Ακουστικά

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Καθώς τελευταία βλέπω να γίνεται ολοένα και συχνότερα συζήτηση γύρω από ακουστικά, μήπως θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή υποκατηγορία στην hifi, με αποκλειστικό αντικείμενο τις συζητήσεις γύρω από ακουστικά και ενισχυτές ακουστικών?

Εάν ψάξω για κάποιο συγκεκριμένο τύπο ακουστικών για παράδειγμα, θα βρω μόνο διάσπαρτες αναφορές με παρεμπίπτοντα χαρακτήρα.

Καθώς τελευταία βλέπω να γίνεται ολοένα και συχνότερα συζήτηση γύρω από ακουστικά, μήπως θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή υποκατηγορία στην hifi, με αποκλειστικό αντικείμενο τις συζητήσεις γύρω από ακουστικά και ενισχυτές ακουστικών?

Εάν ψάξω για κάποιο συγκεκριμένο τύπο ακουστικών για παράδειγμα, θα βρω μόνο διάσπαρτες αναφορές με παρεμπίπτοντα χαρακτήρα.
+10000
Για όσους δεν έχουν χώρο ή χρήμα τα ακουστικά είναι μια πολύ καλή αρχή.

Σε αυτούς να προσθέσεις και εκείνους που δεν έχουν την απαιτούμενη ηρεμία ώστε να απολαύσουν το κύριο σύστημά τους.

ίσως κάποια στιγμή βάλω σε τάξη την εμπειρία μου στο θέμα και την τυπώσω.

Πάντως γιά ολόκληρη κατηγορία το βλέπω λίγο ασύμφορο.
Και το λέω με επίγνωση ότι είμαι ακουστικάκιας.

Οπότε τις συζητήσεις για τα ακουστικά θα τις βάζουμε στην υποκατηγορία "ηχεία" και για τους ενισχυτές ακουστικών στους δικάναλους ενισχυτές?
Όντως ακόμη δεν έχει μαζευτεί μεγάλος όγκος συζητήσεων, αλλά υποπτεύομαι ότι υπάρχουν αρκετοί που φλερτάρουν με την ιδέα.

Αν μαζί με τα ακουστικά και τους ενισχυτές τους στην ίδια κατηγορία έμπαιναν και οι φορητές συσκευές ήχου (υπάρχει η κατηγορία των gadgets αλλά πηγή audio δεν είναι και αυτά);
Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο ένας χρήστης φορητού mp3 player θα ενδιαφερόταν πέρα από in-ear / earplug τύπου ακουστικά (γιατί όπως και να το κάνουμε είναι λίγο γραφικό να κυκλοφορείς με τα ταψάκια στο κεφάλι) ή αντίστοιχα ένας χρήστης κανονικών/μεγάλων ακουστικών ενδιαφέρεται για φορητά mp3 players.

Πριν απο λίγες μέρες "ψόφησαν" οι ψείρες του νανου μου..και έψαχνα για κάτι διακριτικό αλλά καλύτερο, εν τέλει πήρα τα sennheiser px200 και κατάλαβα τι ΔΕΝ άκουγα 2 χρόνια τώρα και τι συνεχίζω να μην ακούω με τα "ηχειάκια" που κατα καιρούς ψωνίζω... Άρχισε να με ενδιαφέρει το θέμα των ακουστικών και των ενισχυτών τους αλλά γιατί να τρέχω αλλού για να μάθω;

Έχει ακούσει κανείς τα Grado GS 1000 ?

Γενικά η Grado έχει πολύ καλά ακουστικά.
Έχω τα SR60 και παίζουν πάρα πολύ καλά. Υποθέτω τα ακριβά της θα παίζουν καλύτερα. :)
Είναι ξεκούραστα, ελαφριά, δεν σου σφίγγουν το κεφάλι...
Πάρε όμως κανένα εξτρά σφουγγαράκι γιατί είναι το μοναδικό που χάλασε μετά από 15 χρόνια. ;)

Σε τι κατηγορία τιμής παίζουν αυτά? Αν και εμφανισιακώς τα 601/701 πουλάνε λίγο περισσότερη "μούρη". Βέβαια τα ακουστικά είναι για την πλέον μονήρη εκδοχή του hifi, οπότε η μούρη δεν παίζει τον ίδιο ρόλο με τις λοιπές συσκευές.
Υπάρχει βέβαια και η πλευρά του φετίχ και της ικανοποίησης και άλλων αισθήσεων πέραν της ακοής με τις συσκευές που αγοράζουμε.

