Ακουστές ενδείξεις φθοράς φωνογραφικής κεφαλής.

Δέν είναι το ίδιο κύριε παραδεκτέ εξάλου τσάμπα το κάνουν, γιατί να μην είμαι απόλυτα σίγουρος οτι παίρνω το 100% απο μια κεφλή που θα στοιχίζει ένα χιλιάρικο;

Και για να σε προλάβω αυτή που χρησιμοποιώ την έχω ρυθμίσει εγώ και ακούγεται εξαιρετικά στην θέση 3 του ρυθμιστικού της clear που "μου έκατσε" καλύτερα στα αυτιά, παρόλα αυτα την πείρα (αλλα και τον εξοπλισμό) αυτών των ανθρώπων αν θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι Έλληνες που τα κατέχουν.

Ας μην προτρέχει λοιπόν η Γλώττα..

έλα βρε που τσιμπάς....

πάντως όντως το θεωρώ απαράδεκτο.
Τσάμπα το κάνουν - αν το κάνουν - γιατί τα παίρνουν από αλλού

Άμα θες καλά και ντε να πάρεις ψυγείο μπορείς να ρωτήσεις πόσο κάνει το retipping στην παλιά σου κεφαλή. Οι περισσότερες εταιρείες αναλαμβάνουν να αλλάξουν διαμάντι και να κάνουν γενική συντήρηση στις κεφαλές MC που προσφέρουν. Εναλλακτικά μπορείς να δώσεις την παλιά κεφαλή πίσω και να πάρεις το ίδιο μοντέλο με σημαντική έκπτωση (γύρω στο 30 με 35%).

Αυτό το Δεύτερο που είπες θα πράξω αφου τώρα βγαίνει και σε νεα αναβαθμισμένη έκδοση V2 GOLD (με μπλέ και πράσινους κόκους..)

Ψυγείο θα πάρω έτσι κι αλλιώς αφού το κονδύλι για την κεφαλή έχει υπολογιστεί χωριστά αλλα να το ξοδέψω στην ώρα του όχι πρόωρα δεν είμαστε για τέτοια στην εποχή μας..

Θυμαται κανεις το πρασινο γυαλοχαρτο της Linn για βελονες;Αυτο δεν ετυχε της δεουσας σημασιας τοτε και σιγα σιγα εξαφανιστηκε.Εν συντομια η ιδεα ηταν οτι εφοσον η βελονα φθειρεται με την τριβη στην δεξια και αριστερη της πλευρα ,σε καποιο σταδιο φθειρεται αρκετα ωστε η μυτη της βελονας καθεται πιο βαθια μεσα στο αυλακι και ακουμπα πατο.Αυτο εμποδιζει πλεον την βελονα να ακουμπα σωστα το αυλακι με αποτελεσμα τον παραμορφωμενο ηχο,τον θορυβο στο αυλακι κλπ.....Επειδη τον τελευταιο καιρο μια απο τις JICO βελονες που χρησιμοποιω αρχισε παρομοια προβληματα λογω πολλης χρησης,σκεφτηκα να δοκιμασω το Linn Green stuff που καπου ειχα φυλαξει και ξεχασει.Δυστυχως δεν φανηκα τυχερος,αλλα βρηκα κατι παρομοιο που μου ειχε στειλει ενας φιλος απο το Τεξας.Ονομαζεται FLEX-I-GRIT sanding film και ειναι σετ 5 διαφορετικων σκληροτητων πλαστικο φιλμ σαν γυαλοχαρτο αλλα πολυ πολυ ψιλο.Πηρα λοιπον την JICO και το δευτερο πιο ψιλο φιλμ και αρχισα προσεκτικα να τριβω την μυτη της βελονας πανω οσο πιο ισια και καθετα μπορουσα.Αυτο εγινε περιπου 20-25 φορες σε επιφανεια 2-3 εκατοστων.Ακολουθως καθαρισα καλα την βελονα με υγρο και την εβαλα πισω για να δω τι εγινε.Προς εκπληξη μου,ο θορυβος επιφανειας εξαφανιστηκε σχεδον εντελως,το τρακινγκ της επανηλθε στα γνωστα εξαιρετικα επιπεδα και κατ επεκταση η παραμορφωσεις του ηχου απλα εφυγαν.Σε συγκριση με μια ολοκαινουργια JICO,η μονη διαφορα που ακουσα ηταν ελαχιστα πιο καθαρο ηχο απο την καινουργια.Αποφασισα λοιπον να "ξυσω" ακομη λιγο την παλια βελονα.Ετσι και εκανα για αλλες 20-25 φορες,την καθαρισα ξανα και την εβαλα πισω.Ολα ειναι σαν καινουργια εδω και σχεδον μια βδομαδα.Αν καποιος μπορει να βρει η εχει τετοια sanding films και μια βελονα που σχεδον εζησε την ζωη της,θα συνιστουσα ανεπιφυλακτα την πιο πανω θεραπεια.Δεν εχει να χασει τιποτα,αντιθετως μαλλον θα βρεθει προ ευχαριστης εκπληξεως.

