AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Υπάρχει μια ιδέα για το τελικό κόστος ;
Βλέπω εναλλακτικές για πολλαπλά ντακ που θα πέρνουν είσοδο από ψηφιακό κροσόβερ
Αυτές οι ολοκληρωμένες λύσεις με τα ψηφιακά κροσόβερ πάσχουν από τα ενσωματωμένα ντακ που έχουν και είναι της πλάκας

Στο μυαλό μου είσαι Σάββα.
Το πρόβλημα ομως κατα γενική ομολογία σε οτι συζήτηση εχω παρακολουθήσει ειναι η ψηφιακή εξασθένηση,τα εχουμε ξαναπεί άλλωστε,ειτε αυτή εφαρμόζεται στον υπολογιστή ειτε στο κομμάτι που σχεδιάζουμε.
Βεβαίως οι διορθώσεις ειναι συνήθως μικρές και δεν πιάνουμε το οριο,θεωρητική ειναι πιο πολυ η απορία.

Υπάρχει μια ιδέα για το τελικό κόστος ;
Βλέπω εναλλακτικές για πολλαπλά ντακ που θα πέρνουν είσοδο από ψηφιακό κροσόβερ
Αυτές οι ολοκληρωμένες λύσεις με τα ψηφιακά κροσόβερ πάσχουν από τα ενσωματωμένα ντακ που έχουν και είναι της πλάκας

Για να πάρεις μια ιδέα, η κάθε πλακέτα dual mono θα είναι κάπως έτσι:

AK4490 Dual mono work in progress 1.png

(work in progress πάντα.. είμαι πλέον περίπου στο 90%.. πολύ χρονοβόρα διαδικασία...)

Θα έχει πάνω της:

1) 2 x AK4490 (~10 )
2) 6 x LT3042 (~30 )
3) Si570 (~20 )
4) 17 x organic polymer πυκνωτές (~15 )
5) 6 x flip-flop (~3 )
6) πάνω από 90 SMD εξαρτήματα (πυκνωτές, αντιστάσεις, φερίτες, κτλ)
7) βύσματα u.fl
8) την ίδια την πλακέτα (4-layer, διαστάσεις περίπου 95mm x 50mm)

κτλ.

Και φυσικά στα παραπάνω δεν περιλαμβάνεται το αναλογικό στάδιο, το οποίο μπορεί να είναι από ένας τελεστικός μέχρι το discreet που σχεδιάζει ο Κώστας.

Κανείς δεν σε εμποδίζει όμως εναλλακτικά να φτιάξεις κάτι σαν την δοκιμαστική πλακέτα που είχαμε βγάλει. Πολύ χαμηλό κόστος και πολύ αξιοπρεπείς επιδόσεις.

Αν χρειάζεστε κάποια αξιολόγηση του αναλογικού σχεδίου (μέτρηση κτλ ) μπορώ αν βοηθήσω με μόνο περιορισμό την απόσταση (μένω Πάτρα). Οι μετρήσεις γίνονται με το κλασικό τρόπο (παραμορφωσίμετρο αναλογικό αναλυτή και ζωνοπερατά φίλτρα ) αλλά και με τις γνωστές κάρτες ήχου (πχ EMU 0404). Έχω επίσης σχεδιάσει κάτι διακριτό σε στάδιο εξόδου αλλά με άλλη φιλοσοφία είμαι όμως σε εξομοίωση. Δεν έχω το χρόνο για κάτι μεγάλο, λόγω προσωπικών προβλημάτων, αλλά μικρή βοήθεια μπορώ να προσφέρω. Κατά τα αλλά σας παρακολουθώ σας θαυμάζω και ζηλεύω.

Καλημέρα Ντίνο. Είμαστε ανοιχτεί σε προτάσεις, οπότε αν μας προτείνεις κάτι εναλλακτικό είναι καλοδεχούμενο.
Αυτές τις μέρες δοκιμάζω το κύκλωμα που παρουσίασα, αν δω ότι προχωράει όπως θέλω θα σου φτιάξω μία πλακέτα και θα σου τη στείλω να τη μετρήσεις.

Re: Απάντηση: AK4490 DAC by.. avclub.gr?

Και φυσικά στα παραπάνω δεν περιλαμβάνεται το αναλογικό στάδιο, το οποίο μπορεί να είναι από ένας τελεστικός μέχρι το discreet που σχεδιάζει ο Κώστας.

Κανείς δεν σε εμποδίζει όμως εναλλακτικά να φτιάξεις κάτι σαν την δοκιμαστική πλακέτα που είχαμε βγάλει. Πολύ χαμηλό κόστος και πολύ αξιοπρεπείς επιδόσεις.

