Ακροαση μουσικης με ακουστικα,ακροαση μουσικης με ηχεια:Αποψεις.

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,393
Καλησπερα σε ολους.

Θα ηθελα να ακουσω καποια σχολια,καποιες αποψεις,αποψεις ομως ομορφα και προσεκτικα γραμμενες και οχι σε στυλ αντιπαραθεσης,για το θεμα της ακροασης μουσικης με ενα καλο συστηματακι με ακουστικα καλης ποιοτητας,σε σχεση με ενα καλο συστημα με ηχεια ορθα τοποθετημενο σε εναν αρτιο ακουστικως χωρο.

Περιμενω με ιδιαιτερο ενδιαφερον τις απαντησεις σας,ιδιαιτερα απο μελη που εχουν μεγαλη και πολυχρονη εμπειρια,τοσο με ακουστικα,οσο και με ηχεια.

Γραψτε την αποψη σας οχι βιαστηκα,εδω ειμαστε-bye-

Τί να πεί κανείς εδώ.Υπάρχουν άτομα που δεν ξεκολλάνε τα ακουστικά απο τα αυτιά τους όλη μέρα.Προσωπικά τα απεχθάνομαι,με κουράζουν γρήγορα

:frown:

Δεν εννοω ακουστικα ψειρες που μπαινουν μεσα στα αυτια κτλ,αλλα καλης ποιοτητας ακουστικα οδηγουμενα με καλης ποιοτητας ενισχυτες ακουστικων πχ,και με καλες πηγες,καλωδια interconnects κτλ.Οχι απο mp3 players που βλεπεις και ακουνε οι νεοι εξω κτλ...
-bye-

είναι θέμα συνήθειας και αναγκών.

Χθες το βράδυ άκουγα μουσική δυνατά, και μετά τις 12.

Αν ζούσα σε πολυκατοικία μάλλον θα έψαχνα κανα ηλεκτροστατικό ακουστικό με λαμπάτο ενισχυτή κλπ.

Αλήθεια έιναι ότι με τα ακουστικά μπορείς να πάρεις ultra highend ήχο με σχετικά λιγότερα χρήματα από ένα κανονικό σύστημα.

Αλλά προσωπικά δε μπορώ να το συνηθίσω. Ακούω για 10 λεπτά και μετά κουράζομαι.

Κάποτε στη δεκαετία 70 όταν έκανα μεταπτυχιακά στην Αγγλία και έχτιζα κομμάτι-κομμάτι το σύστημά μου, για κάποιο χρονικό διάστημα άκουα υποχρεωτικά από ακουστικά. Ο προενισχυτής μου [SAE ...] είχε είσοδο ακουστικών. Γνωρίζοντας ότι θα έπερνε καιρό για τελικό και ηχεία, διάλεξα ξεκούραστα ακουστικά ανοιχτού τύπου, τα Σενχάιζερ 424Χ τα οποία ήταν πολύ ξεκούραστα και άκουα χωρίς πρόβλημα. Αν και δεν με απομόνωναν απόλυτα από τον χώρο και αυτό μου άρεσε, γιατί δεν μπορώ να ανεχθώ τα κλειστού τύπου, παρά ταύτα ποτέ δεν θα τα προτιμούσα από τα ηχεία, την ακρόαση με τα οποία θεωρώ "πιο" φυσιολογική!!! Λ.Σ.

Στην περιπτωση μου πχ ακουγα για ενα διαστημα με ακουστικα (πριν απο χρονια τωρα λεω) αλλα γενικα εχω ενα θεμα με τα πραγματα που με αγγιζουν (να φανταστεις ουτε ρολοι δε φοραω γιατι δε μπορω να τ' ανεχτω πανω μου :furious3:). Ετσι λοιπον μετα απο καποια ωρα (λιγη) τα πεταγα γιατι μ' ενοχλουσαν.

Αντικειμενικα ομως πιστευω οτι ενα ζευγαρι ηχεια (οσο καλο κι αν ειναι) θελει πραγματικα πολυ ψαξιμο με την τοποθετηση του αλλα και σοβαρη φροντιδα ο χωρος που θα παιξει για να πιασει σε αποδοση ενα καλο ζευγαρι ακουστικα (με τα καταλληλα ενισχυτικα εννοειται) το οποιο δεν εχει απολυτως καμμια αναγκη απ' ολα τα παραπανω. Και ολοι ξερουμε οτι σ' ενα μεσο σαλονι θαυματα με την τοποθετηση δε γινονται...

