AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Έχουμε φτιάξει δύο πανομοιότυπα ταβλο-dac, με τον ίδιο ελεγκτή, dac-pcb, τοπικές τροφοδοσίες, ρολόι, usb->i2s κάρτα.
Διαφοροποιούνται μόνο στις αρχικές τροφοδοσίες και στο στάδιο εξόδου.
Στόχος μας να δώσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για το πως παίζει η νέα υλοποίηση αλλά και πως διαφοροποιείται με δύο εντελώς διαφορετικές λύσεις σταδίου εξόδου.
Πάντως και τα δύο σε μεμονωμένες δοκιμές έχουν παίξει πολύ καλά.

Το fw που έχει ετοιμαστεί από το Δημήτρη, έχει φθάσει προς τα τελικά του στάδια εξέλιξης, καλύπτοντας τις βασικές λειτουργίες σεταρίσματος του AK4490.
Πρόκειται τις δύο επόμενες βδομάδες να κάνουμε τις τελικές ακροάσεις σε 2-3 συστήματα που έχουμε επιλέξει.

Ποιο από τα 2 που έχουν φτιαχτεί μέχρι τώρα; Ή να συμπεριλάβουμε και τα άλλα 2 που είναι υπό κατασκευή; ;)

Βασικά δεν υπάρχει μια απάντηση. Όλες οι υλοποιήσεις είναι διαφορετικές σε πολυπλοκότητα και κόστος.

Σε παλιότερα μηνύματα έχουν αναφερθεί κόστη υλοποίησης.. δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

απο οτι εχω δει το si 570 ειναι οτι ποιο ακριβο εχει επανω του αναλογα βεβαια με το ποιο θα διαλεξεις

αληθεια γιατι εχει τοσες εκδοσεις και κατι ακομα δεν συμφερει πλεον η αγορα του απο mouser τα δινει 50αδες

Θα μπορούσαν στην αρχή κάθε νήματος να μπουν τα λινκ με τις μπομ και τα λινκ για τις υπόλοιπες πλακέτες που αφορούν το πρότζεκτ;

Ποιο από τα 2 που έχουν φτιαχτεί μέχρι τώρα; Ή να συμπεριλάβουμε και τα άλλα 2 που είναι υπό κατασκευή; ;)

Βασικά δεν υπάρχει μια απάντηση. Όλες οι υλοποιήσεις είναι διαφορετικές σε πολυπλοκότητα και κόστος.

Σε παλιότερα μηνύματα έχουν αναφερθεί κόστη υλοποίησης.. δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

Κάτι θυμάμαι για λαμπάτο στάδιο εξόδου.
Μάλλον δεν έχουν αρχίσει οι ακουστικές δοκιμές. Σωστή η λύση των πολλών πρωτοτύπων. Αναμένουμε λοιπόν.

απο οτι εχω δει το si 570 ειναι οτι ποιο ακριβο εχει επανω του αναλογα βεβαια με το ποιο θα διαλεξεις

αληθεια γιατι εχει τοσες εκδοσεις και κατι ακομα δεν συμφερει πλεον η αγορα του απο mouser τα δινει 50αδες

Μόνο στο Digikey και στο cheapbay (από Βουλγαρία και Ην. Βασίλειο). Η Σκύλα και η Χάριβδη.

Είναι επιλογή του πόντικα, έχει και σε μονάδες αλλά δεν τα έχει τώρα διαθέσιμα.
Η διαφορετικότητα της τιμής έχει να κάνει με τα ppm, τη σταθερότητα δηλ. της συχνότητας με βάση τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Για το κόστος της υλοποίησης, ειλικρινά είναι δύσκολο γιατί ποιος έχει υπολογίσει ένα προς ένα όλα τα υλικά...
Χοντρικά θα σου πω ότι πρέπει να είναι ένα 110-120άρι η υλοποίηση της πλακέτας dac, ένα 50-60άρι η πλήρης υλοποίηση του ελεγκτή, το αναλογικό στάδιο το αφήνω ανοιχτό γιατί για το discrete δεν έχω άποψη, για το στάδιο με τους Μ/Τ που χρησιμοποιώ κατά ελάχιστον τα 200 ευρώ, βάλε usb->i2s πλακέτα, βάλε αρχικές τροφοδοσίες για την πλακέτα dac, τροφοδοσία για τον ελεγκτή, για το διακριτό εάν χρησιμοποιήσεις αυτό το στάδιο εξόδου, Μ/Τ...μαζεύονται αρκετά και φυσικά ούτε λόγος για το κόστος του κουτιού.

