Ακρόαση Auralic Vega DAC στην Aurion

Παναγιώτη εννοώ γιατί συμβαίνει αυτο;
Μέχρι τώρα πολλοί υποστήριζαν πως δεν χρειάζονται μεγάλες απαιτήσεις σε υπολογιστή για μουσική αναπαραγωγή.
Μάλιστα χαρακτήριζαν πολλές συνθέσεις υπολογιστή ως overkill.

Και να που ένα μηχανάκι βγαίνει στην αγορά και κατά γενική σας ομολογία "καταπίνει" τον υπολογιστή.
Μου γεννάται λοιποπν η απορία: πού οφείλεται αυτό;

Τί "βαραίνει" τόσο την διαδικασία;

Σε υπολογιστή τριετίας και κάτω πάντως,παράξενο θα μου φαινόταν....ακόμα και με 4άρα μνήμη...
Πρέπει να μιλάμε για παλιό μηχάνημα για να ανησυχήσει ο όποιος επίδοξος αγοραστής...

Εγώ είδα ένα μακ μπουκ να παίζει.
Ας μας πεί τα σπεκς του ο φίλος farflung αν θέλει...

Ενας υπολογιστης που εχει 3 G μνημη χρησιμοποιεί τα 1.5 για τις λειτουργίες του και με τα αλλα 1.5 τρεχει τα οποια αρχεία-προγραμματα περαν του λειτουργικού. Αν τελικα του μεινουν 500Μ για την μουσική αναπαραγωγή και προσπαθήσει να φορτώσει μουσικα κομμάτια των 250Μ (υπερυψηλης αναλυσης) καταλαβαίνεις οτι θα κωλώσει κάπως..

Και μιλαμε για μακ (που εχουν σαφως καλυτερη διαχειρηση μνημης απο τα PC). Με PC αν καποιος θελει να τρεχει DSD νομιζω τα 4 ειναι πραγματικα λιγα, απο 6 και πανω

Ορίστε και στην πράξη...
Όντως το DSD χρειάζεται πολλούς πόρους με το Jriver...
(Κάντε τον υπολογισμό του 35% 8άρας μνήμης...)
Το παράξενο είναι όμως πως ζητάει και το 80% του επεξεργαστή μερικές φορές...
Οπότε υπάρχει βάση...
Πάντως αν κάποιος δώσει 3000 για ένα ντακ,εννοείται πως πρέπει να μην λυπηθεί τα ελάχιστα για έναν υπολογιστή της προκοπής..

ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ?.jpg

Για να μην τρομάξει ο κόσμος,μιλάμε για εξακάναλο DSD αρχείο,μεγέθους 2.6 GB (φαίνεται στο κάτω μέρος του Jriver) και διάρκειας κοντά 9 λεπτών.
Οπότε πρέπει κανείς να υπολογίσει και κάποιους πόρους για την μετατροπή σε δικάναλο,κλπ...
Σαν υπόθεση εργασίας όμως καλό είναι να το λάβουμε υπ' όψιν μας.Υπάρχουν έργα κλασικής πολύ μεγαλύτερα.
Το παρήγορο είναι πως ακόμα κι αν ορίσουμε να παίζει από την μνήμη (όπως στο παράδειγμα) δεν το φορτώνει ολόκληρο με τη μία αλλά προοδευτικά.

Παιδιά και εγώ γιαυτό απογοητεύτηκα. Στο δικό μου ντάκ (Mytek) το DSD και μάλιστα και το διπλό (Χ128) παίζει απροβλημάτιστα και απο την usb και απο την FW. Και όλα αυτά απο ένα mac book pro του 2007 με 4GB μνήμη (δεν παίρνει και άλλα). Τώρα τι να συμβαίνει στην συγκκριμένη περίπτωση θα ασς γελάσω και επειδή γνωρίζω οτι τα ντάκ αυτού του επιπέδου έχουν και μια πολυπλοκότητα στο στήσιμο πιθανόν να μας διαφεύγει κάτι που κάποιος που το έχει καιρό να το έχει βρεί.

Πάντως ήταν όντως ξενέρα, σε μια υπέροχη αν και αρκετά ακριβή συσκευή..

