Ακουστική περιποίηση χώρου - Μύθοι και αλήθειες

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
9,257
Θεσσαλονίκη
Αγαπητοί φίλοι, διαβάστε το παρακάτω άρθρο. Άκρως κατατοπιστικό - μύθοι και αλήθειες σχετικά με την ακουστική περιποίηση του χώρου ακρόασης.

Πέρασα από όλα σχεδόν τα στάδια των "μύθων" και έδωσα πολλά χρήματα μέχρι να φτάσω στην "αλήθεια".

Ότι θέλει σοβαρή μελέτη και πολλή δουλειά και σχετικά μεγάλο κόστος η σωστή ηχητική φροντίδα ενός χώρου.

Δεν υπάρχουν "κόλπα" που σου γλιτώνουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω.

Ποιά είναι η αλήθεια;
Πέρα από αυτό που έγραψε ο @Δημήτρης Δημητρακούδης , τα περισσότερα ηχοσύστημα είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν όσον αφορά το τι ακούγεται μέσα στο δωμάτιο. Παρόλα αυτά οι ευτυχείς κάτοχοι τους ακούνε καλώδια, switches, ποδαράκια κλπ αξεσουάρ.

Ξέρεις, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Μπορείς να ακούσεις διαφορές με "καλώδια, switches, ποδαράκια κλπ" χωρίς να είναι φουλ φροντισμένος ο χώρος σου.

Αλλά το φρόνιμο είναι να φτιάξεις πρώτα τον χώρο (στον βαθμό του εφικτού, πάντα), και μετά να πας στα αξεσουάρ.

Ότι θέλει σοβαρή μελέτη και πολλή δουλειά και σχετικά μεγάλο κόστος η σωστή ηχητική φροντίδα ενός χώρου.

Δεν υπάρχουν "κόλπα" που σου γλιτώνουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω.

Ο τίτλος του άρθρου, παρότι έχει αρνητική χροιά, το κυρίως κείμενο είναι υπέρ της σωστής ακουστικής επεξεργασίας του χώρου πάντως.

Ξέρεις, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Μπορείς να ακούσεις διαφορές με "καλώδια, switches, ποδαράκια κλπ" χωρίς να είναι φουλ φροντισμένος ο χώρος σου.

Αλλά το φρόνιμο είναι να φτιάξεις πρώτα τον χώρο (στον βαθμό του εφικτού, πάντα), και μετά να πας στα αξεσουάρ.
Ναι. Έσφιξε το χαμηλό σε χώρο που το χαμηλό χορεύει τσάμικο και το switch βοήθησε στην εστίαση σε χώρο με ανύπαρκτη εστίαση....

• Haha
Reactions: bujinkan
Κι όμως, και το switch ίσως σου σφίξει το χαμηλό, σε έναν βαθμό. Αλλά το σωστό είναι να φροντίσεις πρώτα ακουστικά τον χώρο, για τα μεγάλα προβλήματα που θα έχει στο χαμηλό.

Ναι παιδιά που θα γίνει η περιποίηση; Σε ένα κοινό σαλόνι και μάλιστα ελληνικού σπιτιού ή μιλάμε για έναν ιδανικό/προσωπικό χώρο-δωμάτιο σαν αυτά που βλεπουμε στα βιντεάκια;
Ο δείκτης WAF είναι υπεράνω όλων. :ROFLMAO:

Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές.
Αν ο χώρος λαλεί τρείς φορές το DAC και το EQ έχουν ήδη πιει τσάι...

Δεν βάφεις αυγά με κέτσαπ (καλώδια, πηγές, ενισχυτές, επεξεργαστές)... θέλει μπογιά (ακουστική φροντίδα, σωστή θέση ηχείων + subs + θέσης ακρόασης).

