Ακουστικα για επαγγελματική χρήση - Studio/Dj/Ραδιόφωνο/Mixing/Monitoring/Mastering

Re: Ακουστικά για mixing

πολύ δύσκολο και σοβαρό θέμα.
έχω περάσει τους τελευταίους 3 μήνες γράφοντας και σβήνοντας μίξεις επειδή τις έχω κάνει με τα χ ακουστικά και μετά ακούγοντας με τα ψ το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.
Τα 681 θα δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα μόνο γιά πολύ σκληρό ροκ, σχεδόν μεταλ, με έμφαση σε μπασογραμμές.
Για γενική χρήση δεν θα τα συμβούλευα.
Τα πιό αξιόπιστα μέχρι στιγμής και failsafe ακουστικά για μίξη είναι ευτυχώς ή δυστυχώς το Κ240.
Από τα άλλα που έχω δοκιμάσει αυτές τις μέρες τα hifiman HE400 είναι απογοητευτικά, καθώς επίσης και τα yamaha pro500.
Να ξεκαθαρίσω ότι και τα δυό είναι εξαιρετικά ακουστικά για ακρόαση έτοιμης μουσικής, δηλαδή μουσικής που έχει μιξαριστεί και ζυγιστεί επαγγελματικά, αλλά έχουν χρωματισμούς που σε παρασύρουν στην διαδικασία και οδηγείσαι σε λάθος αποτέλεσμα.
Συνεπώς μάλλον καταλήγω σε σταθερές αξίες.
(Στα ίδια πλαίσια είναι και τα Κ270 studio - και υποθέτω και τα αντίστοιχα σημερινά Κ272)

Δεν θα πρότεινα τα 880 από την μέχρι τώρα εμπειρία μου (αν και ποτέ δεν τα είχα - γνώμη από όσο τα έχω ακούσει δεξιά αριστερά).
Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν δεν δοκιμαστούν επίπονα στην πράξη ώρες ατέλειωτες συμπεράσματα ασφαλή δεν βγαίνουν.
 
Re: Ακουστικά για mixing

Ευχαριστώ για την απάντηση και καλώς σας βρήκα.

Δυστυχώς μένω σε σχετικά μικρή πόλη και δεν έχω πολλές επιλογές για δοκιμή.

Όσο για τα DT770 τα σκέφτηκα, αλλά θα ήθελα semi-open.
Και για τα ΑΚG, θα έπαιρνα τα Κ240 για πιο οικονομικά, αλλά εκεί είναι που είδα τα 681.

Ή αλήθεια είναι πως δεν έβαλα στον τίτλο του thread "DT880 vs 681evo" γιατί δεν μπορώ να το πιστέψω ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο σαν σύκγριση.
Αλλά στην ουσία αυτό ήθελα να ρωτήσω!
 
Re: Ακουστικά για mixing

Εχω τα 681 τα απλά, μοντιφαρισμένα. Είναι πιό εντυπωσιακά και πιό φτηνά από τα Κ240.
Αλλά όπως άφησα να εννοηθεί πιό πάνω, αλλα τα μάτια του λαγού....
 
Re: Ακουστικά για mixing

Supersonic, το προηγούμενο post μου ήτανε πριν διαβάσω την απάντησή σου.
Τα 240 ήταν και στο δικό μου μυαλό.
Και η αλήθεια είναι πως θα τα είχα πάρει εδώ και πολύ καιρό, αλλά διάβασα κάποια αρνητικά και επηρεάστηκα.
Καλά, με σκληρό ροκ ούτε που ασχολούμαι. Γενικά δεν με βοηθάει να ακούω πολύ μπάσο όταν μιξάρω.

Ο μόνος τρόπος που έχω βρει για να σταματήσω το σβήσε-γραψε που λες, είναι όταν πρέπει να παραδώσω το mix σε άλλον!
Βεβαια βοηθάει για την τελική απόφαση να ακούω το κομμάτι από μακριά σαν απλός περαστικός.
Ξέρεις, αυτά τα πήγαινε έλα μέσα στο δωμάτιο.
 
Re: Ακουστικά για mixing

Εξαρτάται σε ποιόν άλλον θα το παραδώσεις....
για απλές δουλειές (εννοώ που και ο άλλος να έχει τον ίδιο πάνω κάτω εξοπλισμό) εμπιστεύομαι μόνο τ αυτιά μου και τον δικό μου μπόλικο χρόνο.
Εκτός αν ο άλλος είναι πχ ο Bob Ludwig.... (καλά πλάκα κάνω...)

