ακούω με ακουστικά από ηλικίας 10 ετών, δηλαδή περισσότερο από 40 χρόνια.
Οπότε ίσως θεωρηθεί ότι έχω σημαντική εμπειρία επ αυτού.
Τα ακουστικά έχουν τα εξής αδιαφιλονίκητα πλεονεκτήματα.
1. Πιστή επαναληψιμότητα των συνθηκών ακρόασης, που σημαίνει ότι ό,τι και να συμβεί ακούς πάντα με τον ίδιο τρόπο, άσχετα με το πόσοι άνθρωποι είναι στο χώρο, αν έχει αλλάξει η επίπλωση, αν κάθεσαι σε άλλο σημείο, ή αν κάθεσαι στο ίδιο σημείο (hot spot) που καθόσουν χτες εξασφαλίζεται ότι δεν έχει κάτσει το μαξιλάρι του καναπέ, ή έχεις στρίψει 5 μοίρες το κεφάλι σου - τιμές που αλλάζουν άρδην την καμπύλη απόκρισης.
2. Εξαιρετική καμπύλη απόκρισης (θεωρούμε ότι ακούμε με ένα σοβαρό ακουστικό) που κατά κανόνα ξεπερνάει την απόκριση του καλύτερου ηχείου και μπορεί ίσως να ξεπεραστεί και εάν από κορυφαίες κατασκευές, σε ανηχοϊκό θάλαμο και στο άξονα
3. Εχεις το μαγευτικό συναίσθημα ότι είσαι μέσα στο δρώμενο της μουσικής και όχι να έχεις την μουσική να διαδραματίζεται μπροστά σου.
4. Όλα αυτά τα πετυχαίνεις με ένα κλάσμα των χρημάτων που θα δαπανούσες γιά ένα σύστημα ηχείων (χωρίς να σημαίνει ότι και πάλι δεν θα ξοδέψεις)
5. Όλα αυτά τα κάνεις χωρίς να ενοχλείς ποτέ τους γείτονες - και ακόμα αν δεν έχεις γείτονες - και τους δικούς σου.
6. Απολαμβάνεις λεπτομέρειες που είναι αδύνατον να απολαύσεις με τα ηχεία καθώς ακούς χωρίς αντανακλάσεις και ακυρώσεις.
7. Ακούς χωρίς να σε ενδιαφέρει αν έχεις στήσει σωστά τον χώρο σου, θέλοντας και μη με απόλυτη συμμετρία
Δεν ξέρω αν μου διαφεύγει τίποτα.
Βέβαια δεν υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα.
Στα μειονεκτήματα θα βάλω....
1. Το κυριώτερο ίσως, την έλλειψη του μαγευτικού συναισθήματος ότι η ορχήστρα είναι μπροστά σου και παίζει . Αν αυτού η ορχήστρα είναι γύρω από κεφάλι σου, πάνω, δεξια, αριστερά, πίσω σου, αλλά ΠΟΤΕ μπροστά σου.
2. Η κόπωση λόγω πίεσης στο πτερύγιο ή γύρω από αυτό, αλλά και λόγω του αισθήματος ότι το αυτί βομβαρδίζεται χωρίς να έχει την εναλλακτική να αλλοιώσει το spl, αν επιθυμείς, με στροφή ή κλίση του κεφαλιού.
3. Θέλουν και αυτά μιά σωστή υλοποίηση, δηλαδή δεν παίρνουμε απλά ένα ζευγάρι ακουστικά και το κοτσάρουμε όπου βρούμε μια ..."τρύπα"
4. Υπάρχει κίνδυνος βλάβης, αν και το ίδιο ισχύει και γιά τα ηχεία (φυσικά να ληφθεί υπόψη η παρ. 2)
Νομίζω ανέφερα τα περισσότερα.
Το έχω δηλώσει και δεν το κρύβω ότι είναι ο αγαπημένος μου τρόπος ακρόασης, ακούω και με ηχεία, αλλά πάντα θα προτιμήσω ένα καλό ακουστικό.