Last edited:
Πολύ ενδιαφέρον αν βρίσκαμεκαι πού να τα προμηθευτούμε.

Η μαρκα ειναι K&S Engineering Company(Chicago) και το σετ λεει "MICRON ASSORTED,5 SHEETS 4002" SANDING FILM.θα κανω μια προσπαθεια να τους βρω ρωτωντας και τον φιλο στο Τεξας.Θα σου πω μολις εχω καποιο νεο. :a0210:

Last edited:
Απάντηση: Re: Ακουστές ενδείξεις φθοράς φωνογραφικής κεφαλής.

Θυμαται κανεις το πρασινο γυαλοχαρτο της Linn για βελονες;Αυτο δεν ετυχε της δεουσας σημασιας τοτε και σιγα σιγα εξαφανιστηκε.Εν συντομια η ιδεα ηταν οτι εφοσον η βελονα φθειρεται με την τριβη στην δεξια και αριστερη της πλευρα ,σε καποιο σταδιο φθειρεται αρκετα ωστε η μυτη της βελονας καθεται πιο βαθια μεσα στο αυλακι και ακουμπα πατο.Αυτο εμποδιζει πλεον την βελονα να ακουμπα σωστα το αυλακι με αποτελεσμα τον παραμορφωμενο ηχο,τον θορυβο στο αυλακι κλπ.

Παρόμοια αποτελέσματα πιστεύω με λίγο ίσως παραπάνω (προσεχτικά πάντα) τρίψιμο έχει και το mr Clean Magic Eraser από Αμερική,
αλλά και το Forte Xtreme Μαγική Γόμα από Ελλάδα (προσοχή μόνο από την άσπρη πλευρα).
Και τα δυο είναι πολύ φτηνά και μπορεί ήδη να τα έχει η γυναίκα σας (όσοι έιστε παντρεμένοι).
δείτε εδώ:http://www.high-endaudio.com/Magic.html
κι εδώ:http://www.mintlp.com/wild/cartridge.htm
αλλά κι εδώ:http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=243902