Χμ... τώρα που το βλέπω τα Grado SR-125 και SR-225 είναι στην κατηγορία τιμής που με ενδιαφέρει... καμία άποψη επ' αυτών?

Προσωπικά αυτά που μου άρεσαν σαν ήχος ήταν τα Grado και τα AKG. Όχι ότι άκουσα και τα άπειρα βέβαια. Κατέληξα στα Grado γιατί τα AKG μου φάνηκαν πολύ "σφιχτά" και με κούραζαν.
Από εκεί και πέρα εσύ πρέπει να τα φορέσεις για κανένα τέταρτο τουλάχιστον για να δείς ποιό "φοριέται" καλύτερα στο κεφάλι σου. :)

Nα περάσετε οπωσδήποτε μία βόλτα από head-fi.org... Υπάρχει πολύ υλικό για διάβασμα.

Το θέμα είναι ότι υπάρχει τέτοιος όγκος εκεί, που δεν βγάζεις εύκολα και δίχως ξενύχτια άκρη... χώρια που δεν έχεις έναν δικό σου άνθρωπο να ρωτήσεις. Εδώ πουλούσε ένας έναν ενισχυτή ακουστικών, του έστειλα ένα ευγενέστατο πμ, και με έστειλε γιατί ήμουν λέει νέο μέλος... ή απλώς Έλληνας και όχι Άγγλος. Τι να λέμε τώρα.

Για να βάλουμε και τα Sennheiser στο παιχνίδι, βρίσκω ενδιαφέροντα τα ακόλουθα (παραθέτω με τις κατώτερες τιμές από καταστήματα βεβαίως από όπου προσωπικώς θα αγόραζα)

HD 280 (99 ευρώ + μεταφ. στο thomann)
HD 600 (188 ευρώ + μεταφ. technikdirekt)
HD 650 (249 ευρώ + μεταφ. digitalo.de ή γύρω φαντάζομαι στα 260 στο "δικό μας" technixx).

Καμία άποψη επ' αυτών?

Τα HD280 ούτε να τα σκέφτεσαι.
Τα έχω και τα χρησιμοποιούσα όταν δούλευα ως DJ. Είναι κλειστού τύπου και πολύ κουραστικά.
Μιλάμε για ακουστικά που υποτίθεται ότι πρέπει να ακούς όταν εξωτερικά παίζουν υψηλές εντάσεις.
Μια φορά που τα έβαλα σπίτι, κόντεψαν να μου τρυπήσουν τ' αυτιά.

Γενικά, όχι ακουστικά κλειστού τύπου.
Α, τα 600άρια πρέπει να τα έχει ο Ντοκ...

νομίζω τα 600 (ίσως και τα 650) τα είχα φορέσει στο μήντιαμαρκτ. Βασικά έπαιζαν σε μάλλον μεγάλη ένταση το ίδιο πρόγραμμα με τα άλλα, οπότε δεν είναι εύκολο να κρίνεις, αλλά σαν άνεση, δεν ήταν καθόλου άσχημα.

Ψινομαι και εγω να παρω ακουστικα τα χριστουγεννα, και εχω σταματισει στα SEnnheiser hd 595/600.Ο κυριος λογος που τα προτιμω απο τα τα ΑΚΓ 601/701 ειναι πιο κσεκουραστα στο κεφαλι. τα ΗΔ650 ειναι πανω απο budget μου μαλλον:))
Επεισησ γενικα τα ανοικτου τυπου εχουν πιο φυσικο ηχο, ενω τα κλειστα πιο impressive basso.
εχει ακουσει κανεισ τα Beyerdynamic DT 880?
Υπαρχουν και αλλεσ εταιριεσ ακουστικων οπωσ http://www.ultrasone.com/ που δεν ξερω που τισ πουλανε στην Ελλαδα.
Αυτα:)