Ακομα ενα Fostex FE126e BIB

Στέλιος Π.

Supreme Member
Βλεποντας ολα αυτα τα υπεροχα ηχεια που εχουν κατασκευαστει στο site δεν μπορεσα να αντισταθω και εγω στον πειρασμο.
Διαβαζοντας λοιπον για τις ΒΙΒ του Jimazz με τα Fostex FE126e ειπα και εγω να give it a try...

Η πρωτη καμπινα ειναι ετοιμη...

14251_1268286147912_1252561020_1972630_4423325_n.jpg

14251_1268286187913_1252561020_1972631_2982111_n.jpg

14251_1268286227914_1252561020_1972632_3726789_n.jpg

14251_1268285587898_1252561020_1972616_1391013_n.jpg

Και τωρα αρχιζουν οι ερωτησεις...

Απορια 1η : Τι ειναι καλυτερο να κολησω τα καλωδια πανω στο ηχειο ή να τα πιασω με εκεινα τα πιαστρακια που δεν ξερω καν πως τα ζητανε? (μαλλον θα τα περιγραψω οπου ειναι να τα παρω... :idea:)

Απορια 2η : Μαλλι απο που μπορω να αγορασω? Και μηπως αντι για μαλλι κανει κανενα αλλο υλικο? (σαν αυτο που μοιζει με αυγοθηκες για παραδειγμα)

Απορια 3η : Διαβαζω παντου για "στρωσιμο". Και καπου διαβασα για τονους απο 10Hz εως 60Hz στο repeat για πιο γρηγορα. Αλλα το προβλημα ειναι σε τι ενταση? Και εξηγουμαι, καποιος ελεγε να ειναι περιπου στο xmax του ηχειου... πως το βλεπω αυτο χωρις να παρω το ηχειο στο χερι;
Επισης καποιος ελεγε εντση στα 0 dB, πως μπορω να το ρυθμισω αυτο απο το PC?
Υπαρχει καποιος πιο πρακτικος τροπος (τυφλοσουρτης) για να ρυθμισω την ενταση?

Ωραίος ....
1.. μπορείς προσωρινά να χρησιμοποιήσεις κροκοδειλάκια αλλά στο τέλος καλύτερα να τα κολλήσεις
2.. από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είναι της visaton (συσκευασία 125 γρ. 10ευρώ), αν όμως κοιτάξεις στα ιντερνετομάγαζα θα βρεις και άλλα είδη , ούτως ή άλλως δεν θα χρειαστείς πολύ, εγώ στα δικά μου έβαλα πολύ λίγο. Ενδεικτικά Visaton έχει νομίζω στην ΜΤΖ (http://www.diyaudio.gr/home_gr.htm) και στην Κλεοπάτρα (Χαλάνδρι / http://www.kleopatraelectronics.gr/)
3..στρώσιμο τα 126 χρειάζονται, τώρα για μεθοδολογία ..... ΔΓ/ΔΑ

καλή συνέχεια

Καλύτερα άστο να στρώσει απλά ακούγοντας.

Έχει πολύ μικρή ωφέλιμη διαδρομή, σε χαμηλές συχνότητες υπάρχει πράγματι κίνδυνος να πάθει ζημιά.
Τα μεγάλα μεγάφωνα π.χ 12άρια 15άρια στρώνονται άφοβα στους 10 κύκλους, μιας και η επιτρεπόμενη διαδρομή είναι μεγάλη και φαίνεται με το μάτι.

Εκτός αν ξέρει κάποιος πόσα βολτ μπορεί να σηκώσει το φοστεξ στα 10 χερτζ.

Με γειά και καλοάκουστα.

@Jimazz

Σε ευχαριστω πολυ για το input. Μαλλον για την Κλεοπατρα με βλεπω μιας και ειναι πιο κοντα στο Γαλατσι (αν και θα ηθελα να παω μια βολτα απο την ΜΤΖ γενικοτερα, αλλα μου βγαινει μακρυα ο Πειραιας ρε γμτ). Και τελικα θα το κολησω το καλωδιο στο μεγαφωνο.