Αυτά που είναι από Βουλγαρία και UK είναι ΟΚ.
Στο discrete πήρες αρκετά ημιαγωγά για ταίριασμα στη διαφορική είσοδο και στο output?

Κάτι θυμάμαι για λαμπάτο στάδιο εξόδου.
Μάλλον δεν έχουν αρχίσει οι ακουστικές δοκιμές. Σωστή η λύση των πολλών πρωτοτύπων. Αναμένουμε λοιπόν.

Το λαμπάτο είναι σκέψη του Πέτρου, απέχει ακόμα από το να φτιαχτεί. Για την ώρα έχουμε έτοιμα το discreet και τους μετ/τες. Κάποια στιγμή λογικά θα γίνει και αυτό με τους τελεστικούς, αλλά όσο πιο πολύ ακούω το discreet τόσο πιο πολύ πέφτει η προτεραιότητα του "με τελεστικούς".

Μόνο στο Digikey και στο cheapbay (από Βουλγαρία και Ην. Βασίλειο). Η Σκύλα και η Χάριβδη.

Του Ebay είναι μια χαρά. Δε νομίζω να υπάρχουν μαϊμούδες τέτοια εξαρτήματα. Πολύ εξεζητημένα και δύσκολο να αντιγραφούν, με δεδομένο ότι τρέχουν κώδικα μέσα τους.

Θα μπορούσαν στην αρχή κάθε νήματος να μπουν τα λινκ με τις μπομ και τα λινκ για τις υπόλοιπες πλακέτες που αφορούν το πρότζεκτ;

Αυτό θα μπορούσε να γίνει.. όταν φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ολοκλήρωσης η κατασκευή.

Re: Απάντηση: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Για το κόστος της υλοποίησης, ειλικρινά είναι δύσκολο γιατί ποιος έχει υπολογίσει ένα προς ένα όλα τα υλικά...
Χοντρικά θα σου πω ότι πρέπει να είναι ένα 110-120άρι η υλοποίηση της πλακέτας dac, ένα 50-60άρι η πλήρης υλοποίηση του ελεγκτή, το αναλογικό στάδιο το αφήνω ανοιχτό γιατί για το discrete δεν έχω άποψη, για το στάδιο με τους Μ/Τ που χρησιμοποιώ κατά ελάχιστον τα 200 ευρώ, βάλε usb->i2s πλακέτα, βάλε αρχικές τροφοδοσίες για την πλακέτα dac, τροφοδοσία για τον ελεγκτή, για το διακριτό εάν χρησιμοποιήσεις αυτό το στάδιο εξόδου, Μ/Τ...μαζεύονται αρκετά και φυσικά ούτε λόγος για το κόστος του κουτιού.

Η ποιότητα των εξαρτημάτων παίζει μεγάλο ρόλο, οπότε και εδώ έχουμε σεβαστή γκάμα τιμών για κάθε πλακέτα (με εξαίρεση τον ελεγκτή που είναι λίγο πολύ αδιάφορη η ποιότητα των εξαρτημάτων).

Btw, μάλλον υπερέβαλλες στο κόστος του ελεγκτή.. μαζί με οθόνη και πλακετάκι STM32 δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 30-35 .

Απάντηση: Re: Απάντηση: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Ένας πρόχειρος υπολογισμός που έκανα για την πλακέτα των ΑΚ4490 μου έβγαλε περίπου 100 ευρώ (~30 τα 6 LT3042, 30 το ρολόι, 10 η πλακέτα, 10 τα ΑΚ4490 και τα υπόλοιπα ψιλά κανένα 20).
Για το discreet έχω δώσει αναλυτικό ΒΟΜ και βγαίνει στο 40 και για τα δύο κανάλια. Μην πάρετε εξόδου θα σας δώσω εγώ ματσαρισμένα.
Είναι τα μόνα που χρειάζονται μεγάλη ποσότητα, για να βρείτε όμοια, οπότε δεν αξίζει τον κόπο.
Έχω πάρει 100-αδα και θα μου μείνουν τα υπόλοιπα οπότε σας δίνω όσα χρειάζονται (πρέπει να έχω καμιά 20αριά που πληρούν τις προυποθέσεις)