Ακρόαση Delphinus

Παίδες, το τεράστιο τουήτερ είναι για να 'ναι mellow & creamy οι ψηλές και κάθε άλλο παρά τσιριχτές ... Έχουν κατατεθεί σε αυτό το νήμα διάφορες απόψεις, ακούστε και κανέναν που κατέχει χρόνια τα ηχεία ή το τουήτερ (όπως πχ. εγώ που απολαμβάνω τα ursa major εδώ και 7 χρόνια, μάλιστα σήμερα είναι η τελευταία μέρα καθώς θα τα αποχωρισθώ λόγω ανυπαρξίας χρόνου και ανάγκης μετρητών) να καταθέσει πιο ολοκληρωμένη άποψη ...
Πιθανώς δεν κάνουν για τα γούστα σας, πιθανώς δεν ταιριάζουν με τα συνοδά σας, πιθανώς δεν κολακεύουν την μουσική που σας αρέσει, αλλά να έχουν τσιριχτά πρίμα και ανύπαρκτες μεσαίες δεν παίζει με τίποτε ... μα με τίποτε ...

για πια ηχεια λες οτι σηκωνουν κατι καλυτερο;για τα δελφινια;

για πες 2-3 αξιολογα μηχαμηματα; :)

σχετικά με το κροσόβερ του ηχείου σου, αλλαγή υλικών μόνο αν χρειάζονται φρεσκάρισμα με ίδιων τιμών ίσως καλύτερα υλικά. Και αλλαγή καλωδίωσης (ίσως).

Αλλά αυτά αφού καταλήξεις σε άλλον ενισχυτή (αν αποφασίσεις αλλαγή).

Τα Chario παιδιά δεν τσιρίζουν, δεν έχω ακούσει το delphinus αλλά με τα millenium II εδώ και καμιά 10ριά χρόνια το μόνο που δεν μπορείς να πεις είναι ότι τσιρίζουν.

Αυτό με τα πρίμα το έχω ξανακούσει, πηγαίνοντας από ένα μέτριο κοστολογικά ηχείο σε ένα καλύτερο μπορεί να παρατηρήσεις ένα μιουτάρισμα, ένα roll off στα πρίμα το οποίο ξενίζει στην αρχή.
Μετά από λίγο καιρό ακρόασης όμως καταλαβαίνεις ότι έτσι είναι τα...σωστά πρίμα, όχι λαμπρά, όχι με οξύ χαρακτήρα αλλά με ανάλυση λεπτομέρεια και σώμα όπως πρέπει στην πραγματικότητα.
Το αν μας αρέσει είναι τελείως διαφορετικό θέμα.

εμενα μου εκανε εντυπωση υποτιθεται...εχει απο τα μεγαλυτερα τουιτερ στην κατηγορια...αλλα δεν ακουγα ψηλες.
για μενα τζαμπα το χει :P και αλλα που εχουν πιο μικρα βγαζουν καλυτερες ψηλες.

Τι μουσικές είπαμε ακούς; Και σίγουρα τα δελφίνια άκουσες; Καλύτερα όπως σου είπαν τα παιδιά πιο πάνω μείνε μ' αυτά που έχεις.....

παντως ουτε RG14 (κατοχος RG10) αλλα ουτε τα chario έχουν επιθετικες υψηλες το αντιθετο θα ελεγα. Μαλλον το προβλημα ηταν αλλου.

Αυτό με τα πρίμα το έχω ξανακούσει, πηγαίνοντας από ένα μέτριο κοστολογικά ηχείο σε ένα καλύτερο μπορεί να παρατηρήσεις ένα μιουτάρισμα, ένα roll off στα πρίμα το οποίο ξενίζει στην αρχή.
Μετά από λίγο καιρό ακρόασης όμως καταλαβαίνεις ότι έτσι είναι τα...σωστά πρίμα, όχι λαμπρά, όχι με οξύ χαρακτήρα αλλά με ανάλυση λεπτομέρεια και σώμα όπως πρέπει στην πραγματικότητα.
Το αν μας αρέσει είναι τελείως διαφορετικό θέμα.