Ναι παιδιά που θα γίνει η περιποίηση; Σε ένα κοινό σαλόνι και μάλιστα ελληνικού σπιτιού ή μιλάμε για έναν ιδανικό/προσωπικό χώρο-δωμάτιο σαν αυτά που βλεπουμε στα βιντεάκια;

Έχει πλάκα που το λες εσύ αυτό, με την φουλ φροντισμένη υπόγα.. :D :D

Το WAF μπορεί και να παλεύεται, σε έναν βαθμό, με τα διάφορα όμορφα / διακοσμητικά panels που κυκλοφορούν. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει κανονικό στούντιο το σαλόνι, ότι μπορείς (και σου επιτρέπεται) θα κάνεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν προσπαθήσεις, δεν θα καταφέρεις τίποτα.. ;)

Αν το κάνεις κατά την ανακαίνιση μια χαρά γίνεται.
Υπάρχουν λύσεις (stretch fabric walls, εντός ιδανικά διάτρητης γυψοσανίδας) ή και minimal λύσεις με printed panels (προφανώς όχι στο ίδιο αριθμό που θα ήθελε ο μουσικόβιος, but 5 medium/big panels are still better than no panels)

Έχει πλάκα που το λες εσύ αυτό, με την φουλ φροντισμένη υπόγα.. :D :D

Το WAF μπορεί και να παλεύεται, σε έναν βαθμό, με τα διάφορα όμορφα / διακοσμητικά panels που κυκλοφορούν. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει κανονικό στούντιο το σαλόνι, ότι μπορείς (και σου επιτρέπεται) θα κάνεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν προσπαθήσεις, δεν θα καταφέρεις τίποτα.. ;)
Ακριβώς γι αυτό το λέω, διότι όπως ξέρεις έχω και στο σαλόνι καλό ηχοσύστημα και γελώ διότι........είναι σαλόνι. ;)

Last edited:
Πολύ σωστά τα περί φροντισμένου χώρου.
Μόνο που η ακουστική φροντίδα είναι εξαρχής ακριβή. Πολύ ακριβή. Και επειδή τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν σχεδόν ποτέ να αναβαθμίσουμε το χώρο μας, αναβαθμίζουμε οτιδήποτε άλλο επιτρέπει η τσέπη μας!
Καλώδια, μπιχλιμπίδια, αξεσουάρ, κλπ, κλπ.
Άντε και κανένα μηχανηματάκι ακόμα! 😁

Πολύ σωστά τα περί φροντισμένου χώρου.
Μόνο που η ακουστική φροντίδα είναι εξαρχής ακριβή. Πολύ ακριβή. Και επειδή τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν σχεδόν ποτέ να αναβαθμίσουμε το χώρο μας, αναβαθμίζουμε οτιδήποτε άλλο επιτρέπει η τσέπη μας!
Καλώδια, μπιχλιμπίδια, αξεσουάρ, κλπ, κλπ.
Άντε και κανένα μηχανηματάκι ακόμα! 😁

Θα έλεγα πως υπερβάλλεις λίγο.

Με νορμάλ ποιότητας πράγματα, για έναν χώρο πλάτους 4μ μήκους 6μ, βγάζεις ένα καλό coverage (20%) με 3.500-4.000€.
Φθηνότερα είναι τα καβλώδια και μηχανήματα επί μηχανημάτων που παίρνουν κάποιοι στο κυνήγι του καλύτερου ήχου στο σύστημα τους;

Δεν μιλάω προφανώς για αυτόν που παίρνει SMSL, Fiio, άντε και Topping DACs και ενισχυτές DIY με nCore/Purifi.
Αλλά για αυτούς που έχουν σκάσει 1.500€ για Blu-ray ή SACD player, 5.000€ για δικάναλο τελικό, κλπ.

