ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ???

Οι Άγγλοι ο μόνος λόγος που έκαναν, μετά την Αμερικανική επανάσταση, την αυτοκρατορία ήταν οικονομικός και κανένας άλλος. Για μπίζνες! Φρόντιζαν να καταλαμβάνουν περιοχές, δίοδοι, περάσματα. Οι άλλοι, πήγαιναν συνήθως σε ότι περίσευε για να λένε ότι κάτι κάνουν! Έχουν γραφτεί πολλά για την αποικιοκρατία των δυτικών. Το κακό όνομα της αποικιοκρατίας έγινε κυρίως απο τους Γάλλους, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλλους. Επειδή το αποτέλεσμα μετράει, δείτε ποιές πρώην αποικίες, απο ποιούς ειναι σήμερα δυνατές. Οι πρώην αγγλικές έχουν πολυ καλύτερο βιοτικό επίπεδο απο τις υπόλοιπες. Δεν περιλαμβάνω Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και Καναδά διότι αυτοί ήταν συνέταιροι.
¨
Και ίσως , αν δε γινόταν, η Αμερικανική επανάσταση, οι ΗΠΑ να ήταν σήμερα κάτι σαν τον Καναδά! Αλλά αν οι Βρετανοί δεν έχαναν τις 13 αποικίες δεν θα έκαναν τη πολυεθνική αυτοκρατορία. Η απώλεια της Αμερικής τους ώθησε στον υπόλοιπο κόσμο. Μέχρι την αμερικανική επανάσταση η αυτοκρατορία ήταν πολύ βρετανική (13 αποικίες, Καναδάς, Ωκεανία).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ???

Βέβαια, βέβαια, μεγάλος συνταγματικός και νομικός πολιτισμός οι Αγγλοσάξωνες και από τις δύο μεριές του Ατλαντικού. Μόνο που το habeas corpus το φυλούν για τον εαυτό τους και όχι όσους κρατούν κάτι χρόνια "ως υπόπτους" στο Γκουαντάναμο.

Καλα μην το παρατραβαμε... Η Βρεττανια εχει διδαξει αρκετα στον κοσμο σχετικα με τη Δημοκρατια και την εφαρμογη της. Μην ξεχναμε πως εχει >400 χρονια κοινοβούλιο (και μαλιστα διπλό)

Πάλι καλά που έχουν σύνταγμα οι Αμερικανοί, φαντάζεστε τι θα είχε κάνει ο Μπους? Όχι ότι τον εμπόδισε αυτό ιδιαίτερα στο Γκουαντάναμο και γενικώς στα "αντι-τρομοκρατικά" μέτρα, λέμε τώρα.

Πάντως τα δικαστήρια τον έφτυσαν για τα "ειδικά δικαστήρια" που ήθελε να κάνει για τους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο.

Επίσης γκάλοπ το 2007 έδειξε ότι από 39% μέχρι 45% των αμερικανών είναι υπέρ του impeachment του Μπους (να τον ρίξουν από την εξουσία δικαστικώς) και βουλευτής το έθεσε και στην Βουλή. http://en.wikipedia.org/wiki/Movement_to_impeach_George_W._Bush

Θα ήταν πολύ καλό να τον κυνηγήσουν δικαστικά, δυστυχώς όμως μάλλον απλώς θα τον αφήσουν στην ησυχία του και θα τον ξεχάσουν.

Και ασφαλώς καλό είναι να μην μπορούν να αναθεωρηθούν εύκολα.
Και ούτε να μπορεί ο εκάστοτε νομοθέτης-κυβερνών να τα αλλάζει όλα όπως τον βολεύει.

Ακριβώς! Γιατί να τα αλλάζει όπως τον βολεύει? Οι Εργατικοί μετά τον πόλεμο έκαναν το βρετανικό ΕΣΥ και οι Συντηριτικοί ήταν αντίθετοι. Όταν ήρθαν στη εξουσία δεν το άλλαξαν!

