικής μου δημοσίευσης, οι περισσότεροι σταθήκατε μόνο στην <καταγραφή> του γεγονότος και πως άκομψα το τοποθέτησα και όχι στην πρότασή μου προς την διαχεϊρηση να διδαχθούμε απο αυτό που συνέβη με το purnima και να δοϋμε πως θα το βελτιώσουμε όλοι μας ώστε να είμαστε πιο κοντά στον αρχικό σκοπό που ανοίχτηκε το νήμα.

Ηδη μπήκε στην πρώτη σελίδα του νήματος η επισήμανση για τους κινδύνους που επισύρει η αγορά απο grey markets και καθένας πλέον που θέλει να ποστάρει ανάλογη προσφορά εϋκολα μπορεί να κάνει link στην πρώτη σελίδα για να μην επαναλαμβάνεται. Ας βοηθήσουμε λοιπόν όλοι μας όσο μποροϋμε προς τη σωστή κατευθυνση αφήνοντας στην άκρη τυχόν προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε το 1ο post!

Αν είμαστε ευαισθητοποιημένοι στο θέμα του grey, όπου ο πωλητής από μόνος του με κόλπο μέσω ευρωπαϊκών αποθηκών ή/και με ψευδείς δηλώσεις περιεχομένου/αξίας γλυτώνει τους δασμούς/ΦΠΑ, δεν θα έπρεπε ακόμη περισσότερο να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε προτάσεις στο φόρουμ για άμεση από τον αγοραστή προσχεδιασμένη αποφυγή ΦΠΑ/δασμών με ψευδείς δηλώσεις περιεχομένου/αξίας για αγορές εκτός Ευρώπης;
Π.χ. προτάσεις "πες στον πωλητή να αναγράψει gift", "βάλε τον πωλητή να κάνει ψευδή περιγραφή περιεχομένου και να δηλώσει αξία κάτω από 22 ευρώ" κτλ.

Αυτό είναι ένα άλλο - μεγάλο - ζήτημα, δεν ξέρω αν εδώ είναι το κατάλληλο μέρος να το συζητήσουμε. Η ευαισθητοποίηση που αναφέρει ο Κώστας αφορά την προστασία μας σε θέματα εγγυήσεων, άρνησης εξυπηρέτησης από αντιπρόσωπους ακόμα και επί πληρωμή κ.λ.π. Το θέμα της αποφυγής πληρωμής φόρων, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων είναι διαφορετικό και άπτεται της προσωπικής ηθικής του καθενός και του πως αντιμετωπίζει την πραγματικότητα που βιώνουμε στην χώρα μας (ο νοών νοεί τω)...

Εντάξει δεν είναι όπως το λες, η όποια ευαισθητοποίηση υπάρχει για το θέμα της εγγύησης και όχι για την νομιμμότητα ή μη σε ένα αγγλικό κατάστημα. Τα σχόλια υπέρ των ελληνικών καταστημάτων που έγραψα είναι απλά μια προσωπική προτροπή ως την καταναλωτική συνείδηση και το κοινό συμφέρον.

Αντιστρόφως σκεπτόμενος, αν εγώ πχ γράψω ότι το τάδε eshop στην Αγγλία είναι παράνομο επειδή έτσι υποψιάζομαι, και δεν είναι, και διαβάσουν το post μου μπορεί να φάω και αγωγή.

Υπάρχει στο διαδίκτυο, του επιτρέπουν να πουλά.

Σε αυτό που γράφεις τώρα, οκ σε επίπεδο... μικροφοροαποφυγής δασμών ή γενικά τις καθημερινές σχέσεις πολίτη κράτους. Αν σε ένα forum αυτοκινήτων κάποιος γράψει "εγώ είπα στο μπλόκο ότι έχω τη γυναίκα μου στο νοσοκομείο και μου χάρισαν την κλήση" δεν νομίζω ότι θα ασχοληθεί κανείς με ένα τέτοιο πταίσμα. Αν ωστόσο κάποιος συστηματικά προτρέπει τους άλλους να το κάνουν αυτό, πχ "όλοι ψωνίστε από Αμερική και δηλώστε αξία 30 ευρώ" σε κάτι που κοστίζει 2000 εκεί ίσως υπάρξει.

