Θα προσπαθησω σε αυτο το ποστ να κανω μια μικρη καταταξη των ακουστικων που εχω αυτη τη στιγμη στην κατοχη μου,οσον αφορα την εφαρμογη/ανεση τους.
Πρωτα θα ηθελα να αναφερθω στο σχημα και το μεγεθος των αυτιων μου.Το μηκος των αυτιων μου ειναι 6,5cm και το σχημα τους θα ελεγα οτι ειναι κανονικο σε γενικες γραμμες,δεν εξεχουν πολυ προς τα εξω,αλλα σε λογικα πλαισια.Εχω δει και μικροτερα αυτια σε ενηλικους αντρες γνωστους και φιλους μου,που ειναι μικροτερα και εξεχουν και λιγοτερο,αλλα εχω δει και το αλλο ακρο (μεγαλα αυτια που εξεχουν πολυ).
Οσον αφορα το σχημα και το μεγεθος του κεφαλιου μου,θεωρω οτι και αυτο ειναι σε κανονικα πλαισια για ενηλικο αντρα,ισως ελαφρα μεγαλυτερο και λιγο πιο μακροστενο απο το μεσο ορο λογω υψους.
Τα μαλλια μου ειναι ελαφρως κοντα σε κλασικο αντρικο στυλ,ισια (οχι μκουκλες).
Ισως φαινεται λιγο αστεια η παραπανω αναφορα,αλλα νομιζω επρεπε να γινει,για να υπαρχει ενα εστω μικρο μετρο συγκρισης για καποιον που ισως τον ενδιαφερει το θεμα ανεση για τα μοντελα που θα σχολιασω παρακατω.Για παραδειγμα το "οχι μπουκλες",οσο γελοιο και αν φανηκε που το εγραψα,μπορει σε καποιον που εχει πλουσιο μαλλι μπουκλες,να λειτουργει σαν ενα επιπλεον "μαξιλαρι" οπου θα ακουμπησει η στεκα σε ενα πιο βαρυ μοντελο ακουστικων,το οποιο πιθανως να ενοχλει καποιον αλλο με ξυρισμενο κεφαλι ή λιγοτερο πλουσιο μαλλι.
Παρακατω λοιπον η καταταξη απο το πιο ανετο προς το λιγοτερο ανετο,απο τα ακουστικα που χρησιμοποιω.
1) Koss KSC 75 (ear clip σχεδιαση)
Αυτα ειναι τα πιο ανετα απο τα ακουστικα που εχω.Πιανουν με ενα κλιπακι κυκλικα απο πανω και πισω απο το αυτι.Το μαλακο πλαστικο κλιπακι ειναι ενωμενο με μεταλλο και μπορεις να πειραματιστεις λιγο με την κλιση,τοποθετηση,αν ειναι πιο σφιχτα ή πιο χαλαρα κτλ.
Δε θυμαμαι με τα ακουστικα αυτα να ειχα καποιο προβλημα ανεσης ποτε. Η εφαρμογη τους ειναι καλη και σταθερη και χαλαει λιγο μονο αν ξαπλωσω ανασκελα εντελως στο κρεβατι (ισως παιζει ρολο σε αυτο το πως τα εχω ρυθμισει εγω στα αυτια μου)
Δε τα εχω χρησιμοποιησει σε τρεξιμο και αλλες τετοιες περιπτωσεις,αλλα σε γενικες γραμμες η ανεση ειναι πολυ καλη,σαν να μη φοραω ουσιαστικα κατι...και σε υψηλες θερμοκρασιες περιβαλλοντος δε δημιουργουν προβλημα.
2) Sennheiser HD600 (open circumaural σχεδιαση)
Ειναι το δευτερο πιο ανετο ζευγαρι ακουστικων μου,και το πιο ανετο απο τα full size που εχω.Καθονται ομορφα στο κεφαλι,και με καλη σταθεροτητα αν σκυψω ελαφρως μπροστα ή γειρω ελαφρια πισω.
Τα βελουδινα μαξιλαρακια καλυπτουν καλα τα αυτια μου,και τα νιωθω ανετα μεσα,χωρις καποια ενοχληση (με δεδομενο οτι τα μαξιλαρακια κρατιουνται σε καλο σχημα και δεν εχουν πατικωθει πολυ με τον καιρο)
Η στεκα δεν εχω νιωσει ποτε να με πιεζει στο κεφαλι πανω και να ενοχλει.
Μονη παρατηρηση ειναι οτι στην αρχη της ακροασης νιωθω ελαφρια πιεση απο τα μαξιλαρακια γυρω απο τα αυτια η οποια ομως γρηγορα εκτονωνεται μετα απο λιγα λεπτα,και μετα ειναι αρκετα ανετα για οση ωρα ακουω.
