Ακουστική περιποίηση χώρου - Μύθοι και αλήθειες

Ότι θέλει σοβαρή μελέτη και πολλή δουλειά και σχετικά μεγάλο κόστος η σωστή ηχητική φροντίδα ενός χώρου.

Δεν υπάρχουν "κόλπα" που σου γλιτώνουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω.

Μια άλλη αλήθεια είναι, πως βρέθηκα σε χώρο με πολύ ακριβό σύστημα, κατά τη διαδικασία αποκαθήλωσης των χρυσοπληρωμένων panel που είχαν μπεί μετά απο σοβαρή μελέτη, πολλή δουλειά και προφανώς μεγάλο κόστος, διότι απλώς το σύστημα δεν έπαιζε.
Και η αποκαθήλωση προέκυψε απο νέα μελέτη, (διαφορετικού μελετητή), νέες μετρήσεις, νέο στήσιμο κλπ για να μπορέσει ο άνθρωπος να ευχαριστηθεί μουσική.
Συμβαίνουν κι αυτά λοιπόν.
Δεν είναι κρίμα να δίνονται χρήματα για οποιοδήποτε σκοπό και να μην πιάνουν τόπο;
Τα δικά μου panel τουλάχιστον τα έφτιαξα σχεδόν τσάμπα με τα χεράκια μου και παράπονο δεν θά'χω αν μετρηθεί ο χώρος και βρεθούν λάθη.
Αλλού για αλλού δεν είναι πάντως, με τίποτα.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Παντού υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες, δεν θα υπάρχουν στο audio?

Οι καλοί τεκμηριώνουν τη δουλειά τους με μετρήσεις.

Υπάρχει το πριν και το μετά. Και βλέπεις τι έχει γίνει με τη συμπεριφορά του χώρου.

Αλλά πρέπει και ο πελάτης να καταλαβαίνει βασικά πράγματα.. Διαφορετικά οργιάζουν οι επιτήδειοι..

Τώρα με το AI είναι πολύ εύκολο να βγάλεις άκρη, έστω για τα "χοντρά".

Ναι. Έσφιξε το χαμηλό σε χώρο που το χαμηλό χορεύει τσάμικο και το switch βοήθησε στην εστίαση σε χώρο με ανύπαρκτη εστίαση....
Μα και μένα αυτή είναι η ένσταση μου.
Μπορεί το "έσφιξε το χαμηλό", σε κουκουρούκου χώρο και ταίριασμα μηχανημάτων ,στο σωστό χώρο και ταίριασμα να σημαίνει ανύπαρκτο μπάσο.

Όταν γράφω ότι σας παρακολουθώ,αλλά δεν σας ακολουθώ,αυτό εννοώ.
Αν δεν ακούσω το οτιδήποτε στον(παντελώς άχρηστο ηχητικά )χώρο μου ,με τα (μέτρια) μηχανήματα μου και τα (γέρικα) αυτιά μου, δεν με ενδιαφέρει η ακουστική εκτίμηση ΚΑΝΕΝΌΣ, ειδικά όταν πρόκειται να εκταμιευσω.
Φυσικά και έχω κάνει μαπες αγορές και έχω αγοράσει γουρούνι στο σακί,αλλά τουλάχιστον το ευχαριστήθηκα,όταν με μουντζωνα στο καθρέφτη!😄
Έπαθα και έμαθα!

Last edited:
ĹEDE
Live End Dead End
Σε πολλά στούντιο (και σε πολλά mastering) για την ακουστική φροντίδα του ήχου χρησιμοποιούν τη διαμόρφωση LEDE (=Live End Dead End).
Δηλαδή ο τοίχος πίσω απότα ηχεία είναι ακουστικά "νεκρός", φτιαγμένος για να απορροφά όλη την ηχητική ακτινοβολία που φθάνει σ' αυτόν. Ενώ ο τοίχος πίσω από τη θέση του ακροατή είναι "ζωντανός", φτιαγμένος για να ανακλά και να διαχέει την ηχητική ακτινοβολία.

