Alesis Elevate 5

DOOM_NX

Senior Member
17 January 2010
501
Καρδίτσα
Ψάχνομαι για ένα ζευγάρι αυτοενισχυόμενα ηχεία για το κύριο PC μου, γιατί από τότε που μετέφερα το stereo στο σαλόνι έχω μείνει μόνο με τα ακουστικά. Logitech, Creative κλπ consumer brands είπα να τις αγνοήσω και να στραφώ στην κατηγορία studio monitor. Δεν ασχολούμαι με παραγωγή μουσικής, απλά θέλω ένα ζευγάρι σωστά ηχεία, που να βγάζουν γεμάτο ήχο χωρίς να παραμορφώνουν και να τρίζουν σαν τα φθηνιάρικα multimedia.

Στην κατηγορία τιμής τους ξεχώρισα τα Alesis Elevate 5 χάρη στο 5άρι woofer και τις μπροστινές reflex οπές. Αλλά έψαξα και δεν υπάρχουν πουθενά! Ούτε στο Thomann. Είναι όντως τόσο καλά για την τιμή τους που έγιναν ανάρπαστα; Τα έχει ακούσει κανένας σας;

Είμαι κι εγώ κοντά στην αγορά των Alesis Elevate 5.
Αν τα έχει κάποιος ας πει μια γνώμη....

Τα παρήγγειλα από djshop.gr και τα περιμένω την Πέμπτη... Θα σας πω αν τελικά είναι μούφα ή αξίζουν για 118 ... Από nearfield, έχω και τα Gigaworks T20 να τα συγκρίνω (αν τίθεται θέμα σύγκρισης)... :P

Μόλις τα έβαλα πάνω στις βάσεις και τα ακούω... Just wow! Πόσο γεμάτος ήχος από 2 5άρια! Και τι ανάλυση... Τα κακοσυμπιεσμένα κομμάτια κάνουν μπαμ. Και πόσο μου είχαν λείψει οι συχνότητες γύρω από τα 100Hz που τα hi-fi ηχεία μου κάνουν τεράστιο dip λόγω crossover. Δεν μπορώ να τα συγκρίνω με τα Gigaworks, καμία σχέση ο ήχος. Κατ'αρχάς εκείνα φτάνουν με το ζόρι τα 80Hz με μπόλικο port noise και η πλαστική τους καμπίνα χρωματίζει περίεργα τον ήχο. Τα Elevate φτάνουν άνετα τα 60Hz χωρίς bass boost. Για την ακρίβεια είναι αρκετά bass heavy ο ήχος, οπότε είναι καλύτερα να μπουν σε stands στο ύψος των αυτιών με το bass boost στο off. Εννοείται ότι παίζει και ρόλο το δωμάτιο στις χαμηλές συχνότητες, οπότε your mileage may vary.

Σκεφτείτε το λίγο. Με 120 ευρώ παίρνει κάποιος ενεργά ηχεία 5ιντσα, με ξύλινη καμπίνα κανονικά με υαλοβάμβακα μέσα, μπροστινές bass reflex ports για να μη σε αγχώνει ιδιαίτερα ο τοίχος πίσω τους, που όντως παίζουν καλά και καθαρά, χωρίς τριξίματα σε μεγαλύτερες εντάσεις. Και υποκειμενικά είναι πολύ όμορφα!

Στα αρνητικά, τα κοντά καλώδια στην κατά τ'άλλα πολύ γερή και προσεγμένη συσκευασία. Ευτυχώς είναι standard τα βύσματα και παίζει να έχετε ήδη μακρύτερα στο σπίτι. Επίσης, πλέον πήραν αύξηση στην τιμή καταλόγου +20 ευρώ.

Προς το παρόν είμαι ευχαριστημένος με την αγορά και θα τα πρότεινα, αλλά υπόψιν ότι έχω μόνο επαφή με consumer audio και δεν έχω ακούσει επαγγελματικά studio monitors για να τα συγκρίνω. Από την άλλη δεν έχουν και την τιμή των επαγγελματικών...

Μια χαρά τα ακούω τα πράγματα.
Και η περιγραφή πλήρης και κατατοπιστικότατη.

Ευχαριστούμε που μοιράστηκες,με γεια και λιώστα στις μουσικές!

