AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Ο καθένας το βλέπει μέσα από τις δικές του ανάγκες και τα δικά του υπάρχοντα υλικά
Π.χ εγώ δεν ενδιαφέρομαι ούτε για αναλογικό στάδιο ,ούτε για usb to i2s επειδή έχω ,κάποιος άλλος πιθανόν να έχει κάτι διαφορετικό
Οσον αφορά την θέση του Μανόλη ότι το diy μόνο φτηνό δεν είναι συμφωνώ απόλυτα έχοντας για παράδειγμα το κόστος του δικού μου βουβαλιού πού έχει πλέον ξεπεράσει τα 700 -750 ευρώ και συνεχίζουμε

Καλησπερίζω άπαντες.

Σε αυτή τη φάση καλό είναι (αποψή μου) να μείνει το πρότζεκτ ως έχει (εύελικτο, ανοικτό) και όσοι μπούμε στη συμμετοχή, να βελτιώσουμε το συνολικό σχέδιο και να ανατροφοδοτήσουμε για ότι δοκιμάσουμε.
Αυτό μόνο καλό θα κάνει, δίχως την ανάγκη να ανακαλύπτει ο καθένας το δικό του τροχό.
Εάν στο τέλος το όλο σχέδιο έχει 100% επιτυχία και το αποτέλεσμα είναι υπεράνω των προσδοκιών, τότε ας μπούμε και στη συζήτηση για κάτι ενιαίο ή διαφορετικό.
Δεν έχει νόημα πριν εξελιχθεί το πρότζεκτ να μπαίνουμε σε διαδικασίες άλλων σχεδιασμών που στο τέλος θα αποδειχθούν άκαρπες λόγω αναγκαίου επανασχεδιασμού. Το R&D είναι απαραίτητο σε αυτή τη φάση...

Re: Απάντηση: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Αναμονές για το spdif κομμάτι πχ,ή για το xmos που λέγαμε.
Ή ακομα και για ενα ref d οπου χρειαστεί.
Οποτε αν κάποιος εχει ενα έτοιμο σηκώνει 2 jumpers πχ και βάζει το δικό του αν οχι ή αν θελει να ειναι όμορφο και τούμπανο το υλοποιεί στον ήδη έτοιμο χώρο που θα υπάρχει απο πριν.

Αν η πλακέτα με τα 4490 έχει απλά 4 U.FL sockets για I2S θα είναι 100% στο χέρι του χομπίστα τι θα βάλει πάνω σε αυτά. Δεν γίνεται πιο flexible από αυτό.

Στην πλακέτα με τα 4490 θα μπουν πολύ καλές τοπικές τροφοδοσίες, οι οποίες θα τροφοδοτούνται από κάποιο εξωτερικό pre-regulator. Αυτό το pre-regulator θα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από LM317 έως Salas.

Μια βελτιστοποιημένη σχεδίαση κανονικά δεν πρέπει να έχει jumpers. Αν κάποιος θα θέλει να βάλει άλλη τοπική σταθεροποίηση, θα πρέπει να μην κολλήσει το σχετικό LDO και να συνδέσει στην σχετική πίστα την παροχή της επιλογής του. Αλλά κάτι τέτοιο IMHO δεν θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με ένα LT3042 σε απόσταση το πολύ ένα εκατοστό από το φορτίο του. Μόνο και μόνο λόγω αυξημένης απόστασης το εξωτερικό reg θα χάσει τουλάχιστον σε επίπεδο θορύβου.

Το αναλογικό στάδιο θα είναι ούτως ή άλλως άλλη πλακέτα και θα έχει δικές του τροφοδοσίες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

μεχρι τωρα εχουμε καταληξει σε καποια πραγματα ; η ακομα ειμαστε στο κομματι rd

Σήμερα παρέλαβα τα απαραίτητα εξαρτήματα οπότε μπορώ να προχωρήσω σε κατασκευή "άξιου" DAC το οποίο θα μπει πάνω στο κυρίως σύστήμα μου για ακρόαση.