+1 αυτό το roll off που λες νομιζα,μεχρι και την στιγμη που εγραψες,ότι είναι το λαθος στο συστημα μου και εψαχνα να βρω τι είναι....αλλα από ότι καταλαβαινω λιγο πολύ θα σαι από τους λιγους που με νιωθουν :) ... και μαλιστα ένα παιδι που ειχα φερει για να δω εάν αξιζει το ηχειο μο....που είναι ηχοληπτης μου πε το εξης...."τα πριμα ετσι πρεπει να παιζουν για μενα"....

οι μουσικες είναι εντεχνες.ροκ,ποπ. αυτος στο μαγαζι που εκανα ακροαση μου εβαλε κατι τραγουδια του στυλ που παιζουν σιγα οργανα και τετοια κουλτουριακα τα λεω εγω,ντεμο με ουααουυ ποιοτητα :) ετσι τι ακρη να βγαλεις!!!ναι τα δελφίνια ηταν.μετα εβαλα τα δικα μου φλακ κ καποια από το ιντερνετ και δοκιμασα.

Ναι πλεον σκέφτομαι να τα κρατησω να κανω ότι βελτιωση μπορω στο ιδιο ηχειο και να αλλαξω ενισχυτή......γτ αυτος που εχω είναι μικρος...στα σιγουρα!και το μονο σιγουρο είναι ότι θελω να χει κ επιλογες για πριμα/μπασα.

Last edited:
Απο τη στιγμη που αλλαξες την τοποθέτηση των ηχείων και πλεον σε ικανοποιούν γνώμη μου είναι μείνε όπως είσαι και αν στο μέλλον σου αρέσει κάτι άλλο περισσότερο προχωρας.

Απλα επειδή μπορει να μας διαβάζουν και άλλοι επίδοξοι αγοραστές ηχείων καλό είναι να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Ζώντας καθημερινά με τα delphinus και έχοντας ακούσει πολλα αξιόλογα ηχεία βάσης μέχρι τις 2000 ευρώ, δυο πραγματα μπορω να πω για τα συγκεκριμενα ηχεία σε σχέση με τον ανταγωνισμό:

1) Οι ψηλές τους δεν ξυνουν για κανένα λογο. Το ηχείο έχει έκταση και περιγραφικότητα στις ψηλές αλλά προσωπικά δεν το έχω ακούσει να ξύνει ποτε ακόμα και σε μέταλ ακούσματα. Πληροφοριακά έντονες ψηλές ηχείων δεν μπορω να αντεξω ουτε λεπτο (όπως πχ σε κάποια monitor audio η κορνες τύπου klipsch).

2) Οι μεσαίες τους είναι απο τα δυνατά τους σημεία και ιδιαίτερα τα φωνητικα, κιθάρες κλπ. Δεν έχω αντιληφθεί κάποια θολούρα σε μεσαίες ψηλές σε σύγκριση παντα με αλλά και μονιτορε ηχεία.

Όλα τα παραπανω βέβαια μπορεί να αναιρούνται αν δεν οδηγηθεί σωστα. Με υπό οδήγηση θα πάρεις πλαδαρο και ασαφές μπάσο που όντως λασπωνει και τις μεσαίες συχνοτητες. Σε αυτή την περιπτωση με δεδομένο ενισχυτή καλυτερα να παει κάποιος σε πιο ευκολο ηχείο.

Οποτε ναι είναι απαιτητικό ηχείο και είναι θέμα γούστου (όπως παντα) αν αρέσει σε κάποιον.

Έχοντας συνηθίσει σε αρκετά μεγαλυτερο ηχείο με περισσότερα λίτρα και περισσότερα/μεγαλυτερα drivers ίσως να κοιταξεις και σε κάποιο ηχείο δαπέδου που μπορεί να σε καλυψει. Για παράδειγμα μπορείς να δεις κάποια monitor audio με 8αρι woofer η το cerwin vega xls 215 που είναι ενα πληθωρικό ηχείο και συμφορουμιτες έχουν πει πολύ καλά λογια.
Επίσης στην έκθεση στην budget κατηγορια θετικές εντυπώσεις μου άφησαν τα cambridge audio aero δαπέδου με το bmr tweeter.

............................................
και το μονο σιγουρο είναι ότι θελω να χει κ επιλογες για πριμα/μπασα.
Η έλλειψη εμπειρίας είναι κακός σύμβουλος. Προσπάθησε να ακούσεις όσο μπορείς περιασότερα μεγάλα, ακριβά συστήματα. Άσχετο ότι δεν πρόκειται να αγοράσεις. Μόνο έτσι θα απόκτήσεις εμπειρία. Και θα διαμορφώσεις κριτήριο. Τι είναι σωστό, τι σου αρέσει, τι δε σου αρέσει.