Παρακαλώ! :)

Επίσης, πιστεύω ότι κάποιος που ακούει ηλεκτρονική μουσική με έμφαση στις χαμηλές συχνότητες κάτω από 50Hz (drum & bass, dubstep, trap, hip-hop κλπ), αν συνδυάσει αυτά τα ηχεία με ένα φθηνό ενεργό subwoofer με ενσωματωμένο crossover και line level εξόδους, θα πάρει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από οποιοδήποτε ακριβό multimedia 2.1 set για υπολογιστή, χωρίς τεράστια βυθίσματα στην απόκριση λόγω λιλιπούτειων δορυφόρων... Ειδικά για gaming ή ταινίες δε βλέπω το λόγο κανείς να τα σκάσει για high-end Corsair ή Logitech, αν έχει λίγη όρεξη να ψαχτεί.

Όσον αφορά τις συχνότητες πάνω από τα 50 Hz τα ηχεία είναι απόλαυση! Μα λες και ακούς τα όργανα μπροστά σου ένα πράγμα! Τόσο καθαρά και τόσο μουσικά. Και ακόμα τα στρώνω...

Να προσθέσω ότι δεν ακούγεται κανενός είδους θόρυβος όταν δεν λαμβάνουν σήμα τα ηχεία. Γιατί διάβαζα διάφορα στα ξένα reviews...

Last edited:
Για τα λεφτά τους ακούγονται πολύ καλά τα πράγματα! Γενικά από ότι έχω καταλάβει αν κάποιος θέλει να δώσει από 100 μέχρι και 500-600 ευρώ τα ενεργά monitor ηχεία σαν ηχητικό αποτέλεσμα είναι μονόδρομος!

Κι εγώ αυτό πιστεύω. Εκτός αν μιλάμε για midfield ακροάσεις, σαλόνια κλπ. όπου ταιριάζουν καλύτερα hi-fi ηχεία + ενισχυτής.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση από χθες στα Elevate είναι πόσο δυνατά μπορούν να παίξουν χωρίς να παρατηρηθεί η παραμικρή αλλοίωση στον ήχο τους. Ούτε port noise ούτε τριξίματα. Και μιλάμε για δυνατό γεμάτο ήχο που δονεί το γραφείο χωρίς να έχουν καμία επαφή μαζί του (είναι σε floor stands). Δεν το περίμενα με τίποτα για 120 . Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη διαφορά με τα multimedia ηχεία της ίδιας κατηγορίας τιμής.

Και από περιέργεια έβαλα να δω και ταινίες στο PC. Ε τι να σας πω, τα ερωτεύτηκα. Μπορεί να μην κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά για να αναπαράγουν επιτυχώς το LFE channel, αλλά η ατμόσφαιρα που δημιουργούν είναι το κάτι άλλο. Στο Desolation of Smaug για πρώτη φορά ένιωσα ότι αυτό που ακούω συμβαδίζει με τη δράση στην οθόνη. To score τόσο επιβλητικό και το immersion δυνατό ακόμη και χωρίς surround ηχεία. Έβλεπα το Need for Speed και άκουσα τις μηχανές να βρυχώνται ρεαλιστικά για πρώτη φορά. Μα είχα και πριν 8ιντσα σε stands πίσω από το γραφείο αλλά ποτέ δε θυμάμαι να εντυπωσιάστηκα με το soundstage και την ανάλυσή τους. Ίσως ήταν πολύ μεγάλα, ίσως δεν ήταν αρκετά nearfield, ίσως να έφταιγε το dip στα 100Hz λόγω crossover, δεν ξέρω. Μόνο τα ενσωμετωμένα subwoofer τους έσωζαν την κατάσταση στις ταινίες. Όσο για τα Gigaworks T20, ενώ φαίνεται να είχαν αρκετό μπάσο, ποτέ μα ποτέ δεν ακούστηκαν γεμάτα ή διαφανή. Πάντα είχες την αίσθηση ότι άκουγες πλαστικά ηχεία.

Από την άλλη, έχουν μια ιδιαίτερη χροιά που δεν μπορώ να αποφασίσω τι είναι. Θα έλεγα ότι φαίνεται σα να μην παίζουν αρκετά καθαρά, αλλά αυτό θα ήταν σημαντικό ελάττωμα. Είναι μια ευχάριστη ζεστή παραμόρφωση που θυμίζει snare drum. Δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα.