Αισθητήρας καλιμπραρίσματος τηλεόρασης...

Απάντηση: Re: Αισθητήρας καλιμπραρίσματος τηλεόρασης...

Μόνο 8 ώρες; Εμένα μάλλον θα μου πάρει ΠΟΛΥ περισσότερο :blush:

Αγόρασα τελικά ένα eye-one display 2 (βασιζόμενος σε διάφορα φόρα όπου λένε ότι είναι λίγο πιο ακριβές από το spydertv - χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω δυστυχώς).
Η πρώτη απόπειρα καλιμπραρίσματος έγινε με το παρεχόμενο λογισμικό (IMatch 3.x), "κάνοντας" την τηλεόραση μόνιτορ στο HTPC, για να δω πως λειτουργεί ένα αυτόματο λογισμικό. Από ότι διαπίστωσα, το λογισμικό ζητά να βάλει κανείς τον αντίθεση στο 100%, και μετά να την μειώσει ώστε η παρεχόμενη ένδειξη να παραμείνει σε μια πράσινη περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα θεωρεί ότι του βάλεις σαν 100% ιδανικό (ακόμα και αν το ρυθμιστικό είναι στο 50%), και από ότι κατάλαβα απλά μετρά την φωτεινότητα και σε καμία περίπτωση αντίθεση (αφού κάτω από τον αισθητήρα έχει μονίμως λευκό χρώμα!).
Οπότε αγνοώντας αυτή την ρύθμιση και συνεχίζοντας, το πρόγραμμα ζητά να ρυθμιστούν τα R,G,B ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία λευκού (μέτρηση με μόνο 1 τόνο λευκού χρώματος πάλι). Η γραφική διεπαφή είναι αρκετά εύχρηστη, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά απλή αυτή η ρύθμιση. Στην συνέχεια, το λογισμικό αναλαμβάνει και σε μερικά λεπτά έχει δημιουργήσει ένα profile για την κάρτα γραφικών.
Οφείλω να ομολογήσω ότι η εικόνα με αυτό το προφίλ είναι πολύ καλύτερη από την αρχική, αλλά δεν βοηθά στην ρύθμιση της τηλεόρασης με τις υπόλοιπες εισόδους. Απλά βάζεις μια αυθαίρετη ρύθμιση σε φωτεινότητα/αντίθεση, ρυθμίζεις την θερμοκρασία λευκού σε ένα σημείο, και το πρόγραμμα κάνει τα υπόλοιπα με δεδομένα την επιλεγμένη αντίθεση/φωτεινότητα.

Οπότε ξεκίνησα να βλέπω τι μπορεί κανείς να κάνει με το HCFR, αλλά αυτό είναι άλλο νήμα στο φόρουμ ;)

Πάντως το DVE που αγόρασα και χρησιμοποίησα (ανεπιτυχώς) για να ρυθμίσω φωτεινότητα/αντίθεση δεν μου άρεσε καθόλου. Μου φάνηκε πολύ πρόχειρο και ξεπερασμένο - ειδικά στην ρύθμιση της αντίθεσης που αναφέρεται ξεκάθαρα σε CRT! Επίσης, τα video που περιλαμβάνει δεν είναι τόσο καλά, με αρκετά σπασίματα στην κίνηση και διάφορα τεχνουργήματα συμπίεσης.
Η περιήγηση δε, χαοτική. Κατά την γνώμη μου ΔΕΝ αξίζει να το αγοράσει κανείς - δεν δουλεύει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καρτέλα ρύθμισης αξύτητας - ενώ φαινόταν καθαρή ενώ ο ομιλητής μίλαγε, στην σχετική παύση του βίντεο για να γίνει η ρύθμιση ήταν εντελώς θολή!
Ξέρει κανείς αν το AVIA είναι καλύτερο;

Καλά αυτό το μήνυμα είναι σαν να το έγραψα εγώ πριν την ρύθμιση με HCFR.

Και εγώ έχω το i1 display 2, και εγώ έκανα ρυθμίσεις με το imatch 3.2 και εγώ απογοητεύτηκα από το DVE. Πιστεύω ότι είναι κατασκευασμένο για CRT.

Κι εσένα πιστέυω τόσο χρόνο θα σου πάρει. Απλά χρειάζεται κάποιες ώρες διάβασμα πριν αρχίσεις το καλιμπράρισμα με HCFR, αλλιώς οι 8 ώρες μπορούν να γίνουν και 16.

αφού κάτω από τον αισθητήρα έχει μονίμως λευκό χρώμα!

Τι εννοεις με αυτο?? Εχει φως απο μονο του το "ματι"?

Ξέρει κανείς αν το AVIA είναι καλύτερο;

Το AVIA δεν μας κανει, γιατι ειναι αποκλειστικα για NTSC τηλεορασεις κι οχι για PAL οπως οι δικες μας.

