Kosh
AVClub Fanatic
Olympus Crop Φωτογραφικός Φακός M.Zuiko Ed 12-100mm 1:4.0 Is PRO
Στα 1150€, ο καλυτερος μακραν και πιο χρησιμος φακος για συστηματα Μ43
Οι περισσότεροί μας στο νήμα. Για πες!Υπάρχει κάποιος που έχει πρόσφατη εμπειρία με e-infinity και mpb ;
τίποτα ιδιαίτερο, να δω αν συνεχίζουν να ειναι αξιόπιστα περισσότερο γι αυτο ρώτησα. Το e-infinity το ειχα προτιμήσει πριν 3 χρόνια και όλα ειχαν παει καλά τότε, το mbp δεν το εχω χρησιμοποιήσει ως τώρα.Οι περισσότεροί μας στο νήμα. Για πες!
Mpb με τα χίλια. Έχει ακριβύνει λίγο, αλλά είναι αξιόπιστο και μπορείς πάντα να επιστρέψεις τυχόν αστοχίες. Ο λόγος των αστοχιών/προβλημάτων είναι ότι πολλές φορές η κατάσταση αφορά στην εμφάνιση και όχι στη λειτουργία. Επίσης, έχει προστεθεί και η υπηρεσία έξτρα εγγύησης με λίγα χρήματα παραπάνω.τίποτα ιδιαίτερο, να δω αν συνεχίζουν να ειναι αξιόπιστα περισσότερο γι αυτο ρώτησα. Το e-infinity το ειχα προτιμήσει πριν 3 χρόνια και όλα ειχαν παει καλά τότε, το mbp δεν το εχω χρησιμοποιήσει ως τώρα.
Μου έχει μπει η ιδέα (που δεν ξερω αν πράγματι αξίζει) να αντικαταστήσω τον Panasonic Leica 25mm 1.4 mkII με τον Olympus 25mm 1.2 Pro, και σκέφτηκα μηπως να πούλαγα τον Panny στο mpb και να αγόραζα τον Oly απο το e-infinity
Με πρόχειρους υπολογισμους η διαφορά ανάμεσα στο να αγοράσω καινούριο τον Oly απο το e-infinity και να τον ανταλλάξω μεταχειρισμένο με τον Panny από το mpb, ειναι κοντά στα 100 ευρώ, που για τετοιο φακό θα το δοκίμαζα ανετα προκειμένου να τον πάρω ανέγγιχτοΑπό e-infinity δεν έχω πάρει κάτι εδώ και καιρό, αλλά δεν έχω ακούσει ιδιαίτερα προβλήματα. Τις περισσότερες φορές, όμως, είχε χειρότερες τιμές. Οπότε γιατί να μην προτιμήσεις να κάνεις πώληση+αγορά από mpb;
3 χρονια πίσω, στο e-infinity, μια φίλη είχε παραλάβει προβληματική στην εστίαση Canon 5D mk II και της την αντάλλαξαν με ίδια πλήρως λειτουργική άμεσα. 3 χρόνια αργότερα βεβαια, δεν ξερω τι στοκ και πολιτικές συνεχίζουν να έχουνΑυτό που δεν ξέρω είναι τι γίνεται εάν ο φακός από e-infin βγει "λεμόνι". Προσωπικά, στο mpb, έχω επιστρέψει φακό, όχι επειδή ήταν εμφανέστατα ελαττωματικός, απλά μου φαινόταν όχι super sharp.
Τι διαφορά περιμένεις να δεις στους δυο φακους ?Με πρόχειρους υπολογισμους η διαφορά ανάμεσα στο να αγοράσω καινούριο τον Oly απο το e-infinity και να τον ανταλλάξω μεταχειρισμένο με τον Panny από το mpb, ειναι κοντά στα 100 ευρώ, που για τετοιο φακό θα το δοκίμαζα ανετα προκειμένου να τον πάρω ανέγγιχτο
Η αλήθεια είναι οτι δεν περιμένω κάποια εξωπραγματική διαφορά. Ξέρω οτι ο olympus απλά έχει λίγο καλύτερη διαχείριση στο CA, και θα περίμενα οταν τον κλείνω στο 1.4 να είναι λιγο πιο οξύς απο τον panny. Επίσης συνυπολογίζω το λίγο πιο απαλό bokeh, και αυτό το ελάχιστο 1/3 του στοπ περισσότερο φως. Η ιδέα είναι, οτι επειδή δύσκολα θα αλλάξω σύστημα (θα συζητούσα μόνο μεσαιο φορμά αλλά είναι οικονομικά απλησίαστο, και η ανάλυση σε συνδυασμό με την ποιότητα εικόνας είναι πολύ σημαντικά γι αυτό που κάνω), μέσα στον επόμενο χρόνο να "τερματίσω" οτι έχει να μου δώσει το m4/3 σε αυτόν τον τομέα, και από τον τωρινό συνδυασμό της em5 mkIII+ lumix 25mm 1.4 mkII να πάω σε g9 mkII + oly 25mm 1.2 .Τι διαφορά περιμένεις να δεις στους δυο φακους ?