@billpeppas
Στην πορεία της Audiophile ενασχόλησης μας με τον ήχο και τη μουσική έχουμε σκάσει ένα σωρό χρήματα για πλήθος πράγματα.
Αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Προς το χειρότερο. Τα 3500-4000€ που αναφέρεις είναι πολλά χρήματα σήμερα. Ενώ κάποτε τα ακουμπούσαμε με απίστευτη άνεση. Hi-End μηχανήματα που αποκτήσαμε την εποχή των παχειών αγελάδων δυσκολευόμαστε σήμερα να τα συντηρήσουμε. Μιλάω για μένα βέβαια, αλλά πιστεύω πως πολλοί νοιώθουν το ίδιο.

Είμαι υπερβολικός; Ίσως.
Αλλά κοίτα: Πολλοί -πάρα πολλοί- ζουν σε κατοικία με ενοίκιο. Η ακουστική φροντίδα του χώρου, ή σωστή, αυτή που προϋποθέτει εκτεταμένες μετρήσεις και επεμβάσεις είναι απλά ανέφικτη.

Οπότε; Δε γίνεται τίποτα;
Για να μην είμαι εντελώς αρνητικός, ιδού η δική μου πρόταση.
Η near-field ακρόαση είναι εκείνη που υπόκειται στις λιγότερες επιδράσεις του χώρου. Πολλά μικρά στούντιο που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι παραπάνω την χρησιμοποιούν. Επομένως, αν δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, ας το σκεφτούμε.
Είναι κι' αυτή μιά κάποια λύση.

@billpeppas
Στην πορεία της Audiophile ενασχόλησης μας με τον ήχο και τη μουσική έχουμε σκάσει ένα σωρό χρήματα για πλήθος πράγματα.
Αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Προς το χειρότερο. Τα 3500-4000€ που αναφέρεις είναι πολλά χρήματα σήμερα. Ενώ κάποτε τα ακουμπούσαμε με απίστευτη άνεση. Hi-End μηχανήματα που αποκτήσαμε την εποχή των παχειών αγελάδων δυσκολευόμαστε σήμερα να τα συντηρήσουμε. Μιλάω για μένα βέβαια, αλλά πιστεύω πως πολλοί νοιώθουν το ίδιο.

Είμαι υπερβολικός; Ίσως.
Αλλά κοίτα: Πολλοί -πάρα πολλοί- ζουν σε κατοικία με ενοίκιο. Η ακουστική φροντίδα του χώρου, ή σωστή, αυτή που προϋποθέτει εκτεταμένες μετρήσεις και επεμβάσεις είναι απλά ανέφικτη.

Οπότε; Δε γίνεται τίποτα;
Για να μην είμαι εντελώς αρνητικός, ιδού η δική μου πρόταση.
Η near-field ακρόαση είναι εκείνη που υπόκειται στις λιγότερες επιδράσεις του χώρου. Πολλά μικρά στούντιο που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι παραπάνω την χρησιμοποιούν. Επομένως, αν δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, ας το σκεφτούμε.
Είναι κι' αυτή μιά κάποια λύση.

Δεν νομίζω ότι μόνο η λύση του near-field είναι δυνατή σε περιπτώσεις με ενοίκιο κλπ.. και εγώ με ενοίκιο είμαι και πιστεύω ότι έχω καταφέρει πολύ καλά αποτελέσματα στον χώρο μου με λίγα κατοστάρικα έξοδα.

Το ότι οι γυναίκες που μπαίνουν εδώ παθαίνουν συγκοπή είναι άλλο θέμα... η Σία μου πάντως δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα (ευτυχώς, γιατί αν είχε πρόβλημα θα ήταν μόνο δικό της...) :LOL:

και στο Near-field (εκτός και αν μιλάμε για headphones :D ) δεν κόβεις τελείως την ανάγκη για ακουστική φροντίδα, απλά ανάλοα τα ηχεία σου, τον χώρο σου, το πλήθος των sub, και το πόσο κοντά κάθεσαι, μειώνεις τις απαιτήσεις για ακουστική φροντίδα.

• Like
Reactions: christos56