βοηθάει που και που να ακούς και από ηχεία.
πάντως τσεκάρισε τα 240 αλλά πρόσεξε τις εκδόσεις τους.
Εγώ χρησιμοποιώ το πρώτο πρώτο μοντέλο που το έχω σχεδόν 40 χρόνια.
Το sextet που είναι στα 4-600 ohm. Τώρα έχουν βγάλει και πιό ευκολοδήγητα δεν ξέρω με τι διαφορά στην ηχητική υπογραφή.
Πάντως το όνομα 240 δεν το χαλάνε διότι έχει πολύ καλή φήμη με τα χρόνια.
 
Re: Ακουστικά για mixing

πιό άνετα δυστυχώς (για τα άλλα) δεν υπάρχουν.
Οχι δεν έτυχε να τα δοκιμάσω.
Αλλά μου τρώγεται να αποκτήσω κάποτε ένα 5ο ζευγάρι akg.... (κι ας είναι ξανά 240)
 
Re: Ακουστικά για mixing

dimitris_T Καλώς όρισες! :music-smiley-005:
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ στα παραπάνω με τον supersonic.
Με τις εξής επιπλέον παρατηρήσεις.

Κατά κανόνα δεν κάνουμε μίξη με ακουστικά. Η μίξη έχει ως κύριο περιεχόμενο τα ηχεία και με αυτά πρέπει να γίνεται. Η χρήση ακουστικών για μίξη καλό είναι να γίνεται βοηθητικά μόνο και για τον έλεγχο του αποτελέσματος. Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις και υπάρχουν και μηχανικοί ήχου που στηρίζονται σε ακουστικά για μίξεις, αλλά δεν είναι αυτός ο κανόνας και απαιτείται μεγάλη πείρα γι' αυτό.

Από την άλλη πλευρά απ' όσο ξέρω τα KRK δεν είναι και εντελώς ουδέτερα ηχεία. Απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό (μπασόφιλο?) και δε θα τα εμπιστευόμουν και τόσο ως κύριο εργαλείο για μίξεις.
Συνεπώς κατ' ανάγκη θα πρέπει να στηριχτείς πολύ περισσότερο σε ακουστικά και να δουλέψεις με αυτά.

Ποιά όμως; Τα ακουστικά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερα. Να μην έχουν δικούς τους χρωματισμούς ή αδυναμίες που να σε παρασύρουν σε λανθασμένες αποφάσεις. Τα AKG (240, 270, 271) που αναφέρθηκαν είναι πράγματι κλασσικές αξίες. Ειδικά οι πρώτες γενιές (Made in Austria και όχι in China). Δεν είμαι τόσο σίγουρος για τα τελευταία, σε αντίθεση με τα πρώτα που έχω δοκιμάσει.
Από την άλλη πλευρά είναι σχετικά έως πολύ αναίσθητα. Χρειάζονται καλό και ισχυρό ενισχυτή ακουστικών για ν' αποδώσουν. Αυτό σημαίνει ότι αν η κάρτα ήχου/interface δεν τα καταφέρνει καλά στον τομέα ακουστικών, δεν θα έχεις επαρκή ισχύ. (Ποιό χρησιμοποιείς);
Το χειρότερο είναι ότι γι' αυτό το λόγο και πάλι μπορεί να παρασυρθείς να λάβεις λάθος αποφάσεις (π.χ. για τα δυναμικά, όπου θα έχεις ανεπαρκή πληροφορία). Επίσης για τη συγκεκριμένη δουλειά θα ήταν προτιμότερα ακουστικά κλειστού τύπου. Διότι χρειάζεται να ελέγχεις και θέματα διαφόρων θορύβων.

Πιό συγκεκριμένα τώρα:
-Τα EVO 681 απορρίπτονται. Μπορεί να είναι πολύ οικονομικά και καλά για ακρόαση μουσικής, αλλά εδώ χρειάζεται ένα καλό ουδέτερο εργαλείο δουλειάς. Και εδώ δε χωράνε τσιγκουνιές.

-Τα AKG στις διάφορες εκδοχές με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους ήδη συζητήθηκαν.

-Από τα Beyerdynamic:
Τα DT 770 Μ που "have especially been designed for drummers and FOH monitoring" είναι πιο κοντά σε αυτό που γυρεύουμε. Έχουν όμως impedance 80 ohms και δεν ξέρω πως θα συνεργάζονται με την κάρτα ήχου σου.