Τελος,οταν κανει ζεστη,δε μου ειναι και η καλυτερη αισθηση να ιδρωνω στα υφασματινα μαξιλαρακια.
Οταν θελω να ξαπλωσω εντελως ανασκελα,δυστυχως δε καθονται καλα στη θεση τους. (οπως και κανενα απο τα μεγαλα μου ακουστικα).
3) KRK KNS 6400 (closed circumaural σχεδιαση)
Ενα μοντελο ακουστικων που τελευταια δε χρησιμοποιω ιδιαιτερα,αλλα μου εχει αφησει πολυ καλη εντυπωση στο θεμα της ανεσης.Συνηθως κλειστου τυπου circumaural ακουστικα με ψευτο-δερματινα μαξιλαρακια ειναι λιγοτερο ανετα απο τα ανοικτου τυπου με βελουδινα (οπως τα hd600 πχ),λογω αφενως του υλικου,και αφετερου γιατι συνηθως μιλαμε για μοντελα studio που χρειαζεται και καποια μεγαλυτερη δυναμη συσφιξης για να επιτευχθει καλη ηχομονωση.
Τα KRK ειναι πολυ ανετα για τετοιου τυπου μοντελο,ελαφρια,με αψογη αισθηση στο κεφαλι,σταθερα σε κινησεις του κεφαλιου μπρος πισω,και χωρις καποιο προβλημα να βρισκουν τα αυτια μου καπου μεσα και να δημιουργειται καποια ενοχληση.
Μονο οταν κανει ζεστη,μπορει να προκληθει λιγος ιδρωτας λογω του υλικου των earpads,αλλα σε λογικα πλαισια και οταν ειναι φορεμενα αρκετη ωρα.
4) Koss Portapro (Open on ear σχεδιαση)
Τα γνωστα Portapro ειναι ανετα και σταθερα στο κεφαλι,και ειναι τα μονα που μενουν στη θεση τους οταν ξαπλωσω ανασκελα στο κρεβατι,γι'αυτο και εχουν βρει μεγαλη χρηση το βραδυ πολλες φορες πριν κοιμηθω.
Μετα απο αρκετη ωρα χρησης,νιωθω λιγο μικρη ενοχληση και ερεθισμο στο πτερυγιο των αυτιων πισω στην ακρη.Αν τοποθετηθουν λιγο πιο χαμηλα δεν υπαρχει αυτο το προβλημα,αλλα μ'αρεσει καλυτερα ο ηχος στη θεση που μου προκαλλειται μετα απο ωρα η ενοχληση.
Αυτη η ενοχληση εχει να κανει λοιπον αφενως με την τοποθετηση,και αφετερου πιστευω με τα αυτια του εκαστοτε ανθρωπου.Σε αλλον μπορει να μην υφισταται ή μπορει να ειναι και ποιο εντονο.
Το φαινομενο να πιανονται τα μαλλια μου στη μεταλλικη στεκα,που εχω διαβασει καπου,μου εχει συμβει ελαχιστες φορες και δε το βαζω προσωπικα,στα αρνητικα.
Γενικα ειναι ενα ανετο και σταθερο ακουστικο στο κεφαλι χωρις να πιεζει,ελαφρυ.
5) Shure SRH 840,Sony MDR 1R (closed circumaural σχεδιασης)
Μερικες φορες εχω νιωσει οτι το ενα ειναι πιο ανετο απο το αλλο για καποιο λογο,αλλα τελικα μετα απο αρκετο καιρο χρησης θα τους δωσω ισοψηφια στο θεμα της ανεσης.
Τα Sony MDR 1R ειναι καλοσχεδιασμενα στο θεμα της εφαρμογης και της ανεσης,για κλειστου τυπου με μαξιλαρακια απο δερματινη.Καθονται στο κεφαλι καλα και σταθερα,και αυτο χωρις να πιεζουν πολυ.Τα μαξιλαρακια ειναι καλης ποιοτητας,μαλακα,και καλυπτουν ομορφα τα αυτια.Σε περιπτωση μονο πολυωρης ακροασης,καθως και σε ζεστο περιβαλλον,ενδεχεται να "αναψουν" λιγο λογω του υλικου.
Θα τους εδινα σαφη προβαδισμα εναντι των Shure,αν δεν ακουμπουσε λιγο το πλαστικο καλλυμα των drivers τα πτερυγια των αυτιων μου πισω.Ευτυχως στη περιπτωση μου δεν ειναι τοσο εντονο,ακουμπουν λιγο,και προκαλλειται απλα μικρη ενοχληση μετα απο 1,5-2 ωρες ακροασης,οχι σε βαθμο να μη θελω να τα χρησιμοποιω.