Εγω ακουω μονο απο ηχεια αλλα θεωρω οτι τα ακουστικα πρεπει να παιζουν σωστοτερα... -bye-

ακούω με ακουστικά από ηλικίας 10 ετών, δηλαδή περισσότερο από 40 χρόνια.
Οπότε ίσως θεωρηθεί ότι έχω σημαντική εμπειρία επ αυτού.
Τα ακουστικά έχουν τα εξής αδιαφιλονίκητα πλεονεκτήματα.
1. Πιστή επαναληψιμότητα των συνθηκών ακρόασης, που σημαίνει ότι ό,τι και να συμβεί ακούς πάντα με τον ίδιο τρόπο, άσχετα με το πόσοι άνθρωποι είναι στο χώρο, αν έχει αλλάξει η επίπλωση, αν κάθεσαι σε άλλο σημείο, ή αν κάθεσαι στο ίδιο σημείο (hot spot) που καθόσουν χτες εξασφαλίζεται ότι δεν έχει κάτσει το μαξιλάρι του καναπέ, ή έχεις στρίψει 5 μοίρες το κεφάλι σου - τιμές που αλλάζουν άρδην την καμπύλη απόκρισης.
2. Εξαιρετική καμπύλη απόκρισης (θεωρούμε ότι ακούμε με ένα σοβαρό ακουστικό) που κατά κανόνα ξεπερνάει την απόκριση του καλύτερου ηχείου και μπορεί ίσως να ξεπεραστεί και εάν από κορυφαίες κατασκευές, σε ανηχοϊκό θάλαμο και στο άξονα
3. Εχεις το μαγευτικό συναίσθημα ότι είσαι μέσα στο δρώμενο της μουσικής και όχι να έχεις την μουσική να διαδραματίζεται μπροστά σου.
4. Όλα αυτά τα πετυχαίνεις με ένα κλάσμα των χρημάτων που θα δαπανούσες γιά ένα σύστημα ηχείων (χωρίς να σημαίνει ότι και πάλι δεν θα ξοδέψεις)
5. Όλα αυτά τα κάνεις χωρίς να ενοχλείς ποτέ τους γείτονες - και ακόμα αν δεν έχεις γείτονες - και τους δικούς σου.
6. Απολαμβάνεις λεπτομέρειες που είναι αδύνατον να απολαύσεις με τα ηχεία καθώς ακούς χωρίς αντανακλάσεις και ακυρώσεις.
7. Ακούς χωρίς να σε ενδιαφέρει αν έχεις στήσει σωστά τον χώρο σου, θέλοντας και μη με απόλυτη συμμετρία

Δεν ξέρω αν μου διαφεύγει τίποτα.
Βέβαια δεν υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα.
Στα μειονεκτήματα θα βάλω....
1. Το κυριώτερο ίσως, την έλλειψη του μαγευτικού συναισθήματος ότι η ορχήστρα είναι μπροστά σου και παίζει . Αν αυτού η ορχήστρα είναι γύρω από κεφάλι σου, πάνω, δεξια, αριστερά, πίσω σου, αλλά ΠΟΤΕ μπροστά σου.
2. Η κόπωση λόγω πίεσης στο πτερύγιο ή γύρω από αυτό, αλλά και λόγω του αισθήματος ότι το αυτί βομβαρδίζεται χωρίς να έχει την εναλλακτική να αλλοιώσει το spl, αν επιθυμείς, με στροφή ή κλίση του κεφαλιού.
3. Θέλουν και αυτά μιά σωστή υλοποίηση, δηλαδή δεν παίρνουμε απλά ένα ζευγάρι ακουστικά και το κοτσάρουμε όπου βρούμε μια ..."τρύπα"
4. Υπάρχει κίνδυνος βλάβης, αν και το ίδιο ισχύει και γιά τα ηχεία (φυσικά να ληφθεί υπόψη η παρ. 2)

Νομίζω ανέφερα τα περισσότερα.
Το έχω δηλώσει και δεν το κρύβω ότι είναι ο αγαπημένος μου τρόπος ακρόασης, ακούω και με ηχεία, αλλά πάντα θα προτιμήσω ένα καλό ακουστικό.

Χρησιμοποιώ τα ακουστικά γιά λόγους ευκολίας χρήσης, ειδικά σε ώρες κοινής
ησυχίας και γιά τα πλεονεκτήματα 1,4,5,7 που αναφέρει ο Supersonic, αλλά
αν πρόκειται γιά σοβαρή ακρόαση χωρίς περιορισμούς, προτιμώ καταφανώς
τα ηχεία, εκτός από κάποιες περιπτώσεις όπου η ηχογράφηση έχει γίνει με
χρήση ψευδοκεφαλής, οπότε σε αυτήν την περίπτωση πάμε στα ακουστικά!
Συστήνομαι:
Ακουστικά: Stax srs4040 II Kimik και Sennheiser HD595.
Ηχεια: Quad ESL Master reference DIY, approved by Quad.

ας κάνω και εγώ τις συστάσεις....