Θυμαται κανεις το πρασινο γυαλοχαρτο της Linn για βελονες;Αυτο δεν ετυχε της δεουσας σημασιας τοτε και σιγα σιγα εξαφανιστηκε.Εν συντομια η ιδεα ηταν οτι εφοσον η βελονα φθειρεται με την τριβη στην δεξια και αριστερη της πλευρα ,σε καποιο σταδιο φθειρεται αρκετα ωστε η μυτη της βελονας καθεται πιο βαθια μεσα στο αυλακι και ακουμπα πατο.Αυτο εμποδιζει πλεον την βελονα να ακουμπα σωστα το αυλακι με αποτελεσμα τον παραμορφωμενο ηχο,τον θορυβο στο αυλακι κλπ.....Επειδη τον τελευταιο καιρο μια απο τις JICO βελονες που χρησιμοποιω αρχισε παρομοια προβληματα λογω πολλης χρησης,σκεφτηκα να δοκιμασω το Linn Green stuff που καπου ειχα φυλαξει και ξεχασει.Δυστυχως δεν φανηκα τυχερος,αλλα βρηκα κατι παρομοιο που μου ειχε στειλει ενας φιλος απο το Τεξας.Ονομαζεται FLEX-I-GRIT sanding film και ειναι σετ 5 διαφορετικων σκληροτητων πλαστικο φιλμ σαν γυαλοχαρτο αλλα πολυ πολυ ψιλο.Πηρα λοιπον την JICO και το δευτερο πιο ψιλο φιλμ και αρχισα προσεκτικα να τριβω την μυτη της βελονας πανω οσο πιο ισια και καθετα μπορουσα.Αυτο εγινε περιπου 20-25 φορες σε επιφανεια 2-3 εκατοστων.Ακολουθως καθαρισα καλα την βελονα με υγρο και την εβαλα πισω για να δω τι εγινε.Προς εκπληξη μου,ο θορυβος επιφανειας εξαφανιστηκε σχεδον εντελως,το τρακινγκ της επανηλθε στα γνωστα εξαιρετικα επιπεδα και κατ επεκταση η παραμορφωσεις του ηχου απλα εφυγαν.Σε συγκριση με μια ολοκαινουργια JICO,η μονη διαφορα που ακουσα ηταν ελαχιστα πιο καθαρο ηχο απο την καινουργια.Αποφασισα λοιπον να "ξυσω" ακομη λιγο την παλια βελονα.Ετσι και εκανα για αλλες 20-25 φορες,την καθαρισα ξανα και την εβαλα πισω.Ολα ειναι σαν καινουργια εδω και σχεδον μια βδομαδα.Αν καποιος μπορει να βρει η εχει τετοια sanding films και μια βελονα που σχεδον εζησε την ζωη της,θα συνιστουσα ανεπιφυλακτα την πιο πανω θεραπεια.Δεν εχει να χασει τιποτα,αντιθετως μαλλον θα βρεθει προ ευχαριστης εκπληξεως.

Κι όμως στην περίπτωση μου το κάθετο τρίψιμο δεν έφερε αποτέλεσμα.
Στην Grαdo μου είχε μαζευτεί βρομιά στην βελόνα και δεν έφευγε με τίποτα.
Ήταν δε συγκεντρωμένη στην άκρη και γύρω- γύρω από την βελόνα και δεν έφευγε ούτε με magic erazer, αλλά και δεν φαινόταν με γυμνό μάτι. 'Ήμουν έτοιμος για να στείλω την grado για retip στον Soundsmith. Είχα κιόλας επικοινωνήσει.
Ευτυχώς με ένα μεγεθυντικό φακό είδα το πρόβλημα.
Πήρα λοιπόν γυαλόχαρτο 2000αρι και έτριψα προσεχτικά, μα πολύ προσεχτικά, την βελόνα από τα πλάγια γύρω - γύρω και ωωω τι θαύμα η βελόνα παίζει καλύτερα από ποτέ.
Δεν τις βρίσκω κανένα ψεγάδι.
Χαλάρωσα, ηρέμησα, και απόλαυσα μουσική.
Όσο σκέφτομαι ότι θα έδινα 350-400 ευρώ για retip, χωρίς λόγο τελικά, τρελαίνομαι.
Γι αυτό πριν οιανδήποτε παρόμοια ενέργεια εξετάστε καλά την βελόνα.
Εγώ ήδη παράγγειλα μεγεθυντικό φακό με μεγέθυνση Χ10.