Τα DT 770 M ίσως είναι τα πιο κατάλληλα για μίξεις, αλλά με Nominal impedance 250 ohm θα είναι ακόμα πιο αναίσθητα. Είναι και ακριβότερα.​


-Εκτός από τα παραπάνω για τη συγκεκριμένη δουλειά θα συνιστούσα τα Ultrasone Pro 550 (περίπου 180 ευρώ). Είναι ουδέτερα, αχρωμάτιστα ακουστικά, ξεκούραστα, δεν είναι ευαίσθητα, αλλά ούτε και αναίσθητα όπως τα άλλα (Impedance 64 Ohm, Sound pressure level 102 dB). Επειδή είχα δουλέψει μ' αυτά κάποτε μπορώ να το βεβαιώσω. Αν το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, τα συνιστώ.
Υ.Γ. @supersonic
Παράτα τα ακουστικά, όταν κάνεις μίξεις και δούλεψε με τα Fostex που ξέρω ότι διαθέτεις.
Είναι ακριβώς ότι πρέπει γι' αυτή τη δουλειά! -bye-
 
Re: Ακουστικά για mixing

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, αλλά έχω να πω για τα Superlux, είναι τόσο φτηνά, που τα παίρνεις και τα δοκιμάζεις, και αν δεν σου κάνουν δεν έχασες και σπουδαία χρήματα και σου μένει και ένα εξτρά ζεύγος ακουστικών για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
 
Re: Ακουστικά για mixing

dimitris_T Υ.Γ. @supersonic[/SIZE]
Παράτα τα ακουστικά, όταν κάνεις μίξεις και δούλεψε με τα Fostex που ξέρω ότι διαθέτεις.
Είναι ακριβώς ότι πρέπει γι' αυτή τη δουλειά! -bye-

το 90% της δουλειάς γίνεται σε ώρες που υπάρχει κόσμος ή μεταμεσονύκτια....
Εξ άλλου σε γενικές γραμμές δεν έχω θέμα.
Το θέμα υπάρχει όταν μαζεύονται πάρα πολλά όργανα στο μιξ με πολύ λεπτές ηχητικά διαφορές και με δυσκολία τοποθέτησης στη στερεοφωνική εικόνα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, αλλά έχω να πω για τα Superlux, είναι τόσο φτηνά, που τα παίρνεις και τα δοκιμάζεις, και αν δεν σου κάνουν δεν έχασες και σπουδαία χρήματα και σου μένει και ένα εξτρά ζεύγος ακουστικών για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Συμφωνώ επίσης.
Μπορεί να είναι το πιό ταπεινό μου ακουστικό (αν και δεν έχει τον ήχο του μανίσιου) αλλά το κρατάω. Πάντα χρειάζεται ένα παραπάνω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για όσους αναρωτιούνται γιατί δεν έκανα αναφορά στα Κ1000, δεν το έκανα, επίτηδες.
Ο λόγος είναι ότι δεν προσφέρονται για τη δουλειά αυτή (βάλε βγάλε, πέτα από εδώ κι από 'κει) και θέλουν επί πλεον ενίσχυση μετά την κάρτα ήχου.

Ηχητικά και για το μαστερινγκ τα πατάνε όλα. Τα Κ240 είναι κοντά, (όσο κοντά μπορεί να το πεί κανείς)
Αλλά....
είπαμε.
 
Re: Ακουστικά για mixing

Χρήστο, διευκρινίζω, ότι τα Superlux τα απορρίπτω μόνο ως εργαλείο δουλειάς για μίξεις.

Για εκεί δεν κάνουν.

Για όλες τις άλλες χρήσεις και για ν' ακούει τη μουσικούλα του, βεβαίως να τα πάρει και να τα ευχαριστηθεί! -bye-
 
Re: Ακουστικά για mixing

Sonus Naturalis, ευχαριστώ για τη λεπτομερή απάντηση.

Και μετά και τη δική σου ανάρτηση, μάλλον θα καταλήξω ότι όντως τα 681 evo δεν είναι κατάλληλα για τις ανάγκες μου.

Συμφωνώ ότι η μίξη δεν γίνεται με ακουστικά.
Και θα επιβεβαιώσω ότι τα KRK δεν είναι καθόλου ουδέτερα.
Αλλά μαθαίνοντας τα, μπορείς να κάνεις ικανοποιητική δουλειά μαζί τους.
Το σκεπτικό μου είναι ότι για να αποκτήσω ένα πολύ καλό ζευγάρι monitors χρειάζομαι τουλάχιστον 1000 ευρώ τα οποία δεν διαθέτω (συν το σωστά διαμορφωμένο χώρο που κι εκεί υστερώ), αλλά από την άλλη με 200 ευρώ μπορώ να έχω ένα πολύ καλό ζευγάρι ακουστικά που θα μου δίνει ένα υψηλό stadard για να ελέγχω τις μίξεις.

Επίσης θα επιμείνω σε semi-open επιλογή, για πιο "ανοιχτό" ήχο.
Τα k240 είναι πλέον όλα made in china απ όσο έχω δει. Αφού τα προτείνετε όλοι, θα το σκεφτώ καλύτερα.
Αλλά το μυαλό μου είναι διαρκώς στα DT880.
Αν είναι εδώ μέσα κάποιος που τα χρησιμοποιεί, θα χαρώ να τον ακούσω.
Θα κάνω σήμερα μια προσπάθεια να δω τι μπορώ να δοκιμάσω στην πόλη μου.
Και μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα βοηθούσε, αν ξέρετε κάποιο κατάστημα εκεί που μπορώ να δοκιμάσω.


ΥΓ.
Μια και μιλάμε για μίξη σε ακουστικά, δοκιμάστε το TB Isone (η δοκιμή είναι δωρεάν).
http://www.toneboosters.com/tb-isone/
Και μην σας ξεγελάει η χαμηλή τιμή του.
Ο δημιουργός του είναι ο Jeroen Breebart, πολύ έμπειρος στο χώρο.
 
Re: Ακουστικά για mixing

akg made in austria βρίσκεις σχετικά εύκολα στο ebay.
 
Re: Ακουστικά για mixing

+1 για Κ240μκ2 κ 271 μκ2
Τα είχα και τα δύο (made in China) τα πρώτα για λίγο καιρό και τα δεύτερα για μπόλικο. Πρόκειται για εντελώς μόνιτορ ακουστικά!
Το κουφό είναι το εξής... όταν πήρα τα 240 κάτι δεν μου άρεσε και τα άλλαξα.... μετά από κάποιο καιρό πήρα τα 271 και όλα καλά! Εκ τοτε όσες φορές έτυχε να ακούσω τα 240 μου αρέσουν πάρα πολύ ίσως και πιο πολύ από τα 271... Να είχα πέσει σε ελαττωματικό κομμάτι; Δεν ξέρω ... Όπως και να έχει είναι πολύ καλά ειδικά για αυτό που θες!
Θα πρότεινα να αγοράσεις από κάποιο μαγαζί που να δέχεται αλλαγή... Αν πχ δεν σου κάτσουν καλά ηχητικά ή όσον αφορά την άνεση, να μπορείς να τα αλλάξεις με άλλο ζευγάρι, ακόμα και εντελώς διαφορετικό μοντέλο!
Αν και σαφώς πρέπει να προτιμάμε την Ελληνική αγορά δεν ξέρω αν υπάρχει ελληνικό κατάστημα που να το κάνει αυτό.
Ο γνωστός Θωμάς το κάνει...
Όσον αφορά στα 880 λέγεται πως η έκδοση των 600 Ωμ είναι η πιο ουδέτερη... Αν έχεις ενισχυτή που να μπορεί να τα παίξει ΟΚ! Γενικώς από ότι έχω καταλάβει είναι στην πιο "φωτεινή" πλευρά του ουδέτερου... μάλλον είναι γενικότερη άποψη της εταιρίας αυτή! Είχα τα 770 32Ωμ και ήταν παρόμοιας φιλοσοφίας! Τα 880 μου φάνηκαν πιο "σωστά" από τα 770 στο λίγο που τα έχω ακούσει...
Αυτά...

Προσωπικά για αυτή την δουλειά που θες θα έπαιρνα τα 240!!
 
Re: Ακουστικά για mixing

ΥΓ.
Μια και μιλάμε για μίξη σε ακουστικά, δοκιμάστε το TB Isone (η δοκιμή είναι δωρεάν).
http://www.toneboosters.com/tb-isone/
Και μην σας ξεγελάει η χαμηλή τιμή του.
Ο δημιουργός του είναι ο Jeroen Breebart, πολύ έμπειρος στο χώρο.

Ωραιος ! ΤΝΧ!
 
Re: Ακουστικά για mixing

Bρε παιδιά να μπω και εγώ στη συζήτηση μιας και ασχολούμαι, δηλαδή για να επιλέξεις ακουστικά για τέτοια χρήση πρώτα δεν πρέπει να πεις τι μουσική θα μιξάρεις; Ακουστικά όργανα από μικρόφωνα, ή μόνο DAWs και software synths; Αν και πρώτη φορά ακούω να γίνεται μίξη με ακουστικά, αυτό μόνο με monitors γίνεται και το πολύ μια ακρόαση σε ακουστικά μόνο και μόνο μια ακρόαση αν ακούγεται και σε ακουστικά ok η μίξη και όχι για διορθώσεις. Άλλο να φτιάχνεις πάντως house, dance, electonic και άλλο πραγματικά μουσικά όργανα, που χρειάζονται τελείως διαφορετικό studio και μηχανήματα, πράγμα που δεν ξέρουμε για τον φίλο που ψάχνει ακουστικά.
 
