Επειδή το θέμα της ακούστικής στάθμης στις ακροάσεις (προσωπικές, παρεΐστικες ή/ και δημόσιες) είναι πολύ παρεξηγημένο και πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα σε εκκωφαντικούς ήχους (βλέπε κάποιο club με "παράξενη" εγκατάσταση, από το οποίο φεύγεις με μερική κόφωση...), επίτρεψέ μου να δείξω την ακόλουθη εικόνα:
http://i1221.photobucket.com/albums/dd474/adragonas/Pre and Power Amp/0d54fd58.jpg
και να παρουσιάσω μερικούς σύντομους υπολογισμούς:
Τα ηχεία που χρησιμοποιώ έχουν ευαισθησία 89 db/W/m (SPL).
Δέχονται συνεχή ισχύ προγράμματος 200W.
Ας πούμε ότι ακούω σε 4 μέτρα απόσταση από τον το "κέντρο" του κάθε ηχείου...
Καθώς η ισχύς του ακουστικού κύματος είναι αντιστρόφος ανάλογη του τετραγώνου της απόστασής του από την πηγή, από το κάθε ηχείο θα λαμβάνω ισχύ 16 φορές λιγότερη, απ' ότι αν είμουνα στο 1 μέτρο!
Αρα:
Εκεί που ακούω έχω SPL = 79 db (δηλ -12db από ότι στο 1 μέτρο, σχεδόν προφανές, άμα σκεφτούμε, ότι 2πλάσια ισχύς σημαίνει +3db)
Τέλος:
Εκεί που ακούω, ακούω από 2 ηχεία (που υποθέτω ότι εκπέμπουν ΙΣΗ ακουστική ισχύ), οπότε:
SPL και από τα 2 ηχεία = SPL από το ένα ηχείο + SPL από το άλλο + 6 db
(Υπάρχει ΑΠΟΔΕΙΞΗ γι αυτό, αλλά δεν είναι του παρόντος!!!... Ουφ!!!)
Αρα, σε απόσταση 4 μέτρα από τα "κέντρα" των 2 ηχείων μου ακούω με
SPL = 85 db
Ας υπολογίσω, λοιπόν, πόσα βήματα διπλασιασμού της ισχύος χρειάζομαι, για να φτάσω στα ~105 db, που μου υποδεικνύει το σχήμα σαν στάθμη αίθουσας συναυλιών (!!!), που παρέθεσα προηγουμένως:
Από τα 85 db (με 1 Watt) στα 105(106) db είναι 7 βήματα!!!
Αρα 128 Watts (κορυφής!... ok...) για τα 105(106) db.
Οπότε:
Αν ποτέ ήθελα να "χτυπήσω" 112 db SPL, θα χρειαζόμουν απλά (ΜΟΛΙΣ) 512 Watts (κορυφής).
Οσα είπα και τεκμηρίωσα παραπάνω, καταδεικνύουν την χρησιμότητα των ηχείων υψηλής ευαισθησίας...
Πχ. ένα ΖΕΥΓΑΡΙ ηχείων με ευαισθησία (ας πούμε) 98 db/W/m (SPL) θα "χτυπούσε" τα 104 db στα 4 μέτρα με μόλις 16 Watts (κορυφής)
και τα 112 db με μόλις 128 Watts (κορυφής)!!!
Μπορείτε εύκολα να περάσετε σε excel τους παραπάνω υπολογισμούς ώστε να υπολογίζετε εύκολα τις ανάγκες σας σε ισχύ σε σχέση με την ευαισθησία των ηχείων σας και την απόστασή σας από αυτά... :award:
Τώρα, όσον αφορά την αντοχή του αυτιού μας, το ΟΡΙΟ ΠΟΝΟΥ είναι τα 120 db, που αντιστοιχούν στην ηχητική στάθμη σε μια συναυλία ροκ!!!
Οπου, προφανώς, τα χρησιμοποιούμενα ηχεία εκπέμπουν (με βάση όσα είπα νωρίτερα) ήχο εκκωφαντικής στάθμης κοντά στην ορχήστρα, ώστε να ακούν ικανοποιητικά (ή και δυνατά!!!) κάποιοι που βρίσκονται μακρυά!!!
Νομίζω, ότι η αναφορά μου αυτή έριξε λίγο φως στα θέματα των dbs...
Αντώνης Δραγώνας
ΥΓ1: Κρατώ το copyright (πνευματικά δικαιώματα) αυτής της εργασίας... :ernaehrung004:
ΥΓ2: Για τυχόν υπεραπλουστεύσεις, παραλείψεις ή και λάθη ζητώ την κατανόηση σας...