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εάν γνωρίζουμε τις αρχές λειτουργίας αυτής της διαμόρφωσης, μπορούμε να πετύχουμε μία υποτυπώδη ακουστική φροντίδα με σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε επαγγελματία που θα κάνει μετρήσεις και θα αναλάβει τη φροντίδα του χώρου μας, αλλά με κόστος που δεν μπορούμε να σηκώσουμε.
Η γνώση των αξονικών ρυθμών του χώρου βοηθάει, τουλάχιστον για τις απλές περιπτώσεις (ορθογώνια δωμάτια) και εδώ η AI μάλλον μπορεί να βοηθήσει. (Δεν το έχω κάνει ακόμα, αλλά σκοπεύω να πειραματιστώ).

Διαβάστε και κρατήστε το παρακάτω άρθρο.
Για διευκόλυνση το μετέτρεψα σε PDF και το ανεβάζω εδώ, ώστε να είναι εύκολη η εκτύπωση του.

Room Acoustics – Live End Dead End Explained

Attachments

Επειδή τους χρησιμοποίησα πρόσφατα , μπορούν να σας βοηθήσουν (να τους δώσετε τα μέτρα και τα χαρακτηριστικά του χώρου σας) και να σας προτείνουν ωραίες λύσεις. Έχουν πολλά υλικά και προσιτες τιμές, κάνουν και εκπτωσεις. Δεν πετάνε νούμερα σαν μερικούς μερικούς στην χωρα που την εχουν δει πυρηνικοί επιστήμονες.
Γείτονες είναι στην Βουλγαρια και αξιόλογη εταιρεία ξεκινώντας από το μηδέν πριν 15 χρονια. Μπορεί να ακούμε Βουλγαρία και να γελάμε αλλά δείτε ένα μικρό παράδειγμα τι σημαίνει πραγματικη παραγωγή και ανάπτυξη όχι το σανό που μας ταΐζουν εδώ που δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια βίδα.
Εχουν επίσης και μεγαλους πελάτες.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι αυτά που πήρα δεν υπαρχουν και δεν τα φτιάχνει κανένας στην χώρα μας. Έφερα ένα δείγμα πάνελ μήπως τυχόν και μου το φτιάξουν εδώ να το κοπιάρουν να πάνε τα χρήματα σε κάνα έλληνα κατασκευαστή, αλλά δυστυχώς το έδειχνα εδώ και το κοίταζαν με γουρλωμένα μάτια.

Ότι θέλετε μιλάτε με τον Alex (άπταιστα αγγλικά).

Last edited:
Κι όπως λέει και στο βιντεάκι , δεν είναι μαγικό, αλλά science. Μέσα σε μισό λεπτό τα είπε όλα το βιντεάκι.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αν δεν ακούσω το οτιδήποτε στον(παντελώς άχρηστο ηχητικά )χώρο μου ,με τα (μέτρια) μηχανήματα μου και τα (γέρικα) αυτιά μου, δεν με ενδιαφέρει η ακουστική εκτίμηση ΚΑΝΕΝΌΣ, ειδικά όταν πρόκειται να εκταμιευσω.
Η "πεμπτουσια" του χομπυ.

Και ενα βημα πιο περα , ακουστε το πιο κατω και πειτε τι απ ολα τα πιο πανω που συζητιουνται δεκαετιες τωρα , εχει νοημα

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: vlad66
Για σαλονια κτλ , σε στερεο κατασταση , πιστευω με 2 όμορφα σχεδιασμένα απορροφητικα στις πρώτες ανακλάσεις , ειτε καθαρόαιμα είτε υβριδικα (μισο απορροφηση μισο διάχυση) και κοντα στα σχεδια κ χρωματα ενος σαλονιου , και 4 στρογγυλές μπασο παγιδο κολώνες παλι σε ταιριαστά χρώματα , θα βελτιώσουν το τελικο αποτελεσμα και θα εγκριθούν πιστεύω από την εκάστοτε σύζυγο σε συνδυασμό με κανα εξτρα καλο δωράκι.... 😁 🧑‍🦱👩‍❤️‍👨

Εαν δεν μπορουν να κρεμαστουν , τουλάχιστον να μεταφερονται σε μορφή βασης όταν ακουτε δικαναλο...