AKG K-240
AKG K-340 (υβριδικά ηλεκτροστατικά)
AKG Κ-270 studio
AKG K-1000

Τα τελευταία είναι το μόνο ίσως ακουστικό που δίνει την δυνατότητα να ακούς όπως περίπου με ηχεία καθώς το κάθε αυτί έχει δυνατότητα να ακούει και την μονάδα του άλλου, εξ ού και ο όρος "ear-speakers".

Μου αρεσουν και τα δυο!
Ακουω πολυ απο ακουστικα...η αισθηση ειναι διαφορετικη, μιας και μπορεις να ακουσεις δυνατα (αναλογως..)και αν ο ηχος ειναι και ποιοτικος, μπαινεις μεσα που λενε.
Το μονο θεμα με τα ακουστικα ειναι η κουραση που σου επιφερουν μετα απο πολυωρη ακροαση.
Ναι...μπορω να ακουω ωρες!:coool:

Και τα δυο αναλογα
Παντως με τα ακουστικα ειναι λιγο ψευτικος ο ηχος
Προτιμω την ατμοσφαιρα που εισαγουν τα ηχεια.

ακούω με ακουστικά από ηλικίας 10 ετών, δηλαδή περισσότερο από 40 χρόνια.
Οπότε ίσως θεωρηθεί ότι έχω σημαντική εμπειρία επ αυτού.
Τα ακουστικά έχουν τα εξής αδιαφιλονίκητα πλεονεκτήματα.
1. Πιστή επαναληψιμότητα των συνθηκών ακρόασης, που σημαίνει ότι ό,τι και να συμβεί ακούς πάντα με τον ίδιο τρόπο, άσχετα με το πόσοι άνθρωποι είναι στο χώρο, αν έχει αλλάξει η επίπλωση, αν κάθεσαι σε άλλο σημείο, ή αν κάθεσαι στο ίδιο σημείο (hot spot) που καθόσουν χτες εξασφαλίζεται ότι δεν έχει κάτσει το μαξιλάρι του καναπέ, ή έχεις στρίψει 5 μοίρες το κεφάλι σου - τιμές που αλλάζουν άρδην την καμπύλη απόκρισης.
2. Εξαιρετική καμπύλη απόκρισης (θεωρούμε ότι ακούμε με ένα σοβαρό ακουστικό) που κατά κανόνα ξεπερνάει την απόκριση του καλύτερου ηχείου και μπορεί ίσως να ξεπεραστεί και εάν από κορυφαίες κατασκευές, σε ανηχοϊκό θάλαμο και στο άξονα
3. Εχεις το μαγευτικό συναίσθημα ότι είσαι μέσα στο δρώμενο της μουσικής και όχι να έχεις την μουσική να διαδραματίζεται μπροστά σου.
4. Όλα αυτά τα πετυχαίνεις με ένα κλάσμα των χρημάτων που θα δαπανούσες γιά ένα σύστημα ηχείων (χωρίς να σημαίνει ότι και πάλι δεν θα ξοδέψεις)
5. Όλα αυτά τα κάνεις χωρίς να ενοχλείς ποτέ τους γείτονες - και ακόμα αν δεν έχεις γείτονες - και τους δικούς σου.
6. Απολαμβάνεις λεπτομέρειες που είναι αδύνατον να απολαύσεις με τα ηχεία καθώς ακούς χωρίς αντανακλάσεις και ακυρώσεις.
7. Ακούς χωρίς να σε ενδιαφέρει αν έχεις στήσει σωστά τον χώρο σου, θέλοντας και μη με απόλυτη συμμετρία

Δεν ξέρω αν μου διαφεύγει τίποτα.
Βέβαια δεν υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα.
Στα μειονεκτήματα θα βάλω....
1. Το κυριώτερο ίσως, την έλλειψη του μαγευτικού συναισθήματος ότι η ορχήστρα είναι μπροστά σου και παίζει . Αν αυτού η ορχήστρα είναι γύρω από κεφάλι σου, πάνω, δεξια, αριστερά, πίσω σου, αλλά ΠΟΤΕ μπροστά σου.
2. Η κόπωση λόγω πίεσης στο πτερύγιο ή γύρω από αυτό, αλλά και λόγω του αισθήματος ότι το αυτί βομβαρδίζεται χωρίς να έχει την εναλλακτική να αλλοιώσει το spl, αν επιθυμείς, με στροφή ή κλίση του κεφαλιού.
3. Θέλουν και αυτά μιά σωστή υλοποίηση, δηλαδή δεν παίρνουμε απλά ένα ζευγάρι ακουστικά και το κοτσάρουμε όπου βρούμε μια ..."τρύπα"
4. Υπάρχει κίνδυνος βλάβης, αν και το ίδιο ισχύει και γιά τα ηχεία (φυσικά να ληφθεί υπόψη η παρ. 2)

Νομίζω ανέφερα τα περισσότερα.
Το έχω δηλώσει και δεν το κρύβω ότι είναι ο αγαπημένος μου τρόπος ακρόασης, ακούω και με ηχεία, αλλά πάντα θα προτιμήσω ένα καλό ακουστικό.