Αυτο που περιγραφεις εχει να κανει καθαρα με λερωμενη βελονα.Η ιδεα που ανεφερα πιο πανω,κυριως εχει να κανει με φθαρμενη βελονα.Το τριψιμο βοηθα ωστε η ακιδα της φθαρμενης βελονας να φαγωθει,οποτε τα πλευρα της βελονας να μπορουν ξανα να αγγιζουν το αυλακι στην σωστη θεση(δεξια και αριστερα) και οχι η ακιδα στον πυθμενα του.O φακος με μεγενθυνση x10 ειναι καλος:a0210:.θα σε βοηθησει να βλεπεις με καλη λεπτομερεια την βελονα.

Last edited:

Αυτο που περιγραφεις εχει να κανει καθαρα με λερωμενη βελονα.Η ιδεα που ανεφερα πιο πανω,κυριως εχει να κανει με φθαρμενη βελονα.Το τριψιμο βοηθα ωστε η ακιδα της φθαρμενης βελονας να φαγωθει,οποτε τα πλευρα της βελονας να μπορουν ξανα να αγγιζουν το αυλακι στην σωστη θεση(δεξια και αριστερα) και οχι η ακιδα στον πυθμενα του.O φακος με μεγενθυνση x10 ειναι καλος:a0210:.θα σε βοηθησει να βλεπεις με καλη λεπτομερεια την βελονα.

Μα αυτό λέω κι εγώ.
Καθάριζα και ξανακάθαριζα την βελόνα και είχα παρόδική και ολιγόχρονη βελτίωση, με αποτέλεσμα να καταλήξω, λαθεμένα, στο συμπέρασμα ότι η βελόνα είχε φθαρεί.
Πάλι καλά...

Αν δεν είμαι εκτός θέματος :

πόσες ώρες πάνω κάτω είναι η διάρκεια ζωής μιας βελόνας ?

ΜΜ ή MC έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής ή είναι θέμα ποιότητας υλικού βελόνας κάθε μοντέλου ή κάθε εταιρείας ?

Οι ακριβότερες διαρκούν περισσότερο ?

Υπάρχει δηλαδή κάποιος κανόνας - προδιαγραφή πάνω κάτω πότε πρέπει να αρχίσω να ψάχνομαι ή ακούγοντας καταλαβαίνεις πότε χρειάζεται αντικατάσταση και αρχίζεις να ψάχνεσαι (καθάρισμα, τρίψιμο, ανταλλαγή, αντικατάσταση) ?

Στα specs των περισσότερων κατασκευαστών δεν βρήκα κάτι σχετικό.

Ευχαριστώ

Αν δεν είμαι εκτός θέματος :

πόσες ώρες πάνω κάτω είναι η διάρκεια ζωής μιας βελόνας ?

ΜΜ ή MC έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής ή είναι θέμα ποιότητας υλικού βελόνας κάθε μοντέλου ή κάθε εταιρείας ?

Οι ακριβότερες διαρκούν περισσότερο ?

Υπάρχει δηλαδή κάποιος κανόνας - προδιαγραφή πάνω κάτω πότε πρέπει να αρχίσω να ψάχνομαι ή ακούγοντας καταλαβαίνεις πότε χρειάζεται αντικατάσταση και αρχίζεις να ψάχνεσαι (καθάρισμα, τρίψιμο, ανταλλαγή, αντικατάσταση) ?

Στα specs των περισσότερων κατασκευαστών δεν βρήκα κάτι σχετικό.