Ευχαριστώ Δημήτρη, η δοκιμαστική πλακέτα είναι πολύ δελεαστική για ενεργό πολλών (4) δρόμων
Καθώς βλέπω η τελική πλακέτα θα είναι ότι καλύτερο έχω δει γι' αυτό το DAC

Στο μυαλό μου είσαι Σάββα.
Το πρόβλημα ομως κατα γενική ομολογία σε οτι συζήτηση εχω παρακολουθήσει ειναι η ψηφιακή εξασθένηση,τα εχουμε ξαναπεί άλλωστε,ειτε αυτή εφαρμόζεται στον υπολογιστή ειτε στο κομμάτι που σχεδιάζουμε.
Βεβαίως οι διορθώσεις ειναι συνήθως μικρές και δεν πιάνουμε το οριο,θεωρητική ειναι πιο πολυ η απορία.

Καλά αν αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για την ηχητική απόδοση των ευκολιών που προσφέρουν τα ψηφιακά κροσόβερ, την κάτσαμε την βάρκα
Για την ώρα προτιμώ το NanoDSP + AKM4490 παρά το MiniDSP

Ωραίο το NanoDSP αλλά έχει μόνο s/pdif I/O. Κρίμα κι άδικο να πρέπει να βάλεις τόσα άχρηστα στάδια μετατροπής στο σήμα σου.. Ιδανικά θα ήθελες ένα DSP που να μιλάει I2S. Κοίταξε και το NanoSHARC: https://www.minidsp.com/products/minidspkits/nanosharc-kit

Επίσης ένα πιθανό θέμα είναι ότι και τα δύο nano είναι κάπως "ψοφίμια" σε γκάζι, ειδικά αν μιλάμε για τρίδρομο cross. Έχει γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα στο diyaudio.com σχετικά με τέτοια θέματα: http://www.diyaudio.com/forums/digi...dsp-audio-preamplifier-crossover-project.html

Καλημέρα Ντίνο. Είμαστε ανοιχτεί σε προτάσεις, οπότε αν μας προτείνεις κάτι εναλλακτικό είναι καλοδεχούμενο.
Αυτές τις μέρες δοκιμάζω το κύκλωμα που παρουσίασα, αν δω ότι προχωράει όπως θέλω θα σου φτιάξω μία πλακέτα και θα σου τη στείλω να τη μετρήσεις.

Θα χαρώ πολύ να βοηθήσω. Το όριο των μετρήσεων είναι τουλάχιστον 120db THD + N ενώ οι γεννήτριες έχουν παραμόρφωση -110 έως -140 db. Σαββατοκύριακο συνήθως είμαι ελευθέρως οπότε ακόμα και ένα ταξίδι είναι Ο.Κ για όποιον θα ήθελε να έρθει. (το φαγητό και το τσίπουρο είναι δωρεάν).

Θα χαρώ πολύ να βοηθήσω. Το όριο των μετρήσεων είναι τουλάχιστον 120db THD + N ενώ οι γεννήτριες έχουν παραμόρφωση -110 έως -140 db. Σαββατοκύριακο συνήθως είμαι ελευθέρως οπότε ακόμα και ένα ταξίδι είναι Ο.Κ για όποιον θα ήθελε να έρθει. (το φαγητό και το τσίπουρο είναι δωρεάν).

Ωραία θα ήταν, αλλά θα πρέπει να σου έρθω με τις κόρες μου...

Καλά το κατάλαβα. Μέσω arduino ή της πλακέτας που έχεις φτιάξει σωστά;
Δημήτρη αν αυτό δεν επιβαρύνει το κόστος τις πλακέτας δεν μπορεί να ενσωματωθεί;
Δηλαδή αν η πλακέτα του dac + controller = μια ενιαία, δεν θα ήταν καλύτερα μια;

Σωστά, μέσω Arduino ή άλλου ελεγκτή.

Το σκέφτηκα να τον ενσωματώσω στην πλακέτα, αλλά αν το έκανα θα έπρεπε να έχουμε ένα μάτσο καλώδια SPI (δηλαδή με σήματα ταχύτητας MHz) να περνάνε πάνω από τα DAC για να φτάσουν στην οθόνη. Οπότε κακή ιδέα..

Εδώ και λίγες μέρες έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση της βασικής πλακέτας, η παραγγελία μπήκε σε γνωστό άπω-ανατολίτικο κατασκευαστή πλακετών και τώρα περιμένουμε.

Εν τω μεταξύ, αυτό είναι το BoM της κεντρικής πλακέτας:

View attachment AK4490 Dual Mono v146 BoM v1.4.pdf