Παράλληλα πλακέτες έχουν παραλάβει ακόμα 2 συμφορουμίτες, οι οποίοι σύντομα θα γίνουν 4, οπότε θα έχουμε feedback και από τρίτες πηγές..

Εν τω μεταξύ έχω σχεδιάσει και ένα πρόχειρο στάδιο εξόδου με τελεστικούς, κατάλληλο για χρήση σε dual mono τοπολογία.

Αν τα αποτελέσματα των ακουστικών δοκιμών της μονής πλακέτας είναι ενθαρρυντικά (που λογικά θα είναι..) θα προχωρήσω σε κατασκευή του σταδίου για το dual mono. Η πλακέτα είναι εύκολη στην κατασκευή, δεν χρειάζεται να την παραγγείλω από κίνα.

Οπότε, ναι, έχει ακόμα αρκετό R&D.

Feel free to jump in. :smile:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το 4490 θέλει διαφορετικό αναλογικό στάδιο για pcm και διαφορετικό για dsd?

http://mirand-audio.dk/?product=out...single-ended-with-ad4627-1-pcm-filter-setting

http://mirand-audio.dk/?product=out...single-ended-with-ad4627-1-dsd-filter-setting

Όλα τα DAC chips κανονικά θέλουν διαφορετικά στάδια, λόγω λίγο διαφορετικών απαιτήσεων φιλτραρίσματος. Αλλά στην πράξη όλοι κάνουν στάδιο κατάλληλο για PCM και με αυτό παίζουν και το DSD. Οι διαφορές στον τελικό ήχο θεωρούνται αμελητέες.

Καλή Χρονιά σε όλους, με υγεία και αγάπη.

Ποδαρικό σε μένα το 2017 με την αρχή του πρότζεκτ...

Άντε με το καλό!

Attachments

• ak.jpg
    ak.jpg
    222.8 KB · Views: 239
Kαλη χρονια σε ολους, με υγεια πανω απ'ολα, και για τα αλλα θα δουμε.
Δημητριε στο γνωστό κουτι πρωην θετα στρωνουν καθημερινα τα δυο σου σαλας με σπεσιαλ μετασχηματιστη με ενα σαβρακι στο γνωστο σου συστημα.
Θα μπορουσαμε να δουμε τι μπορει να κάνει ηχητικά το ΑΚ4490 εκει μεσα, αν δε η εξοδος το επιτρεπει μπορει να του βαλουμε και το λαμπατο μπάφερ (προενισχυτη) πάνω.
Μια ακροαση θα ελυνε πολλες αποριες.

Kαλη χρονια σε ολους, με υγεια πανω απ'ολα, και για τα αλλα θα δουμε.
Δημητριε στο γνωστό κουτι πρωην θετα στρωνουν καθημερινα τα δυο σου σαλας με σπεσιαλ μετασχηματιστη με ενα σαβρακι στο γνωστο σου συστημα.
Θα μπορουσαμε να δουμε τι μπορει να κάνει ηχητικά το ΑΚ4490 εκει μεσα, αν δε η εξοδος το επιτρεπει μπορει να του βαλουμε και το λαμπατο μπάφερ (προενισχυτη) πάνω.
Μια ακροαση θα ελυνε πολλες αποριες.

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά συνονόματε!

Κάτσε λίγο να λαλήσει κανονικά και το δικό μου, και θα τα βρούμε..

Αν το στάδιό σου έχει κέρδος ~2 και έχει διαφορική είσοδο η οποία βγάζει και περίπου 3.5VDC, θα παίξει.. Αλλιώς θα χρειαστούν DC blocking πυκνωτές κτλ.

Για να δουμε πως θα λαλησει
Mανο ισχυει φυσικα και για σενα η παραπανω προσκληση

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά συνονόματε!

Κάτσε λίγο να λαλήσει κανονικά και το δικό μου, και θα τα βρούμε..

Αν το στάδιό σου έχει κέρδος ~2 και έχει διαφορική είσοδο η οποία βγάζει και περίπου 3.5VDC, θα παίξει.. Αλλιώς θα χρειαστούν DC blocking πυκνωτές κτλ.
Θα μου καθόταν τέλεια κάτι που να κούμπωνα πανω στο λαμπατο μπάφερ χωρις να παρεμβαλονται καθόλου αναλογικά στάδια που αναγκαστικά ακουω τωρα με το σαυρακι. Οπως αναφερθηκε το μόνο πλην το usb θα ηταν ιδανικό να ηταν onboard κατι το οποιο εχω διασταυρώσει οτι κάνει διαφορά, αλλα δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα ενημέρωσε.

Καλή Χρονιά και πάλι σε όλους.

Μη βιάζεστε, το πρότζεκτ είναι εντελώς στην αρχή.
Ο Δημήτρης έχει κάνει μια τελική προσαρμογή με ένα ΑΚ, με τυπική έξοδο τελεστικού. Μην περιμένετε θαύματα από μία τέτοια προσέγγιση, είναι το στάδιο ότι όλα είναι ΟΚ και δεν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα.
Και το aune S16 έχει τέτοια έξοδο και μάλιστα πολύ πιο σοφιστικέ...αν βιάζεται κανείς δανείζεται ένα αούνι και βλέπει πως ακούγεται το 4490.

Το πρότζεκτ θα επιτευχθεί από επιτυχία όταν ολοκληρωθεί το τελικό σταδιό του, το οποίο θα διαφοροποιηθεί από τις λοιπές κατασκευές, αναλόγως του πόσο μακριά θα πάει...
Προσωπικά και για αρχή θα δοκιμάσω μια dual mono προσέγγιση με χρήση Μ/Τ στην έξοδο, αλλά δεν κρατώ μεγάλα καλάθια για το αποτέλεσμα...περισσότερο ως άσκηση επί χάρτου το βλέπω.

Τζιμ, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Το στάδιο που έχεις, όπως σωστά σου έγραψε ο Δημήτρης, πρέπει να έχει οπωσδήποτε διαφορική είσοδο για να παίξει απευθείας με την έξοδο του ΑΚ4490, όχι SE! Διαφορετικά θέλει και άλλο κύκλωμα ενδιάμεσα...

Καλή Χρονιά και πάλι σε όλους.

Μη βιάζεστε, το πρότζεκτ είναι εντελώς στην αρχή.
Ο Δημήτρης έχει κάνει μια τελική προσαρμογή με ένα ΑΚ, με τυπική έξοδο τελεστικού. Μην περιμένετε θαύματα από μία τέτοια προσέγγιση, είναι το στάδιο ότι όλα είναι ΟΚ και δεν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα.
Και το aune S16 έχει τέτοια έξοδο και μάλιστα πολύ πιο σοφιστικέ...αν βιάζεται κανείς δανείζεται ένα αούνι και βλέπει πως ακούγεται το 4490.

Το πρότζεκτ θα επιτευχθεί από επιτυχία όταν ολοκληρωθεί το τελικό σταδιό του, το οποίο θα διαφοροποιηθεί από τις λοιπές κατασκευές, αναλόγως του πόσο μακριά θα πάει...
Προσωπικά και για αρχή θα δοκιμάσω μια dual mono προσέγγιση με χρήση Μ/Τ στην έξοδο, αλλά δεν κρατώ μεγάλα καλάθια για το αποτέλεσμα...περισσότερο ως άσκηση επί χάρτου το βλέπω.

Τζιμ, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Το στάδιο που έχεις, όπως σωστά σου έγραψε ο Δημήτρης, πρέπει να έχει οπωσδήποτε διαφορική είσοδο για να παίξει απευθείας με την έξοδο του ΑΚ4490, όχι SE! Διαφορετικά θέλει και άλλο κύκλωμα ενδιάμεσα...
Καλη χρονια και σε σενα Μάνο
Αχ, μου τα απομυθοποιησες με τη μία ολα.
Το σαβρακι που εχω τωρα με διπλα ρολογακια Crystek και usb cmedia onboard εβγαλε νοκαουτ το soekris μου που ηταν πολυ καλυτερο απο το αουνι αρα ....
Οπως ολες οι σαβρες ετσι και το δικό μου βγαζει 2v εξοδο.

Οταν στρωσει το ταυλοντακ κανε μια συγκριση με το σοεκρις σου και πες μας

Εξάλλου από τις τάβλες που κόβανε ψωμί και ήταν πρόχειρες να στήνανε τα πρώτα κυκλώματα με λυχνίες πολύ παλιά έμεινε η λέξη "breadboarding"

Προσπαθούμε το τελευταίο διάστημα να σχεδιάσουμε ένα αναλογικό στάδιο εξόδου με διακριτά εξαρτήματα. ´Ένα αρχικό σχέδιο είναι αυτό

Analog Stage.jpg

Στο στάδιο του διαφορικού επιλέχθηκαν τα jfet που βρίσκονται στο ίδιο κέλυφος ώστε να αποφύγουμε το ματσάρισμα τους. Είναι μια ιδέα που δανειστήκαμε από τον νέο προενισχυτή του Νίκου (Salas).
Οι καθρέπτες ρεύματος των jfet έχουν επιλεχθεί να φτιαχτούν με μία έκδοση wilson, που υλοποιούνται πάλι με ματσαρισμένα τρανζίστορ (bjt αυτή τη φορά) που βρίσκονται στο ίδιο κέλυφος.
Ως πηγές ρεύματος τόσο του διαφορικού όσο και του VAS επιλέχθηκε η διάταξη με δύο τρανζίστορ μεγάλου β με ανάδραση που έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια αντίσταση της πηγής.
Στο στάδια ενίσχυσης τάσης (VAS) βάλαμε συνδεσμολογία Darlington με όσο το δυνατόν μεγαλύτερου hfe τρανζίστορ ώστε να αυξηθεί η ενίσχυση ανοικτού βρόγχου, με ένα Cascod-ικό στάδιο να ακολουθεί
αυξάνοντας την αντίσταση που βλέπει ο VAS. Το τελικό στάδιο παρέχει την απαραίτητη ενίσχυση ρεύματος και την μείωση της αντίστασης εξόδου.

Το φίλτρο μπροστά από τον διαφορικό προσπαθεί να "παντρέψει" δύο διαφορετικές επιλογές που προτείνει ή AsahiKASEI, για PCM

Asahi 1.png

με συχνότητα αποκοπής τα 100KHz, που υλοποιείται με φίλτρο 2ης τάξης, και για DSD

Asahi2.png

με φίλτρο 3ης τάξης και αποκοπή στα 50 ΚHz.

Η λύση που δίνουμε είναι να μεταβαίνουμε από το ένα φίλτρο στο άλλο βάζοντας σε σειρά με τον πυκνωτή C13 ένα ρελέ. Αυτό το κάναμε για να μπορούμε να επιλέγουμε PCM ή DSD με το δικό του φίλτρο στην έξοδο.

Όλα αυτά τρέξανε στο LTspice και δοκιμάστηκαν σε στα δύο φίλτρα για να δούμε πως συμπεριφέρεται. Για PCM

DSD.jpg

και DSD

PCM.jpg

Εκθέτουμε τις σκέψεις μας για να βελτιώσουμε όποιες αδυναμίες του κυκλώματος υπάρχουν. Οι τιμές των εξαρτημάτων δεν είναι τελικές και το ψάχνουμε ακόμα στο LTspice. Θέλουμε τις απόψεις και τις βελτιώσεις σας.

Ένα ακόλουθο (Τ5) βλέπω. Αλλά Ντάρλινγκτον ποιο τρανζίστορ είναι;