Γιατί πρέπει να υπάρχει κάποιος μπαμπούλας πάντα για να είμαστε καλά παιδιά? Πότε αυτός θα λέγεται Θεός , πότε θα λέγεται Νόμος?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ???

Καλα μην το παρατραβαμε... Η Βρεττανια εχει διδαξει αρκετα στον κοσμο σχετικα με τη Δημοκρατια και την εφαρμογη της. Μην ξεχναμε πως εχει >400 χρονια κοινοβούλιο (και μαλιστα διπλό)

Δεν είπα ότι δεν είναι, απλώς ότι ως λαός της εξοχής και του κηνυγιού της αλεπούς, βγάζουν συχνά τις αρχές τους περίπατο. Ωραίος ο νομικός πολιτισμός αρκεί να μην είναι κορνίζα.

39% μέχρι 45% των αμερικανών είναι υπέρ του impeachment του Μπους (να τον ρίξουν από την εξουσία δικαστικώς) και βουλευτής το έθεσε και στην Βουλή. http://en.wikipedia.org/wiki/Movement_to_impeach_George_W._Bush
Θα ήταν πολύ καλό να τον κυνηγήσουν δικαστικά, δυστυχώς όμως μάλλον απλώς θα τον αφήσουν στην ησυχία του και θα τον ξεχάσουν.

Εγώ πιστεύω οτι θα τον πεθυμίσουμε τον Μπούς! Αυτό το βλέμα, το γέλιο του, θα μας λείψει! Ακόμα και όταν μνημόνευε τα Θεία, έβλεπες στα μάτια του να λένε (μα τι μαλακίες λέω και τις χάφτουν!) Ή ότι ήρθε η Θεία Χάρη στον ύπνο του και του είπε να ξεκινήσει τη Σταυροφορία! Ήταν φοβερός και θα μείνει στην Ιστορία. Μην τον υποτιμάται! ¨Ηταν αλεπού και στην ουσία κοροιδεύει, γελάει....Σιγά μή πιστεύει ο Μπούς σε Θεό!

Φυγαμε απο το θεμα ομως: υπαρχει κανεις ελληνας αυτη τη στιγμή που να μπορεί να εμπνεύσει ελπιδα για το μελλον?

Ναι υπάρχει. Που βρίσκεται δε ξέρω. Σίγουρα υπάρχει και θέλουμε τη βοήθεια του κ. Αυτιά ή της κ.Νικολούδη!

Οι της Φιλικής Εταιρείας πίστευαν ότι πρέπει να είναι ξένος, διότι η φάρα μας δύσκολα δέχεται κάποιον δικό μας. Θα τον αμφισβητούμε συνέχεια. Και είχαν δίκιο. Απ΄ έξω θα έρθει ο "Σωτήρας" μας. Εγώ πιστεύω, ότι έχει ήδη έρθει και είναι το Ευρώ! Σωθήκαμε! Θα είχαμε καταστραφεί τώρα!

Απάντηση: Re: ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ???

Φυγαμε απο το θεμα ομως: υπαρχει κανεις ελληνας αυτη τη στιγμή που να μπορεί να εμπνεύσει ελπιδα για το μελλον?

Η Ελλάδα ζεί στην εποχή τής διαρκούς παρθενογέννεσης.
Μας παρουσιάζουν ως νέο το παλιό.
Ο Γιωργάκης 20 χρόνια πολιτικός εν ενεργεία παρουσιάζεται ως η νεα ελπίδα.
Οποτε με αυτή την λογική μετά απο 7 χρόνια θα ξαναπαρουσιαστεί ο Κωστάκης ως η Νέα-Νεα Ελπίδα.:flipout::flipout:

Υ.Γ.
Ως πρόσωπο κανείς.
Αλλά ούτε σε επίπεδο ουσιαστικής πολιτικής πρότασης.
Η μονη ελπίδα είναι μιά μερίδα τού απλού κόσμου πού κρατάει 5 αρχές.