+1000

στα μειονεκτήματα όμως θα προσθέσω το κατά την γνώμη μου κυριότερο και άκρως ενοχλητικό για μένα:

Την ελειψη σώματος και γενικά όγκου στις χαμηλές συχνότητες. Εκείνη την "δόνηση" που σου προσφέρει ένα χαμηλό πέρασμα του μπάσου ή το "σκάσιμο" μίας μπότας των ντραμς, δεν προσομοιάζεται με τίποτα από τα ακουστικά.

Από την άλλη:

η εξαιρετική καμπύλη απόκρισης,

οι καταπληκτικές χροιές.

η απουσία επίδρασης του χώρου,

και το ελάχιστο κόστος που απαιτείται (350 για ακουστικά (AKG 701 για την περίπτωση μου) και άλλα 350-500 για ένα καλό λαμπάτο προ)

αποτελούν μία λύση που ο καθένας μπορεί να υλοποιήσει, προσφέροντας πρωτόγνωρα high-end ακούσματα.

Bart

αν και λόγω συνθηκών ακούω τα δύο τελευταία χρόνια κυρίως από ακουστικά, αρέσκομαι σαφώς περισσότερο στην αίσθηση ήχου των ηχείων μου ...

Oυδεμία σχέση μ' ένα πραγματικό καλό σύστημα ήχου.

Για ειδικές στιγμές κι...ανάγκες οκ...

Οταν ακούω με ακουστικά χρησιμοποιώ Senheiser HD 650.

Re: Απάντηση: Ακροαση μουσικης με ακουστικα,ακροαση μουσικης με ηχεια:Αποψεις.

Oυδεμία σχέση μ' ένα πραγματικό καλό σύστημα ήχου.

Για ειδικές στιγμές κι...ανάγκες οκ...

Ενα πραγματικα καλο ηχοσυστημα με ηχεια,τοποθετημενο σωστα σε ενα καλο χωρο ας πουμε,ποσο πανω κατω μπορει να κοστισει minimum?(το οποιο υποθετουμε θα ξεπερνα σε αποδοση ενα καλο συστημα με ακουστικα)

Ρωτω διοτι απο του χρονου,σκεφτομαι να αναβαθμισω τα ηχεια,ενισχυτη κτλ,διοτι αυτα που εχω δε με ικανοποιουν.

Για παραδειγμα θα μπορεσω να παρω ενισχυτη+ηχεια+player γυρω στα 3000 max,που να μπορει να μου δωσει το ισορροπημενο,φυσικο,ακριβες,μουσικο και ομοιομορφο smooth αποτελεσμα που παιρνω απο ακουστικα καλης ποιοτητας?

Δε ξερω γιατι αλλα νομιζω θα δυσκολευτω λιγακι να στησω ενα καλο ηχοσυστημα,και δε θελω να δωσω πολλα λεφτα,αλλα να παρω καποια τιμια μηχανηματα τα οποια θα δεσουν και θα μου δωσουν αυτο που ψαχνω πανω κατω σε ηχο.Θελω να παρω κατι και να μην ασχολουμε με αναβαθμισεις κτλ κτλ,αλλα να μη δωσω και πολλα λεφτα.Να προσπαθησω να το στησω οσο καλητερα γινεται σε σωστο χωρο και να απολαμβανω τη μουσικη.

Στα ακουστικα μου αρεσει το ομοιογενες,σωστο και μεταξενιο καπως ηχητικο αποτελεσμα,που ειναι ολα δεμενα ομορφα,με σωστο timing,χωρις να λειπει και ο δυναμισμος,που ειναι τοσο ελκυστικο και ωραιο να ακους.Αυτο θελω να καταφερω με τα ηχεια στο μελλον.

Last edited:
Τώρα τι να σου πώ...

Η σχέση μεταξύ τους είναι κάτι σαν να συγκρίνεις αυνανισμό με κανονικό σέξ.:flipout:

Re: Απάντηση: Ακροαση μουσικης με ακουστικα,ακροαση μουσικης με ηχεια:Αποψεις.

Τώρα τι να σου πώ...

Η σχέση μεταξύ τους είναι κάτι σαν να συγκρίνεις αυνανισμό με κανονικό σέξ.:flipout:
´

Και όπως λέέι και ο σοφός λαός καλή η μ@μ@κία αλλά με το sex γνωρίζεις κόσμο !!! :BDGBGDB55:

Σοφη τοποθετηση, με τα ηχεια εισαι πιο κοινωνικος απλα γιατι μοιραζεσαι τη μουσικη με αλλους στον ιδιο χωρο ενω τ' ακουστικα σε κλεινουν στον εαυτο σου...