Ακουστικη Μετρηση Χωρου

lebafe

New member
2 November 2009
14
ΑΘΗΝΑ/ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Καλησπερα σας,
θα μπορουσατε να μου υποδειξετε καποιον ο οποιος να κανει ακουστικες μετρησεις χωρου προκειμενου να διορθωσω το προβλημα με τις χαμηλες που εχω στον χωρο μου?:bigcry:

Με τι τροπο σκεφτεσαι να το κανεις? επεμβαινοντας στο χωρο(αλλαζοντας διαστασεις) φροντιζοντας τον με αναλογα προιοντα? .Τι ηχεια-συνοδα εχεις? σε τι χωρο (διαστασεις-και τι υπαρχει σε αυτον)

Ο χωρος ειναι σαλονι ,γυρω στα 23τ.μ με ξυλινο πατωμα και βασικα επιπλα (σχετκα minimal)και το set up ειναι
προ: MONRIO ASTY LINE
τελικος : MONRIO MP2
ηχεια : SONUS FABER CONCERTO DOMUS
πηγες : MICROMEGA CD-SE, REGA P3
καλωδια: interconnect & ηχειων NORDOST BLUE HEAVEN
σκεφτομαι αρχικα οτι μια επεμβαση ,αναλογα και με τη μετρηση,με basstraps θα ηταν απαραιτητη αλλα πρεπει να βρω καποιον να την κανει.

5,5Χ4,3Χ3,0(Μ,Π,Υ) αλλα ουσιαστικα χωρις ορθες γωνιες.
το συστημα βεβαια λογω συνθηκων ειναι στημενο να κοιταει το πλατος και οχι το μηκος του δωματιου.

Δεν υπάρχει περίπτωση να του αλλάξεις θέση και να το βάλεις να βλέπει στο μηκος;

Μπορεί να υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά προς το καλυτερο και να μην χρειάστει να κανεις τιποτα...

Πριν κανεις κατι δοκιμασε να αλλαξεις λιγο την θεση των ηχειων σου-μπρος πισω, - δεξια αριστερα και πες τι ακουσες.

Δεν είναι άσχημες οι αναλογίες του συγκεκριμένου χώρου:

Room%20Ratio%20Chart.jpg

Last edited:
Και μένα δεν μου φαίνεται καθόλου άσχημος ο χώρος. Μάλιστα η διάταξη στο πλάτος παρά στο μήκος είναι συνήθως πιο αποτελεσματική, γιατί μειώνεται μια αίσθηση χοάνης που δημιουργείται- κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωσή σου γιατί το 5,5 δεν απέχει πολύ από το 4,3. Οπότε δεν βλέπω γιατί η αλλαγή κατά μήκος θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα (αν και ποτέ δεν ξέρεις.)

Καλησπερα σας,
θα μπορουσατε να μου υποδειξετε καποιον ο οποιος να κανει ακουστικες μετρησεις χωρου προκειμενου να διορθωσω το προβλημα με τις χαμηλες που εχω στον χωρο μου?:bigcry:

Να κάνω μια υπόθεση? Μήπως έχεις καναπέ κολλημένο στον τοίχο απέναντι από τα ηχεία και στο κενό που έχει από κάτω δημιουργούνται στάσιμα κύματα?

Πάντως ηχεία που κατεβαίνουν στα 35Hz σε 23 τετραγωνικά είναι κάπως too much νομίζω. Όχι πως δεν γίνεται, αλλά "ενοχλούνται" εύκολα....

Καλή συνέχεια.-bye-

Last edited:
Να κάνω μια υπόθεση? Μήπως έχεις καναπέ κολλημένο στον τοίχο απέναντι από τα ηχεία και στο κενό που έχει από κάτω δημιουργούνται στάσιμα κύματα?

Πάντως ηχεία που κατεβαίνουν στα 35Hz σε 23 τετραγωνικά είναι κάπως too much νομίζω. Όχι πως δεν γίνεται, αλλά "ενοχλούνται" εύκολα....

Καλή συνέχεια.-bye-
ενοχλουνται ,ενοχλουνται αλλα ας οψεται ο ερωτας με τα ιταλικα...........
η αληθεια ειναι οτι το συστημα δεν ειναι δα οτι δεν ακουγεται κιολας αλλα εχει μια εμφατικοτητα στις χαμηλες και επειδη τοσο καιρο επαιζε χωρις τον ASTY LINE αλλα με εναν DENON AVR 3805 για προ ,που ειχε ρυθμιστικα τονικοτητας ,κατι κοβεις καπως μετακινεις ....γινεται δουλεια.
ο αλλος(ASTY) ειναι σκετος κκαι δεν σηκωνει και πολλα-πολλα.
οποτε εχω ενα θεμα........
γι αυτο λεω ....ενας ανθρωπος να το ακουσει ,να το βαλουμε κατω να δουμε αν ερχεται με καποιο υλικουλι απ αυτα τα χρωματιστα με τα εξωγκοματα....

Ταπεινή μου γνώμη, 35 χερτζ στο χώρο αυτό απλώς δεν. Με τίποτα. Ότι και να κάνεις, θα συντονίζει. Απομάκρυνε τα ηχεία από τον τοίχο (1 μέτρο) να μη διεγείρεις τους συντονισμούς του χώρου τόσο έντονα και να πέσει και λίγο η στάθμη των ηχείων στο χαμηλό.

Μπασοπαγίδες στις γωνίες μπορεί να βοηθήσουν, αλλά δεν θα λύσουν το βασικό πρόβλημα, απλώς θα το μετριάσουν. Θα πρέπει να είναι και τεράστιες.

Μια απλή δοκιμή - αν υπάρχει γνωστός με ενεργό κρος ή αν έχεις εσύ ένα- είναι να το παρεμβάλλεις μεταξύ πηγής και ενισχυτή και να φιλτράρεις με 12 ή καλύτερα 24 db/οκτάβα από 50 και κάτω (high pass). Η βελτίωση θα είναι δραματική.

Last edited:
Ο χωρος ειναι σαλονι ,γυρω στα 23τ.μ με ξυλινο πατωμα

Το ξύλινο πάτωμα συμβάλει κι αυτό στο τελικό αποτέλεσμα. (Τα διάκενα που δημιουργούνται εαν συζητάμε για κλασικό πάτωμα και όχι "κολλητό") Ενα βιβλίο Ακουστικής θα βοήθαγε πιστεύω ....