Οσο για το HTPC, πολυ απλα το λαθος σου ειναι οτι προσπαθουσες να ρυθμισεις το PC κι οχι τον PLAYER που θα επαιζες την ταινια σου. Εαν για παραδειγμα παιζεις με το POWER DVD, τοτε πρεπει απο εκει να προβαλεις τα patterns στην τηλεοραση σου για να κανεις τις απαραιτητες ρυθμισεις.

Re: Απάντηση: Re: Αισθητήρας καλιμπραρίσματος τηλεόρασης...

Καλά αυτό το μήνυμα είναι σαν να το έγραψα εγώ πριν την ρύθμιση με HCFR.

Και εγώ έχω το i1 display 2, και εγώ έκανα ρυθμίσεις με το imatch 3.2 και εγώ απογοητεύτηκα από το DVE. Πιστεύω ότι είναι κατασκευασμένο για CRT.

Κι εσένα πιστέυω τόσο χρόνο θα σου πάρει. Απλά χρειάζεται κάποιες ώρες διάβασμα πριν αρχίσεις το καλιμπράρισμα με HCFR, αλλιώς οι 8 ώρες μπορούν να γίνουν και 16.

Έχω κάνει ήδη μια πρώτη προσπάθεια (~6 ωρών) όπου ρύθμισα διάφορα, αλλά είχα πρόβλημα με το μπλε. Τόσο στο CIE δεν μπορούσα με τίποτα να το φέρω στην κορυφή που πρέπει, ενώ και στο γράφημα της σύγκλισης των βασικών χρωμάτων ενώ στα μεγάλα IRE πέτυχα ΔΕ < 2, δεν κατόρθωσα να κατέβω κάτω από το ΔΕ 17 σε IRE < 20. Επίσης, η τηλεόραση δεν έχει καθόλου ρυθμιστικά για γάμμα. Ψάχνω τρόπο να το μετρήσω... :blush:

Re: Απάντηση: Αισθητήρας καλιμπραρίσματος τηλεόρασης...

Τι εννοεις με αυτο?? Εχει φως απο μονο του το "ματι"?

Το AVIA δεν μας κανει, γιατι ειναι αποκλειστικα για NTSC τηλεορασεις κι οχι για PAL οπως οι δικες μας.

Οσο για το HTPC, πολυ απλα το λαθος σου ειναι οτι προσπαθουσες να ρυθμισεις το PC κι οχι τον PLAYER που θα επαιζες την ταινια σου. Εαν για παραδειγμα παιζεις με το POWER DVD, τοτε πρεπει απο εκει να προβαλεις τα patterns στην τηλεοραση σου για να κανεις τις απαραιτητες ρυθμισεις.

Όχι δεν έχει φώς ο αισθητήρας. Απλά το πρόγραμμα εντοπίζει αυτόματα που έχει τοποθετηθεί ο αισθητήρας και δείχνει τα διάφορα χρώματα κάτω από τον αισθητήρα.

Τα περί HTPC τα ανέφερα γιατί δεν χρησιμοποίησα κάποιο DVD για το καλιμπράρισμα, αλλά τις εικόνες που δείχνει το HCFR...

Ρε παιδιά, μη με βαρέσετε, αλλά τι είναι αυτό το HCFR; :FSGSFGS4::FSGSFGS4:

Είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα που αν διαθέτεις αισθητήρα μπορεί να παράγει διαγράμματα που συνήθως παράγονται από ακριβά μέχρι... πανάκριβα πακέτα λογισμικού. Δες και στο λίνκ http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=737550.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αισθητήρας καλιμπραρίσματος τηλεόρασης...

Έχω κάνει ήδη μια πρώτη προσπάθεια (~6 ωρών) όπου ρύθμισα διάφορα, αλλά είχα πρόβλημα με το μπλε. Τόσο στο CIE δεν μπορούσα με τίποτα να το φέρω στην κορυφή που πρέπει, ενώ και στο γράφημα της σύγκλισης των βασικών χρωμάτων ενώ στα μεγάλα IRE πέτυχα ΔΕ < 2, δεν κατόρθωσα να κατέβω κάτω από το ΔΕ 17 σε IRE < 20. Επίσης, η τηλεόραση δεν έχει καθόλου ρυθμιστικά για γάμμα. Ψάχνω τρόπο να το μετρήσω... :blush:

To ΔΕ κάτω από το 20% μην σε απασχολεί. Δεν υπάρχει τρόπος να έχεις μια τέλεια ευθεία. Στο 20 και στο 30% που είσαι; Εγώ εκεί είχα τις δυσκολίες μου. Όταν φτιάχνω το 20-30% χαλάει το 40-50%.

Το gamma δεν ρυθμίζεται αυτόνομα. Είναι συνάρτηση όλων των υπολοίπων (φωτεινότητα, αντίθεση). Το βλέπεις στο HCFR μετά από την μέτρηση των 10 βημάτων.