Τα Shure SRH 840 ειναι λιγο πιο μεγαλα και πιο βαρια,και η δυναμη συσφιξης ελαφρως μεγαλυτερη.Ο χωρος για τα αυτια μοιαζει λιγο μικροτερος,αλλα το αυτι δεν ακουμπα σε καποιο σκληρο πλαστικο,ως εκ τουτου δε μου προκαλλουν ερεθισμο.Επειδη η συσφιξη ειναι λιγο μεγαλυτερη,μετα απο πολυωρη ακροαση μπορει να νιωσω λιγο "ασφυκτικα",οπως επισης ισχυουν και τα περι ζεστης και ιδρωτα οπως σε αναλογα μοντελα με τετοια earpads.
Κατα τ'αλλα η εφαρμογη ειναι ικανοποιητικα σταθερη σε μικρες κινησεις μπρος πισω,και η ανεση επισης σε καλο επιπεδο γενικα για τετοιου τυπου μοντελο.
Οταν τα ειχα πρωτοπαρει,δεν ειχα συνηθησει τετοιου τυπου ακουστικα,και με ενοχλουσαν μετα απο λιγη ωρα.
Τωρα,μετα απο αρκετα (4) χρονια συχνης χρησης (ειναι μαλλον το πιο πολυχρησιμοποιημενο ακουστικο μου),μπορω να πω οτι εχει καλη ανεση και η εφαρμογη δεν ειναι ασχημη.Απλως ειναι λιγο μεγαλα και λιγο πιο σφιχτα απο τα αλλα (δινοντας ομως και την καλυτερη μονωση απο τα μοντελα που εχω).
Sony MH1 (in ear)
Τα απεκτησα προσφατα και δεν εχω καταληξει ακομα αν η εφαρμογη μεσα στον ακουστικο πορο μου ειναι επαρκως ανετη τελικα,ενω βρισκω ενα θεματακι επισης στο να βρω τη σωστη τοποθετηση μεσα στα αυτια μου...
Θα επανελθω σε αυτο το μοντελο μελλοντικα,οταν εχω σχηματισει πιο ολοκληρωμενη αποψη.Παντως το θετικο ειναι οτι προβληματα απο δυνατη συσφιξη,προκληση ζεστης/ιδρωτα ή ενοχληση στο πτερυγιο των αυτιων κτλ δεν υφιστανται εδω φυσικα,αρα αυτο ειναι ενα θετικο αν καποιος βολευτει την in ear εφαρμογη.
Μια επισημανση που θελω να κανω εδω,οσον αφορα στο θεμα της ζεστης το καλοκαιρι,ειναι οτι προτιμω να ιδρωσουν λιγο περισσοτερο τα αυτια μου με τα μαξιλαρακια απομιμισης δερματος (μιλαω για περιπτωση ανεκτης ζεστης για χρηση full size ακουστικων)
Τα προτιμω λογω του οτι δεν υπαρχει η αισθηση οτι "μουσκεψε" εστω και ελαφρια το υφασμα/βελουδο,και μπορω να τα καθαρισω προσεκτικα χωρις να χρειαστει να τα βγαλω απο τα ακουστικα.
Μελλοντικα οταν εχω χρονο και ορεξη,θα επανελθω παλι στο θεμα με εντυπωσεις απο καποια μοντελα ακουστικων που μου εχουν δανεισει ή εχω ακουσει περιστασιακα,οι οποιες δε θα εχουν τη βαρυτητα βεβαια των παραπανω που εχω και χρησιμοποιω σχεδον καθημερινα,αλλα ισως ενδιαφερουν καποιους.
Οπως ειπα και καπου νωριτερα στο παρον νημα,νομιζω θα ηταν καλο οποιος εχει χρονο καποια στιγμη,να γραψει εδω τις εντυπωσεις του απο τα ακουστικα που εχει οσον αφορα το θεμα της ανεσης,καθως αυτο ειναι σημαντικο στην ακροαση με ακουστικα.
Αν καποιος θελησει λοιπον να γραψει κατι,θα ηταν καλο να αναφερει εστω το μεγεθος και το σχημα των αυτιων του καθως και οτι αλλο πιστεψει οτι θα βοηθησει αλλα ατομα που αναζητουν καποιο μοντελο,και θελουν να δουν εντυπωσεις εφαρμογης και ανεσης.(πχ μπορει καποιος να φοραει γυαλια,ενας παραγοντας που δεν εχω υποψιν καθως δε φοραω).
Το εχω στο μυαλο μου αυτο το νημα σαν ενα "database" εφαρμογης/ανεσης.Παρολο που μπορει σε καποια παρουσιαση να σχολιαστει και αυτος ο τομεας βεβαια,θεωρω οτι θα ηταν καλο να γραφουμε και εδω τις εντυπωσεις πανω σε αυτο το κομματι.