ΥΓ3: Και, φυσικά, ευχαριστώ για την υπομονή σας!!!
http://i1221.photobucket.com/albums/dd474/adragonas/Pre and Power Amp/0d54fd58.jpg
και να παρουσιάσω μερικούς σύντομους υπολογισμούς:
Τα ηχεία που χρησιμοποιώ έχουν ευαισθησία 89 db/W/m (SPL).
Δέχονται συνεχή ισχύ προγράμματος 200W.
Ας πούμε ότι ακούω σε 4 μέτρα απόσταση από τον το "κέντρο" του κάθε ηχείου...
Καθώς η ισχύς του ακουστικού κύματος είναι αντιστρόφος ανάλογη του τετραγώνου της απόστασής του από την πηγή, από το κάθε ηχείο θα λαμβάνω ισχύ 16 φορές λιγότερη, απ' ότι αν είμουνα στο 1 μέτρο!
Αρα:
Εκεί που ακούω έχω SPL = 79 db (δηλ -12db από ότι στο 1 μέτρο, σχεδόν προφανές, άμα σκεφτούμε, ότι 2πλάσια ισχύς σημαίνει +3db)
Τέλος:
Εκεί που ακούω, ακούω από 2 ηχεία (που υποθέτω ότι εκπέμπουν ΙΣΗ ακουστική ισχύ), οπότε:
SPL και από τα 2 ηχεία = SPL από το ένα ηχείο + SPL από το άλλο + 6 db
(Υπάρχει ΑΠΟΔΕΙΞΗ γι αυτό, αλλά δεν είναι του παρόντος!!!... Ουφ!!!)
Αρα, σε απόσταση 4 μέτρα από τα "κέντρα" των 2 ηχείων μου ακούω με
SPL = 85 db
Ας υπολογίσω, λοιπόν, πόσα βήματα διπλασιασμού της ισχύος χρειάζομαι, για να φτάσω στα ~105 db, που μου υποδεικνύει το σχήμα σαν στάθμη αίθουσας συναυλιών (!!!), που παρέθεσα προηγουμένως:
Από τα 85 db (με 1 Watt) στα 105(106) db είναι 7 βήματα!!!
Αρα 128 Watts (κορυφής!... ok...) για τα 105(106) db.
Οπότε:
Αν ποτέ ήθελα να "χτυπήσω" 112 db SPL, θα χρειαζόμουν απλά (ΜΟΛΙΣ) 512 Watts (κορυφής).
Οσα είπα και τεκμηρίωσα παραπάνω, καταδεικνύουν την χρησιμότητα των ηχείων υψηλής ευαισθησίας...
Πχ. ένα ΖΕΥΓΑΡΙ ηχείων με ευαισθησία (ας πούμε) 98 db/W/m (SPL) θα "χτυπούσε" τα 104 db στα 4 μέτρα με μόλις 16 Watts (κορυφής)
και τα 112 db με μόλις 128 Watts (κορυφής)!!!
Μπορείτε εύκολα να περάσετε σε excel τους παραπάνω υπολογισμούς ώστε να υπολογίζετε εύκολα τις ανάγκες σας σε ισχύ σε σχέση με την ευαισθησία των ηχείων σας και την απόστασή σας από αυτά... :award:
Τώρα, όσον αφορά την αντοχή του αυτιού μας, το ΟΡΙΟ ΠΟΝΟΥ είναι τα 120 db, που αντιστοιχούν στην ηχητική στάθμη σε μια συναυλία ροκ!!!
Οπου, προφανώς, τα χρησιμοποιούμενα ηχεία εκπέμπουν (με βάση όσα είπα νωρίτερα) ήχο εκκωφαντικής στάθμης κοντά στην ορχήστρα, ώστε να ακούν ικανοποιητικά (ή και δυνατά!!!) κάποιοι που βρίσκονται μακρυά!!!
Νομίζω, ότι η αναφορά μου αυτή έριξε λίγο φως στα θέματα των dbs...
Αντώνης Δραγώνας
ΥΓ1: Κρατώ το copyright (πνευματικά δικαιώματα) αυτής της εργασίας... :ernaehrung004:
ΥΓ2: Για τυχόν υπεραπλουστεύσεις, παραλείψεις ή και λάθη ζητώ την κατανόηση σας...
ΥΓ3: Και, φυσικά, ευχαριστώ για την υπομονή σας!!!