Ευχαριστώ
Τα σημαδια οτι η φθορα ειναι σε προχωρημενο σταδιο ειναι ακουστικα,και συνηθως σε καποια δυσκολα μουσικα κοματια αρχιζουν να ακουγονται μαραμορφωσεις,κυριως στις μεσαιες και ψηλες συχνοτητες.Θυμιζουν βελονα που δεν εχει καλη επαφη με το αυλακι,επισης αυξανεται ο θορυβος επιφανειας ενω ταυτοχρονα επερχεται και απωλεια στις μικρες λεπτομερειες.Τα καλης ποιοτητας διαμαντια αντεχουν περισσοτερες ωρες.Ο μεσος ορος αντοχης εξαρταται επισης και απο το σχημα και το polish της βελονας,το βαρος αναγνωσης και τις σωστες ρυθμισεις οπως antiskating,γεωμετριας(σωστης τοποθετησης),της καταστασης των δισκων,κλπ.....Ο χρονος αντοχης κειμαινεται μεταξυ 500 ωρων για φτηνες βελονες μεχρι 2000 ωρες περιπου για πολυ καλης ποιοτητας βελονες.ΜΜ/ΜC δεν εχει σημασια.
Αυτα χονδρικα-bye-

Επανέρχομαι στο θέμα μετά απο αρκετό καιρό λαι μετά απο διάφορες διαπιστώσεις καθώς και την επιβεβαίωση του γηράσκω αεί διδασκόμενος η μοντερνιστί Διαβίου Μάθηση..

Λοιπόν Αρχικά επιβεβαιώθηκε με πανηγυρικό τρόπο η ρήση "αν δουλεύει μην το αγγίζεις" και μετά απο πολλές περιπέτειες κατέληξα στην κλασσική θέση ρύθμισης προτράκτορα της κεφαλής αφου οι άλλες μεν έκαναν τα πράγματα πολύ εντυπωσιακά σε κάποιες περιοχές του δίσκου αλλα πολύ ενοχλητικά σε κάποιες άλλες (συνήθως στην μέση του πρό τελευταίου και τελευταίο κομάτι).
Έτσι όλα ήρθαν στην θέση τους, μετά απο α/β ακρόαση βινυλίου και cd που είχα φτιάξει απο αυτό όταν η κεφαλή ήταν καινούρια ουδεμία διαφορά.

Κατόπιν συνειδητοποίησα οτι κάποια ενοχλητικά συριστικά σε κάποια απο τα βινύλια μου, που για να είμαι ειλικρινής πάντα ήταν ακουστα (Θα επανέλθω σε αυτό στο τέλος) ήταν τελικά όντως θέμα προβληματικής κοπής αφού ήταν ακουστα και όταν έπαιξα ένα απο αυτά και σε ένα Amazon1 με κεφαλή Ortofon Winfield η οποία πέρα απο ακριβότερη φόραγε και πολύ πιό σοφιστικέ διαμάντι.

Βέβαια αν και ακουστα, τα διάφορα που με ενοχλούσαν όπως συριστικά,κόκκος ακουγόντουσαν και στο Amazon πολύ πιο ομαλά όμως και χωρίς να εννοχλουν η να αποσπούν την προσοχή απο την ακρόαση και να γίνονται εννοχλητικά και έτσι υπέθεσα οτι το καλύτερης κοπής και ποιότητας διαμάντι είναι που κάνει την διαφορά.

Η λύση όμως πέρα απο μπροστά στα μάτια μου (όπως συνηθίζουν να είναι οι λύσεις) ήταν και πολύ πιο εύκολη και το κυριότερο δωρεάν.
Με βοήθησε δε στο να την ανακαλύψω η ακρόαη απο το δεύτερο μου πικάπ της ίδιας μάρκας (ουσιαστικά) κατα την οποία προέκυψε αφου το επιβεβαίωσα και ένα άλλο θέμα το οποίο ναι μεν ήταν υπαρκτό αλλα πίστευα οτι ήταν θέμα κεφαλής και του τρόπου απόδωσης της εε.. θα την συνήθισα/βαρέθηκα έλεγα(αφου πρώτα έπαιξα και λίγο για την στήριξη).