Απάντηση: Re: Ακρόαση Auralic Vega DAC στην Aurion

Παιδιά και εγώ γιαυτό απογοητεύτηκα. Στο δικό μου ντάκ (Mytek) το DSD και μάλιστα και το διπλό (Χ128) παίζει απροβλημάτιστα και απο την usb και απο την FW. Και όλα αυτά απο ένα mac book pro του 2007 με 4GB μνήμη (δεν παίρνει και άλλα). Τώρα τι να συμβαίνει στην συγκκριμένη περίπτωση θα ασς γελάσω και επειδή γνωρίζω οτι τα ντάκ αυτού του επιπέδου έχουν και μια πολυπλοκότητα στο στήσιμο πιθανόν να μας διαφεύγει κάτι που κάποιος που το έχει καιρό να το έχει βρεί.

Πάντως ήταν όντως ξενέρα, σε μια υπέροχη αν και αρκετά ακριβή συσκευή..

Πέτρο,κι εσύ αν βάλεις τον player να φορτώνει και να αναπαραγάγει τα κομμάτια από την μνήμη όπως ορίζουν τα audiophile πρότυπα (μην πω καμιά κουβέντα τώρα...),θα αποκτήσεις πρόβλημα με τέτοια αρχεία.
Δεν είναι θέμα του ντακ,είναι του υπολογιστή.
Αλλά όταν εγώ έλεγα για 8άρα μνήμη τουλάχιστον,σε άλλα νήματα με έλεγαν υπερβολικό και τρελό...
Αφού τα έχω δει τα έργα...

Δεν ξέρω αν το έχω ξαναπεί,έχω δει macmini του '11 (4άρα μνήμη) με metric,να είναι ήδη στα όρια του στην αναπαραγωγή και να φτάνει να κατεβάζει μέχρι και την ανάλυση της οθόνης για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.
Και το κορυφαίο;Να σταματάει τελείως όταν προσπαθήσαμε να το ελέγξουμε με το iPad και να ζεματάει λες κι ήταν ενισχυτής σε τάξη Α' κατακαλόκαιρο..

Last edited:
Ειναι καθαρά θεμα υπολογιστή, ειδικα στην κλασσική σε hi res υπαρχουν κομματάκια που ξεπερνούν το 1/2-1Giga. Απλα πολλά εμπορικά ντακ δεν απαιτούν exact μεταφορά και διευκολύνουν το pc/mac.

Ελα ομως που εχθες η διαφορά ηταν τεράστια...

Απάντηση: Re: Ακρόαση Auralic Vega DAC στην Aurion

Ειναι καθαρά θεμα υπολογιστή, ειδικα στην κλασσική σε hi res υπαρχουν κομματάκια που ξεπερνούν το 1/2-1Giga. Απλα πολλά εμπορικά ντακ δεν απαιτούν exact μεταφορά και διευκολύνουν το pc/mac.

Ελα ομως που εχθες η διαφορά ηταν τεράστια...

Παναγιώτη,καλά θα ήταν να ήταν μισό και ένα γκίγκα..
Μιλάμε για πέντε...κι ίσως και παραπάνω...κομμάτια 20 και 30 λεπτών...

Re: Απάντηση: Re: Ακρόαση Auralic Vega DAC στην Aurion

Πέτρο,κι εσύ αν βάλεις τον player να φορτώνει και να αναπαραγάγει τα κομμάτια από την μνήμη όπως ορίζουν τα audiophile πρότυπα (μην πω καμιά κουβέντα τώρα...),θα αποκτήσεις πρόβλημα με τέτοια αρχεία.

Σωκράτη χρησιμοποιώ το Audirvanna και ως εκ τουτου φορτώνω και αναπαράγω τα κομμάτια απο την Ram οπως πρέπει και κατα τα Audiophile πρότυπα μιας και είμαστε και απ' αυτό. Είχα όντως θέμα με διακοπές και λόξυγκες που λύθηκε πανεύκολα λέγοντας στο Audirvanna να φορτώνει μικρότερες "μπουκιές" απο το αρχείο ωστε να μην μπουκώνει. Θέμα με artifacts δεν είχα ποτέ και είμαι σίγουρος οτι η λύση στο θέμα που προέκυψε με το DSD στην ακρόαση θα λύνεται με κάπιοον ανάλογα εύκοο τρόπο.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ακρόαση Auralic Vega DAC στην Aurion

/QUOTE]

Σωκράτη χρησιμοποιώ το Audirvanna και ως εκ τουτου φορτώνω και αναπαράγω τα κομμάτια απο την Ram οπως πρέπει και κατα τα Audiophile πρότυπα μιας και είμαστε και απ' αυτό. Είχα όντως θέμα με διακοπές και λόξυγκες που λύθηκε πανεύκολα λέγοντας στο Audirvanna να φορτώνει μικρότερες "μπουκιές" απο το αρχείο ωστε να μην μπουκώνει. Θέμα με artifacts δεν είχα ποτέ και είμαι σίγουρος οτι η λύση στο θέμα που προέκυψε με το DSD στην ακρόαση θα λύνεται με κάπιοον ανάλογα εύκοο τρόπο.

