Καλησπέρα κι εδώ (την είπα κι αλλού!)
Το βίντεο είναι όντως εντυπωσιακό. Γίνεται βέβαια εντυπωσιακότερο διότι δείχνει το ναυαγοσωστικό, που είναι ένα σκαφάκι 40 ή 40 ή 60 μέτρα να παλεύει με κύματα 10 και 15 μέτρων, που το κάνουν να δείχνει καρυδότσουφλο, άσχετα αν ως σκάφος και ως κατασκευή είναι φτιαγμένο να ανταπεξέρχεται σε τέτοιου είδους συνθήκες.
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) το στενό αυτό δεν το έχω περάσει στα 40 ναυτικά μου χρόνια. Έχω βέβαια βρεθεί κάμποσες φορές σε παρόμοιες συνθήκες (strong gale, storm, violent storm & hurricane), με διάφορα μεγέθη πλοίων και διαφορετικών κατασκευών. Οι χειρότερές μου θύμησες είναι από τον Β. Ατλαντικό το χειμώνα, τον οποίο τον πέρναγα επί ένα 8μηνο διαρκώς, από τέλος φθινοπώρου μέχρι τέλος άνοιξης και ειδικά το χειμώνα ήταν αβάστακτες οι συνθήκες. Ποτέ - μα ποτέ - δεν είχαμε καιρό κάτω από 9-10 μποφόρ. Το 11άρι ήταν το πιο συχνό. Αλλά και ποτέ δε μούτυχε τυφώνας εκεί. Επίσης ο Ν. Ατλαντικός, πάντα σε περίοδο χειμώνα (το δικό μας καλοκαίρι είναι χειμώνας στο νότο), ήταν σχεδόν πάντα αβάστακτος.
Σε αντίθεση με τον Ειρηνικό, όπου σπάνια έχω τύχει σε πολύ κακές θάλασσες, αλλά όταν έτυχα ήταν ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ κακές, πάντα τυφώνας, τρεις φορές, μάλιστα. Ειδικά η περιοχή Κίνας, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, είναι περιοχή που γεννάει τυφώνες και αλοίμονο αν σε πιάσει και δεν προλάβεις να τον αποφύγεις.
Τελευταίο άφησα τον Βισκαϊκό Κόλπο. Τον έχω περάσει αμέτρητες φορές. Σπάνια με θάλασσα, το χειμώνα πάντα. Όταν όμως έχει, τον παίρνει ο διάολος και τον σηκώνει! Τα 11 μποφόρ αναπτύσσονται για πλάκα και είναι και άσχημα 11άρια.
Κλείνοντας να κάνω μιαν αναφορά σε ένα μέρος, που οι περισσότεροι ναυτικοί δεν έχουν γευτεί τη μανία του. Είναι το ανατολικό νότιο τμήμα της Αφρικής, κοντά και πέριξ του ακρωτηρίου της καλής ελπίδας στο νότιο άκρο της ηπείρου. Το χειμώνα (δικό μας καλοκαίρι), αν βγάλει καιρό είναι ίσως το χειρότερο μέρος του κόσμου για τα καράβια. Το σύνηθες είναι ότι σε πολύ δυνατούς καιρούς, η κατεύθυνση του ανέμου (και των κυμάτων φυσικά) είναι αντίθετη με την κατεύθυνση ενός από ισχυρότερα ρεύματα του κόσμου, του
Agulhas Current. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί κύματα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα 25 μέτρα ύψος (κάποιοι έχουν μιλήσει και για 30 μέτρα). Αλοίμονο στο καράβι που θα βρεθεί στο δρόμο του φαινομένου. Δυο καράβια που είχα στην ευθύνη μου σαν αρχιμηχανικός, το ένα 315.00 τόννους και το άλλο 375.000 τόννους έπεσαν φορτωμένα (ήταν δεξαμενόπλοια φυσικά) πάνω στον καιρό αυτό και τα ρήμαξε. Το ένα μάλιστα έπαθε σοβαρές ζημιές και στους νομείς του, με αποτέλεσμα στον δεξαμενισμό που κάναμε, να γίνουν εκτεταμένες επισκευές. Το άλλο έπαθε επίσης σοβαρές ζημιές, αλλά ήταν όλες στα έξαλα (τα μέρη από το κατάστρωμα και πάνω). Ήταν βέβαια διαφορετικές κατασκευές, αλλά κι αυτουνού οι ζημιές δεν ήταν λίγες.
Είχα την ατυχία να κάνω τον δεξαμενισμό και την επισκευή και στα δύο αυτά πλοία. 2μισυ μήνες το ένα (Dubai Drydocks), 4μισυ μήνες το άλλο (Lisnave Shipyard-Lisboa).
Καλό βράδυ.
-