Βλέπετε το πικάπ αν και είχε όλα τα καλούδια που θα έπρεπε (μουσικό, διάφανο κλπκλπ) μου έδινε την εντύπωση οτι ήταν λίγο "ψόφιο". Όχι οτι ήταν ουσιαστικά έτσι τα πράγματα αλλα κατα την ακρόαση και ενώ φαινομενικά ήταν πολύ δυναμικό (όπως όφειλε σαν clearaudio) κάτι του έλειπε που του αφαιρούσε το foottapping στοιχείο.

Το αλλο πικάπ απο την αρχή μου έδωσε αυτό το στοιχείο που μου έλειπε και ας απείχε αρκετά στα υπόλοιπα, απο το γεγονός με εκνεύρισε και με έβαλε στην μπρίζα.

Τότε ήταν που σκεύτηκα να αφαιρέσω το τροφοδοτικό και με μία Α/Β ακρόαση όντως επανήλθε η αίσθηση της ενέργειας που μου έλειπε όταν το αφαίρεσα χαθήκαν όμως και πολλά άλλα όπως ανάλυση στο χαμηλό και ανάλυση γενικότερα και μαζί τους πολλή απο την μουσική που ήταν ακουστή πρίν..

Τότε ήταν που μου ήρθε και γύρισα το σούκο αλλιώς και το ξαναέβαλα στην υποδοχή του τροφοδοτικού και τσούπ! ως δια μαγείας όχι απλά εμφανίστηκε η ικανότητα να διασκεδάζει μαζί με όλα τα παλιά πεονεκτήματα αλλα ….εξαφανίστηκε και ο κόκκος που τόσο με είχε ταλαιπωρήσει!!! και τα συριστικά δεν ήταν πιά εννοχλητικά ακριβώς όπως τα είχα ακύσει απο το Amazon με την ortofon winfield!!!! Όχι δεν έγινε η κεφαλή μου του τριχίλιαρου αλλα βρήκα επιτέλους την θεραπεία σε όλα ταπροβλήματα που με ταλαπωρούσαν εδώ και μήνες και αυτή ήταν απλά η πολικότητα της τροφοδοσίας του μοτέρ…..

Ξέρω πως πολοί θα κουνάνε το κεφάλι τους γεμμάτοι δυσπιστία και μερικοί θα έχουν εκνευριστεί που διάβασαν ώς εδώ για να καταλήξουν να διαβάζουν "αννοησίες" για όλους εσας τους δύσπιστους παρακαλώ να μην επεμβείτε, τουλάχιστον δεν προτείνω κάτι που να βάζει άλους σε έξοδα απλά κατθέτω κάποια συμπεράσματα που μπορεί να φανούν χρήσιμα.

Και εδώ θα κλείσω το μακροσκελέστατο αυτό post με ένα γεγονός που έμελλε και εγώ να διδαχθώ απο πρώτο χέρι.
Όταν αγορασα το ηχοσύστημα μου μου είπαν οτι "Τώρα θα τα ακούς όλα και την παραμικρή αλλαγή που θα κάνεις θα γίνεται ακουστή" . Τότε τους κοιτούσα με θαυμασμό αλα και απορία είναι όμως αήθεια οτι όταν ένα σύστημα είναι αρκετά διάφανο ισχύει αυτό που μου είπαν αφου έχω ακουσει διαφορές σε πράγματα απίστευα (π.χ. στηριξη του πολύμπριζου με σομπορθάνη) οι οποίες φυσικά και δέν θα ήταν ακουστές με κάποιο λιγότερο αναλυτικό και διάφανο σύστημα.

Αυτό φυσικά είναι και καλό και κακό και εδώ επανέρχομαι στην παρατήρηση που έκανα νωρίτερα οτι τα συριστικά που με ενοχλούσαν σε κάποια βινύλια ηταν πάντα ακουστα και σε παλιότερο setup, όχι όμως τόσο εννοχλητικά και τελικά είδατε ποιά ήταν η λύση στο πρόβλημα…

Γηρασκω αεί διδασκόμενος λοιπόν.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.