Όλα είναι θέμα μέτρου και κοινής λογικής.

edit με πρόλαβε ο cacau...

Last edited:

Γίνεται συχνά αναφορά στον πατριωτισμό που οφείλουμε να δείξουμε. Ταυτόχρονα όμως αφήνουμε ελεύθερα να υπάρχουν στο παρόν νήμα εκτενείς αναφορές στο πώς θα γλυτώσει κανείς ΦΠΑ και τελωνείο με πλάγιους τρόπους και ψευδείς δηλώσεις.
Όπως απαγορεύονται στο φόρουμ τα links σε σπασμένο λογισμικό, μουσική, ταινίες, δεν θα έπρεπε να απαγορεύονται και οι αναφορές σε τρόπους αποφυγής ΦΠΑ/τελωνείου με ψευδείς δηλώσεις;

Μη θεωρηθεί ότι κάνω υποδείξεις στη διαχείριση, απλά αναφέρω το λεπτό αυτό θέμα προς συζήτηση.
Το νήμα αφορά αγορές από το εξωτερικό, οπότε είναι το πλέον κατάλληλο.

Άλλο είναι το νήμα που ποστάρουμε προσφορές. Σχετικά με το θέμα των προσφορών, συμφωνώ φυσικά ότι δεν είναι προσφορά αν το "Χ" ιντερνετομάγαζο εξ ανατολής δίνει ένα προϊόν 800 ευρώ, όταν στην Ελλάδα έχει 1000 ευρώ. 24% είναι μόνο το ΦΠΑ. Στην ουσία ακριβό είναι στα 800.

Η δική μου θέση είναι ότι κανονικά για να είμαστε σωστοί απέναντι στην πολιτεία, αλλά και για να προφυλάξουμε τον εκάστοτε συμφορουμίτη υποψήφιο αγοραστή, θα πρέπει να ποστάρουμε προσφορές μόνο από επίσημους εμπόρους εντός ευρωπαϊκής ένωσης, με πρώτη προτίμηση βέβαια την Ελλάδα.

Απάντηση: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε το 1ο post!

Ίσως τελικά απ όλη αυτήν την συζήτηση βγαίνει κάτι καλό, η προτροπή του Κώστα να μας κάνει πιο προσεκτικούς στις αγορές αντικειμένων αξίας απο ηλεκτρονικά καταστήματα εκεί αποσκοπεί.
Να ψαχνόμαστε λίγο, να ψυλλιαζόμαστε ενδεχόμενες παγίδες ( όπως αυτή με το ΦΠΑ που ανέφερε ο _tzo_ ), εγγυήσεις κλπ.

Απάντηση: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε το 1ο post!

Ίσως τελικά απ όλη αυτήν την συζήτηση βγαίνει κάτι καλό, η προτροπή του Κώστα να μας κάνει πιο προσεκτικούς στις αγορές αντικειμένων αξίας απο ηλεκτρονικά καταστήματα εκεί αποσκοπεί.
Να ψαχνόμαστε λίγο, να ψυλλιαζόμαστε ενδεχόμενες παγίδες ( όπως αυτή με το ΦΠΑ που ανέφερε ο _tzo_ ), εγγυήσεις κλπ.

Συμφωνώ απόλυτα.

Τέτοιες συζητήσεις (χωρίς όμως εντάσεις) πρέπει να γίνονται γιατί όλοι έχουμε να μάθουμε κάτι από τις σκέψεις και τις εμπειρίες των άλλων.

tzo δεν νομίζω ότι πουθενά μπήκε θέμα πατριωτισμού, με την έννοια που το θέτεις τουλάχιστο. Ούτε εκτιμώ ότι υπάρχουν εκτενείς... οδηγοί αποφυγής ΦΠΑ και δασμών.

Last edited:
Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε το 1ο post!

Κόιταξε Γιάννη δεν θα διαφωνίσω σε αυτά που έγραψες, άλλωστε σποραδικά τα έχω γράψει και εγώ. Είμαι όμως πολυ πιο κοντά στον απλό χρήστη και μέλος που μαζεύει πενηνταράκι πενηνταράκι (έτσι λέγαμε κάποτε :flipout:) ή χαλάει απο το υστέρημα του για το πάθος του που είναι η φωτο ή το βίντεο για να εκτονωθεί λίγο στην καθημερινότητά του απο το να συμπάσχω στο κράτος για τις απώλειες ΦΠΑ και να κυνηγήσω τα ιντερνετομάγαζα που κάνουν χρυσές δουλειές με παραεισαγωγές. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και θα έπρεπε αυτοί να τα σκεφτουν αυτά και όχι ο ταπεινός διαχειριστής ενός φόρουμ. Ο λόγος που δεν ευαισθητοποιούμε τόσο για τα παραπάνω είναι απλός και κατανοητός στους περισσότερους αν έχει παρακολουθήσει προσεκτικά που έχει φτάσει η σχέση πολίτη - κράτους και πόσο εμπιστοσύνη δείχνει το κράτος στον πολίτη πλέον. Αν η γενική διαχείρηση όμως θελήσει να το υλοποιήσει με κάποιο τρόπο προφανώς και δεν έχω καμία αντίρηση.

Αντίστοιχα με τον απλό χρήστη είμαι πολύ κοντά και στο έλληνικό φωτογραφικό κατάστημα που προσπαθεί μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή να επιβιώσει καθώς και στο έλληνα εισαγωγέα (αντιπροσωπία) που έχει πλέον αντιμετώπιση τριτοκοσμικής χώρας απο την μαμά εταιρία και βλέπω καθημερινά τα τεράστια προβλήματα που συναντούν.
Γιαυτό και πάντα προτείνω αγορές απο ελληνικό κατάστημα όπου θα έχεις διετή ελληνική εγγύηση εκτός και αν οι διαφορές είναι όντως τεράστιες οπότε η αγορά του εξωτερικού είναι όντως μια επιπλέον επιλογή αλλά πάντα πληρώνοντας τους ανάλογους φόρους σύμφωνα με την ευρωπαική νομοθεσία και απαιτώντας τις επίσημες εγγυήσεις που παρέχει ο προμηθευτής και η εκεί ή εδώ αντιπροσωπία.

Re: Φωτογραφικός εξοπλισμός - Προσφορές και χαμηλότερες τιμές!

tokina 11-16 canon στα 386 Ευρώ amazon.it
για λίγο ακόμα

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε το 1ο pos

...Ο λόγος που δεν ευαισθητοποιούμε τόσο για τα παραπάνω είναι απλός και κατανοητός στους περισσότερους αν έχει παρακολουθήσει προσεκτικά που έχει φτάσει η σχέση πολίτη - κράτους και πόσο εμπιστοσύνη δείχνει το κράτος στον πολίτη πλέον...

Κάπως έτσι, αλλά με 2-3 παρατηρήσεις:

- Νοιώθετε πολίτες ή υπήκοοι?
- Θεωρείτε ότι ζούμε σε κράτος?
- Από εμπιστοσύνη προς αυτό πως τα πάτε?

Επιμένω ότι δεν είναι το σωστό μέρος εδώ για να συζητήσουμε αυτήν την πλευρά του θέματος, υπάρχουν άλλα πιο κατάλληλα μέρη στο φόρουμ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορές από το εξωτερικό - παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε

Καλησπέρα
Θα ηθελα να αναφέρω κι εγω την δίκη μου εμπειρία πάνω στο θέμα που αναφέρεται.
Πριν απο λίγες ημέρες αγοράσαμε για τις οικογενειακές φωτο μια em1 απο αγγελια ιδιώτη στο Ίντερνετ, όπου αναφερόταν οτι ήταν καινούργια η μηχανη-κ οντως ήταν- αγορασμένη πριν 1 μήνα περίπου ..έγινε η αγορά κ μου έστειλε ο άνθρωπος την ηλεκτρονική αποδειξη για να εχω εγγυηση του προϊόντος. Η αλήθεια ειναι οτι πίστευα οτι θα είχα έτσι εγγυηση απο την Olympus κ θα έκανα κ την επέκταση οπότε όλα θα ήταν μια χαρά. Δυστυχώς, ο φίλος κωστας(kbouk), ο οποίος βοηθάει να μάθουμε την μηχανη, μας πληροφόρησε οτι κατι τέτοιο δεν ισχύει, κ οι λόγοι ειναι γνωστοί. Το κατάστημα μάλιστα που έγινε η αγορά απο τον ιδιώτη, ειναι ή καλύτερα ήταν το purnima.