Τότε θα μπορείς να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει, τι είναι το καλύτερο για σένα γι' αυτά που θέλεις ν' αγοράσεις.

Αυτό που γράφεις για μπάσα-πρίμα δε συφωνώ. Είναι δουλειά για Equalizer, αν το χρειάζεσαι πραγματικά. Τετοιες ρυθμίσεις σε ηχεία είναι μόνο για προσαρμογή στο χώρο, τίποτ' άλλο.

Θα συμφωνησω σε οτι λες για τα δελφινια οπως για το πλαδαρο μπασο κτλ...αλλα οι μεσαιες δεν ειναι αξιολογες...για μενα υπαρχει ενα κενο.

Τα cerwin vega απο οσο ξερω δεν ειναι ποιοτικα ηχεια...ουτε εστιαζουν στα μεσαια ψηλα..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ναι αλλα πρεπει να ξερεις να κουρδιζεις το eq.... :) και αυτο με ακριβεια ενας ηχοληπτης μπορει οι αλλοι απλα το κανουν εμπειρικα.

Τα aero 6 λες;

Θα συμφωνησω σε οτι λες για τα δελφινια οπως για το πλαδαρο μπασο κτλ...αλλα οι μεσαιες δεν ειναι αξιολογες...για μενα υπαρχει ενα κενο.

Τα cerwin vega απο οσο ξερω δεν ειναι ποιοτικα ηχεια...ουτε εστιαζουν στα μεσαια ψηλα..

Ναι αλλα πρεπει να ξερεις να κουρδιζεις το eq.... :) και αυτο με ακριβεια ενας ηχοληπτης μπορει οι αλλοι απλα το κανουν εμπειρικα.

Τα aero 6 λες;

Για λόγους πληρότητας του νήματος κάποιες μετρήσεις των delphinus από γερμανικό site: http://www.i-fidelity.net/testberichte/hifi/chario-delphinus/laborbericht.html

Και ένα παλαιότερο review του Ήχου:
http://www.kosmasaudiovideo.gr/uplds/1653_Chario_Constellation_Delphinus_Delfinus_1.jpg

Ναι τα cambridge aeromax 6 έπαιζαν στην έκθεση αν δεν απατώμαι.

Αν θέλεις δώσε μας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά από τα ηχεία που ψάχνεις π.χ. απόκριση σε χαμηλές, μεσαίες, υψηλές συχνότητες,
δυναμικά, αναλυτικότητα, μουσική σκηνή, συμπεριφορά σε πολύωρες ακροάσεις κλπ.

Επίσης αν θέλεις πες μας δειγματοληπτικά κάποια ακούσματά σου με κάποια παραδείγματα αγαπημένων καλλιτεχνών ώστε να βοηθήσουν και τα πιο έμπειρα μέλη.

Αποκλείουμε τα chario και προχωράμε.

Απάντηση: Re: Ακρόαση Delphinus

Παίδες, το τεράστιο τουήτερ είναι για να 'ναι mellow & creamy οι ψηλές και κάθε άλλο παρά τσιριχτές ... Έχουν κατατεθεί σε αυτό το νήμα διάφορες απόψεις, ακούστε και κανέναν που κατέχει χρόνια τα ηχεία ή το τουήτερ (όπως πχ. εγώ που απολαμβάνω τα ursa major εδώ και 7 χρόνια, μάλιστα σήμερα είναι η τελευταία μέρα καθώς θα τα αποχωρισθώ λόγω ανυπαρξίας χρόνου και ανάγκης μετρητών) να καταθέσει πιο ολοκληρωμένη άποψη ...
Πιθανώς δεν κάνουν για τα γούστα σας, πιθανώς δεν ταιριάζουν με τα συνοδά σας, πιθανώς δεν κολακεύουν την μουσική που σας αρέσει, αλλά να έχουν τσιριχτά πρίμα και ανύπαρκτες μεσαίες δεν παίζει με τίποτε ... μα με τίποτε ...