Ίσως όπως οι Αμερικανοί έπρεπε να φάνε τον Μπους για 8 χρόνια, να αγανακτήσουν και επιτέλους να κινητοποιηθούν για να αλλάξει κάτι, έτσι και μεις να πρέπει να φτάσουμε στον πάτο μέχρι να εμφανιστεί κάποιος αξιόλογος.

Βέβαια από την άλλη οι δικοί μας οι πάτοι έχουν πολύ βάθος, οπότε το παραπάνω δεν είναι και πολύ αισιόδοξο!...

Οι της Φιλικής Εταιρείας πίστευαν ότι πρέπει να είναι ξένος, διότι η φάρα μας δύσκολα δέχεται κάποιον δικό μας. Θα τον αμφισβητούμε συνέχεια. Και είχαν δίκιο. Απ´ έξω θα έρθει ο "Σωτήρας" μας. Εγώ πιστεύω, ότι έχει ήδη έρθει και είναι το Ευρώ! Σωθήκαμε! Θα είχαμε καταστραφεί τώρα!

Σίγουρα πίστευαν ότι ο αέρας του εξωτερικού (βέβαια ως εξωτερικό εννοούσαν τα "πολιτισμένα έθνη της Ευρώπης") θα προσέδιδε κύρος, όμως θεωρώ σαφές πως δεν πίστευαν ότι πρέπει να είναι ξένος. Πρώτη επιλογή τους ήταν ο Καποδίστριας, μάλιστα σε αυτόν είχαν προσφέρει αρχικώς, όταν είχε ωριμάσει κάπως το πράγμα, την αρχηγία της Εταιρείας και την προετοιμασία για τον Αγώνα.

Ξαναθέτω το αρχικό ερώτημα του thread μας γιατί νομίζω πως έχει "ξεφύγει" αρκετά πια η κουβέντα.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ;

Και εννοούμε στην Ελλάδα!
Θεωρούμε ότι υπάρχει ορατή και ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα;
Εγώ προσωπικά, όπως ξαναείπα, νομίζω πως η απάντηση είναι "Δυστυχώς κανείς!". Ή έστω κανείς από όσους προβάλλονται!

Όλα όσα έχουν ειπωθεί ως τώρα είναι πολύ ωραία και πάρα πολλά από αυτά είναι πολύ σωστά. Ωστόσο εδώ τί μπορεί να γίνει τελικά;
Εμένα αυτό με καίει και με καίει γιατί ειλικρινά δε βλέπω λύση.
Λύσεις βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να ακουστούν πολλές και ήδη έχουν ακουστεί από εδώ κι από εκεί. Όμως στην πράξη, στην πραγματικότητά μας, τί μπορεί να γίνει; Όχι με "ουτοπικές" προσεγγίσεις αλλά με γνώση της κατάστασης σε όλο της το μεγαλείο μιλώ.

Η ιστορία μας μεγάλη, απίστευτα σημαντική, φοβερή κληρονομιά που θα μας κάνει ή έστω θα πρέπει να μας κάνει, να νιώθουμε περήφανοι όσο υπάρχουμε σαν έθνος. Υπήρξε και θα εξακολουθεί να υπάρχει ως αντικείμενο μελέτης γιο πολλούς άλλους λαούς και κυρίως για εμάς. Όμως, τα καταφέραμε με όλα τα δεινά που έχουμε περάσει, δε λέω, να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Πώς μπορεί πραγματικά να αλλάξει αυτό πια;

Δεν θέλω να προβάλω τάσεις απαισιοδοξίας αλλά δε ξέρω και πώς αλλιώς να το δω! Με λίγα λόγια, νιώθω αρκετά απογοητευμένος με την όλη κατάσταση και όσο και να θέλω να το "παλέψω", δε βρίσκω τα κατάλληλα "όπλα"!