@Κωνσταντίνος Τυροβολάς

Σε ευχαριστω πολυ φιλε Κωνσταντινε, μαλλον εχεις δικιο, θα τα στρωσω ακουγοντας... με υπομονη :Banane0:

@everyone

Η πυκνοτητα του μαλλιου εχει καποιο τροπο να υπολογιστει ή κανεις tuning ακουγοντας μονο? Γιατι στο zillaspeak δεν λεει κατι...

Βλεποντας ολα αυτα τα υπεροχα ηχεια που εχουν κατασκευαστει στο site δεν μπορεσα να αντισταθω και εγω στον πειρασμο.
Διαβαζοντας λοιπον για τις ΒΙΒ του Jimazz με τα Fostex FE126e ειπα και εγω να give it a try...

Η πρωτη καμπινα ειναι ετοιμη...

14251_1268286147912_1252561020_1972630_4423325_n.jpg

14251_1268286187913_1252561020_1972631_2982111_n.jpg

14251_1268286227914_1252561020_1972632_3726789_n.jpg

14251_1268285587898_1252561020_1972616_1391013_n.jpg

Και τωρα αρχιζουν οι ερωτησεις...

Απορια 1η : Τι ειναι καλυτερο να κολησω τα καλωδια πανω στο ηχειο ή να τα πιασω με εκεινα τα πιαστρακια που δεν ξερω καν πως τα ζητανε? (μαλλον θα τα περιγραψω οπου ειναι να τα παρω... :idea:)

Απορια 2η : Μαλλι απο που μπορω να αγορασω? Και μηπως αντι για μαλλι κανει κανενα αλλο υλικο? (σαν αυτο που μοιζει με αυγοθηκες για παραδειγμα)

Απορια 3η : Διαβαζω παντου για "στρωσιμο". Και καπου διαβασα για τονους απο 10Hz εως 60Hz στο repeat για πιο γρηγορα. Αλλα το προβλημα ειναι σε τι ενταση? Και εξηγουμαι, καποιος ελεγε να ειναι περιπου στο xmax του ηχειου... πως το βλεπω αυτο χωρις να παρω το ηχειο στο χερι;
Επισης καποιος ελεγε εντση στα 0 dB, πως μπορω να το ρυθμισω αυτο απο το PC?
Υπαρχει καποιος πιο πρακτικος τροπος (τυφλοσουρτης) για να ρυθμισω την ενταση?

βρε παιδια γιατι δεν μπορω να βρω πουθενα το συγκεκριμενο σχεδιο του ηχειου για να το μελετησω λιγο....

Να κανω και αλλη μια ερωτηση, σκεφτομαι να βαλω και ενα κομματι ξυλο στρογγυλο μπροστα οπως εδω

Planet10-fe12x-bib.gif

Εχει περα απο το αισθητικο και καποια αλλη χρησιμοτητα κατι τετοιο? Αυτο που θα αλλαξει ειναι οτι θα μεγαλωσει η αποσταση του μεγαφωνου απο την εσωτερικη μπαφλα. Σημαινει κατι αυτο?

αυτό ??

...."The supraBaffle serves a specific purpose. Any speaker mounted on a baffle will see 2π
steri-radians at high frequencies & 4π steri-radians at low frequencies. Ignoring any other
influences this means an on-axis drop in level of 6 dB in the low frequencies. This is called
baffle step loss*. With the narrow baffle of the Frugel-Horn this would start ~ 650-700
Hz. The output from the horn is high enough to compensate but only up to 250-300 Hz.
The purpose of the supraBaffle is to push the baffle-step down in frquency until it meets
up with the output from the horn. This depends on compression chamber size (ie the
acoustic XO between the horn & the direct driver radiation), Exact values await actual
measurements of units in the field."

http://homepage.mac.com/tlinespeakers/FH/download/Frugel-Horn-v1-maps-130307.pdf

ρίξε και μια ματιά εδώ

http://www.diyaudio.com/forums/full-range/86636-suprabaffles-wavelaunch.html

Last edited:
αυτό ??