Καμιά φορά γίνεται μπέρδεμα της επάνω μεσαίας περιοχής (πιατίνια συριστικά κτλ) με την υψηλή.
Δεν θέλει και πολύ... μη ενδεδειγμένη τοποθέτηση (πχ κοντινοί πλαινοί τοίχοι και ακμές απο γωνίες, κάδρα κτλ), προβληματικός χώρος, υποοδήγηση, σκληρός ψηλά ενισχυτής ή πηγή,,, δεν θέλει και πολύ το δελφίνι να βγει απο το νερό (δελφίνι είναι ;-)... μπατάρει το ηχειάκι... μπουκώνει ο χώρος, επικαλύπτονται και οι μεσαίες και τσιρίζει... κάπως έτσι θα ακούγεται.

Το δελφίνι όπως είπαμε και στο άλλο νήμα του φίλου αλλά και τα παιδιά νωρίτερα σε αυτό τον νήμα, είναι μπαμπάτσικο, με μαλακές - ευγενικές μεσαίες.
Είναι όμως και αρκούντως φωτεινό στις υψηλές δίνοντας τον απαραίτητο αέρα και μεγάλη σκηνή. Aν το έχεις κοντά μπορεί να το φας στη μούρη αυτό και δεν είναι ευχάριστο!

Γενικά δίνει την αίσθηση μεγαλύτερου ηχείου (σε όγκο και κατηγορία τιμής), αλλά για να το κάνει αυτό απαιτεί καλή οδήγηση (όχι watt, αλλά ρεύμα) και "μουσικό" ενισχυτή...
hiend καταστάσεις που πληρώνεις αδρά...

Σε όλη τη κονστελέισιον έχουν κάτσει πολύ καλά οι xindak, οπότε και το οικονομικό λύνεται. Άντε να παίξεις με καμιά λαμπίτσα προενίσχυσης, κανα καλωδιάκι και με λίγη προσοχή (και τύχη) στη τοποθέτηση στο χώρο πέταξες...

Εμενα γενικα μ αρεσει να ακουω τα παντα απο ολα τα φασματα κ ψηλες κ μεσαιες κ μπασα...αλλα δεν μ αρεσει να κατεβαινει πολυ πολυ χαμηλα το μπασο σε συχνοτητα....πχ το δικο μου πιστευω ειναι το ιδανικο κ οταν θελω να παιζει λιγο παρα πανω ή πολυ παραπανω το βαζω τερμα απο τον ενισχυτη.δλδ δεν με ενοχλει τα παιζει εντονα...αλλα το πολυ πολυ χαμηλο.εβαλα ενα sub κ δεν μ αρεσε καθολου κατεβαινε πολυ χαμηλα

Απο την λιγη εμπειρια...θαρρω οτι μπορεις να χεις ψηλες κ να μην εχεις μεσαιες...οπως κ να χεις χαμηλες κ να μην εχεις μεσαιες.

Επισης το μπασο στα δελφινια δεν μ αρεσε στα γρηγορα κομματια ηταν καπως...

Φίλε wynn κάλεσε μια μέρα στο σπίτι σου τον thread starter μιας και έχεις και nad... Μου φαίνεται μ' αυτά που διαβάζω εδώ θα αρχίσω να ανησυχώ και θα πάω σε κανα ωτορινολαρυγκολόγο για εξέταση άμεσα.... :p

...................

Τα aero 6 λες;
Το EQ ακόμα και εμπειρικά το φέρνεις εκεί που το θέλεις. Στο κάτω-κάτω μπορείς να παίζεις μαζί του ανάλογα με το μουσικό πρόγραμμα, γι' αυτό είναι φτιαγμένα, κανένα πρόβλημα.

Τα ρυθμιστικά στα ηχεία για να τα χρησιμοποιήσεις, χρειάζονται ακριβείς ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ του χώρου και κατόπιν σταθερή εγκατάσταση και τοποθέτηση,
Που αυξάνει σημαντικά ΚΑΙ το συνολικό κόστος. Γι' αυτό και δεν τα θεωρώ σημαντικό στοιχείο κατά την επιλογή ηχείων.

Εκτός αν πράγματι σκοπεύεις αργότερα να προβείς σε ακουστική περιποίηση και του χώρου σου.