Καλό είναι να διαβάσεις και αυτό το τεστ αν δεν έχει τύχει να το κανεις.Πραγματι είναι πολύ κοντά οι δυο φακοί με τα υπέρ τους και τα κατά.Η αλήθεια είναι οτι δεν περιμένω κάποια εξωπραγματική διαφορά. Ξέρω οτι ο olympus απλά έχει λίγο καλύτερη διαχείριση στο CA, και θα περίμενα οταν τον κλείνω στο 1.4 να είναι λιγο πιο οξύς απο τον panny. Επίσης συνυπολογίζω το λίγο πιο απαλό bokeh, και αυτό το ελάχιστο 1/3 του στοπ περισσότερο φως. Η ιδέα είναι, οτι επειδή δύσκολα θα αλλάξω σύστημα (θα συζητούσα μόνο μεσαιο φορμά αλλά είναι οικονομικά απλησίαστο, και η ανάλυση σε συνδυασμό με την ποιότητα εικόνας είναι πολύ σημαντικά γι αυτό που κάνω), μέσα στον επόμενο χρόνο να "τερματίσω" οτι έχει να μου δώσει το m4/3 σε αυτόν τον τομέα, και από τον τωρινό συνδυασμό της em5 mkIII+ lumix 25mm 1.4 mkII να πάω σε g9 mkII + oly 25mm 1.2 .
Eυχαριστώ πολύ για την -για αλλη μια φορά- εμπεριστατωμένη άποψή σου. Το CAF εδώ και 11 χρόνια που φωτογραφίζω δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, και σπάνια φωτογραφίζω βράδυ. Ωστόσο, κι εγώ πιστεύω οτι ο Leica πάνω στην G9II ίσως εχει καλύτερη απόδοση στο chromatic aberration (τα παλιότερα σωματα της Panasonic, το διόρθωναν in camera, οπότε ίσως το κάνει και η g9ii). Παράλληλα, αυτό που λες για το microcontrast του Zuiko, με ενδιαφέρει πολύ. Αυτό πράγματι ειναι κατι που θα ήθελα να εχω: εξαιρετική λεπτομέρεια, ακόμη κι αν μοιάζει να έχει λιγότερο contrast (το είδος της φωτογραφίας που κάνω έτσι κι αλλιως, έχει μειωμένο contrast, και προτιμώ flat ή εξαιρετικά μαλακό πλάγιο φως). Για την ώρα βεβαια, η αλλαγή μηχανής καθυστερεί για μένα (αν και είδα να τρέχει μια ωραιότατη εκπτωση σε κεντρικο μαγαζί στην Αθήνα).Καλό είναι να διαβάσεις και αυτό το τεστ αν δεν έχει τύχει να το κανεις.Πραγματι είναι πολύ κοντά οι δυο φακοί με τα υπέρ τους και τα κατά.
Είχα 4 κοπιες των φακών , δυο του 25/1.2 pro , μια του πρώτου Leica 25/1.4 και μια του (II) που και κράτησα. Έχω δοκιμασει και 2 ακόμη κοπιες 25/1.2 που δεν ήταν άριστες.
Ο pro είναι πιο πολύπλοκη κατασκευη και μπορεί να σου κάτσει κάποια κόπια με προβληματικό άκρο. Από e-infinity καλή τύχη για αλλαγή προβληματικού φακού. Από την τριάδα των pro (έχω και τον 17/1.2 κι τον 45/1.2) ο 25/1.2 είναι πάντως ο πιο soft.
Η φωτεινότητα είναι λίγο σχετική , σε T stop είναι περίπου ισοδυναμοι γιατί ο pro έχει πολλά οπτικά στοιχεία και χάνει φως
Aν συγκρίνεις τώρα δυο καλές κοπιες των δυο φακών θα διαπιστώσεις σε γενικές γραμμές οτι ο pro δεν είναι οξύτερος από τον Leica στο κέντρο (ίσα ίσα το ανάποδο συμβαίνει στα ανοιχτά διαφραγματα) αλλά έχει ελαφρως καλύτερα άκρα , γενικά έχει μια πιο ισοδύναμη κατανομή της οξύτητας που οφείλεται και στο μαλακό γράψιμο που έχει συνολικά ως φακός (feather bokeh). Έχει πιο ήπιο contrast από τον Leica και έτσι νομίζεις οτι είναι πιο soft αλλά μόλις πλησιάσεις κοντά με ζουμ θα δεις οτι κρατά λεπτομέρεια γιατί έχει αρκετό microcontrast. Είναι ιδανικός για πορτρέτα και Α/Μ. Αλλά είναι και σημαντικά βαρύτερος.
Επειδή γράφεις οτι σκέφτεσαι αλλαγή μηχανής σε G9II θα σου έλεγα πριν κανεις κίνηση για αλλαγή φακού να αλλάξεις την μηχανή και να δοκιμασεις τον Leica σε αυτή. Θα διαπιστώσεις πιστευω καλύτερη εστίαση σε CAF ειδικά στα βραδινά όπου ο Leica ίσως προβληματίσει σε σώμα Ολυμπους, πλήρη απουσία chattering (ανοιγοκλεισμα λεπιδων που το ακους σε σώμα Olympus) και μειωμένο CA.
Εγώ κράτησα τον Leica 25/1.4 II κυρίως για το μειωμενο βάρος και τη στεγανότητα αφού η κόπια που έχω είναι αριστη και πολύ κοντά στην αριστη κόπια του pro που είχα. Για μια διαφορα 100 ευρω βέβαια θα σκεφτόμουν να κράταγα τον pro
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.