Εδώ καταλαβαίνει κανείς ακριβώς το τι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτοί που φτιάχνουν ένα player..
Ο λόγος που φορτώνουμε ένα κομμάτι στην μνήμη,είναι για να αποφύγουμε την λειτουργία των σκληρών εκείνη την ώρα.Κανένας άλλος.
Με την αύξηση του μεγέθους των αρχείων όμως μετά την έλευση του dsd,παραδέχονται και οι ίδιοι πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο.
Δεν συμβαδίζει δηλαδή με το νορμάλ οικιακό σετάπ και ούτε με πολύ παραπάνω..
Οπότε ο συμβιβασμός είναι η λειτουργία που αναφέρεις.
Δώρον-άδωρον δηλαδή αν το σκεφτείς,αφού η μνήμη χρειάζεται να διαβάζει συνεχώς από τον σκληρό..

Η συντριπτική πλειοψηφία των dsd είναι όσο και ένα αρχειο 176,4/24 απο εκεί και πέρα το buffering χρησιμοποιείται απο τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αρχικάστα cdplayer της Merdian και πλέον είναι σχεδόν παντού ο κανόνας ώς η ιδανική λύση. Το φόρτωμα του ντάκ σε "μπουκιές" απο την μνήμη μέσω λογισμικού δεν έχει κανέναν συμβιβασμό, ίσα ίσα αρκεί βέβαια η μνήμη να είναι επαρκής ή το λογισμικό να δέχεται ρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα και όλα αυτά εντός κάποιων λογικών πλαισίων (με 1gb μνήμη δενγίνεται τίποτα).

Δεν καταλαβαίνω που υπάρχει ο συμβιβασμός σε αυτήν την μέθοδο τουλάχιστον ποιοτικά, ενώ είναι πολλές φορές και εδώ στο forum αποδεδειγμένο στην πράξη οτι δεν χρειάζονται υπολογιστές τέρατα για την αναπαραγωγή dsd.

Ο συμβιβασμός είναι η ταυτόχρονη λειτουργία των σκληρών στην διάρκεια της αναπαραγωγής.
Αυτό ακριβώς δηλαδή που πήγαμε να αποφύγουμε με το τρικ του φορτώματος και διαβάσματος από την ram.
Φυσικά από την στιγμή που υπάρχουν ssd δίσκοι σε sata 3 controllers,το όποιο θέμα ταχύτητας υπήρχε σαν δικαιολογία πριν,εξαλείφθηκε,οπότε απέμεινε μόνο το read-write να ενοχλεί τους audiophiles.
Βεβαίως πλέον δεν μιλάει κανείς,εννοείται...κι ας μην είναι τεράστιο έξοδο η πρόσθεση 4-8 ή και 16 giga μνήμης σε ένα σύγχρονο υπολογιστή αναλογικά με άλλα κομμάτια της αλυσίδας.

Εγώ είδα ένα μακ μπουκ να παίζει.
Ας μας πεί τα σπεκς του ο φίλος farflung αν θέλει...

to macbook μου ειναι core2 με 4giga ddr3,αν το ειχα το μηχανημα σπιτι μου θα το εφερνα στα ισα του γιατι το εχω λιγο χυμα τον τελευταιο καιρο και το εχω παραφορτωσει.
Κατα τα αλλα στην exact λειτουργια to dac καλει τον υπολογιστη να του στειλει περισσοτερα πακετα σε λιγοτερο χρονο οποτε αυξανεται το latency kai θελει επεξεργαστικη δυναμη, ενας Ι3 τετραπυρηνος πιστευω δεν θαχε προβλημα
αλλα και το δικο μου με μια καθαρη εγκατασταση καλα θα τα πηγαινε,δεν ξερω βεβαια αν τα αρχεια τα εχεις σε εξωτερικο σκληρο αν θα ανταπεξερχοταν να τραβαει και να στελνει ταυτοχρονα απ τis usb.
Τεσπα ειναι κατι που δεν το γνωριζω αυτο το μηχανημα θελει να το παρεις σπιτι και να βρεις τις βελτιστες ρυθμισεις εχει πολλους συνδυασμους οπως ηταν και το AMR που ειχα.
νομιζω οτι δεν σκεφτηκα να πειραξω και λιγο το buffer στο audirvana ισως ετσι να μην ειχε προβλημα