Απάντηση: Re: Ακρόαση Delphinus

Εμενα γενικα μ αρεσει να ακουω τα παντα απο ολα τα φασματα κ ψηλες κ μεσαιες κ μπασα...αλλα δεν μ αρεσει να κατεβαινει πολυ πολυ χαμηλα το μπασο σε συχνοτητα....πχ το δικο μου πιστευω ειναι το ιδανικο κ οταν θελω να παιζει λιγο παρα πανω ή πολυ παραπανω το βαζω τερμα απο τον ενισχυτη.δλδ δεν με ενοχλει τα παιζει εντονα...αλλα το πολυ πολυ χαμηλο.εβαλα ενα sub κ δεν μ αρεσε καθολου κατεβαινε πολυ χαμηλα

Απο την λιγη εμπειρια...θαρρω οτι μπορεις να χεις ψηλες κ να μην εχεις μεσαιες...οπως κ να χεις χαμηλες κ να μην εχεις μεσαιες. Επισης το μπασο στα δελφινια δεν μ αρεσε στα γρηγορα κομματια ηταν καπως...

To πιθανότερο είναι τα δελφίνια να μην κατεβαίνουν χαμηλότερα από τα ηχεία σου (δλδ κάτω απο τους 45).
Ίσως να μην σου αρέσουν τα πολλά db στο μπάσο και να τα μπερδεύεις.

Αυτά τα περισσότερα, κατα περίσταση, db στις χαμηλές ευθύνονται και για το θάμπωμα - υποχώρηση των μεσαίων συχνοτήτων.
´Το ηχείο αναπαράγει όλες τις συχνότητες κανονικά. Άλλο τι ακουει ο καθένας μας σε διαφορετικό χώρο και με διαφορετικούς ενισχυτές.

Κι εγώ νομιζω οτι αυτό είναι το ρεζουμε. Ο χώρος, το συστημα και η συνήθεια. Σε χώρο αντιπροσώπου θέλει πολλή εμπειρία να καταλάβεις τι επηρρεάζει και πως και να φανταστεις πως θα παιζει σε σένα. Και η συνήθεια που έχει κάποιος που έχει μαθει επι σειρας ετων να ακούει το πρωτο του συστημα σε συγκεκριμένο χώρο με συγκεκριμένο σεταπ και σε συγκεκριμένη τοποθέτηση δημιουργεί μια προσκολλημένη αίσθηση αναφοράς.
Θα πρότεινα να προσπαθησεις να φερεις ηχειο στο χωρο σου η τουλαχιστον να παίξεις στο χώρο σου με την τοποθετηση για να ανοιξεις την αντίληψη σου. Παρεμπιπτόντως τι πηγή εχεις;

Dalanik τα decibel μ αρεσουν...αλλα τι νοημα εχει εχει να μην μπορεις να τα ανεβαζεις οπου θες;ισως να μην μ αρεσε επειδη μπερδευε τα μεσαι με τα μπασα...ισως!!!αλλα το πολυ βουιτο που κανει δεν μ αρεσει......

ifi macro...

Αν εννοείς ότι με τα delphinus σε σχετικά μικρό χώρο, δεν θα μπορείς να ανεβάσεις εντάσεις, συμφωνώ και στο είπα και στο άλλο νήμα.
Το πιθανότερο είναι να μην κάνουν για το χώρο σου και σίγουρα όχι για τον ενισχυτή σου.

Σου είπα επίσης κάθε εμπόδιο για καλό... ελπίζω τώρα να κατάλαβες ότι ήσουν τυχερός που δεν μπόρεσες να τα παραγγείλεις ;-)

Διάβαζε και ψάχνε αυτά που σου γράφουμε. Προβληματίσου, βρες αυτό που σου αρέσει και βγες στη γύρα για ακροάσεις, πριν κάνεις οτιδήποτε.
imo αυτό είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις.

Φίλε wynn κάλεσε μια μέρα στο σπίτι σου τον thread starter μιας και έχεις και nad... Μου φαίνεται μ' αυτά που διαβάζω εδώ θα αρχίσω να ανησυχώ και θα πάω σε κανα ωτορινολαρυγκολόγο για εξέταση άμεσα....
Γιωργο εννοειται οτι η πορτα μου ειναι ανοιχτη για οποιον συμφορουμιτη ενδιαφερεται για την ακροαση καποιας συσκευης του συστηματος μου.
Και σενα οποτε σε βγαλει ο δρομος θα χαρω να δοκιμασουμε το μεγαλο teac να δω τι κανει μια καλυτερη ψηφιακη πηγη στο χωρο μου.
Υπο το πρισμα hi end τσιπουρων εννοειται.