Re: Ακουστικά για mixing

Με House και Dance δεν ασχολούμαι.
Χρησιμοποιώ κυρίως ρεαλιστικά samples αληθινών οργάνων (πχ πιάνο, έγχορδα, πνευστά, ντραμς κλπ), σε συνδυασμό με ηχογράφηση φωνής, κιθάρας, και μερικών άλλων οργάνων κάποιες φορές.
Με λίγα λόγια, επιδιώκω ρεαλιστικό ήχο στη μουσική.
 
Re: Ακουστικά για mixing

Με House και Dance δεν ασχολούμαι.
Χρησιμοποιώ κυρίως ρεαλιστικά samples αληθινών οργάνων (πχ πιάνο, έγχορδα, πνευστά, ντραμς κλπ), σε συνδυασμό με ηχογράφηση φωνής, κιθάρας, και μερικών άλλων οργάνων κάποιες φορές.
Με λίγα λόγια, επιδιώκω ρεαλιστικό ήχο στη μουσική.

Eσύ ηχογραφείς τα φωνητικά; Υπάρχουν μικρόφωνα;
 
Re: Ακουστικά για mixing

Εγώ τα ηχογραφώ, αλλά όχι τον εαυτό μου αν αυτό εννοείς.
Έχω ένα πυκνωτικό μικρόφωνο Studio projects και έναν προενισχυτή Golden Age Project, και γράφω σε μία διαμορφωμένη γωνιά του δωματίου.
 
Re: Ακουστικά για mixing

.................................. Αλλά το μυαλό μου είναι διαρκώς στα DT880.
Αν είναι εδώ μέσα κάποιος που τα χρησιμοποιεί, θα χαρώ να τον ακούσω. ..................

Δεν έχει τύχει να τα χρησιμοποιήσω. Αλλά θα τα σκεφτόμουν κι' εγώ λόγω της φήμης τους.
Θα σου επιστήσω όμως την προσοχή:
Αφού τα ακουστικά έτσι κι' αλλιώς θα καταστούν το κύριο εργαλείο δουλειάς, θα χρειαστείς ακουστικά που δεν θα είναι απλώς ουδέτερα, αλλά και αρκετά ευαίσθητα. Ειδάλλως θα πρέπει να συμπεριλάβεις στο Set-up σου κι' ένα πολύ καλό και ισχυρό ενισχυτή ακουστικών.
Δεν έχεις γράψει με ποιό Interface/DAC δουλεύεις τώρα.

Σου υπενθυμίζω την πρόταση μου για τα Ultrasone.
Αν σε παίρνει και για τα μεγαλύτερα της μοντέλα, ακόμα καλύτερα.

...................
ΥΓ. Μια και μιλάμε για μίξη σε ακουστικά, δοκιμάστε το TB Isone (η δοκιμή είναι δωρεάν).
http://www.toneboosters.com/tb-isone/
Και μην σας ξεγελάει η χαμηλή τιμή του.
Ο δημιουργός του είναι ο Jeroen Breebart, πολύ έμπειρος στο χώρο.
Ενδιαφέροντα Plugins. Και οικονομικά! :smile:

Εγώ τα ηχογραφώ, αλλά όχι τον εαυτό μου αν αυτό εννοείς.
Έχω ένα πυκνωτικό μικρόφωνο Studio projects και έναν προενισχυτή Golden Age Project, και γράφω σε μία διαμορφωμένη γωνιά του δωματίου.

Ποιά μοντέλα, αν δεν είμαι αδιάκριτος;:ears:

...........................................
Για όσους αναρωτιούνται γιατί δεν έκανα αναφορά στα Κ1000, δεν το έκανα, επίτηδες.
Ο λόγος είναι ότι δεν προσφέρονται για τη δουλειά αυτή (βάλε βγάλε, πέτα από εδώ κι από 'κει) και θέλουν επί πλεον ενίσχυση μετά την κάρτα ήχου.

Ηχητικά και για το μαστερινγκ τα πατάνε όλα. Τα Κ240 είναι κοντά, (όσο κοντά μπορεί να το πεί κανείς)
Αλλά....
είπαμε.
Για το Mastering; :blink:
Με βάζεις σε σκέψεις τώρα... :hmmmm: