Ακρόαση Μουσικής. Απόλαυση ή Ψυχαναγκασμός ;

οι περισσότεροι που γνωρίζω είναι audio χομπίστες (10 δισκάκια που τα ακούνε 20 φορές τη μέρα).
Κάτι που δεν είναι κακό, να ασχολείσαι με την "ποιότητα" του ήχου δηλαδή.
Ο ρόλος ενός ηχητικού συστήματος είναι να ακούμε μουσική.
Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι ο γνήσιος μουσικόφιλος μπορεί να ακούσει και από BT ηχειάκι.
Είναι όπως όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο όπου τις απλές αράδες τις μετατρέπουμε σε αισθήσεις.
Δεν "παίρνουν" όλοι το ίδιο από το διάβασμα ενός βιβλίου.
Γνωρίζω ανθρώπους που πριν 20 χρόνια αγόρασαν ένα καλό σύστημα με το οποίο ακούνε τη μουσική τους μέχρι και σήμερα χωρίς να αλλάξουν τίποτα και γνωρίζω και....τον εαυτό μου που έχω αλλάξει στην πορεία 150 μηχανήματα γιατί όλο κάτι μου βρώμαγε (και συχνά το μετάνιωνα).
Σήμερα είμαι στη φάση που απολαμβάνω μουσική παντού, στο αυτοκίνητο στο γραφείο στο μπάνιο κλπ περισσότερο από όταν κάθομαι στο "καλό" σύστημα.
Ίσως γιατί υποσυνείδητα δε περιμένω "ποιότητα" από τα θεωρητικά υποδεέστερα BT ηχειάκια και αυτό απελευθερώνει κατά κάποιον τρόπο την ικανότητα να απολαύσεις αυτό που ακους και όχι το πως το ακους.

Είχε γίνει μια απέλπιδα προσπάθεια του ορισμού μουσικόφιλος 10 χρόνια πίσω... ηταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση όπως είναι και τώρα... ποστ 42 και έπειτα.... :)
Είχες συμμετοχή σ'εκείνη τη συζήτηση; Με άλλο nickname ίσως; 🤔

...οτι αντιστοιχα και στην εικονα.
πριν τα dvd,blueray και σουπερ αναλυσεις με σουπερ ηχο,απολαμβαναμε και διασκεδαζαμε ταινιες απο vhs με κακιστη αναλυση και ηχο γιουχου.
ακομα και οι τοτε πειρατικες,αθλια τραβηγμενες απο βιντεοκαμερα,δεν μας ενοχλουσαν καθολου.
γιατι απολαμβαναμε το περιεχομενο χωρις να δινουμε ιδιαιτερη(ή και καθολου)σημασια στην ποιοτητα ηχου/εικονας.
απο το 2000 και μετα,ξεκινησαμε να μπαινουμε δυναμικα στο τρυπακι της ψηφιακης τεχνολογιας.
πολυκαναλοι ενισχυτες με καλουδια,dvd,super audio cd,minidisk,blueray,media players,dacs,streamers...χαμος!
εκει καπου αρχισε να χανεται και η μπαλα...
παρε αυτο το dvd γιατι κανει πολυ καλο upscale
παρε αυτο το blueray player γιατι παιζει τα παντα και εχει τρομερη εικονα
παρε αυτο το media player γιατι τρεχει και την καινουργια κωδικοποιηση ταδε και παιζει και br μενου
παρε το καλυτερο dac με το ταδε τσιπακι γιατι υποστηριζει τοση δειγματοληψια και η διαφορα ειναι αισθητη!
παρε παρε παρε...
και καθεσαι να ακουσεις ενα κομματι και αντι να απολαυσεις το κομματι,ψαχνεις να βρεις εαν τα φωνητικα και η κιθαρα,ακουγονται καλυτερα απο το προηγουμενο dac που ειχες,
για να επιβεβαιωσεις ή οχι,εαν αξιζε η "αναβαθμιση" που εκανες.
και εαν δεν αξιζε,πουλας το καινουργιο και περνεις ενα αλλο,που ειχες διαβασει οτι ειναι καλυτερο απο αυτο που τελικα πηρες..
και καθεσαι να δεις μια ταινια και ψαχνεις να βρεις,εαν τωρα φαινεται πιο καθαρα το ο γιακας απο το πουκαμισο του πρωταγωνιστη,
στην ταδε σκηνη και εαν το μαυρο εχει καλυτερες διαβαθμισεις,απο την προηγουμενη τηλεοραση που ειχες κρατησει μονο ενα χρονο,
παρανοια!!!
προσωπικα αυτες τις τρελες τις εχω κοψει εδω και πολυ καιρο και εχω ισσοροπησει τα πραγματα.
ναι-ενα μεγαλο αξιοπρεπες συστηματακι,να ακουω την μουσικη μου και το πολυκαναλο μου στις ταινιες.
ναι-μια καλη μεγαλη τηλεοραση που παρακολουθω 3-4 ωρες την ημερα.
να-σε ενα ζευγαρακι ηχεια μονιτορ να ακουω ατομικα την μουσικη μου και να κανω και τα dj set μου.
μεχρι εκει..
ουτε βγηκε αυτο που ειναι καλυτερο,τρεχω να το παρω,ουτε ψυρισμα,ουτε δεν ακουω τα 50hz καλα ή δεν βλεπω το grayscale στο 20 σωστο.
οταν αρχιζει το πολυ ψαξιμο και χανεται η ουσια,κατι δεν παει καλα.
αυτα απο εμενα τελειωσανε.

Last edited:
Είχες συμμετοχή σ'εκείνη τη συζήτηση; Με άλλο nickname ίσως; 🤔
Δυστυχώς δεν ήμουν....αλλά ήταν να σαν καθόμουν δίπλα σε μια καρέκλα στον καφενέ και να σας άκουγα... :)

Ωραίο θέμα αναλύσατε πάντως , με ζεστή παρέα , σεβασμό στις απόψεις , ευγένεια , πολιτισμός κτλ κτλ :)

• Like
Reactions: Skakinen
Ειναι δυο διαφορετικοι κοσμοι νομιζω που δεν πρεπει να συγχεονται και συχνα επικοινωνουν.
Ο περιπλοκος κοσμος των διαφορων τεχνικων της αναπαραγωγης και ο κοσμος της μουσικης ανευ ορων.
Πολλες φορες η εντατικη ενασχοληση με τις τεχνικες ειναι γιατι οντως το συστημα δεν πλησιαζει αρκετα την φυσικοτητα.
Οταν και αν επιτευχθει αυτος ο στοχος τα πραγματα καλυτερευουν.

Last edited:
Ειναι δυο διαφορετικοι κοσμοι νομιζω που δεν πρεπει να συγχεονται και συχνα επικοινωνουν.
Ο περιπλοκος κοσμος των διαφορων τεχνικων της αναπαραγωγης και ο κοσμος της μουσικης ανευ ορων.
Μήπως η επικοινωνία μεταξύ των κόσμων είναι δεδομένη; Και η διαφορά είναι στο σημείο που βάζει ο καθένας μας το όριο που χωρίζει αυτούς τους κόσμους; Οπότε, όσο μεγαλύτερος είναι ο ένας κόσμος, τόσο μικρότερος είναι ο άλλος; :unsure:

Εγώ έχω καταλήξει και ακούω μόνο μουσική.
Όμως.....
Μιας και είμαι συνταξιούχος τώρα, ασχολούμαι και με την τεχνολογία για να σκοτώνω την ώρα μου.
Είπα ασχολούμαι....όχι ότι αγοράζω 😄
Το πολύ πολύ να αγοράσω κάτι φτηνό,να το δοκιμάσω για να περνάει η ώρα.
Αντί να πάω στο καφενείο ή να ασχοληθώ με κάποιο άλλο χόμπυ ,έχω βρει αυτό να περνάω ευχάριστα.
Παλιά ήμουν ψυχαναγκαστικος, αντελήφθην το μάταιο της υπόθεσης και τώρα απολαμβάνω.
Χθες με πήρε τηλέφωνο ο φιλαράκος μου που έχει "πετριά" με το ψάρεμα και μου ζαλισε τα ουμπαλα με το καινούργιο του ανθρακονηματενιο και χρυσοπληρωμενο καλάμι.
Μιλάμε για πονοκέφαλο.
Όταν κλείσαμε ,πήρα τον Βλαδίμηρο μίλαγα πιο πολύ ώρα μαζί του και έκλεισα το τηλέφωνο με χαμόγελο.
Όπως την βρίσκει ο καθένας ,με την προϋπόθεση ότι σε καμμία περίπτωση δεν θα νομίζει ότι η δικιά του τρέλλα είναι καλύτερη από του άλλου.

Εγώ έχω καταλήξει και ακούω μόνο μουσική.
Όμως.....
Μιας και είμαι συνταξιούχος τώρα, ασχολούμαι και με την τεχνολογία για να σκοτώνω την ώρα μου.
Είπα ασχολούμαι....όχι ότι αγοράζω 😄
Το πολύ πολύ να αγοράσω κάτι φτηνό,να το δοκιμάσω για να περνάει η ώρα.
Αντί να πάω στο καφενείο ή να ασχοληθώ με κάποιο άλλο χόμπυ ,έχω βρει αυτό να περνάω ευχάριστα.
Παλιά ήμουν ψυχαναγκαστικος, αντελήφθην το μάταιο της υπόθεσης και τώρα απολαμβάνω.
Χθες με πήρε τηλέφωνο ο φιλαράκος μου που έχει "πετριά" με το ψάρεμα και μου ζαλισε τα ουμπαλα με το καινούργιο του ανθρακονηματενιο και χρυσοπληρωμενο καλάμι.
Μιλάμε για πονοκέφαλο.
Όταν κλείσαμε ,πήρα τον Βλαδίμηρο μίλαγα πιο πολύ ώρα μαζί του και έκλεισα το τηλέφωνο με χαμόγελο.
Όπως την βρίσκει ο καθένας ,με την προϋπόθεση ότι σε καμμία περίπτωση δεν θα νομίζει ότι η δικιά του τρέλλα είναι καλύτερη από του άλλου.

Όταν άλλαζε καλάμια ο συγχωρεμένος πατέρας μου τον ρώταγα αν έπιανε περισσότερα ψάρια με κάθε νέο σούπερ ντούπερ καλάμι του...

Σιγά μην έπιανε, αλλά αφού το ευχαριστιόταν του έλεγα "μπράβο, με γειά..." :LOL:

Από την άλλη, όταν ερχόταν σε μένα (στο σπίτι της Νίκαιας όπου υπήρχε και πολυκάναλο σύστημα με πολλά players και ηχεία), με ρώταγε..
- τι καταλαβαίνεις με όλα αυτά που αγοράζεις;; γιατί δεν έρχεσαι μαζί μας για ψάρεμα όπως όταν ήσουν μικρός και έπιανες ψάρια ;;;
- :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: mdvq
Εχοντας διαβασει και επιστρεφω στην αρχικη μου τοποθετηση τα περισσοτερα θεματα ,εχω την εντυπωση οτι συμβαινει το ακριβως αντιθετο με καποιους αλλους συμφορουμιτες. Δλδ δινουν την εντυπωση οτι απο τη στιγμη που θα βαλουν μουσικη να ακουσουν ,αντι να χαρουν ,προσπαθουν να βρουνε τι δεν παει καλα, ( πχ α χανει σε δυναμικα , ωχ ακουω θορυβο απο πχ το δικτυο κλπ κλπ )
Βεβαια υπαρχει παντα η πιθανοτητα οτι ολο αυτο να τους ευχαριστει περισσοτερο απο την καθαυτη ακροαση μουσικης .

Κάποιος με home cinema δεν του αρέσει να βλέπει ταινίες επειδή αγόρασε τον τελευταίο 4K προβολέα;
Κάποιος φωτογράφος πλήρωσε 15k για το σώμα της τάδε μηχανής επειδή δεν χαίρεται να φωτογραφίζει;
Κάποιος μουσικός έδωσε 5k για την τάδε κιθάρα επειδή δεν του αρέσει να παίζει μουσική;
Ένας συγγραφέας αγόρασε την Pelikan M1000 επειδή δεν του αρέσουν αυτά που γράφει;

Εγώ π.χ. είμαι από αυτούς που δεν αλλάζουν μηχανήματα συχνά.
Αν εξαιρέσεις τώρα που ήθελα να παίξω με το streaming, το τελευταίο μηχάνημα που είχα αγοράσει ήταν το πικάπ μου πριν καμιά 15αριά χρόνια. :P
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσει να ακούω καινούργια μηχανήματα, να πηγαίνω σε εκθέσεις ή σε φίλους που τα αγόρασαν!