...."The supraBaffle serves a specific purpose. Any speaker mounted on a baffle will see 2π
steri-radians at high frequencies & 4π steri-radians at low frequencies. Ignoring any other
influences this means an on-axis drop in level of 6 dB in the low frequencies. This is called
baffle step loss*. With the narrow baffle of the Frugel-Horn this would start ~ 650-700
Hz. The output from the horn is high enough to compensate but only up to 250-300 Hz.
The purpose of the supraBaffle is to push the baffle-step down in frquency until it meets
up with the output from the horn. This depends on compression chamber size (ie the
acoustic XO between the horn & the direct driver radiation), Exact values await actual
measurements of units in the field."

http://homepage.mac.com/tlinespeakers/FH/download/Frugel-Horn-v1-maps-130307.pdf

Τζιμ, ποιές οι διαστάσεις της "έξτρα" μπάφλας?
Και ακόμα, μετρήσεις απο ΒΙΒ (κυρίως μεγάλα) εχεις δεί πουθενά?

ΥΓ παρέλαβες?

στο fr.horn είναι 30Χ30 , το καλό είναι οτι είναι removable

μετρήσεις δεν θυμάμαι αν έχω δει ..

παρέλαβα χθες (o τομαν είναι πολύ γρήγορος τελικά)! είναι πολύ ελαφρύ ρε συ .. σα παιχνιδάκι ...

σήμερα θα το βαλω να παίξει λίγο στον αέρα και αύριο πάω να φτιάξω μπάφλα ...

όχι στρογγυλό. Παραλληλόγραμο, πχ 30χ35 με το μεγάφωνο έκκεντρα τοποθετημένο, λίγο (5cm) μακριά από το γεωμετρικό κέντρο. Έτσι μειώνεις το λεγόμενο diffraction από τα άκρα της μπάφλας.

καλησπερα και παλι απο οτι καταλαβα η διαστασεις ειναι μεσα στο bib calculator απο εκει και περα διαλεγεις με ποιο ηχειο θελεις να δουλεψεις και προχωρας οι διαστασεις ειναι σε ιντσες και απλα με μια μετατροπη πας σε cm σωστα?
λεω να επιχειρησω και εγω την κατασκευη των συγκεκριμενων με το 126fe απο εκει και περα ισως να σας κουρασω με καποιες ερωτησεις που ισως σε μερικους να φανουν αστειες....ξεκιναω με την πρωτη τι ξυλο να επιλεξω και με τι παχος? και δευτερων οταν θα παω για κοπη να δωσω της διαστασεις σε ιντσες η εκατοστα...

ευχαριστω εκ των προτερων....

ακριβώς, έχει μέσα διάφορα μεγάφωνα ..

για ξύλο προτίμησε κόντρα πλακέ

τις διαστάσεις να τις δώσεις σε εκατοστά, αλλιώς κινδυνεύεις να πάρεις ξύλα για ηχείο μινιατούρα

πριν ξεκινήσεις όμως άκουσε το ...

τις διαστάσεις να τις δώσεις σε εκατοστά, αλλιώς κινδυνεύεις να πάρεις ξύλα για ηχείο μινιατούρα

Ερώτηξης, το 206 δεν χρειάζεται "διόρθωση" (μιλάμε πάντα για το ΒΙΒ καλκιουλειτορ) ή αναφέρεται κάτι κάπου και δεν το είδα εγώ ?

Κάποια αναφορά σχετικά με τον τρόπο που δουλευουν? είναι κάτι σαν Voight Pipe ή μου φαίνεται?

Υ.Γ. Τι λέει ο Εμινενς?

δε βρίσκω κι εγώ κάτι για φίλτρο στο 206 ...

ο έμινενς παίζει δυνατά ... δεν πάει πολύ χαμηλά ... ,

αυτά στον αέρα όμως ..σύντομα θα μπει και σε κουτί και βλέπουμε

Το να ακουσω το ηχειο θα ηταν το ιδανικοτερο αλλα το θεμα ειναι που θα το βρεις για να το ακουσεις...επισης καποιος που το εχει καασκευασει ας μας πει τις εντυπωσεις του....και αν δεν του κανει κοπο ας μας δωσει τις διαστασεις και τυχων διορθωσεις που εχει κανει....

Τα πλαϊνα εκλεισαν με χαρτοταινια προς το παρον μηπως γινουν τιποτα αλλαγες στο γεμισμα... και voila...

11132_1275060597269_1252561020_1991591_3250873_n.jpg

Και μια διπλα απο το αγαπημενο μου Roister 4, μια διαφορα μεγεθους την εχουν...

11132_1275060637270_1252561020_1991592_2092694_n.jpg