Last edited:
Re: Απάντηση: Ακρόαση Auralic Vega DAC στην Aurion

Ο συμβιβασμός είναι η ταυτόχρονη λειτουργία των σκληρών στην διάρκεια της αναπαραγωγής.
Αυτό ακριβώς δηλαδή που πήγαμε να αποφύγουμε με το τρικ του φορτώματος και διαβάσματος από την ram.
Φυσικά από την στιγμή που υπάρχουν ssd δίσκοι σε sata 3 controllers,το όποιο θέμα ταχύτητας υπήρχε σαν δικαιολογία πριν,εξαλείφθηκε,οπότε απέμεινε μόνο το read-write να ενοχλεί τους audiophiles.
Βεβαίως πλέον δεν μιλάει κανείς,εννοείται...κι ας μην είναι τεράστιο έξοδο η πρόσθεση 4-8 ή και 16 giga μνήμης σε ένα σύγχρονο υπολογιστή αναλογικά με άλλα κομμάτια της αλυσίδας.

Δηλαδή σε ένα audiophile cdplayer με buffering ο συμβιβασμός είναι οτι δουλεύει το transport μαζί με το buffer; Το ίδιο δεν είναι οταν δουλευουν οι σκληροί για να φορτώσουν την Ram αλλα με απείρως μεγλύτερη ακρίβεια;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ακρόαση Auralic Vega DAC στην Aurion

Δηλαδή σε ένα audiophile cdplayer με buffering ο συμβιβασμός είναι οτι δουλεύει το transport μαζί με το buffer; Το ίδιο δεν είναι οταν δουλευουν οι σκληροί για να φορτώσουν την Ram αλλα με απείρως μεγλύτερη ακρίβεια;
Δεν είναι ίδια η λειτουργία,αν και μοιάζει.
Πιο πολύ όμως μοιάζει με της ram αν εξαιρέσεις την ταχύτητα,και μην ξεχνάς πως το cd παίζει αρχεία το πολύ 100ΜΒ.
Και βεβαίως είναι κι ένα κι ένα από τα (μικρά) σημεία υπεροχής του C.A. έναντι του CDP.
Δεν είναι ένας ο λόγος που ο συνδυασμός ντακ-υπολογιστή παίζει καλύτερα από το CDP,είναι πολλοί μικροί μαζί.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ακρόαση Auralic Vega DAC στην Aurion

Δεν είναι ίδια η λειτουργία,αν και μοιάζει.
Πιο πολύ όμως μοιάζει με της ram αν εξαιρέσεις την ταχύτητα,και μην ξεχνάς πως το cd παίζει αρχεία το πολύ 100ΜΒ.

Ξέχασες το Sacd.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ακρόαση Auralic Vega DAC στην Aurion

Ξέχασες το Sacd.

:a0210:
Και το HD-CD (20 bit) και το DVD-A.Ίδια αρχή πάντως.
(Αν και η διαφορά τιμής σε ομοειδή,μεγάλη τότε.)

και για να γινω πιο αναλυτικος,
τα artifacts εμφανιστηκαν μονο στην αναπαραγωγη dsd στο συγκερκριμενο exact mode και σε καμια αλλη περιπτωση σε oversampling 385φευγα.
το προβλημα δεν ειναι απλα και μονο το buffering το αρχειο ηταν μικρο περιπου καμια κατοστη μεγα το buffer μου ηταν ενα γιγα και κατι.
το θεμα ειναι αν ο υπολογιστης και τα υποσυστηματα του θα το γεμισει αρκουντως γρηγορα.
οποιος εχει το audirvana ξερει οτι αυτο γεμιζει το buffer live stream δηλαδη η μπαρα του φορτωνει ενω παιζει,
πραμα που δεν το κανει το amarra πρωτα φορτωνει μετα παιζει
το ιδιο προβλημα ειχε και ο αντιπροσωπος που το μακ του ηταν ακομη πιο παλιο γιαυτο απ την αρχη απεφευγε να παιζει exact πραγμα που εγω γνωριζα και του ζητησα να μας παιξει.
Αλλα ξαναλεω μονο στα DSD σε αυτη την αναλυση τοκανε se 24/192 δεν εκανε κιχ.