Μόλις διάβασα πληροφορίες για το GetGray DVD, και φαίνεται αρκετά καλό (υπάρχει και σε PAL). Έδωσα τον οβολό μου, και τώρα περιμένω πληροφορίες για το σχετικό download...

http://calibrate.tv/

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αισθητήρας καλιμπραρίσματος τηλεόρασης...

To ΔΕ κάτω από το 20% μην σε απασχολεί. Δεν υπάρχει τρόπος να έχεις μια τέλεια ευθεία. Στο 20 και στο 30% που είσαι; Εγώ εκεί είχα τις δυσκολίες μου. Όταν φτιάχνω το 20-30% χαλάει το 40-50%.

Το gamma δεν ρυθμίζεται αυτόνομα. Είναι συνάρτηση όλων των υπολοίπων (φωτεινότητα, αντίθεση). Το βλέπεις στο HCFR μετά από την μέτρηση των 10 βημάτων.

Από ότι θυμάμαι το ΔΕ ήταν πολύ χαμηλό μετά τις ρυθμίσεις από το 20% και πάνω (<4). Αλλά μπορεί να θυμάμαι και λάθος...
Περιμένω να κατεβάσω το GetGray και θα ξαναπροσπαθήσω...

Χαιρετώ όλα τα μέλη
Δεν το πιστεύω. :bigcry:Στην ημερίδα που οργανώσαμε στο Intercontinental 6 Δεκεμβρίου ήταν εδώ και ο David Tobie κατασκευαστής του Spyder.
Και δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν έπεσα πιο μπροστά πάνω στο AVCLUB ώστε να σας καλέσω.
Τέλος πάντων ποτά δεν είναι αργά. Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε όποια ερώτηση σχετικά με το Spyder3elite & SpyderTV.
Φιλικά
Ευγένιος Αυγερινός
www.morecolor.gr
www.papers.gr

Χαιρετώ όλα τα μέλη
Δεν το πιστεύω. :bigcry:Στην ημερίδα που οργανώσαμε στο Intercontinental 6 Δεκεμβρίου ήταν εδώ και ο David Tobie κατασκευαστής του Spyder.
Και δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν έπεσα πιο μπροστά πάνω στο AVCLUB ώστε να σας καλέσω.
Τέλος πάντων ποτά δεν είναι αργά. Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε όποια ερώτηση σχετικά με το Spyder3elite & SpyderTV.
Φιλικά
Ευγένιος Αυγερινός
www.morecolor.gr
www.papers.gr

Στα 2 αναφερόμενα λινκ, δεν είδα το απλό spydertv σαν διαθέσιμο προϊόν. Μόνο την pro έκδοση. Μήπως καταργήθηκε;

Χαιρετώ όλα τα μέλη
Φιλικά
Ευγένιος Αυγερινός
www.morecolor.gr
www.papers.gr

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε κάτι σχετικό με την χρήση του spydertv για καλιμπράρισμα τηλεοράσεων;

Σχετικά με το πρώτο post, γίνετε μια βαριά ανανέωση στο site και κάποια στιγμή θα φτάσουμε και σε αυτό. Σχετικά με το pro, ναι, δεν υπάρχει πλέον. Το αντικατέστησε το ColorFacts Professional 7. (έχω όμως μερικά παλιά pro διαθέσιμα).

Τώρα για την ημερίδα, όχι δεν παρουσιάσαμε κάτι για το TV. Αναπτύξαμε την τεχνολογία L* που τώρα «τρέχει» και το spyder3 ‘όπως και οι Eizo, Quato κλπ. Το είχαμε όμως μαζί μας και θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο περίπτερο τις Datacolor στον καθένα που θα ενδιαφερόταν.

Edit- To απλό spydertv δεν καταργήθηκε. Είναι διαθέσιμο με 129 ευρώ+. Αλλά όπως είπαμε επανασχεδιάστηκε και τρέχει πλέον τεχνολογία L* .

Τελικά σήμερα ασχολήθηκα λίγο με το καλιμπράρισμα της τηλεόρασής μου. Τα αποτελέσματα στο νήμα http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=342456#post342456...

Παρατήρησα ότι ο αισθητήρας μου με οδηγούσε λάθος στα χαμηλά IRE (< 20), δίνοντας σαν βέλτιστη μέτρηση εικόνα με ροπή προς το πράσινο. Δεν ακολούθησα την προτροπή του... Αναφέρομαι πάντα στον eye-one display 2.
Το HCFR είχε σχετική ρύθμιση για λήψη πολλών μετρήσεων σε χαμηλό φωτισμό, αλλά δεν το ενεργοποίησα γιατί κάθε μέτρηση κρατούσε μια αιωνιότητα και μια μέρα... Σαν DVD χρησιμοποίησα τελικά το GetGray...