Και όσο για τους μουσικούς, ποιος σου είπε ότι δεν εκφέρουν γνώμη για τις ηχογραφήσεις που κάνουν;
Και με καινούργιες χορδές/δέρματα/μπαγκέτες/πένες θα πάνε για ηχογράφηση, και 2-3 σετ μπορεί να πάρουν μαζί τους αν ξέρουν ότι θα πάρει πολλές ώρες.
Ίσα ίσα που αυτοί καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο αυτό που κάνουν και θέλουν να βγει στην ηχογράφηση.
Αν κάνουν πίσω για να βγει μπροστά ο κιθαρίστας, αν πέσουν ερωταπαντήσεις ανάμεσα στον μπασίστα και τον τραγουδιστή κλπ, θέλουν να ακούγεται στην ηχογράφηση.
Όταν το κάνουν αυτό δεν "οραματίζονται" πως θα βγει στην ηχογράφηση;
Όταν παίζει ένα σόλο η κιθάρα πως "οραματίζεται" ο κιθαρίστας ότι θα ακουστεί; Κάπου πίσω από την ντραμς που εκείνη την ώρα έχει κάνει πίσω και απλά κρατάει ρυθμό;
Φωτιά θα πέσει να μας κάψει! 😂

Κάποιος με home cinema δεν του αρέσει να βλέπει ταινίες επειδή αγόρασε τον τελευταίο 4K προβολέα;
Κάποιος φωτογράφος πλήρωσε 15k για το σώμα της τάδε μηχανής επειδή δεν χαίρεται να φωτογραφίζει;
Κάποιος μουσικός έδωσε 5k για την τάδε κιθάρα επειδή δεν του αρέσει να παίζει μουσική;
Ένας συγγραφέας αγόρασε την Pelikan M1000 επειδή δεν του αρέσουν αυτά που γράφει;

Εγώ π.χ. είμαι από αυτούς που δεν αλλάζουν μηχανήματα συχνά.
Αν εξαιρέσεις τώρα που ήθελα να παίξω με το streaming, το τελευταίο μηχάνημα που είχα αγοράσει ήταν το πικάπ μου πριν καμιά 15αριά χρόνια. :P
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσει να ακούω καινούργια μηχανήματα, να πηγαίνω σε εκθέσεις ή σε φίλους που τα αγόρασαν!

Και όσο για τους μουσικούς, ποιος σου είπε ότι δεν εκφέρουν γνώμη για τις ηχογραφήσεις που κάνουν;
Και με καινούργιες χορδές/δέρματα/μπαγκέτες/πένες θα πάνε για ηχογράφηση, και 2-3 σετ μπορεί να πάρουν μαζί τους αν ξέρουν ότι θα πάρει πολλές ώρες.
Ίσα ίσα που αυτοί καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο αυτό που κάνουν και θέλουν να βγει στην ηχογράφηση.
Αν κάνουν πίσω για να βγει μπροστά ο κιθαρίστας, αν πέσουν ερωταπαντήσεις ανάμεσα στον μπασίστα και τον τραγουδιστή κλπ, θέλουν να ακούγεται στην ηχογράφηση.
Όταν το κάνουν αυτό δεν "οραματίζονται" πως θα βγει στην ηχογράφηση;
Όταν παίζει ένα σόλο η κιθάρα πως "οραματίζεται" ο κιθαρίστας ότι θα ακουστεί; Κάπου πίσω από την ντραμς που εκείνη την ώρα έχει κάνει πίσω και απλά κρατάει ρυθμό;
Φωτιά θα πέσει να μας κάψει! 😂
Συμφωνώ απόλυτα. Υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις που εκδόθηκαν μετά το θάνατο του μουσικού γιατί δεν του άρεσε ο ήχος. Αυτό συνέβη και με καλιτέχνες της δεκαετίας του 30-40, που προσωπικά δεν το περίμενα.

• Like
Reactions: Tzimisce